Bokashi

1. Bäst i test – Bokashi 2.0 recension

Bokashi 2.0 startkit

Bokashi 2.0 startkitet för kökskompostering är en innovativ och miljövänlig lösning för att hantera hushållsavfall. Det svenska företaget Bokashi har skapat en enkel och effektiv metod för att omvandla matrester till värdefullt gödningsmedel, samtidigt som det minskar mängden avfall som skickas till soptippar.

Setet innehåller allt du behöver för att komma i gång: två hinkar med hällpip för dränering av vätska, ett tätsittande invändigt lock, en skyffel, 1 kg svenskt Bokashiströ, en bruksanvisning och en liten påse med svenskt biokol.

Den innovativa “Bokashi för livet”-policyn garanterar livstids ersättning av delarna till kranhinken, vilket ger en hållbar och långsiktig investering i miljön.

Startkitet finns i två miljömedvetna varianter: Crèmevit med spann av 100% återvunnen plast och Ocean med spann av minst 30% återvunnet fisknät och resten återvunnen plast. Den medföljande runda plattan skapar ett vakuum inuti spannen för att förhindra dålig lukt och underlätta tömning.

Bokashi 2.0 är enkel att använda och rengöra, med alla delar som är diskmaskinssäkra. Den dränerade vätskan kan spädas ut 1:100 och användas som näringsrik gödning för dina plantor eller liknande.

I sin helhet är Bokashi 2.0 en smart och hållbar lösning för den miljömedvetna hushållet som strävar efter att göra en positiv inverkan på vår planet.

2. Populärt alternativ – Biolan bokashi recension

Biolan bokashi

Bokashi komposten Biolan är en innovativ och effektiv produkt för hållbar avfallshantering som gör det möjligt för både villaägare och lägenhetsinnehavare att bidra till en mer miljövänlig värld.

Med hjälp av EM Kli, en blandning av effektiva mikroorganismer, förvandlar denna smarta produkt köksavfall till värdefull jordförbättring.

En av de stora fördelarna med Biolan är dess syrefria miljö, som skapar optimala förhållanden för EM-mikroberna att arbeta effektivt och säkert.

Dessutom är den utrustad med en praktisk avtappningskran som minimerar fukt i behållaren och bidrar till att bibehålla en behaglig inomhusmiljö.

Biolan bokashi kompost är inte bara en miljövänlig lösning för avfallshantering, utan även en fantastisk resurs för att skapa näringsrik kompost som kan användas för att förbättra jordens kvalitet och främja växter och trädgårdar.

Detta gör den till ett utmärkt val för alla som vill göra en positiv inverkan på vår planet och samtidigt förbättra sina egna levnadsförhållanden.

3. Billigast – Greenline Urban Garden Bokashi

Greenline Urban Garden Bokashi

Greenline Urban Garden Bokashi är en effektiv och innovativ lösning för att omvandla ditt matavfall till näringsrik kompost, direkt hemma. Detta kompostsystem gör det möjligt för dig att bidra till en mer hållbar livsstil, samtidigt som du får ett kostnadseffektivt sätt att berika din trädgård eller dina krukväxter.

En av de mest imponerande aspekterna av detta kompostsystem är airproof-tec-teknologin, som garanterar en anaerob komposteringsprocess. Detta innebär att matavfallet bryts ner utan behov av syre, vilket påskyndar komposteringsprocessen och minskar lukt betydligt. Det är ett viktigt plus för dem som vill ha en kompostlösning inomhus utan att behöva oroa sig för obehagliga lukter.

Urban Garden Bokashi rymmer 15 liter, vilket är tillräckligt för ett genomsnittligt hushålls matavfall. Trots sin kapacitet är den kompakt nog att passa under diskbänken, på en balkong, eller på annan plats inomhus. Detta gör det möjligt att kompostera året runt, oavsett väderförhållanden.

Den robusta konstruktionen och enkla designen är ytterligare fördelar. Med en vikt på endast 1,1 kg är den lätt att flytta och hantera. Den gråa färgen passar diskret in i de flesta inredningsstilar. Tänk på att kompost-ströet Urban Garden, som hjälper till att aktivera komposteringen av det organiska avfallet, inte ingår.

Köpguide för bokashi 2024

Letar du också efter bokashi bäst i test? Då har du hittat rätt sajt! Vi hjälper dig längst hela vägen för att hitta den bästa bokashin.

Bokashi är en form av kompostering som man kan göra hemma i köket, på balkongen eller var som helst. Man behöver inte ha en trädgård för att kunna ta rätt på sitt matavfall.

Du fyller helt enkelt en bokashihink med ditt matavfall och strör på några matskedar bokashiströ. Matresterna kommer sedan konserveras och de kan omvandlas till jord efter att ha efterlagrats ett par veckor utanför hinken.

I det här testet har vi jämfört tre olika bokashihinkar som är avsedda att användas för kompostering i hemmet. Vi har tittat på flera olika aspekter som pris, kvalitet, lukt och hur enkel hinken är att använda.

Vanliga frågor om Bokashi

Här presenterar vi några av de vanligaste frågorna som ställs kring bokashi och hinkarna som används.

Hur mycket kostar en bokashi?

Bokashi hinkar varierar lite i pris men en normalstor hink får man för omkring 500 kronor. Det finns också dyrare hinkar i startpaket, med snygg design.

Varför bokashi?

Bokashi har flera fördelar – bland annat kan du på ett effektivt sätt ta hand om matrester samtidigt som du gör miljön en stor tjänst genom att fermentera avfallet och återanvända det som jord i planteringar.

Bästa bokashin

Hur väljer man den bästa bokashin?

Eftersom en bokashi troligen kommer att stå i köket eller i ett utrymme man använder frekvent är det viktigt att den inte luktar, och det är en fördel om hinken går in i ett stängt utrymme – till exempel under diskbänken om du inte har möjlighet att ha den utomhus.

Här är några saker du bör tänka på när du ska hitta din bästa bokashi:

  • Hinken ska hålla
  • Hinken ska vara stor nog
  • Lukten ska vara begränsad
  • Avtappning av vätska ska vara enkelt

Rätt storlek på hinken

Det kanske allra viktigaste när man väljer en bokashi hink är att den har rätt storlek. En familj på fyra personer kommer troligen att fylla hinken snabbare än en ensamstående person gör.

Det kan därför vara betydligt bättre att köpa en större hink om man har en stor familj. Med en för liten hink behöver man tömma den innan avfallet komposterats tillräckligt.

Lock bör finnas

Det är viktigt att den bokashi hink man väljer har ett lock, gärna försett med filtrerade lufthål. Om lock helt saknas kommer det snabbt att lukta från hinken och dessutom kan den locka till sig otrevliga insekter. Om filter saknas, bör hinken istället vara lufttät för att undvika lukt.

Bokashi test

Hur gjorde vi vårt bokashi test?

Vi har helt enkelt provat de tre olika modeller av bokashi vi har med i testet. Vi har fyllt upp hinkarna med samma matavfall, i liknande mängd och använt rekommenderat bokashi strö för att suga upp vätska samt minska lukt.

Vi tittade under testets gång på hur avfallet multnade, samt undersökte hur pass mycket lukt som hinken släpper ut. En annan extremt viktig sak för oss var att hinken inte skulle läcka ut någon vätska även om man inte tömde ur den direkt.

Källor