Allt om galltvål – en djupdykning.

Galltvål har sedan länge varit en populär tvål för att ta bort envisa fläckar. I början när den lanserades kom den som fast tvål. Men numera är sortimentet utökat och galltvålen säljs i ett flertal olika former. Utöver den klassiska fasta tvålen så säljs det också flytande handtvål och tvättmedel.

Galltvålen har fått sitt namn eftersom den bland annat innehåller oxgalla. Andra ingredienser som möjliggör galltvålens eftertraktade effekter är till exempel klorofyll som ger tvålen dess gröna färg. Många tänker att galltvålens främsta användningsområde är att ta bort fläckar. Men faktum är att den går att använda till fler saker än så.

Hur använder man galltvål?

Galltvål är enkel att använda. Oftast används den för rengöring av textilier. De flesta använder galltvål för att få bort svåra fläckar. Till exempel blod, vin, olja eller gräs.

När du använder galltvål för att motverka fläckar på ett tyg är första steget att blötlägga tyget. Därefter använder du galltvålen på fläcken tills det börjar löddra. Så snart som du fått upp ett lödder ska du låta det verka en stund.

Ju svårare fläck, desto längre verkningstid krävs. När tvålen fått verka en stund avslutar du proceduren med att skölja med vatten, alternativt slänga in textilen i tvättmaskinen.

Hur används flytande galltvål?

Galltvålen är kanske mest känd i dess fasta form. Men den finns även i flytande form. Den flytande galltvålen rekommenderas främst att användas för att få bort olja, sot, fett och liknande fläckar.

Du kan använda den på samma sätt som fast galltvål genom att gnida in tvålen på fläcken för att sedan skölja av med vatten eller tvätta plagget i tvättmaskinen. Flytande galltvål kan också användas i tvättmaskinen som en tvättförstärkare.

Förutom att flytande galltvål kan användas på dina kläder kan den användas för att exempelvis göra rent cykeln, ugnen, grillen eller bilen.

Vad kan man använda galltvål till?

Trots att galltvål har blivit lite av ett husmorsknep för envisa fläckar så har den några fler användningsområden än så.

Det går att använda galltvål för allt du vill göra rent. Det betyder att galltvål går att använda oavsett om du vill göra ren dig själv, din ugn eller någon typ av textilier. Här får du några exempel på när du kan använda en galltvål:

På textilier

Oavsett om du vill göra rent en sko, ett plagg eller en duk kan du använda galltvål för att rengöra textilen från ovälkomna fläckar.

Dig själv

Det går också bra att använda en galltvål för att tvätta dig själv. Det är till exempel bra att använda galltvål för att rengöra dina händer från olja när du har mekat med bilen.

Djuren

Om du har en häst eller en hund kan du tillsammans med vatten och galltvål göra djurets päls mjuk och ren. Dessutom blir pälsen glansigare.

I hemmet

Slutligen kan du använda galltvål när du rengör saker i ditt hem. Den går bra att använda för att till exempel rengöra ugnen. Men det går också att använda för att få rent cykeln, gräsklipparen eller möbler av läder.

Kan man tvätta sig med galltvål?

Eftersom att galltvålen är mycket effektiv mot fett och olja går det att använda galltvål för att tvätta dig själv och det går att använda den över hela kroppen.

Men eftersom den används för att rengöra cyklar och bilar ska du vara försiktig med att använda den på känsliga ställen. Om du använder galltvål ska du helst använda den som handtvätt.

Kan galltvål ta bort intorkade fläckar?

Galltvål har i många fall visat sig vara mycket effektiv mot intorkade fläckar. Det är inte en garanti att en galltvål tar bort fläcken helt och hållet. Särskilt om fläcken i fråga hunnit torka in och varit obehandlad under en längre tid.

Men det är bättre att behandla fläcken med galltvål för att sedan slänga den i tvätten i jämförelse med om du inte behandlar fläcken. Ibland kan du behöva behandla fläcken ett flertal gånger innan du får det resultat du önskar. Men i regel är galltvål effektiv mot intorkade fläckar.