Bättre wifi hemma – så gör du!

Om du tycker att WiFi-et hemma går trögt, eller har dålig signal är denna guiden för dig. Bättre wifi hemma är något vi tycker alla där ute förtjänar. Att ha en film som buffrar var femte minut, laggande i spel eller dokument som inte sparas är bland de mest frustrerande sakerna.

Här är några saker du kan göra för att få bättre wifi hemma.

Mät din hastighet

Första steget till bättre wifi hemma är att förstå problemet och kvaliteten med nätverket. Det kan du enkelt göra via mobilen eller datorn. Om du använder mobilen rekommenderar vi att du slår på flygplansläget och wifi samtidigt (så att din mobildata inte används). Sedan navigerar du till Bredbandskollen och startar testet.

Då ser du hur snabbt ditt wifi egentligen är. Du kan också testa att gå in i olika rum för att se om testen skiljer sig åt.

Förlängt wifi

Bättre wifi hemma – med en förstärkare

Om du mätte din hastighet i olika rum och märkte en skillnad på resultaten kan det vara så att wifi-signalen inte är stark nog. Då måste den förlängas, vilket kan göras på många sätt. Bland annat med hjälp av en Mesh router, wifi förstärkare eller ny router.

Vi rekommenderar att du först och främst kollar hur gammal routern är, om gammal kan det vara dags att köpa en ny. Vissa internetleverantörer skickar en gratis till dig om du förklarar ditt problem för kundtjänst.

Om wifi signalen är dålig även fast du har en bra router kan det vara lönt att köpa en wifi förstärkare. Kolla in vår artikel om bästa wifi förstärkaren för att få en bättre överblick.

Köp tillräckligt med bandbredd

Vissa gånger är det bandbredden som är grundproblemet. Om du streamar film i 4K eller börjat livestreama när du spelar är det antagligen bandbredden som är boven till varför ditt wifi hemma är dåligt.

Ditt wifi kommer förbli dåligt oavsett om du köper extra-prylar som ny router eller wifi förstärkare om du har dålig bandbredd. Kolla upp ditt nuvarande abonnemang för att se hur mycket bandbredd du betalar för i dagsläget.

Idag är det väldigt enkelt att hitta abonnemang med 100Mbps+ för hyfsat bra priser. Om du haft samma abonnemang i många år betalar du antagligen för mycket för den bandbredd du får. Om du haft ditt abonnemang i flera år och alltid betalat samma – ring kundtjänst och fråga hur mycket det kostar att uppgradera. Du kommer antagligen få bättre bandbredd för samma pris som du betalar idag, om inte kan du fråga en konkurrent istället.

Flytta din router

Om bredbandskoll-testet visade att du hade platser i huset som fick dålig teckning, testa att flytta routern. Ofta har man sin router undanstoppad i ett hörn istället för att ha den i mitten av huset. Om så är fallet – flytta den till en mer central plats i huset så ska du nog se att anslutningen blir betydligt bättre.

Testa därefter din anslutning igen och se om den förbättrats.

Byt till 5GHz

De allra flesta moderna trådlösa nätverken jobbar på 2.4GHz och 5GHz frekvenserna. Det senare alternativet är snabbare och är mer stabilt men täcker inte lika stor yta och kan inte gå igenom väggar lika lätt. Den tidigare är mer robust men kan få sin signal störd av mikrovågsugnar eller gamla hemtelefoner.

Om du kan, välj 5GHz om dina enheter stödjer det. Om du har en gammal router som inte stödjer 5GHz (vilket är – 802.11ax, 802.11ac, 802.11n och 802.11a), bör du kolla om du kan köpa en sådan.

Notera att 5GHz frekvensen inte har något med 5G att göra, det är bara ett sammanträffande.