đŸ„‡Bakmaskin bĂ€st i test 2021 – hitta den bĂ€sta bakmaskinen!

Letar du ocksÄ efter bakmaskin bÀst i test 2021? DÄ har du hittat rÀtt! I denna artikeln gÄr vi igenom hur du hittar den absolut bÀsta bakmaskinen för dig. DÄ kan du istÀllet fokusera pÄ det du gillar att göra, att baka, medan vi gör det enklare att att vÀlja i bakmaskins-djungeln.

*Denna artikel innehÄller reklam genom annonslÀnkar för kitchentime.se

Bakmaskin bÀst i test 2021

1. Morphy Richards bakmaskin

2. OBH Nordica bakmaskin Inox

3. Princess bakmaskin

Morphy Richards bakmaskin
OBH Nordica bakmaskin Inox
Princess bakmaskin

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Morphy Richards bakmaskin recension

morphy richards bakmaskin
Morphy Richards bakmaskin

Denna Morphy Richards bakmaskinen Àr enligt oss den bÀsta bakmaskinen pÄ marknaden idag. Den ger dig möjligheten att vara kreativ i köket med sina 14st valbara program!

Med dessa 14 program kan du baka kakor, sylt, bröd och deg riktigt smidigt. Till exempel kan du göra 3 olika storlekar av limpor, och 5 olika skorpor! Olika deg kan ocksÄ blandas ihop med förinstÀllning (till exempel bagels och croissanter). Den kan till och med baka bröd pÄ endast 90 minuter!

En annan bra funktion vi gillade var det faktum att maskinen har en non-stick belÀggning. PÄ sÄ sÀtt lossnar det du bakar vÀldigt enkelt utan att du behöver smöra och bröa.

Morphy Richards bakmaskin har ocksÄ ett mÀtverktyg som underlÀttar receptlÀsandet. Den mÀter dina ingredienser allt eftersom du hÀller i de.

En av de bÀsta funktionerna som denna modell erbjuder Àr att den har en timer funktion. Du kan till exempel sÀtta pÄ timern kvÀllen innan, sÄ kommer den sÀtta igÄng och du har nybakat, perfekt bröd till frukosten!

Enligt oss pÄ HemmaPrylar Àr detta den absolut bÀsta bakmaskinen pÄ marknaden idag. Dessutom till riktigt överkomligt pris.

OBH Nordica bakmaskin Inox recension

OBH Nordica bakmaskin inox
OBH Nordica bakmaskin Inox

Denna helautomatiska OBH Nordica bakmaskinen gör jobbet medan du kan kolla pÄ TV eller dricka kaffe. Den gör verkligen allt Ät dig! KnÄdar, jÀser och grÀddar degen Ät dig. Allt du behöver göra Àr att stoppa in ingredienserna enligt ett recept.

Även denna bakmaskinen har non-stick belĂ€ggning pĂ„ insidan som gör det enklare för dig att ta ut det fĂ€rdiga brödet. Dessutom har den tolv olika program som möjliggör massor av olika deg!

OBH Nordica bakmaskinen har ocksÄ en timer med 13 timmars förprogrammering. SÀtt pÄ den innan du gÄr och lÀgger dig, sÄ vaknar du till ett helt nybakat bröd. InstÀllningarna tyckte vi ocksÄ var riktigt bra och det finns möjlighet till i princip allt.

Överlag Ă€r denna helautomatiska OBH Nordica bakmaskinen ett riktigt bra alternativ för dig som letar efter den bĂ€sta bakmaskinen.

Princess bakmaskin recension

princess bakmaskin
Princess bakmaskin

Denna Princess bakmaskin Àr för dig som söker en billig bakmaskin. Den var förvÄnandsvÀrt billig för hur mÄnga program den innehÄller (19st !). Den knÄdar, blandar, jÀser och grÀddar degen och du fÄr ut fÀrskt bröd.

Som tidigare nÀmnt har Princess bakmaskinen 19 automatiska program, den har till och med ett program för glutenfritt bröd.

Även denna bakmaskinen har non-stick-belĂ€ggning pĂ„ insidan för att underlĂ€tta uttagning av det fĂ€rdiga brödet. PĂ„ ovansidan hittar du ocksĂ„ en LCD-display som vi tyckte var lite svĂ„r att förstĂ„ men efter att man förstĂ„tt den Ă€r den inte sĂ„ svĂ„r.

Överlag Ă€r Princess bakmaskinen den bĂ€sta billiga bakmaskinen för dig med lite mindre budget.

Vanliga frÄgor nÀr du ska köpa den bÀsta bakmaskinen 2021

Vi vet att det kan poppa upp en del frÄgor nÀr du ska köpa den bÀsta bakmaskinen 2021. DÀrför satte vi ihop denna bakmaskin bÀst i test 2021 lista. Vi ska dock ocksÄ besvara lite av de vanliga frÄgorna gÀllande bakmaskiner.

Hur vÀljer man den bÀsta bakmaskinen?

Bakmaskiner Àr fantastiska. De flesta köper dem eftersom de Àr trötta pÄ att köpa fÀrdigt bröd. De vill ha fÀrskt bröd och samtidigt kunna kontrollera sina ingredienser. Idag följer mÄnga en glutenfri diet och har svÄrt att hitta glutenfria produkter.

Med rÀtt bakmaskin kommer du dessutom spara mycket pengar pÄ lÄng sikt. Men hur vet du vilken bakmaskin som Àr bÀst för dig? Hur vet du vilka funktioner du behöver? LÀs vÄr köpguide för bakmaskiner för att ta reda pÄ vad du ska leta efter i en bakmaskin och hur du hittar en som passar din budget och behov.

Pris

Vi har redan pratat lite om storlekar pÄ bakmaskin bÀst i test listan ovan och generellt sett pÄverkar inte storleken priset pÄ brödmaskiner jÀmfört med andra köksmaskiner. NÀr det gÀller prissÀttning, desto mer programmerbara alternativ och funktioner som finns i en bakmaskin, desto dyrare tenderar den att vara. De dyrare modellerna tenderar ocksÄ att producera ett vackrare och jÀmnare bröd Àn de billigare, sÄ du fÄr vad du betalar för nÀr du köper en bakmaskin.

Bakmaskiner varierar vanligtvis mellan 600kr och 3000kr, sÄ det finns mycket att olika prislappar att vÀlja mellan. Om du ska anvÀnda din bakmaskin dagligen och vill ha nÄgot som hÄller, kommer en maskin pÄ mindre Àn 1000kr troligen inte att rÀcka till. Vi rekommenderar att du köper frÄn ett mÀrke av god kvalitet som Zojirushi, Panasonic eller Breville.

KnÄdpaddlar

KnÄdpaddlar finns i olika former. Vissa maskiner har ocksÄ en speciell paddel för deg och en annan för pasta. De flesta maskiner bör ha minst en paddel, men tvÄ rekommenderas för att knÄda brödet vÀl. Dubbla knÄdpaddlar fungerar nÀstan lika bra som knÄdning för hand eller med en blandare. Maskiner med en knÄdpaddel kan ocksÄ komma med en reserv-paddel. Du kanske ocksÄ vill titta pÄ om du kan ta bort paddlarna efter knÄdcykeln Àr över. Detta Àr viktigt om du inte vill ha bröd som ska bakas med paddeln och lÀmna ett hÄl i botten av limpan. Vissa bakmaskiner meddelar dig ocksÄ att ta bort paddlarna innan den gÄr in i bakcykeln.

Timer

En riktigt trevlig funktion att leta efter nĂ€r du köper en bakmaskin Ă€r timern. Med timerfunktionen kan du vĂ€lja nĂ€r du vill att ditt bröd ska börja baka. Du kan till exempel lĂ€gga ingredienserna i din bakmaskin precis innan du gĂ„r och lĂ€gger dig, sedan stĂ€lla in timern för att börja baka klockan 4 pĂ„ morgonen. SĂ„ fort du vaknar har du nybakat bröd. Hur fantastiskt Ă€r inte det? Är du rĂ€dd för att det ska börja brinna medan du sover? Kolla dĂ„ in brandvarnare bĂ€st i test 2021!

Ljud

Eftersom bakmaskiner blandar och knÄdar deg Àr det viktigt att hitta en som inte lÄter sÄ mycket. LjudnivÄn skiljer sig enormt mellan maskiner. Dessutom kommer de potentiellt att röra sig pÄ diskbÀnken och till och med ramla ner pÄ golvet! Modeller i högre prisklass brukar anvÀnda bÀttre material och hÄller lÀgre ljudnivÄer. NÀr du köper en bakmaskin, se till att du hittar en som Àr kÀnd för att vara tyst.

Larm

Om du planerar att baka bröd med frukt och nötter i, se till att din bakmaskin lĂ„ter ett larm sĂ„ att du vet nĂ€r du ska lĂ€gga i dessa ingredienser. Om du lĂ€gger till dem i början med de andra ingredienserna krossas de nĂ€stan alltid av blandningscykeln. DĂ€rför mĂ„ste du lĂ€gga till dem senare och det Ă€r dĂ€rför som vissa maskiner “piper” för att meddela att det Ă€r dags att lĂ€gga till dem.

Specialprogram

Vill du göra mer Àn vanligt bröd? Vissa maskiner har instÀllningar för att enkelt göra speciellt bröd. Det hÀr Àr saker som pizzadeg, tÄrta, sylt, nudlar, glutenfritt bröd, vetebröd, surdegsbröd eller bröd med nötter och frön dÀr maskinen sÀger nÀr du ska lÀgga i dem. Om du vill ha en maskin som gör mer Àn bara vanligt bröd, leta efter dessa alternativ i din modell.

Programmerbara alternativ

Vi fann att bakmaskiner inte skiljer sig sÄ mycket i prissÀttningen mellan varumÀrkena eller baserat pÄ storleken pÄ brödet det bakar. Men nÀr det gÀller programmerbara alternativ, ju mer din maskin har desto mer fÄr du betala för den. Programmerbara alternativ Àr anvÀndbara om du till exempel vill kontrollera hur mörkt eller ljust du vill att ditt bröd ska vara, om du vill knÄda degen utan att baka den, eller om du vill baka degen utan att knÄda den. Eller kanske hur lÀnge du vill att den ska jÀsa, knÄdas och bakas. Som du kan se ger programmerbara alternativ dig verkligen full kontroll över din bakning.

Maskiner har ofta ocksÄ förprogrammerade instÀllningar som glutenfritt, fullvete, franskt och sött. SÄ du bör vÀlja en bakmaskin som har de program du vill för att enkelt göra de typer av bröd som du gillar. Avancerade modeller ger dig ocksÄ möjlighet att programmera din egen cykel om maskinen inte redan har en cykel som passar dina behov. NÄgot som vi tyckte var lite knepigt, men kul nÀr man fick pli pÄ det.

Kapacitet

TÀnk pÄ hur mÄnga som ska Àta din nygjorda limpa och övervÀg hur mycket bröd du hinner Àta upp innan det blir gammalt. MÄnga bakmaskiner har instÀllningar för flera limpstorlekar, men den maximala storleken varierar frÄn maskin till maskin.

De flesta bakmaskiner pÄ marknaden producerar bröd som vÀger 0,5-1kg, men vissa modeller kan baka större bröd pÄ cirka 1,5kg till hela familjen. I teorin kan du lÀgga till mer eller mindre mjöl och vatten i vilken bakmaskin som helst för att göra en större eller mindre limpa, men om du försöker baka en 1,5kg limpa i en maskin avsedd för 0,5kg bröd, kan den vara blek, ofÀrdig eller jÀsa för lÄngt ut ur pannan. Och att baka en liten limpa i en maskin som Àr utformad för större limpor kan resultera i en mycket kort limpa med en torr struktur och yta som Àr för mörk och tjock.

TÀnk pÄ att större, tyngre bröd krÀver mer kraft för att baka. De flesta bakmaskiner har nÄgonstans mellan 500 och 1000W. Om du planerar att baka tÀtare bröd eller bröd med nötter, frön eller torkad frukt i, vill du ha en baskmaskin i den övre Ànden av det watt-omrÄdet för att sÀkerstÀlla att den effektivt kan baka tyngre bröd.

Maskinstorlek och vikt

Större maskiner Àr mindre praktiska att flytta runt och lagra, men de brukar komma med fler alternativ för bröd-tillverkning. Mindre maskiner Àr lÀttare att förvara utom synhÄll nÀr de inte anvÀnds, men de kan ha fÀrre instÀllningar och inte kunna göra stora limpor.

Letar du efter fler smarta köksprylar? Kolla in kolsyremaskin testet!

Pannform

NÀr du bakar bröd i ugnen kan du sÄklart vÀlja form och storlek pÄ din limpa. Eller sÄ kan du göra ett fritt format bröd för hand. NÀr du bakar i en bakmaskin kommer alla dina bröd att ha samma grundform eftersom det bara finns en typ av panna som anvÀnds. De flesta bakmaskiner gör antingen lÄnga/vertikala eller rektangulÀra bröd.

Kontroll

De flesta baskmaskiner har instĂ€llningar för att vĂ€lja önskat mörker i brödet, frĂ„n ljust till medium till mörkt. Även om den hĂ€r funktionen inte Ă€r nödvĂ€ndig för att baka en bra limpa, Ă€r det trevligt att kunna kontrollera brödets fĂ€rg.

Söta bröd kan bryna mycket snabbt, medan annan deg kan behöva lite extra baktid för att gÄ bortom den bleka fÀrgen. Hur mörkt du gillar ditt bröd Àr ocksÄ en personlig preferens, sÄ det kan vara trevligt att vÀlja exakt det resultat du vill ha varje gÄng.

Om du vill hÄlla ett öga pÄ ditt bröd nÀr den brÀnns, övervÀg en brödmaskin med ett fönster inbyggt i locket som lÄter dig observera procsessen frÄn knÄdning till fÀrdigt bröd.

Glutenfria alternativ

Om du nÄgonsin har gjort glutenfritt bröd vet du att processen skiljer sig frÄn att göra vanligt bröd och att degen beter sig mycket annorlunda. Medan mÄnga bakmaskiner nu erbjuder glutenfria instÀllningar, leta efter en som har den funktionen om du ska fokusera pÄ glutenfritt bröd. Vissa bakmaskiner har bara en enda instÀllning för glutenfritt bröd, och andra har flera alternativ för olika stilar av glutenfria bröd.

Naturligtvis kommer resultaten att variera beroende pÄ vilken typ av mjöl du anvÀnder, sÄ det Àr bÀst att kolla upp glutenfria recept anpassade för en bakmaskin. Om du planerar att göra glutenfritt bröd i en maskin som tidigare har anvÀnts för vanligt bröd, mÄste du rengöra noggrant för att ta bort eventuella kvarvarande glutenrester som kan korsförorena ditt glutenfria bröd.

Garanti

Den typiska garantin för bakmaskiner Àr ett Är och tÀcker vanligtvis tillverkningsfel snarare Àn slitage eller missbruk. Specifik tÀckning av garantin varierar beroende pÄ tillverkare och modell, sÄ det Àr alltid en bra idé att kontrollera detaljerna innan du slÄr til. Ytterligare garantier Àr tillgÀngliga vid köp frÄn leverantörer som KitchenTime.

Typer av bakmaskiner

Det finns tvÄ huvudtyper av bakmaskiner, horisontella och vertikala.

Horisontella bakmaskiner

Om höga bröd Àr för besvÀrligt formade för dig, leta efter en bakmaskin som producerar horisontella, rektangulÀra bröd som ser mer ut som bröd som bakats i vanlig ugn. Dessa maskiner har en lÀngre brödpanna och större bakkammare och tenderar att kunna baka större bröd Àn vertikala bakmaskiner. Den ökade bak-kapaciteten innebÀr dock att denna stil av brödmaskiner tenderar att taa mer plats i köket.

Eftersom det finns mer utrymme för degen att röra sig i en horisontell bakmaskin, kan maskiner utrustade med bara en paddel vara mindre effektiva pÄ att knÄda degen. Ibland kan degen fastna i ena Ànden av pannan medan paddeln snurrar pÄ egen hand, vilket kan leda till att bröden blir ojÀmnt format med mer deg i ena Ànden eller en lÄng form med kortare Àndar. Dyra maskiner kan ha tvÄ paddlar för knÄdning, sÄ degen knÄdas mer effektivt och formen pÄ den fÀrdiga limpa blir betydligt jÀmnare.

Maskiner som bakar horisontella bröd tenderar att vara dyrare Àn de som bakar vertikala bröd. Du hittar prisvÀrda horisontella bakmaskiner tillsammans med nÄgra av de dyraste bakmaskinerna pÄ marknaden i vÄrt bakmaskin test ovan.

Vertikala bakmaskiner

NĂ€r bakmaskiner först sĂ„ldes producerade de bröd som var lĂ„nga och rektangulĂ€ra. Brödpannorna var fyrkantiga eller nĂ„got rektangulĂ€ra, men de fĂ€rdiga limporna tenderade att vara alltför lĂ„nga och vertikala i jĂ€mförelse med vanligt bröd, vilket resulterade i en “dĂ„lig” limpa. Dessa vertikala bakmaskiner Ă€r fortfarande populĂ€ra idag. De tenderar att vara mindre sĂ„ att de tar mindre plats pĂ„ diskbönken och Ă€r lĂ€ttare att stoppa undan. De Ă€r ocksĂ„ billigare och gör mindre bröd, sĂ„ de Ă€r ett bra alternativ för smĂ„ hushĂ„ll eller för alla som inte Ă€ter sĂ„ mycket bröd.

Nackdelen med de vertikala bröden Àr att formen kan vara udda för att göra smörgÄsar och du kan behöva klippa skivorna sÄ att de passar snyggt i din brödrost. Eftersom vÀrme-elementet ligger pÄ botten av dessa maskiner kan mycket höga bröd bakas ojÀmnt med mörkare bryning pÄ botten och en mycket blek topp.

Hur lÀnge hÄller hembakt bröd?

Hembakt bröd hÄller i ungefÀr 2-4 dagar om det ligger rumstempererat. Att lÀga det i kylen Àr dock inte rekommenderat, du fÄr helt enkelt bara Àta upp det!

Hur mycket kostar en bakmaskin?

En bra bakmaskin kostar mellan 600kr och 3000kr. Lite beroende pÄ hur stora bröd du vill ha, och vilka funktioner du efterstrÀvar.

Hur gjorde vi vÄrt bakmaskin test?

VÄrt bakmaskin test började först och frÀmst med att se över produktutbudet. Sedan handplockade vi de bakmaskiner som fÄtt bÀst kundbetyg och lÀste pÄ lite extra om de.

För att skriva vÄra egna recensioner tittade vi frÀmst pÄ produktbeskrivningar och recensioner.

Slutligen skrev vi en topplista över de bÀsta bakmaskinerna genom att jÀmföra de olika modellerna. Saker som jÀmfördes var bland annat prisklass, kvalité, material och funktioner.

KĂ€llor