Airfryer bäst i test 2022 – fritera utan olja!

Letar du också efter airfryer bäst i test 2022? Då har du hittat rätt! Vi på HemmaPrylar hjälper dig hitta den absolut bästa airfryern. Utöver airfryer topplistan så ger vi dig också tips på vad du ska leta efter när du ska välja airfryer, samt besvarar lite vanliga frågor.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för ginza.se & tretti.se

Airfryer bäst i test 2022

1. Philips Airfryer XXL

2. Philips Airfryer XL

3. OBH Nordica airfryer

Philips Airfryer XXL
Philips Airfryer XL
OBH Nordica airfryer

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Philips Airfryer XXL recension – testvinnare!

philips airfryer xxl
Philips Airfryer XXL

Philips Airfryer XXL avance collection använder sig av varmluft för att fritera din favoritmat med lite eller ingen olja! Den har en Twin TurboStar-teknik som utvecklats av Philips för att minska fetten i maten, vilket gör det mer hälsosamt att äta friterad mat.

Philips Airfryer XXL har även en del schyssta funktioner förutom att göra utsökt mat. Den har till exempel en digital skärm på framsidan med fem förinställda matlagningsprogram. Det underlättar tillagningen av till exempel pommes frites, kött, kyckling, fisk med ett simpelt knapptryck.

Vi testade också Philips Airfryer XXL’s rengöringsfunktion – och den presterade mycket bra. Den har en lättrengjord, löstagbar korg. Både korgen och den löstagbara lådan kan diskas i diskmaskin, något som inte är möjligt med en vanlig fritös. Inte bara det kan diskas dock, alla löstagbara delar kan diskas i diskmaskinen.

Storleken på Philips Airfryer XXL är extremt stor! Den rymmer en hel kyckling eller 1,4kg pommes frites. Airfryern är utformad med familjen i åtanke, och för dig som har barn är detta det absolut bästa alternativet enligt oss.

Det vi också tyckte om lite extra med Phyilips Airfryer XXL var att den kommer med ett recepthäfte. Du får med en receptbok med över 30 idéer och recept som du enkelt kan tillaga i din airfryer.

Överlag är Philips Airfryer XXL testvinnaren i vår airfryer bäst i test 2022 lista! En lite högre prislapp, men den rymmer också betydligt mer än de andra modellerna.

Philips Airfryer XL recension

philips airfryer xl
Philips Airfryer XL

Philips Airfryer XL presterade också extremt bra i vårt airfryer test. Den är nästan lika stor som Philips Airfryer XXL och kan tillaga upp till 1,2kg på en gång. Därför passar modellen extra bra för dig som har en familj. Det är egentligen bara en billigare variant av XXL:en.

Även denna modell har digital skärm för enkel kontrollering av tid och temperatur. Tyvärr har den inga förinställda program, så här behöver du själv testa dig fram vilken tid och temperatur som passar bäst för respektive mat. Du kan dock ställa in om du vill steka, grilla, rosta eller till och med baka.

Enligt Philips själva har denna Philips Airfryer XL en ökad effekt för en ännu snabbare tillagning. Den har bättre prestanda och en unik formgivning för ett snabbare resultat.

Överlag är även Philips Airfryer XL en av de bästa airfryers på marknaden idag. Ett något billigare alternativ än XXL varianten.

OBH Nordica airfryer recension

OBH nordica airfryer
OBH Nordica airfryer

Med denna OBH Nordica airfryer tillagar du enkelt smakrik och nyttig mat till hela familjen! Inte bara det, men det är också en billig airfryer med stilren design. Det är bara några av anledningarna till att vi på HemmaPrylar gillar OBH airfryern extra mycket.

På grund av den rymliga insidan kan du enkelt laga mat till hela familjen, upp till 6 portioner åt gången! Med dess optimala varmluftscirkulation får du också grymt god mat med lite eller ingen olja alls.

På framsidan av denna OBH Nordica airfryer hittar du också en timerfunktion på upp till 60 minuter och fyra olika tillagningslägen. Detta för att underlätta tillagningen av flera olika maträtter, inte bara pommes frites.

Det vi gillade lite extra med OBH Nordica airfryern var att den var så pass enkel att rengöra. Alla delar av airfryern som behöver rengöras är enkelt avtagsbara och klarar av diskmaskinstvätt.

Överlag en bra airfryer som också klassas inom kategorin av billig airfryer. Därför valde vi att lägga in den på vår airfryer bäst i test lista!

Philips Airfryer HD9251/50 recension

philips airfryer HD9251/50
Philips Airfryer HD9251/50

Denna Philips Airfryer daily collection är den som sålt bäst genom tiderna, fast med en uppgradering! Den gör det möjligt att tillaga dina favoriträtter på ett mer hälsosamt sätt, till en överkomlig prislapp. Just denna modell har också extra funktioner för dig som gillar att baka tårtor, bröd eller kakor. Något vi tyckte var riktigt roligt, och gott blir det!

Även denna airfryer från Philips kommer med mobilappen som är fylld av recept och matinspiration! Den har också ett hjul som du enkelt kan skruva på för att ändra inställningar på din mattillagning. Här hittar du även förinställda program för all möjlig mat, så att du enkelt bara kan trycka igång den med ett knapptryck.

Överlag är Philips Airfryer HD9251/50 på topplistan av bästa airfryers. Enligt oss en billig airfryer dessutom!

Vanliga frågor när du ska köpa airfryer

Vi vet att det kan komma upp en hel del frågor när du ska köpa airfryer. Därför satte vi inte bara upp vår airfryer bäst i test lista, utan vi ska också gå igenom lite vanliga frågor.

Varför ska man köpa en airfryer?

Med ett ord: bekvämlighet. Som alla köksredskap vill du ha något som kommer att göra livet enklare och det råder ingen tvekan om att matlagning och bakning kan vara rörigt och jobbigt. Om du letar efter fler bekvämligheter i köket, kolla in bakmaskin- eller ismaskin testen!

Att använda en airfryer för att baka, steka och fritera kommer att påskynda processen, kan potentiellt minska kalori-intaget och spara pengar eftersom du inte behöver använda en stor ugn för dina små portioner.

Tänk att en airfryer är som en miniugn eller brödrost som klarar tillagning av nästan allt. De är inte bara för pommes – du kan också baka, steka, och grilla.

Är airfryers ohälsosamt?

I jämförelse med vanlig fritering är airfrying ett hälsosammare alternativ, eftersom användning av luftfritering snarare än olja betyder mindre fett i den färdiga maten, vilket i sin tur betyder färre kalorier. Luftfritering har dock några negativa sidor, så det bör betraktas som en del av en balanserad kost.

Hur fungerar en airfryer?

Airfryers friterar inte mat i traditionell mening. I stället för olja använder friterare varm luft till skarpa och “bryna till” maten. Alla airfryers innehåller en värmemekanism och en fläkt som håller den uppvärmda luften cirkulerande runt maten. Processen liknar en konvektionsugn.

Läs mer om hur airfryers fungerar

Hur rengör man en airfryer?

Att rengöra airfryers är generellt sätt inte lätt, men det är betydligt lättare än att rengöra en traditionell fritös. Vi testade samtliga modeller på topplistan och hur enkla de var att rengöra.

Om du ska göra en enkel rengöring så rekommenderar vi att du enbart tvättar korgen. Om du däremot inte tvättat den på ett tag bör du kolla in vår guide: hur rengör man en airfryer för bra tips.

Hur väljer man den bästa airfryern?

Krispig friterad mat gjord med lite eller ingen olja är ett frestande erbjudande. Det är det gyllene löftet för airfryers, och det förklarar varför de blivit så populära.

Air fryers friterar inte mat. Istället cirkulerar en fläkt varmluft för att snabbt tillaga maten i korgen. De kan därför också baka och värma mat.

Pommes frites och kycklingvingar är bara början. Airfryers gör ett fantastiskt jobb med att laga en mängd olika maträtter, inklusive fisk och grönsaker, såsom sparris, blomkål och morötter.

Tänk på storleken

Tänk på storleken på din Air fryer. 3,7 liter är vanligtvis en standardstorlek och kan enkelt vara tillräckligt för 4 personer; dock kan du behöva en större eller mindre, beroende på hur många portioner du gör.

Kom dock ihåg att ju mer mat du tillagar, ju längre tid kommer det att ta. Dessutom måste du ofta ta ut korgen och skaka flera gånger under tillagningsprocessen. Detta för att varmluften ska kunna träffa alla ytor på maten. Har du en stor airfryer slipper du skaka lika mycket som med en liten.

Mått

Airfryers kan vara en stor kökspryl, om du vill ha den på diskbänken, var noga med att tänka på dimensioner och storlek.

Om du planerar att använda den regelbundet, vilket du troligtvis kommer att göra, kommer du att vilja vara säker på att du har diskbänksutrymme.

Recept

Se till att du köper en som innehåller en manual och en receptbok. Ibland är det svårt att få en uppfattning om vad man kan laga. Alla Philips Airfryers vi har med på vår airfryer bäst i test lista innehåller receptböcker.

Det är bäst att ha dessa två saker så att du har några recept som du omedelbart kan prova så fort du köpt den.

Läs mer om Airfryer recept här!

Säkerhet

Vilken typ av säkerhetsfunktioner har den? Har den automatisk avstängning? Det här är saker du vill vara säker på att den har.

Airfryern kommer bli extremt varm när den värms upp, så du vill se till att den har flera säkerhetsfunktioner som automatisk avstängning och en kall exteriör.

Majoriteten av modeller kommer att ha dessa, men kolla en extra gång innan du köper.

Recensioner

Titta alltid på recensionerna innan du köper. Om du tittar på Amazon, kolla igenom alla flera airfryers, läs igenom de med bra recensioner och se vad fördelarna och nackdelarna är.

Genom att göra detta kommer du snabbt att hitta en som uppfyller dina behov och förmodligen även hitta några nya receptidéer baserat på vad andra har nämnt att de använder den till.

Temperatur

Tänk på att du vill ha en airfyer som når minst 160°C.

De flesta recept, som kyckling eller kött, måste tillagas närmare 160°C, så det är en av de viktigaste sakerna att titta på.

Det är också bäst att köpa en som har en timer som du kan ställa in. Då håller du enklare koll på matlagningen och kan lägga dig på soffan medan du tillagar maten.

Rengöring

Slutligen är det väldigt viktigt att tänka på hur enkel den är att rengöra. Självklart vill man spendera så lite tid som möjligt på att diska.

Airfryers är ofta att föredra över fritöser just för att de är betydligt lättare att rengöra.

Hur gjorde vi vårt airfryer test?

För att göra vårt airfryer test behövde vi leta i djungeln av modeller som finns på marknaden idag. Efter det handplockade vi några få modeller som fått exceptionella recensioner från sina kunder. Vi tittade på beskrivningar, kundrecensioner, funktioner, volym och andra kriterier för att definiera vilken modell som verkligen var bäst i test.

Många köper airfryers istället för en vanlig fritös för att spara tid och behöva rengöra mindre, och därför prioriterade vi dessa två kriterier nästan över allt annat.

Läs om du ska välja airfryer eller fritös här!

Mer än bara värme

Våra betyg för airfryers ger en sammanfattning av varje modell och ger dig en bra överblick på var och en. Men innan du handlar, tänk på följande:

  • Priserna varierar mycket. Luftfritöserna i våran airfryer topplista säljs för 1000kr till 2500kr, och vi har sett modeller för så mycket som 3000kr.
  • Kapaciteten varierar också. Fritöser är utformade för att passa bra på din diskbänk, och de flesta är inte tillräckligt stora för att laga mat för flera personer, såvida du inte lagar mat i flera omgångar. Vi mätte kapaciteten hos de varmluftfritörer som vi testade och fann att de var mellan 2 och 3 liter. Överbelasta inte korgen när du lagar mat. Detta kan hindra varmluften från att nå all mat.
  • Garantierna skiljer sig åt. Den kortaste garantin för de airfryers vi testade var 60 dagar – inte precis en förtroendeförstärkare. Andra modeller har vanligtvis en eller två års garanti. Du kommer att se detta nämnt på sammanfattningssidan för varje airfryer.

Källor