Airfryer eller fritös – vad väljer man?

Airfryers har blivit extremt populära under de senaste åren. Men vad ska man egentligen välja, en airfryer eller fritös? Vi ska försöka besvara det så bra som möjligt, men beslutet är ultimat upp till dig.

Alla älskar friterad mat, det är krispigt men mjukt på insidan. Tyvärr är det också onyttigt, men airfryern ändrar på det. Du kan få en friterad yta på mat helt utan eller med väldigt lite tillsatt olja.

Airfryer eller fritös – en jämförelse

Så vad är egentligen skillnaden mellan en airfryer och en fritös? Det finns några faktorer som skiljer de åt, bortsett från hur de fungerar förstås. Låt oss prata lite om skillnaderna:

1. Smak

Om smaken på maten är det viktigaste för dig, så är en traditionell fritös att föredra. Medan airfryers kan ge en krispig yta som efterliknar fritöser, så smakar det inte detsamma. En fritös gör helt enkelt ett bättre jobb när det kommer till smaken.

Vad ger bäst smak? Fritös.

2. Tillagningstid

Tillagningstiden med en fritös är betydligt snabbare än en airfryer. Fritösen använder sig av den kokheta oljan för att tillaga maten. Det tar normalt sett bara 3-5 minuter att tillaga maten i en fritös.

En airfryer å andra sidan använder sig av varmluft för att tillaga maten, något som tar betydligt längre tid. Vanligtvis tar det 10-20 minuter att tillaga, men i vissa fall kan det till och med ta över 30 minuter!

Vad tillagar mat snabbast? Fritös.

3. Mångsidighet

Både airfryers och fritöser ger ett krispigt resultat. Men airfryern kan också baka, rosta och grilla mat. Inget av det är något som en traditionell fritös klarar av. De flesta modeller vi hade med i vår airfryer bäst i test lista hade dessa extrafunktioner. Du kan tillaga en rad olika maträtter med hjälp av airfryern såsom bröd, stek, hel kyckling med mera.

Med en fritös kan du enbart fritera mat, alltså kan du inte använda den för mat som du inte önskar den krispigt friterade ytan på.

Vad är mest mångsidigt? Airfryer.

4. Hälsa

Den vanliga bekymret med friterad mat är dess onyttighet, eftersom att olja/fett inte är bra för hälsan. Fritösen måste ha maten omringad av olja för att tillaga den, det betyder att det alltid blir mer fett och fler kalorier vid användning av en fritös.

Å andra sidan kan airfryern “fritera” utan eller med väldigt lite olja, ofta med 70-80% mindre olja än i traditionell fritös. Varmluftfriterad mat är alltså mer hälsosamt.

Vad ger nyttigare mat? Airfryer.

5. Rengöring

Här vinner airfryern med hästlängder. De flesta airfryers har en non-stick beläggning på korgen, och dessutom brukar korgen tillåta diskmaskinstvätt. Med väldigt lite, eller ingen olja alls blir rengöringen väldigt enkel. Airfryers har också rostfritt stål på insidan vilket underlättar underhållet.

Fritöser däremot är kända för att vara jobbiga att rengöra. För det första måste du låta oljan kylas ner, vilket kan ta flera timmar.

Det är innan du ens kan börja rengöringen alltså. Därefter måste du plocka ut oljan och stoppa i en sopsäck. Först efter det kan du börja rengöra själva fritösen. Dessutom kommer fritösen sprätta olja över hela diskbänken under tillagningsprocessen.

Vad är enklast att rengöra? Airfryer.

Airfryer eller fritös – vilken ska du köpa?

Enligt vår jämförelse här ovan vinner airfryern med liten marginal. Airfryern är ett bra alternativ till den traditionella fritösen på grund av de hälsorisker som kommer med friterad mat. Det är det stora pluset med airfryers – få ett resultat som efterliknar friterat med väldigt lite eller ingen olja alls!

Utöver det så har airfryern mer än en funktion. Den kan fritera, grilla, rosta och baka också! Den fungerar som en konvektionsugn, vilket tillåter dig att göra annat än bara friterad mat.

Den enda anledningen vi ser att man skulle föredra en fritös är smaken. Tyvärr kan inte airfryers få till samma konsistens och smak som en fritös. Men om du mot förmodan skulle välja en fritös, läs bästa fritösen innan du gör ditt köp! Att välja rätt modell är viktigare när du ska köpa en fritös jämfört med en airfryer.