đŸ„‡Blender bĂ€st i test 2021 – hitta den bĂ€sta blendern!

Letar du ocksÄ efter blender bÀst i test 2021? DÄ har du hittat rÀtt! I den hÀr artikeln hjÀlper vi dig hitta den bÀsta blendern för dig och ditt hem. Vi vet vilken djungel det Àr dÀr ute nÀr det kommer till att vÀlja blender. DÀrför hittar du ocksÄ en kort köpguide i slutet av artikeln, samt lite vanliga frÄgor och svar.

*Denna artikel innehÄller reklam genom annonslÀnkar för cervera.se

Blender bÀst i test 2021

1. Bosch VitaBoost blender

2. Witt classic blender

3. Stenfors blender

Bosch VitaBoost blender
Witt classic blender
Stenfors blender

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Bosch VitaBoost blender recension

Bosch VitaBoost blender
Bosch VitaBoost blender

Denna Bosch VitaBoost blender utser vi pÄ redaktionen till blender bÀst i test 2021! Det Àr en uppdaterad version av den tidigare VitaBoost modellen. En riktigt kraftfull blender med en motor pÄ 2,2 hÀstkrafter. Den gör silkeslena smoothies trots att man stoppar i rÄa grönsaker och nötter!

Kannan som Àr inkluderad Àr i tritan som klarar att mixa och tillaga rÄa ingredienser till en fÀrdig soppa. Tritan-materialet gör ocksÄ att den bÄde Àr robust och hÄllbar. Det Ànda negativa vi hittade med Bosch VitaBoost blendern var ljudnivÄn, den lÄter vÀldigt mycket.

Den har ocksÄ hastighetsinstÀllningar och pulsfunktioner. Dessutom har den tre förinstÀllda program för soppa, rengöring och smoothie.

Överlag en av de bĂ€sta blenders pĂ„ marknaden idag, dessutom till ett överkomligt pris!

Witt classic blender recension

Witt classic blender
Witt classic blender

Denna Witt classic blender Àr en av de bÀttre modellerna pÄ vÄr blender bÀst i test 2021 lista. Den Àr kraftfull, riktigt snygg och enkel att hantera. En stÄl-design som passar i alla kök dÀr ute.

Den har tre automatiska program för smoothies, krossad is och ett rengöringsprogram. Dessutom har Witt classic blender ett manuellt vridreglage som har hastighet- och pulsfunktion.

Den klarar bÄde mjuka och hÄrda ingredienser, och gör en silkeslen smoothie eller soppa. Den gör det dessutom pÄ nolltid pÄ grund av dess varvtal pÄ 20 000 per minut!

Överlag Ă€r Witt classic blender ett riktigt bra alternativ för dig som söker nĂ„got i medelprisklassen.

Stenfors blender recension

Stenfors blender
Stenfors blender

Denna Stenfors blender Àr ett bra alternativ för dig som söker en billig blender. Glaskannan har en kapacitet pÄ 1,5L och har sex stycken knivblad som krossar och delar upp ingredienserna ordentligt. Dock tyckte vi att motorn var nÄgot klen om man jÀmför med de andra i detta blender test.

Stenfors blendern har 5 olika hastighetsval och en pulsfunktion för snabb mixning. Kannan tyckte vi var högkvalitativ som hÄller en evighet.

Designen Àr stilren och passar nog i de flesta kök, Ànnu bÀttre om du har svart eller silvrigt klinkers.

Överlag Ă€r Stenförs blendern den bĂ€sta billiga blendern vi testade. Den rekommenderas varmt av oss pĂ„ redaktionen till dig som har en lite mindre budget.

Vanliga frÄgor nÀr man ska hitta bÀsta blendern

Vi vet att det kan komma upp en hel del frÄgor nÀr man ska hitta den bÀsta blendern 2021. DÀrför har vi inte bara satt ihop vÄr blender bÀst i test lista, utan ocksÄ svar pÄ lite vanliga frÄgor kring mixers.

blender test

Hur vÀljer man blender bÀst i test 2021?

Du har nÄgra stora val framför dig om du Àr ute efter en bra mixer. Alternativen kan vara övervÀldigande.

Kunskap Àr makt. Du kan fatta rÀtt beslut nÀr du har all information framför dig. Det Àr dÀrför vi har sammanstÀllt det hÀr blender testet. HÀr Àr vad du borde veta för att vÀlja rÀtt mixer.

1. Vilken typ av mixer behöver du verkligen?

Det finns mer Àn en typ av mixer. Du kanske kÀnner till den traditionella blendern som man har pÄ diskbÀnken. Det Àr den typ som din mormor antagligen anvÀnde. Vi börjar dÀrför med den vanligaste och mest populÀra typen.

Traditionella blenders:

Det Àr ett permanent köksredskap. De flesta erbjuder flera hastigheter och enkel anvÀndning. De brukar vara billigare Àn högpresterande blenders eftersom de Àr mindre kraftfulla.

MÄnga mÀnniskor stÀller sin blender pÄ diskbÀnken, sÄ utrymmet Àr ett övervÀgande. Enhetens bas innehÄller dess motor, sÄ vÀljer du en billigare variant kanske hela diskbÀnken skakar vid anvÀndning.

Vanliga blenders kan ocksĂ„ ha ett stort antal hastighetsinstĂ€llningar. Även proffs brukar anvĂ€nda lĂ„ngsamma, medelhöga, snabba eller supersnabba hastigheter. Antagligen behöver du dock bara 3 till 5 hastigheter.

Stavmixer:

Namnet sÀger allt. Dessa mixer Àr utformade för mindre portioner. De Àr bra för att göra saker som smoothies eller shakes pÄ morgonkvisten.

Dessa smÄ blandare har vanligtvis bara 1 eller 2 hastigheter. De Àr dessutom billiga jÀmfört med de flesta vanliga blenders. De Àr inte en bra ersÀttning för en traditionell blender dock, i alla fall inte om du lagar mycket mat.

Högpresterande blenders:

Dessa högpresterande blenders erbjuder funktionerna i en traditionell blender, men pÄ steroider. Till skillnad frÄn andra mixertyper kan den bearbeta bÄde hÄrda och mjuka ingredienser. Vissa kan till och med mala vete till mjöl.

Högpresterande blenders har kraftfulla motorer och höga priser. Deras bas Àr ocksÄ ofta större Àn en traditionell blender.

bÀsta blendern

2. Vilken typ av “mixerpersonlighet” har du?

Vilken typ av mixer du behöver kan bero pĂ„ vilken typ av “mixerpersonlighet” du har. Vilka av dessa passar dig?

“Jag Ă€r en blivande kock”

Visst, mixers Àr bra för smoothies. Men om du har varit kÀnd för att knÀcka upp en kokbok och göra en sÄs frÄn grunden. DÄ vill du ha en multifunktionell blender som hjÀlper till med soppor och sÄser. Det skulle ocksÄ vara jÀttebra om den kunde hugga och mala.

Du behöver dÀrför en högpresterande mixer inte bara för den kraftfulla motorn utan ocksÄ för den större kapaciteten. Högpresterande blenders kan ocksÄ fungera som matberedare. Vissa kan till och med vÀrma upp ingredienserna samtidigt som den blendar!

“Jag Ă€r ett hĂ€lsofreak”

HĂ€lsosamma frukt- och grönsakssmoothies eller proteinshakes Ă€r det enda du ska göra i din mixer. DĂ„ behöver du verkligen bara en stavmixer – speciellt om du bara gör dem till dig sjĂ€lv.

“Jag Ă€r en mixolog”

Is kan vara tufft för blandarbladen i en blender. Det kan ocksÄ övervÀldiga och brÀnna ut motorn. En stavmixer eller traditionell blender med lÄg effekt Àr inte det rÀtta valet om du gillar att tillverka frysta drycker. VÀlj istÀllet en kraftfull blender eller en högpresterande mixer om du har rÄd med det.

3. Var ska du ha den?

Du kan anvÀnda en stavmixer var som helst eftersom den kan tas dit du behöver den. De flesta stavmixers Àr tillrÀckligt smÄ för att förvara i ett skÄp.

Den genomsnittliga blendern och dess uppgraderade högpresterande kusiner kan skapa problem. Vissa Àr för stora för att placeras pÄ diskbÀnken med övre skÄp.

StandardavstÄndet frÄn disk till övre skÄp Àr 45cm. MÄnga blenders kan dÀrför bara knappt passa in i detta utrymme.

Se till att du har tillrÀckligt med utrymme för mixern du planerar att köpa.

4. Hur stor blender behöver du?

Vi pratar inte om dimensioner nÀr det gÀller storlek. Det Àr kapaciteten i blenderns behÄllare som rÀknas. Kapacitet bestÀmmer antalet ingredienser som du kan bearbeta i mixern eller behÄllaren. Hur mÄnga portioner behöver du vanligtvis göra? Det Àr ett viktigt övervÀgande.

  • Standardstorlek: De flesta standard blenders för diskbĂ€nken rymmer 14 till 21dl. Med en sĂ„dan kan du laga drycker för 6 till 9 personer.
  • Högpresterande: De Ă€r bĂ„de kraftfullare och större. Vissa högpresterande blenders kan rymma upp till 42dl.
  • Enskilda portioner: Stavmixers kan bara blanda 2 till 6dl. De Ă€r inte en bra idĂ© om du har en familj eller vill experimentera med mixern.

En storlek passar inte alla. Tillverkare vet detta. Det Àr dÀrför mÄnga erbjuder mixerbehÄllare i större eller mindre storlekar. SÄ om du kÀnner att du valt fel kan du ofta köpa till en större behÄllare.

5. Vilken typ av blad ska blendern ha?

Det hÀr Àr den del av din mixer som bearbetar maten. Du kanske inte har mycket val av form eller design. Tillverkare tenderar att fatta det beslutet Ät dig. Men du ser ju inte direkt bladen, sÄ det gör ju inget.

Du kommer att mÀrka att vissa mÀrken bara har tvÄ plana blad som vinklar uppÄt i kanten. Andra kan ha fyra blad som har en nÀstan spiralform. Vissa blad Àr trubbiga, medan andra Àr mycket vassa.

Var och en av dessa konstruktioner ger apparaten en annan blandning av “personlighet”. Vissa blad Ă€r bĂ€ttre pĂ„ att pulverisera torra ingredienser. Andra bladdesigner gör ett bĂ€ttre jobb med att pressa mat för att skapa silkeslena konsistenser. Dock har de flesta blenders anpassningsbara blad.

Högkvalitativa rostfria blad Àr det bÀsta materialet. Det ger bÀttre prestanda och tÄl korrosion.

TÀnk pÄ att inte alla tillverkare erbjuder behÄllare med löstagbara blad. Vissa mÀrken föredrar löstagbara blad. De kan vara lÀttare att rengöra, och dÀrför skulle vi definitivt rekommendera sÄdana modeller till dig. I princip alla modeller pÄ vÄr blender bÀst i test 2021 lista har löstagbara blad.

6. Hur kraftfull ska den vara?

MĂ€nniskor kĂ€mpar ofta med denna frĂ„ga. Är det möjligt att köpa en blender som Ă€r för kraftfull? Du planerar ju inte att anvĂ€nda den för att krossa stenar och kvistar.

Oron gÄr Ät andra hÄllet. Du behöver en mixer med tillrÀckligt med kraft för att bearbeta det du planerar att lÀgga i den. Smoothies med mjuk frukt behöver inte kraften av en högpresterande mixer. Men du vill inte prova att hugga upp nötter i din stavmixer, det Àr oftast ingen bra idé.

Ja, vi ber dig titta in i framtiden och tÀnka pÄ vad du en dag kan anvÀnda din mixer för att göra. SÀlj inte dig sjÀlv om du har rÄd att köpa en mixer med högre effekt. Det erbjuder framtida mÄngsidighet.

HÀr Àr nÄgra förslag pÄ kraft:

  • 300 watt: De flesta traditionella blenders för diskbĂ€nkar har denna motoreffekt. Du kommer att kunna hugga allt utom de svĂ„raste ingredienserna. Blandning borde alltsĂ„ inte vara ett stort problem.
  • 500 till 700 watt: Nu kommer du in i utbudet av verklig mĂ„ngsidighet. En mixer med sĂ„ mycket kraft kan bearbeta soppor och ta dig bortom vĂ€tskor.
  • Över 700 watt: Att flytta över 700 watt gör att du kan arbeta med torra ingredienser. Gör ditt eget jordnötssmör eller bearbeta korn till mjöl! Den extra kraften innebĂ€r att du inte kommer att vara begrĂ€nsad om du vill utforska och experimentera. Det ger dig ocksĂ„ möjlighet att göra stora mĂ€ngder. Du kommer att betala mer för denna extra muskel.

7. LjudnivÄ

Ett blad snurrar upp till 20 000 varv per minut eller mer, det innebÀr att de roterar med hastigheter upp till 400km per timme! Du förvÀntar dig inte att de ska vara tysta, eller hur?

Kombinationen av motor, knivar och bearbetade av maten ger upp till ett visst ljud.

Normal konversation sker med en ljudnivÄ pÄ mellan 55 och 60 decibel (dB).

Purdue University mÀtte ljudnivÄn pÄ blenders och annan köksutrustning. De bestÀmde att den genomsnittliga mixern vid 88dB lÀt mer Àn avfallshantering. Konstant exponering för denna ljudnivÄ kan skada öronen efter 8 timmar.

Mer kraft i en mixer betyder att det blir högre ljudnivÄer sÄklart. Men högpresterande blenders har ocksÄ kvalitetsmaterial som dÀmpar bullret. Leta efter tillverkare som fokuserar pÄ ljuddÀmpande funktioner.

8. InstÀllningar?

Vissa av oss föredrar bara att trycka pÄ en knapp. Andra vill ha mer precis kontroll. Det Àr dÀrför det finns bilar med automatiska och manuella funktioner.

Vissa tillverkare ger oss valet att lÀmna hastighet och kraft upp till mixern, alltsÄ att allt sköts automatiskt. Andra lÄter dig stÀlla in alla instÀllningar sjÀlv. Allt beror pÄ vad du föredrar.

Att köpa en mixer med knappar för hastighet ger bekvÀmlighet. Vissa mÀrken uppnÄr samma sak med en roterande klickratt. InstÀllningarna vÀljer inte heller alltid hastigheten. De vÀljer vilken typ av blandning du vill ha eller vilken typ av mat du gör.

Avancerade blenders har sofistikerade instÀllningar. De lÄter dig vÀlja specifika matbeskrivningar. Gör du en pastasÄs sÄ kan du till exempel stÀlla in det.

Vissa avancerade blenders gör detta till en automatiserad process. Vill du ha en smoothie? VĂ€lj det “receptet”. som blendern skapat med optimala hastigheter.

De dyraste modellerna Àr om du vill ha bÄde precision eller manuell hastighetskontroll.

Blenders har alla olika typer av kontrollpaneler. Vissa har knappar och omkopplare,andra har urtavlor eller till och med touch skÀrmar. Vissa blenders har ocksÄ digitala skÀrmar, nÄgot vi tycker fungerar lite sÄdÀr. De blir lÀtt kladdiga pÄ grund av att de stÄr i köket, sÄ vi gillar bÀttre manuella knappar.

MÄnga tycker att 3 till 5 hastighetsinstÀllningar Àr tillrÀckliga. Om du vill ha fler alternativ har du mer exceptionell kontroll över hastigheten.

9. Hur lÀtt Àr den att rengöra?

Jag Àlskar att stÀda saker, sa ingen nÄgonsin.

De flesta mixer-tillverkare har behÄllare och blad som Àr diskmaskinssÀkra. Men inte alla diskmaskiner kan rymma blandarburkar med större kapacitet.

Se dÀrför till att du kÀnner till diskmaskinens begrÀnsningar innan du vÀljer en mixer bÀst i test.

MÄnga föredrar dock att tvÀtta sina blenderburkar för hand. Var försiktig med knivarna om du gÄr denna vÀg. Du vill inte skÀra dig sjÀlv.

Vissa högpresterande blenders kan till och med rengöra sig sjÀlva. TillsÀtt flytande diskmedel och vatten och lÄt det gÄ. En snabb sköljning och det Àr klart.

Granskare online rekommenderar att man Àr uppmÀrksam pÄ möjligheten att ta bort mixerbladen.

Glöm inte utsidan! Du rengör behÄllaren, knivarna och locket efter varje anvÀndning. Resten av mixern behöver ibland rensas bort. Blandarbotten med slÀta yttre och minimala sprickor blir lÀttare att underhÄlla.

10. Passar locket tÀtt?

Det kan verka som en konstig sak att tÀnka pÄ. Men det Àr viktigt. Ett fast passande mixerlock förhindrar onödigt spill. Det du gör kan vara varmt. TÀnk pÄ att en högpresterande mixer sliter innehÄllet tillrÀckligt snabbt för att vÀrma upp det med friktionen.

De flesta blenderlocken har ett avtagbart lock som ligger i mitten av locket. Det lÄter dig lÀgga in ingredienser samtidigt som du blandar. Det hjÀlper ocksÄ till att utjÀmna trycket som kan byggas upp nÀr du bearbetar mat.

11. Vad har du rÄd med?

MÄnga gÄnger kommer allt att kosta. Hur mycket har du rÄd att betala?

Den goda nyheten Àr att det finns en mixer för varje budget. Du hittar dem prissatta frÄn överkomliga 200kr till extrema 10 000kr.

Kraft, hÄllbarhet och kvalitetsmaterial avgör kostnaden. En billig mixer rÀcker ofta om du bara anvÀnder den för att göra smoothies eller shakes. Dyrare varumÀrken erbjuder mÄngsidighet tillsammans med kraft. Du kan knÄda en deg, mala kryddor och mixa nötter.

12. Garanti?

Du hör det hela tiden. Du fÄr vad du betalar för. Garantin för din mixer ger dig sÀkerhet och sinnesro. En garanti Àr ett löfte frÄn tillverkaren att skydda ditt köp. De ersÀtter antingen produkten eller Äterbetalar dina pengar till fullo.

Billiga blenders Àr tillverkade av mindre kvalitetsmaterial och motorer med lÄg effekt. De brukar ocksÄ ha korta garantier. En högkvalitativ mixer kan ha en garanti som erbjuder skydd i tio Är eller mer. Det Àr en stark indikation pÄ att tillverkaren har förtroende för sin produkt.

LÀs din garanti noggrant. Vissa föremÄl, som motorn, kan ha det mest utökade skyddet. Andra saker kan ha kortare tÀckning eftersom de förvÀntas att bli slitna och bytas ut.

mixer bÀst i test

Vad Àr de populÀraste varumÀrkena?

Vitamix

Detta företag erbjuder kommersiella och konsumentversioner av sina blenders. De Àr kraftfulla och populÀra. Priserna varierar mellan 2500kr och 6500kr. NÄgra av deras modeller har vi till och med inkluderade pÄ vÄr blender bÀst i test 2021 lista.

Blendtec

Företagets grundare satsade pÄ att göra den mest kraftfulla mixern pÄ marknaden. Du betalar för den hÀr muskeln. Priserna varierar frÄn 4000kr till 11000kr.

Ninja

Dessa blenders har ett unikt blad. Ninja hÀvdar att designen pulveriserar is till snö. Företaget Àr kÀnt för sina stavmixers och traditionella blenders.

NutriBullet

Detta företag Àr specialiserat pÄ personliga blenders för smoothies och shakes. Priserna varierar frÄn cirka 800kr till 1500kr.

Oster

FrĂ„ga din mormor om en “Osterizer.” Detta mĂ€rke har funnits lĂ€nge. Deras blenders Ă€r av lĂ„ga till medelhöga priser. Kolla in dem om du vill ha ett retroutseende för din köksredskap. KitchanAid Ă€r ett annat blender-mĂ€rke som har retro-designer.

Breville

Detta företag frÄn Australieb tillverkar ett brett utbud av köksmaskiner. De har medelstora till höga priser, mellan 1000kr och 5000kr för personliga modeller och multifunktionella modeller.

Cuisinart

Detta Àr ett respekterat varumÀrke för köksredskap. Cuisinarts sortiment av blenders fÄr massor av positiva recensioner online.

Hamilton Beach

Hamilton Beach tillverkar blenders med lÄgt till medelhögt pris. AnvÀndare ger dem höga betyg för dess hÄllbarhet.

Kitchenaid

KitchenAid Àr kÀnt som ett pÄlitligt varumÀrke för hushÄllsapparater. Blenders Àr mÄttligt dyra. KitchenAid Pro Line-serien av blenders har en 3,5 hÀstkraftsmotor. Riktigt kraftfulla modeller som dessutom har en schysst retrodesign!

Hur kraftfull ska en mixer vara?

Det beror pÄ om du har en handhÄllen mixer eller en bÀnkskiva. HandhÄllna blandare behöver mer Àn
100 watt för att blanda ingredienser effektivt. BÀnkskivblandare arbetar runt 500 watt, Àven om du vill gÄ högre om du planerar att anvÀnda hÄrdare livsmedel i den.

Hur mycket kostar en blender?

En blender kostar allt frÄn 500kr till 10 000kr. Allt beror pÄ hur bra blender du vill ha, vilka funktioner etc.

*Header-bilden i denna artikel Àr tagen hÀrifrÄn!