Bakmatta bäst i test 2021 – busenkel rengöring!

Letar du också efter bakmatta bäst i test 2021? Då har du hittat till rätt sajt! I den här artikeln hittar du våra rekommendationer till de bästa modellerna.

Skydda diskbänken och slipp skrubba torkat mjöl med en bakmatta! För dig som bakar en del, eller gör mat som pizza och paj kommer bakmattan vara din nya bästa vän. Lägg helt enkelt bakmattan på bänken och börja baka. När du är klar kan du enkelt lyfta mattan över diskhon och diska av den.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för cervera.se & kitchentime.se

Bakmatta bäst i test 2021

1. Patisse bakmatta i silikon

2. Joseph Joseph bakmatta roll-up

3. Pufz bakmatta

Patisse bakmatta i silikon
Joseph Joseph bakmatta roll-up
Pufz bakmatta

Prisklass: Premium

Prisklass: Billig

Prisklass: Medium

Patisse bakmatta i silikon – bäst i test!

Patisse bakmatta i silikon
Patisse bakmatta i silikon

Denna bakmatta i silikon från Patisse är vår favorit bland de vi testat. Kavla ut degen, pajen eller sockerpastan utan att det fastnar på bordet. Den fastnar inte ens på bakmattan! Du kan enkelt skölja av den efter användning.

Bakmattan klarar i princip alla temperaturer (-60°C till +230°C) och kan därför användas istället för bakplåtspapper. Det betyder också att du kan frysa in dina bakverk utan att bakmattan tar skada.

Den kan också enkelt rengöras i diskmaskinen, en funktion som verkligen är nödvändig.

Enligt oss är detta den bästa bakmattan på marknaden idag, en baknings-underlättare helt enkelt!

Storlek: 59 x 39 cm

Joseph Joseph bakmatta roll-up recension

Joseph Joseph bakmatta roll-up
Joseph Joseph bakmatta roll-up

Denna Joseph Joseph bakmattan är en billig men grym modell! Den rullas enkelt ihop och kan knäppas för att inte rullas ut igen. På den finns guidelinjer tryckta för att underlätta snygga formar på dina bakverk.

Deg fastnar inte på mattans yta och kan enkelt sköljas av efter användning.

Dessutom ligger den stadigt på diskbänken med hjälp av dess anti-glid-undersida.

Den ända nackdelen vi ser är att den tappar sin form efter att ha varit ihoprullad en längre period. Då kommer kanterna upp och försöker återskapa rullformen…

Allt som allt är den här bakmattan absolut ett bra alternativ, och dessutom till billigt pris!

Storlek: 58 x 28 cm

Pufz bakmatta recension

Pufz bakmatta
Pufz bakmatta

Den här mattan liknar kanske mer en skissmatta än något man bakar på, men den fungerar väldigt bra ändå. Om bakverk i perfekta former är din grej är nog denna bakmatta också din grej.

Exakta guidelinjer är uppritade för att du lättare ska kunna forma din deg. Tyvärr lite tråkigt att en fjärdedel av mattan tas upp av en helt onödig dekal, vi hade önskat större guidelinjer istället.

Allt som allt en bra modell, rekommenderas för dig som verkligen bryr dig om hur bakverken ser ut.

Storlek: 90 x 55 cm

Vanliga frågor

Varför ska man ha en bakmatta?

En bakmatta underlättar först och främst rengöringen. Du slipper skrubba intorkade mjölfläckar på diskbänken, och kan istället bara skölja av bakmattan.

Dessutom underlättar en matta formationen av dina bakverk. De har ofta uppritade guidelinjer så att du kan forma dina bakverk i exakt symmetriska former.

Vad är en bakmatta?

En bakmatta, bakduk eller kavelmatta är en kökspryl som underlättar utkavling av deg, marsipan och sockerpasta. De är oftast gjorda i silikon eller plast för att inte glida runt under användning. Dessutom är de enkla att rengöra eftersom degen inte fastnar och kan enkelt sköljas av efter användning.

Kan man använda bakmattan istället för bakplåtspapper?

Ja och nej. De flesta bakmattorna klarar av både höga och låga temperaturer, men titta på produktspecifikationerna innan du stoppar in den i ugnen.

Vi rekommenderar absolut att du väljer en modell som klarar snabba temperaturförändringar, då behöver du aldrig mer köpa bakplåtspapper!

Behöver man verkligen en bakmatta?

Om du vill förenkla formandet av degen och rengöringen efter bakandet är en bakmatta ett bra verktyg. Men såklart behöver man inte en bakmatta. Det är sådan där praktisk extrapryl som man egentligen inte behöver, men som underlättar vardagen något enormt.

Hur mycket kostar en bakmatta?

En bakmatta kostar 250-600kr ungefär. Den största skillnaden mellan billiga och dyra modeller är storleken.

Bästa bakmattan

Hur väljer man den bästa bakmattan?

Det kan vara svårt att välja den bästa bakmattan eftersom utbudet är så pass stort. Men här är våra kriterier som hjälper dig välja den bästa modellen för just dig.

Material

Materialet är kanske det viktigaste med en bakmatta. De finns i antingen plast eller silikon, och vi rekommenderar det senare. Silikon gör att mattan är tunn och formbar, vilket både tar mindre plats och är praktiskt vid användning. Om du bakar till exempel kanelsnäckor är en modell i silikon ett måste, då blir det busenkelt att rulla ihop degen!

Plast är något vi inte föredrar på bakmattor, just för att det är statiskt. Sådana modeller kan inte böjas på samma sätt. Dock har plast-modellerna något längre livslängd på grund av det tjockare materialet.

Storlek

Storlek är såklart viktigt, men du får också prioritera pris eller storlek. Den största skillnaden mellan en dyr och en billig modell är storleken. Tänk hur stor deg du brukar göra, och hur mycket arbetsyta du faktiskt behöver.

Ett bra tips är att titta på en modell, och ta dess mått. Sedan ritar du helt enkelt upp samma storlek på diskbänken fast med tejp. Klarar du inte av att knåda degen inom tejpramarna ska du nog titta på en större modell.

*Kolla in vår artikel om bakmaskiner för att slippa knåda degen själv!

Klara av temperaturförändringar

Om du planerar att ersätta bakplåtspappret hemma med din bakmatta måste den också klara av temperaturerna. Vissa modeller klarar inte alls mer än 60°C, medan andra klarar upp till 230°C. Det senare alternativet tillåter dig att använda den i ugn.

Vi rekommenderar varmt att ha en som klarar av ugnsvärmen. Då kan du bara ställa in den i ugnen istället för att lägga till ytterliggare ett moment i bakningen.

Guidelinjer

Guidelinjer på bakmattor är ett måste om du vill ha symmetriska bakverk. De hjälper dig främst få till symmetriska former, men de hjälper dig också få till exakt likadana bakverk. På så sätt garanteras sedan en jämn tillagning!

Pris

Priset är något man tyvärr alltid måste tänka på när man ska köpa nya köksprylar. Om du inte haft en bakmatta tidigare rekommenderar vi absolut en billigare modell till att börja med. Det kanske inte är något för dig trots allt, och man kan ju alltid köpa en ny efter några månader.

Bakmatta test

Hur gjorde vi vårt bakmatta test?

Vårt bakmatta test började med att hitta några modeller i vardera prisklass. För att hitta de bästa tittade vi främst på vad tidigare kunder hade att säga. Vi valde sedan ut de modeller som fått bäst kundbetyg.

Efter det tittade vi igenom en rad produktspecifikationer och kundrecensioner. Med hjälp av informationen vi hittat skrevs våra egna recensioner om vardera modell.

Till sist fanns det bara en sak kvar – att sätta ihop en bakmatta bäst i test lista. Då behövde de olika modellerna jämföras. Jämförelsen gjordes genom kriterier som funktionalitet, storlek och material.

Källor