đŸ„‡BrandslĂ€ckare bĂ€st i test 2021 – bĂ€sta brandslĂ€ckaren!

Letar du ocksÄ efter brandslÀckare bÀst i test 2021? DÄ har du hittat rÀtt! I den hÀr artikeln kommer du hitta den bÀsta brandslÀckaren för dig och ditt hem. Den hÄller dig sÀker i alla tillfÀllen, vare sig det skulle vara en brand frÄn micron eller nÀr du rÄkar hÀlla vatten i fritösen.

*Denna artikel innehÄller reklam genom annonslÀnkar för kjell.com

BrandslÀckare bÀst i test 2021

1. Housegard brandsläckare design edition (6kg)

2. Housegard brandsläckare design edition (2kg)

3. Luxorparts brandsläckare mini (1kg)

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Housegard brandslÀckare design edition (6kg) recension

Housegard brandslÀckare design edition
Housegard brandslÀckare design edition

Denna riktigt snygga Housegard brandslÀckare innehÄller 6kg pulver. Den Àr riktigt effektiv, och har stor kapacitet. Den ingÄr i ABC-benÀmningen vilket betyder att den Àr lÀmlig för slÀckning av material som papper, textilier, trÀ, vÀtskor, bensin, gas och mÄlarfÀrg.

Överlag Ă€r Housegard brandslĂ€ckaren design edition en bĂ„de snygg och bra brandslĂ€ckare som inte behövs gömma undan.

Housegard BrandslÀckare design edition (2kg) recension

Housegard brandslÀckare design edition 2kg
Housegard brandslÀckare design edition 2kg

Denna modell Àr en mindre version av den stora Housegard brandslÀckaren design edition. Vi tycker fortfarande att den passar som tvÄa pÄ denna lista dÄ den presterade riktigt bra, och passar att stÀllas i hela huset.

Den snygga designen gör den till ett perfekt komplement till en större brandslÀckare. Den Àr dessutom sÄ liten att den passar i bilen, dÀr har de flesta ingen brandslÀckare, men det Àr extremt viktigt!

Överlag Ă€r denna lika bra som den större modellen och rekommenderas dĂ€rför varmt av oss pĂ„ redaktionen.

Luxorparts brandslÀckare mini (1kg) recension

Luxorparts brandslÀckare mini
Luxorparts brandslÀckare mini

Denna billiga brandslĂ€ckare passar för mindre utrymmen som köket eller bilen. Den har bara 1kg pulver, men kan dĂ„ ocksĂ„ lĂ€ggas undan i ett skĂ„p (inget vi rekommenderar!). Den Ă€r liten och smidig – men ful. Vi rekommenderar att du köper en större brandslĂ€ckare som komplement.

Överlag Ă€r denna modell en bĂ„de bra och billig brandslĂ€ckare för dig som söker en liten brandslĂ€ckare.

Vanliga frÄgor nÀr man ska köpa den bÀsta brandslÀckaren

Det Ă€r viktigt att tĂ€nka efter innan man köper en brandslĂ€ckare. Till exempel bör du inte bara ha en liten brandslĂ€ckare, utan den ska snarare vara ett komplement till en större modell. Vi har redan gĂ„tt igenom vilka modeller vi tycker rĂ€knas in i kategorin “brandslĂ€ckare bĂ€st i test”, och vi ska nu ocksĂ„ gĂ„ igenom lite vanliga frĂ„gor kring brandslĂ€ckare.

Varför finns det sÄ mÄnga typer av brandslÀckare?

Det finns mÄnga typer av brandslÀckare eftersom det finns mÄnga olika typer av brÀnder. Varje brandslÀckare Àr konstruerad för att anvÀndas för en specifik brandklass. Det Àr viktigt att du anvÀnder rÀtt brandslÀckare för att sÀkerstÀlla att den Àr sÄ effektiv som möjligt och inte tÀnder eld ytterligare.

Vilka Àr de olika brandklasserna?

Klass A BrÀnder som involverar fasta material som trÀ, papper eller textilier
Klass B – BrĂ€nder med brandfarliga vĂ€tskor som bensin, diesel eller oljor
Klass C – BrĂ€nder med gaser
Klass D – BrĂ€nder som involverar metaller som kalium eller magnesium
Klass E – BrĂ€nder med ikopplade elektriska apparater *
Klass F – brĂ€nder som involverar matoljor som fritöser
* Tekniskt finns det inte ”Klass E”. Innan detta klassificeringssystem fanns en klassificering av elektriska brĂ€nder, men eftersom el i sig Ă€r en orsak till brand har dessa typer av brĂ€nder införlivats i huvudklasserna. NĂ€r du har stĂ€ngt av elen blir elden densamma som alla andra.

Vilka kemikalier anvÀnds i en brandslÀckare?

Olika kemikalier anvÀnds för varje typ av brandslÀckare.

Torra kemiska brandslÀckare anvÀnder ett pulverbaserat medel som förhindrar kemiska reaktioner som involverar vÀrme, syre och brÀnsle, detta slÀcker branden. De Àmnen som anvÀnds för detta Àr monoammoniumfosfat, natriumbikarbonat, kaliumvÀtekarbonat, kaliumklorid och natriumbikarbonatbaserad torrkemikalie (skumkompatibel).

SkumbrandslÀckare anvÀnder ett vattenhaltigt filmbildande skum, alkoholbestÀndigt skum, filmbildande fluorprotein och ett system med tryckluftskum. Dessa kvÀver brÀnderna och förhindrar att syre fyller pÄ det.

VattenbrandslÀckare anvÀnder vatten för att kyla det brinnande materialet. Detta kan vara pumpat vatten, lufttrycksvatten och vattendimma. VÄta kemiska tillsatser och vattentillsatser slÀcker en brand genom att bilda en tvÄlskumfilm över brinnande olja och kyla ned oljan under dess antÀndningstemperatur. De anvÀnder vÀtmedel, frostskyddsmedel och laddad ström (en alkalimetallsaltlösning som nÀr den tillsÀtts till vatten sÀnks fryspunkten).

KoldioxidbrandslÀckare slÀcker brÀnder genom att förskjuta syre och ta bort vÀrme frÄn förbrÀnningszonen. De anvÀnder halokarbonersÀttningar, CO2, novec 1230, kalium aerosol och E-36 cryotec.

Vattenmist – det finns inga kemikalier i vattenmistbrandslĂ€ckare, den innehĂ„ller dock vatten. Vad som gör vattendimma annorlunda frĂ„n vanliga vattenbrandslĂ€ckare Ă€r att munstycket pĂ„ slĂ€ckaren sprider ‘torra’ vattenpartiklar i mikroskopisk skala (strĂ€cker sig frĂ„n 50 till 300 ”m, 50 ”m (mikrometer) Ă€r 5/100: e pĂ„ 1 millimeter).

Vad betyder de olika fÀrgkoderna pÄ brandslÀckaren?

BrandslÀckare har fÀrgkoder som mÀrker vilken typ av brandslÀckare de Àr. Dessa Àr representerade pÄ ett band högst upp pÄ brandslÀckaren. Deras syfte Àr att göra identifieringen enklare och snabbare för anvÀndaren. Varje slÀckningsmedium tilldelas sin egen fÀrgkod: Röd för vatten, grÀddvit för skum, blÄ för torr kraft och svart för koldioxid. En femte fÀrg, gul, lÀggs till för den nya Wet Chemical-typen av brandslÀckare.

BÀsta brandslÀckaren

Hur vÀljer man brandslÀckare bÀst i test?

Ett brandslÀckare kan vara en livrÀddare. Placerad nÀra en utgÄng, pÄ en lÀttÄtkomlig plats, kan den slÀcka en liten eld innan brandbilen anlÀnder, eller Ätminstone undertrycka lÄgorna medan du flyr.

Alla brandslĂ€ckare för hemmet Ă€r klassificerade A, B eller C (eller en kombination av dessa) pĂ„ etiketten för att ange vilka typer av brĂ€nder – vanliga brĂ€nnbara Ă€mnen, brandfarliga vĂ€tskor eller elektronik Ă€r det du kan anvĂ€nda dem pĂ„. MĂ„nga av de som sĂ€ljs i hemmabutiker klassificeras ABC och bekĂ€mpar alla tre typer av brĂ€nder.

HÀr Àr en viktig guide för att kÀnna till olika typer och storlekar pÄ brandslÀckare samt hur du anvÀnder dem och ÄteranvÀnder dem.

Storlek pÄ slÀckningsmaterial

Huvudskillnaden mellan brandslÀckare för hemmet och för publika platser Àr storleken. I de flesta fall Àr större bÀttre, men ibland Àr de största slÀckarna vara för tunga för att manövrera. (Vikten pÄ en brandslÀckare avser mÀngden kemikalie inuti; kapseln tillför flera kilo till.) Det finns ocksÄ en skillnad mellan pÄfyllningsbara brandslÀckare med metallventiler och engÄngsventiler som Àr gjorda av plast. En uppladdningsbar kostar mer, men att fylla pÄ det nÀr manometern visar att anvÀndningen eller tiden har tömt innehÄllet Àr fortfarande billigare Àn att köpa en ny engÄngs brandslÀckare.

National Fire Protection Association (www.nfpa.org) rekommenderar en brandslĂ€ckare för varje vĂ„ning. Men oavsett hur mĂ„nga du har kan inget ersĂ€tta det viktigaste sĂ€kerhetsverktyget: en brandplan. Se till att alla i familjen vet hur man kommer ut snabbt, var man ska trĂ€ffas ute och hur man ringer 112. Även om du tror att du slĂ€ckt branden pĂ„ egen hand, avbryt inte det nödsamtalet. LĂ€mna det till proffsen att avgöra om det verkligen Ă€r slĂ€ckt.

BrandslÀckare klass A, B, C

Varje brandslÀckare för hemmet Àr mÀrkt A, B eller C. I finstilta, ju högre antal som föregÄr varje bokstav, desto större Àr slÀckarens effektivitet mot varje typ av brand.

Varje brandslÀckare för hemmet Àr mÀrkt A, B eller C, vilket berÀttar vilka typer av brÀnder modellen Àr effektiv mot. A Àr vanliga brÀnnbara Àmnen som trÀ, papper och tyg; B Àr brandfarliga vÀtskor, sÄsom bensin eller matolja; och C Àr el.

I det finstilta pĂ„ etiketten föregĂ„s dessa bokstĂ€ver av siffror – till exempel 3-A: 40-B: C – som Ă€r slĂ€ckarens klassificeringsbetyg. Siffrorna, tilldelade av Underwriters Laboratories, berĂ€ttar slĂ€ckarens relativa effektivitet gentemot varje typ av brand, oavsett dess vikt eller kemikalie den anvĂ€nder. Ju högre antal, desto större effektivitet (och troligen desto högre pris). SĂ„ en brandslĂ€ckare med 4-A-klassificering Ă€r mer effektiv pĂ„ vanliga brĂ€nnbara Ă€mnen Ă€n en 2-A. C-beteckningen har inget nummer; det betyder bara att slĂ€ckarens kemikalier inte leder elektricitet.

Vilken storlek ska man ha pÄ brandslÀckaren?

5-6kg

BÀst för: Garage eller hemverkstad, dÀr en eld kan vÀxa i storlek innan den mÀrks.
Leta efter: Uppladdningsbar modell med slang för enkel anvÀndning.

2kg

BÀst för: Enkel Ätkomst i köket eller tvÀttstugan.
Leta efter: Uppladdningsbar modell med slang för enkel anvÀndning.

1kg

BÀst för: Bil
Leta efter: EngÄngsmodell med monteringsutrustning för att förhindra att den rullar runt i bagageutrymmet.

BĂ€nkskivsmodell

BÀst för: Montering pÄ kökshuv över spis. (AnvÀnd inte över fritöser; frislÀppta kemikalier kan stÀnka fett och sprida lÄgor.)
Leta efter: Magnetiska trycksatta modeller som Àr utformade för att öppnas frÄn flammans vÀrme och sprutar natriumbikarbonat (bakpulver).

Hur anvÀnder man en brandslÀckare?

BrandsÀkerhetsexperter rÄder dig att lÀra dig att anvÀnda en brandslÀckare innan en nödsituation uppstÄr. Kontrollera med din brandkÄr om de erbjuder utbildning till husÀgare. Förvara brandslÀckaren dÀr du kan se och nÄ dem lÀtt, nÀra rummets utgÄng. PÄ det sÀttet kan du bekÀmpa elden med ryggen mot dörren och snabbt fly om lÄgorna Àr utom kontroll.

För att hjÀlpa dig att komma ihÄg hur du anvÀnder en brandslÀckare, anvÀnd akronymen DRKS:

  • Dra i slĂ€ckarens sĂ€kerhetsnĂ„l.
  • Rikta kemikalien mot kĂ€llan till lĂ„gorna snarare Ă€n mot sjĂ€lva lĂ„gorna, stĂ„ minst 6 meter frĂ„n elden (eller enligt anvisningarna pĂ„ brandslĂ€ckarens etikett).
  • KlĂ€m avtryckaren och hĂ„ll brandslĂ€ckaren upprĂ€tt.
  • Sopa flammans kĂ€lla tills brandslĂ€ckaren Ă€r torr/tom.

NĂ€r du har anvĂ€nt en brandslĂ€ckare, oavsett om den Ă€r helt tom eller inte, mĂ„ste du byta ut den eller fylla pĂ„ den genast. Samma sak gĂ€ller för alla brandslĂ€ckare vars manometer glider ut ur den gröna zonen till rött över tiden. BrandslĂ€ckningsföretag tar cirka 150kr för att fylla pĂ„ en typisk 2kg’s ABC-brandslĂ€ckare, inrĂ€knat att vid den har en metallventil. SlĂ€ckare med plastventiler kan inte fyllas pĂ„ och ska kastas efter anvĂ€ndning.

Hur fyller man pÄ en brandslÀckare?

En brandslÀckare i hemmet kan tappa trycket över tiden, vilket gör den oanvÀndbar nÀr du behöver den. Men om du Àr den typ som glömmer att kika pÄ dina mÀtare regelbundet, övervÀga att köpa ett sensorsystem. De körs ofta pÄ ett 9-volts batteri och hÄller reda pÄ slÀckarens tryck. Om mÀtaren blir lÄg blinkar den ett rött ljus och lÄter en varning pÄminna dig om att fylla pÄ brandslÀckaren. Det lÄter ocksÄ en varning nÀr brandslÀckaren har dragits frÄn vÀggen, som det skulle vara under en brand. SÄklart rÀknar vi med att alla hem redan har satt upp brandvarnare.

En mer avancerad version kan kopplas till ditt hus sÀkerhetssystem; larmföretaget fÄr en signal nÀr slÀckaren anvÀnds och kan i sin tur ringa 112. Kostnaden Àr cirka 2000kr för den fristÄende modellen eller cirka 1000kr per brandslÀckare för sÀkerhetssystemmodellen, exklusive avgifter och installation.

BrandslÀckare test

Hur gjorde vi vÄrt brandslÀckare test?

För att göra vÄrt brandslÀckare test började vi med att kolla vad marknaden hade att erbjuda. Sedan lÀsta vi kundrecensioner och valde ut de modeller som fÄtt bÀst betyg. Efter det skrev vi ihop vÄra egna recensioner utifrÄn dessa och inkluderade saker som volym, design och funktionalitet.

KĂ€llor