Bakmaskin bäst i test 2022 – hitta den bästa bakmaskinen!

Letar du också efter bakmaskin bäst i test 2022? Då har du hittat rätt! I denna artikeln går vi igenom hur du hittar den absolut bästa bakmaskinen för dig. Då kan du istället fokusera på det du gillar att göra, att baka, medan vi gör det enklare att att välja i bakmaskins-djungeln.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för kitchentime.se

Bakmaskin bäst i test 2022

1. Morphy Richards bakmaskin

2. OBH Nordica bakmaskin Inox

3. Princess bakmaskin

Morphy Richards bakmaskin
OBH Nordica bakmaskin Inox
Princess bakmaskin

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Morphy Richards bakmaskin recension

morphy richards bakmaskin
Morphy Richards bakmaskin

Denna Morphy Richards bakmaskinen är enligt oss den bästa bakmaskinen på marknaden idag. Den ger dig möjligheten att vara kreativ i köket med sina 14st valbara program!

Med dessa 14 program kan du baka kakor, sylt, bröd och deg riktigt smidigt. Till exempel kan du göra 3 olika storlekar av limpor, och 5 olika skorpor! Olika deg kan också blandas ihop med förinställning (till exempel bagels och croissanter). Den kan till och med baka bröd på endast 90 minuter!

En annan bra funktion vi gillade var det faktum att maskinen har en non-stick beläggning. På så sätt lossnar det du bakar väldigt enkelt utan att du behöver smöra och bröa.

Morphy Richards bakmaskin har också ett mätverktyg som underlättar receptläsandet. Den mäter dina ingredienser allt eftersom du häller i de.

En av de bästa funktionerna som denna modell erbjuder är att den har en timer funktion. Du kan till exempel sätta på timern kvällen innan, så kommer den sätta igång och du har nybakat, perfekt bröd till frukosten!

Enligt oss på HemmaPrylar är detta den absolut bästa bakmaskinen på marknaden idag. Dessutom till riktigt överkomligt pris.

OBH Nordica bakmaskin Inox recension

OBH Nordica bakmaskin inox
OBH Nordica bakmaskin Inox

Denna helautomatiska OBH Nordica bakmaskinen gör jobbet medan du kan kolla på TV eller dricka kaffe. Den gör verkligen allt åt dig! Knådar, jäser och gräddar degen åt dig. Allt du behöver göra är att stoppa in ingredienserna enligt ett recept.

Även denna bakmaskinen har non-stick beläggning på insidan som gör det enklare för dig att ta ut det färdiga brödet. Dessutom har den tolv olika program som möjliggör massor av olika deg!

OBH Nordica bakmaskinen har också en timer med 13 timmars förprogrammering. Sätt på den innan du går och lägger dig, så vaknar du till ett helt nybakat bröd. Inställningarna tyckte vi också var riktigt bra och det finns möjlighet till i princip allt.

Överlag är denna helautomatiska OBH Nordica bakmaskinen ett riktigt bra alternativ för dig som letar efter den bästa bakmaskinen.

Princess bakmaskin recension

princess bakmaskin
Princess bakmaskin

Denna Princess bakmaskin är för dig som söker en billig bakmaskin. Den var förvånandsvärt billig för hur många program den innehåller (19st !). Den knådar, blandar, jäser och gräddar degen och du får ut färskt bröd.

Som tidigare nämnt har Princess bakmaskinen 19 automatiska program, den har till och med ett program för glutenfritt bröd.

Även denna bakmaskinen har non-stick-beläggning på insidan för att underlätta uttagning av det färdiga brödet. På ovansidan hittar du också en LCD-display som vi tyckte var lite svår att förstå men efter att man förstått den är den inte så svår.

Överlag är Princess bakmaskinen den bästa billiga bakmaskinen för dig med lite mindre budget.

Vanliga frågor när du ska köpa den bästa bakmaskinen

Vi vet att det kan poppa upp en del frågor när du ska köpa den bästa bakmaskinen. Därför satte vi ihop denna bakmaskin bäst i test lista. Vi ska dock också besvara lite av de vanliga frågorna gällande bakmaskiner.

Hur väljer man den bästa bakmaskinen?

Bakmaskiner är fantastiska. De flesta köper dem eftersom de är trötta på att köpa färdigt bröd. De vill ha färskt bröd och samtidigt kunna kontrollera sina ingredienser. Idag följer många en glutenfri diet och har svårt att hitta glutenfria produkter.

Med rätt bakmaskin kommer du dessutom spara mycket pengar på lång sikt. Men hur vet du vilken bakmaskin som är bäst för dig? Hur vet du vilka funktioner du behöver? Läs vår köpguide för bakmaskiner för att ta reda på vad du ska leta efter i en bakmaskin och hur du hittar en som passar din budget och behov.

Pris

Vi har redan pratat lite om storlekar på bakmaskin bäst i test listan ovan och generellt sett påverkar inte storleken priset på brödmaskiner jämfört med andra köksmaskiner. När det gäller prissättning, desto mer programmerbara alternativ och funktioner som finns i en bakmaskin, desto dyrare tenderar den att vara. De dyrare modellerna tenderar också att producera ett vackrare och jämnare bröd än de billigare, så du får vad du betalar för när du köper en bakmaskin.

Bakmaskiner varierar vanligtvis mellan 600kr och 3000kr, så det finns mycket att olika prislappar att välja mellan. Om du ska använda din bakmaskin dagligen och vill ha något som håller, kommer en maskin på mindre än 1000kr troligen inte att räcka till. Vi rekommenderar att du köper från ett märke av god kvalitet som Zojirushi, Panasonic eller Breville.

Knådpaddlar

Knådpaddlar finns i olika former. Vissa maskiner har också en speciell paddel för deg och en annan för pasta. De flesta maskiner bör ha minst en paddel, men två rekommenderas för att knåda brödet väl. Dubbla knådpaddlar fungerar nästan lika bra som knådning för hand eller med en blandare. Maskiner med en knådpaddel kan också komma med en reserv-paddel. Du kanske också vill titta på om du kan ta bort paddlarna efter knådcykeln är över. Detta är viktigt om du inte vill ha bröd som ska bakas med paddeln och lämna ett hål i botten av limpan. Vissa bakmaskiner meddelar dig också att ta bort paddlarna innan den går in i bakcykeln.

Timer

En riktigt trevlig funktion att leta efter när du köper en bakmaskin är timern. Med timerfunktionen kan du välja när du vill att ditt bröd ska börja baka. Du kan till exempel lägga ingredienserna i din bakmaskin precis innan du går och lägger dig, sedan ställa in timern för att börja baka klockan 4 på morgonen. Så fort du vaknar har du nybakat bröd. Hur fantastiskt är inte det? Är du rädd för att det ska börja brinna medan du sover? Kolla då in brandvarnare bäst i test!

Ljud

Eftersom bakmaskiner blandar och knådar deg är det viktigt att hitta en som inte låter så mycket. Ljudnivån skiljer sig enormt mellan maskiner. Dessutom kommer de potentiellt att röra sig på diskbänken och till och med ramla ner på golvet! Modeller i högre prisklass brukar använda bättre material och håller lägre ljudnivåer. När du köper en bakmaskin, se till att du hittar en som är känd för att vara tyst.

Larm

Om du planerar att baka bröd med frukt och nötter i, se till att din bakmaskin låter ett larm så att du vet när du ska lägga i dessa ingredienser. Om du lägger till dem i början med de andra ingredienserna krossas de nästan alltid av blandningscykeln. Därför måste du lägga till dem senare och det är därför som vissa maskiner “piper” för att meddela att det är dags att lägga till dem.

Specialprogram

Vill du göra mer än vanligt bröd? Vissa maskiner har inställningar för att enkelt göra speciellt bröd. Det här är saker som pizzadeg, tårta, sylt, nudlar, glutenfritt bröd, vetebröd, surdegsbröd eller bröd med nötter och frön där maskinen säger när du ska lägga i dem. Om du vill ha en maskin som gör mer än bara vanligt bröd, leta efter dessa alternativ i din modell.

Programmerbara alternativ

Vi fann att bakmaskiner inte skiljer sig så mycket i prissättningen mellan varumärkena eller baserat på storleken på brödet det bakar. Men när det gäller programmerbara alternativ, ju mer din maskin har desto mer får du betala för den. Programmerbara alternativ är användbara om du till exempel vill kontrollera hur mörkt eller ljust du vill att ditt bröd ska vara, om du vill knåda degen utan att baka den, eller om du vill baka degen utan att knåda den. Eller kanske hur länge du vill att den ska jäsa, knådas och bakas. Som du kan se ger programmerbara alternativ dig verkligen full kontroll över din bakning.

Maskiner har ofta också förprogrammerade inställningar som glutenfritt, fullvete, franskt och sött. Så du bör välja en bakmaskin som har de program du vill för att enkelt göra de typer av bröd som du gillar. Avancerade modeller ger dig också möjlighet att programmera din egen cykel om maskinen inte redan har en cykel som passar dina behov. Något som vi tyckte var lite knepigt, men kul när man fick pli på det.

Kapacitet

Tänk på hur många som ska äta din nygjorda limpa och överväg hur mycket bröd du hinner äta upp innan det blir gammalt. Många bakmaskiner har inställningar för flera limpstorlekar, men den maximala storleken varierar från maskin till maskin.

De flesta bakmaskiner på marknaden producerar bröd som väger 0,5-1kg, men vissa modeller kan baka större bröd på cirka 1,5kg till hela familjen. I teorin kan du lägga till mer eller mindre mjöl och vatten i vilken bakmaskin som helst för att göra en större eller mindre limpa, men om du försöker baka en 1,5kg limpa i en maskin avsedd för 0,5kg bröd, kan den vara blek, ofärdig eller jäsa för långt ut ur pannan. Och att baka en liten limpa i en maskin som är utformad för större limpor kan resultera i en mycket kort limpa med en torr struktur och yta som är för mörk och tjock.

Tänk på att större, tyngre bröd kräver mer kraft för att baka. De flesta bakmaskiner har någonstans mellan 500 och 1000W. Om du planerar att baka tätare bröd eller bröd med nötter, frön eller torkad frukt i, vill du ha en baskmaskin i den övre änden av det watt-området för att säkerställa att den effektivt kan baka tyngre bröd.

Maskinstorlek och vikt

Större maskiner är mindre praktiska att flytta runt och lagra, men de brukar komma med fler alternativ för bröd-tillverkning. Mindre maskiner är lättare att förvara utom synhåll när de inte används, men de kan ha färre inställningar och inte kunna göra stora limpor.

Letar du efter fler smarta köksprylar? Kolla in kolsyremaskin testet!

Pannform

När du bakar bröd i ugnen kan du såklart välja form och storlek på din limpa. Eller så kan du göra ett fritt format bröd för hand. När du bakar i en bakmaskin kommer alla dina bröd att ha samma grundform eftersom det bara finns en typ av panna som används. De flesta bakmaskiner gör antingen långa/vertikala eller rektangulära bröd.

Kontroll

De flesta baskmaskiner har inställningar för att välja önskat mörker i brödet, från ljust till medium till mörkt. Även om den här funktionen inte är nödvändig för att baka en bra limpa, är det trevligt att kunna kontrollera brödets färg.

Söta bröd kan bryna mycket snabbt, medan annan deg kan behöva lite extra baktid för att gå bortom den bleka färgen. Hur mörkt du gillar ditt bröd är också en personlig preferens, så det kan vara trevligt att välja exakt det resultat du vill ha varje gång.

Om du vill hålla ett öga på ditt bröd när den bränns, överväg en brödmaskin med ett fönster inbyggt i locket som låter dig observera procsessen från knådning till färdigt bröd.

Glutenfria alternativ

Om du någonsin har gjort glutenfritt bröd vet du att processen skiljer sig från att göra vanligt bröd och att degen beter sig mycket annorlunda. Medan många bakmaskiner nu erbjuder glutenfria inställningar, leta efter en som har den funktionen om du ska fokusera på glutenfritt bröd. Vissa bakmaskiner har bara en enda inställning för glutenfritt bröd, och andra har flera alternativ för olika stilar av glutenfria bröd.

Naturligtvis kommer resultaten att variera beroende på vilken typ av mjöl du använder, så det är bäst att kolla upp glutenfria recept anpassade för en bakmaskin. Om du planerar att göra glutenfritt bröd i en maskin som tidigare har använts för vanligt bröd, måste du rengöra noggrant för att ta bort eventuella kvarvarande glutenrester som kan korsförorena ditt glutenfria bröd.

Garanti

Den typiska garantin för bakmaskiner är ett år och täcker vanligtvis tillverkningsfel snarare än slitage eller missbruk. Specifik täckning av garantin varierar beroende på tillverkare och modell, så det är alltid en bra idé att kontrollera detaljerna innan du slår til. Ytterligare garantier är tillgängliga vid köp från leverantörer som KitchenTime.

Typer av bakmaskiner

Det finns två huvudtyper av bakmaskiner, horisontella och vertikala.

Horisontella bakmaskiner

Om höga bröd är för besvärligt formade för dig, leta efter en bakmaskin som producerar horisontella, rektangulära bröd som ser mer ut som bröd som bakats i vanlig ugn. Dessa maskiner har en längre brödpanna och större bakkammare och tenderar att kunna baka större bröd än vertikala bakmaskiner. Den ökade bak-kapaciteten innebär dock att denna stil av brödmaskiner tenderar att taa mer plats i köket.

Eftersom det finns mer utrymme för degen att röra sig i en horisontell bakmaskin, kan maskiner utrustade med bara en paddel vara mindre effektiva på att knåda degen. Ibland kan degen fastna i ena änden av pannan medan paddeln snurrar på egen hand, vilket kan leda till att bröden blir ojämnt format med mer deg i ena änden eller en lång form med kortare ändar. Dyra maskiner kan ha två paddlar för knådning, så degen knådas mer effektivt och formen på den färdiga limpa blir betydligt jämnare.

Maskiner som bakar horisontella bröd tenderar att vara dyrare än de som bakar vertikala bröd. Du hittar prisvärda horisontella bakmaskiner tillsammans med några av de dyraste bakmaskinerna på marknaden i vårt bakmaskin test ovan.

Vertikala bakmaskiner

När bakmaskiner först såldes producerade de bröd som var långa och rektangulära. Brödpannorna var fyrkantiga eller något rektangulära, men de färdiga limporna tenderade att vara alltför långa och vertikala i jämförelse med vanligt bröd, vilket resulterade i en “dålig” limpa. Dessa vertikala bakmaskiner är fortfarande populära idag. De tenderar att vara mindre så att de tar mindre plats på diskbönken och är lättare att stoppa undan. De är också billigare och gör mindre bröd, så de är ett bra alternativ för små hushåll eller för alla som inte äter så mycket bröd.

Nackdelen med de vertikala bröden är att formen kan vara udda för att göra smörgåsar och du kan behöva klippa skivorna så att de passar snyggt i din brödrost. Eftersom värme-elementet ligger på botten av dessa maskiner kan mycket höga bröd bakas ojämnt med mörkare bryning på botten och en mycket blek topp.

Hur länge håller hembakt bröd?

Hembakt bröd håller i ungefär 2-4 dagar om det ligger rumstempererat. Att läga det i kylen är dock inte rekommenderat, du får helt enkelt bara äta upp det!

Hur mycket kostar en bakmaskin?

En bra bakmaskin kostar mellan 600kr och 3000kr. Lite beroende på hur stora bröd du vill ha, och vilka funktioner du eftersträvar.

Hur gjorde vi vårt bakmaskin test?

Vårt bakmaskin test började först och främst med att se över produktutbudet. Sedan handplockade vi de bakmaskiner som fått bäst kundbetyg och läste på lite extra om de.

För att skriva våra egna recensioner tittade vi främst på produktbeskrivningar och recensioner.

Slutligen skrev vi en topplista över de bästa bakmaskinerna genom att jämföra de olika modellerna. Saker som jämfördes var bland annat prisklass, kvalité, material och funktioner.

Källor