Äppelskalare

Letar du också efter äppelskalare bäst i test 2024? Då är denna artikel för dig! Vi hjälper dig hitta den absolut bästa äppelskalaren för dig. Skala äpplen är numera busenkelt och producerar dessutom riktigt snygga skalbitar.

Med en äppelsvarv blir inte bara dina skalade äpplen grymt snygga, utan också skalbitarna! Skalet kan användas antingen som garnering eller som huvudingrediens men glöm inte att tvätta de först.

Äppelskalare bäst i test 2024

1. Westmark äppelskalare

2. Westmark äppelsvarv loop

3. Funktion äppelskalare

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Westmark äppelskalare – bäst i test!

Westmark äppelskalare
Westmark äppelskalare

Denna variant från Westmark är den vi utsér till äppelskalare bäst i test 2024! Den stabil äppelskalare som skalar, skivar och kärnar ur på en och samma gång. Sitter säkert fast på underlaget med hjälp av sugproppar på undersidan.

Fungerar även grymt till andra hårda runda saker som päron och potatis.

Hela skalaren är gjord i metall, något vi uppskattar, och som adderar till den stabila känslan under användning.

Westmark äppelsvarv loop recension

Westmark äppelsvarv loop
Westmark äppelsvarv loop

Ett billigare alternativ till ovanstående testvinnare är den här modellen. Tillverkad av samma märke, Westmark, men denna gången helt i plast.

Tryck enkelt fast äpplet på spetten och snurra runt veven. Denna äppelsvarven gör det omöjligt att misslyckas med skalandet!

Gummifötter finns på undersidan för att få bättre grepp om underlaget under användning.

Det vi ser som dåligt är det faktum att den är gjord helt i plast. Veven rullar då inte lika stabilt och det kan vara knepigt att få stabilt grepp om äpplet.

Funktion äppelskalare recension

Funktion äppelskalare
Funktion äppelskalare

Detta är en praktisk äppelskalare från Funktion som skalar äpplen mycket effektivt. Helt tillverkad i metall för maximal livslängd.

På undersidan hittas en inbyggd sugfot för att den ska stå stadigt under användning. Vi hade dock önskat att den var större och täckte hela vägen fram till spetten.

Förutom att skala så kärnar den även ur äpplen i sista steget.

Ett bra alternativ för dig som inte vill spendera så mycket!

Vanliga frågor

Varför äppelskalare?

Om du planerar att torka äppelskalen, garnera med de, eller helt enkelt bara skala äpplen snabbt är en äppelskalare grym. Den underlättare skalprocessen, och i vissa fall även urkärningen.

Hur fungerar äppelskalare?

Så här fungerar äppelskärare:

  1. Du trycker på äpplet på spetten
  2. Du börjar veva
  3. Äppelskalaren skivar av långa remsor av skal
  4. I takt med att äpplet blir mindre trycker skalaren allt närmre kärnhuset

Du märker nog att denna process kan liknas ganska precis med en grönsakssvarv, det är i princip samma verktyg bara gjort för två olika typer av mat.

Kan den användas för annat än äpplen?

Ja! Äppelskalare kan användas till andra hårda någorlunda runda saker såsom potatis och päron. Då garanteras förstås inte lika bra resultat som med äpplen, men det går.

Hur lång tid tar det att skala ett äpple med en äppelskalare?

Att skala ett äpple med en äppelskalare tar ofta inte mer än några sekunder. Ska du däremot svarva ända ner till kärnhuset kan det ta upp till 30 sekunder.

Bästa äppelskalaren

Hur hittar man den bästa äppelskalaren?

Det kan vara svårt att hitta den bästa äppelskalaren, men här är några av våra tips:

Material

Materialet är väldigt viktigt, och det slår också ihop lite med stabiliteten av det hela. Modeller tillverkade helt i metall är absolut att föredra. Dessa varianter är betydligt mer stabila att använda, och kommer hålla längre.

Äppelskärare gjorda av plast är ofta ostabila, trots sugproppar på undersidan. Om dessutom veven är gjord i plast blir hela uppevelsen dålig. Det finns såklart undantag, men de är få.

Funktionalitet

När det kommer till funktionalitet syftar vi främst på hur bra de skalar. Det är viktigt att ha en modell som dessutom inte bara skalar, utan också kärnar ur.

Många skalare idag klarar av att kärna ur, men inte alla, så kolla det innan du genomför ditt köp.

Det är också viktigt att inte bortse från huvudfunktionen – att skala frukten. Skalaren måste hålla konstant tryck för att få till långa remsor som inte går av.

Stabilitet

Stabiliteten är extremt viktig när det kommer till köksprylar man ska sätta på diskbänken under användning (t.ex äppelskalare eller pastamaskiner). Se till att modellen du väljer har sugproppar och en stabil design överlag.

  • Sugpropparna gör att skalaren inte glider runt på underlaget under användning.
  • En stabil design innebär att den har en bra vev och en stabil uppbyggnad. Det ska helst inte vara några runda kanter och den ska vara gjord helt i metall. Det gör att den inte fladdrar runt medan du vevar.

Pris

Pris är såklart en avvägning man får göra med de flesta nya prylar. I det här fallet är det viktigaste att du köper en modell tillverkad i metall. Vi har sagt det många gånger i den här köpguiden, men det tåls att sägas en gång till. Det finns både dyra och billiga varianter som är gjorda i metall, så du kan hitta något som passar dig.

När det kommer till pris är det också värt att tänka på hur länge äppelskalaren ska hålla. Används den bara några gånger per år? Då kanske det passar bäst med en billig modell. Ska den användas regelbundet och under många år? I så fall är det nog bäst med en dyrare modell.

Äppelskalare test

Hur gjorde vi vårt äppelskalare test?

Vårt äppelskalare test inleddes med att hitta några modeller vi tyckte kunda passa de allra flesta. Vi tittade sedan på dessa modellers kundbetyg och tog endast med de som fått bra betyg.

De modeller som fått bäst kundbetyg undersöktes sedan närmare genom att titta på kundrecensioner och produktbeskrivningar. Med informationen som hittats skrev vi våra egna recensioner om vardera äppelskalare.

Till sist behövde vi förstås också skriva ihop en äppelskalare bäst i test lista. Vi jämförde först de olika modellerna med kriterier som funktionalitet och material. De rankades sedan från bäst till sämst i topplistan högst upp i den här artikeln.

Avslutande ord

Äppelskalare är en grym liten kökspryl som underlättar skalandet enormt. För dig som ofta gör äppelpaj eller cider av dina äpplen kommer den spara enorm tid. Du kan dessutom använda de långa skalbitarna som garnering på toppen, eller i drinkar!

Tänk också på att istället för en äppelsvarv kan du använda en potatisskalare, men förvänta dig då att spendera betydligt mer tid.

Källor