Brandsläckare

Letar du också efter brandsläckare bäst i test 2024? Då har du hittat rätt! I den här artikeln kommer du hitta den bästa brandsläckaren för dig och ditt hem. Den håller dig säker i alla tillfällen, vare sig det skulle vara en brand från micron eller när du råkar hälla vatten i fritösen.

Brandsläckare bäst i test 2024

1. Housegard brandsläckare design edition (6kg)

2. Housegard brandsläckare design edition (2kg)

3. Luxorparts brandsläckare mini (1kg)

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Housegard brandsläckare design edition (6kg) recension

Housegard brandsläckare design edition
Housegard brandsläckare design edition

Denna riktigt snygga Housegard brandsläckare innehåller 6kg pulver. Den är riktigt effektiv, och har stor kapacitet. Den ingår i ABC-benämningen vilket betyder att den är lämlig för släckning av material som papper, textilier, trä, vätskor, bensin, gas och målarfärg.

Överlag är Housegard brandsläckaren design edition en både snygg och bra brandsläckare som inte behövs gömma undan.

Housegard Brandsläckare design edition (2kg) recension

Housegard brandsläckare design edition 2kg
Housegard brandsläckare design edition 2kg

Denna modell är en mindre version av den stora Housegard brandsläckaren design edition. Vi tycker fortfarande att den passar som tvåa på denna lista då den presterade riktigt bra, och passar att ställas i hela huset.

Den snygga designen gör den till ett perfekt komplement till en större brandsläckare. Den är dessutom så liten att den passar i bilen, där har de flesta ingen brandsläckare, men det är extremt viktigt!

Överlag är denna lika bra som den större modellen och rekommenderas därför varmt av oss på redaktionen.

Luxorparts brandsläckare mini (1kg) recension

Luxorparts brandsläckare mini
Luxorparts brandsläckare mini

Denna billiga brandsläckare passar för mindre utrymmen som köket eller bilen. Den har bara 1kg pulver, men kan då också läggas undan i ett skåp (inget vi rekommenderar!). Den är liten och smidig – men ful. Vi rekommenderar att du köper en större brandsläckare som komplement.

Överlag är denna modell en både bra och billig brandsläckare för dig som söker en liten brandsläckare.

Vanliga frågor när man ska köpa den bästa brandsläckaren

Det är viktigt att tänka efter innan man köper en brandsläckare. Till exempel bör du inte bara ha en liten brandsläckare, utan den ska snarare vara ett komplement till en större modell. Vi har redan gått igenom vilka modeller vi tycker räknas in i kategorin “brandsläckare bäst i test”, och vi ska nu också gå igenom lite vanliga frågor kring brandsläckare.

Varför finns det så många typer av brandsläckare?

Det finns många typer av brandsläckare eftersom det finns många olika typer av bränder. Varje brandsläckare är konstruerad för att användas för en specifik brandklass. Det är viktigt att du använder rätt brandsläckare för att säkerställa att den är så effektiv som möjligt och inte tänder eld ytterligare.

Vilka är de olika brandklasserna?

Klass A Bränder som involverar fasta material som trä, papper eller textilier
Klass B – Bränder med brandfarliga vätskor som bensin, diesel eller oljor
Klass C – Bränder med gaser
Klass D – Bränder som involverar metaller som kalium eller magnesium
Klass E – Bränder med ikopplade elektriska apparater *
Klass F – bränder som involverar matoljor som fritöser
* Tekniskt finns det inte ”Klass E”. Innan detta klassificeringssystem fanns en klassificering av elektriska bränder, men eftersom el i sig är en orsak till brand har dessa typer av bränder införlivats i huvudklasserna. När du har stängt av elen blir elden densamma som alla andra.

Vilka kemikalier används i en brandsläckare?

Olika kemikalier används för varje typ av brandsläckare.

Torra kemiska brandsläckare använder ett pulverbaserat medel som förhindrar kemiska reaktioner som involverar värme, syre och bränsle, detta släcker branden. De ämnen som används för detta är monoammoniumfosfat, natriumbikarbonat, kaliumvätekarbonat, kaliumklorid och natriumbikarbonatbaserad torrkemikalie (skumkompatibel).

Skumbrandsläckare använder ett vattenhaltigt filmbildande skum, alkoholbeständigt skum, filmbildande fluorprotein och ett system med tryckluftskum. Dessa kväver bränderna och förhindrar att syre fyller på det.

Vattenbrandsläckare använder vatten för att kyla det brinnande materialet. Detta kan vara pumpat vatten, lufttrycksvatten och vattendimma. Våta kemiska tillsatser och vattentillsatser släcker en brand genom att bilda en tvålskumfilm över brinnande olja och kyla ned oljan under dess antändningstemperatur. De använder vätmedel, frostskyddsmedel och laddad ström (en alkalimetallsaltlösning som när den tillsätts till vatten sänks fryspunkten).

Koldioxidbrandsläckare släcker bränder genom att förskjuta syre och ta bort värme från förbränningszonen. De använder halokarbonersättningar, CO2, novec 1230, kalium aerosol och E-36 cryotec.

Vattenmist – det finns inga kemikalier i vattenmistbrandsläckare, den innehåller dock vatten. Vad som gör vattendimma annorlunda från vanliga vattenbrandsläckare är att munstycket på släckaren sprider ‘torra’ vattenpartiklar i mikroskopisk skala (sträcker sig från 50 till 300 µm, 50 µm (mikrometer) är 5/100: e på 1 millimeter).

Vad betyder de olika färgkoderna på brandsläckaren?

Brandsläckare har färgkoder som märker vilken typ av brandsläckare de är. Dessa är representerade på ett band högst upp på brandsläckaren. Deras syfte är att göra identifieringen enklare och snabbare för användaren. Varje släckningsmedium tilldelas sin egen färgkod: Röd för vatten, gräddvit för skum, blå för torr kraft och svart för koldioxid. En femte färg, gul, läggs till för den nya Wet Chemical-typen av brandsläckare.

Bästa brandsläckaren

Hur väljer man brandsläckare bäst i test?

Ett brandsläckare kan vara en livräddare. Placerad nära en utgång, på en lättåtkomlig plats, kan den släcka en liten eld innan brandbilen anländer, eller åtminstone undertrycka lågorna medan du flyr.

Alla brandsläckare för hemmet är klassificerade A, B eller C (eller en kombination av dessa) på etiketten för att ange vilka typer av bränder – vanliga brännbara ämnen, brandfarliga vätskor eller elektronik är det du kan använda dem på. Många av de som säljs i hemmabutiker klassificeras ABC och bekämpar alla tre typer av bränder.

Här är en viktig guide för att känna till olika typer och storlekar på brandsläckare samt hur du använder dem och återanvänder dem.

Storlek på släckningsmaterial

Huvudskillnaden mellan brandsläckare för hemmet och för publika platser är storleken. I de flesta fall är större bättre, men ibland är de största släckarna vara för tunga för att manövrera. (Vikten på en brandsläckare avser mängden kemikalie inuti; kapseln tillför flera kilo till.) Det finns också en skillnad mellan påfyllningsbara brandsläckare med metallventiler och engångsventiler som är gjorda av plast. En uppladdningsbar kostar mer, men att fylla på det när manometern visar att användningen eller tiden har tömt innehållet är fortfarande billigare än att köpa en ny engångs brandsläckare.

National Fire Protection Association (www.nfpa.org) rekommenderar en brandsläckare för varje våning. Men oavsett hur många du har kan inget ersätta det viktigaste säkerhetsverktyget: en brandplan. Se till att alla i familjen vet hur man kommer ut snabbt, var man ska träffas ute och hur man ringer 112. Även om du tror att du släckt branden på egen hand, avbryt inte det nödsamtalet. Lämna det till proffsen att avgöra om det verkligen är släckt.

Brandsläckare klass A, B, C

Varje brandsläckare för hemmet är märkt A, B eller C. I finstilta, ju högre antal som föregår varje bokstav, desto större är släckarens effektivitet mot varje typ av brand.

Varje brandsläckare för hemmet är märkt A, B eller C, vilket berättar vilka typer av bränder modellen är effektiv mot. A är vanliga brännbara ämnen som trä, papper och tyg; B är brandfarliga vätskor, såsom bensin eller matolja; och C är el.

I det finstilta på etiketten föregås dessa bokstäver av siffror – till exempel 3-A: 40-B: C – som är släckarens klassificeringsbetyg. Siffrorna, tilldelade av Underwriters Laboratories, berättar släckarens relativa effektivitet gentemot varje typ av brand, oavsett dess vikt eller kemikalie den använder. Ju högre antal, desto större effektivitet (och troligen desto högre pris). Så en brandsläckare med 4-A-klassificering är mer effektiv på vanliga brännbara ämnen än en 2-A. C-beteckningen har inget nummer; det betyder bara att släckarens kemikalier inte leder elektricitet.

Vilken storlek ska man ha på brandsläckaren?

5-6kg

Bäst för: Garage eller hemverkstad, där en eld kan växa i storlek innan den märks.
Leta efter: Uppladdningsbar modell med slang för enkel användning.

2kg

Bäst för: Enkel åtkomst i köket eller tvättstugan.
Leta efter: Uppladdningsbar modell med slang för enkel användning.

1kg

Bäst för: Bil
Leta efter: Engångsmodell med monteringsutrustning för att förhindra att den rullar runt i bagageutrymmet.

Bänkskivsmodell

Bäst för: Montering på kökshuv över spis. (Använd inte över fritöser; frisläppta kemikalier kan stänka fett och sprida lågor.)
Leta efter: Magnetiska trycksatta modeller som är utformade för att öppnas från flammans värme och sprutar natriumbikarbonat (bakpulver).

Hur använder man en brandsläckare?

Brandsäkerhetsexperter råder dig att lära dig att använda en brandsläckare innan en nödsituation uppstår. Kontrollera med din brandkår om de erbjuder utbildning till husägare. Förvara brandsläckaren där du kan se och nå dem lätt, nära rummets utgång. På det sättet kan du bekämpa elden med ryggen mot dörren och snabbt fly om lågorna är utom kontroll.

För att hjälpa dig att komma ihåg hur du använder en brandsläckare, använd akronymen DRKS:

  • Dra i släckarens säkerhetsnål.
  • Rikta kemikalien mot källan till lågorna snarare än mot själva lågorna, stå minst 6 meter från elden (eller enligt anvisningarna på brandsläckarens etikett).
  • Kläm avtryckaren och håll brandsläckaren upprätt.
  • Sopa flammans källa tills brandsläckaren är torr/tom.

När du har använt en brandsläckare, oavsett om den är helt tom eller inte, måste du byta ut den eller fylla på den genast. Samma sak gäller för alla brandsläckare vars manometer glider ut ur den gröna zonen till rött över tiden. Brandsläckningsföretag tar cirka 150kr för att fylla på en typisk 2kg’s ABC-brandsläckare, inräknat att vid den har en metallventil. Släckare med plastventiler kan inte fyllas på och ska kastas efter användning.

Hur fyller man på en brandsläckare?

En brandsläckare i hemmet kan tappa trycket över tiden, vilket gör den oanvändbar när du behöver den. Men om du är den typ som glömmer att kika på dina mätare regelbundet, överväga att köpa ett sensorsystem. De körs ofta på ett 9-volts batteri och håller reda på släckarens tryck. Om mätaren blir låg blinkar den ett rött ljus och låter en varning påminna dig om att fylla på brandsläckaren. Det låter också en varning när brandsläckaren har dragits från väggen, som det skulle vara under en brand. Såklart räknar vi med att alla hem redan har satt upp brandvarnare.

En mer avancerad version kan kopplas till ditt hus säkerhetssystem; larmföretaget får en signal när släckaren används och kan i sin tur ringa 112. Kostnaden är cirka 2000kr för den fristående modellen eller cirka 1000kr per brandsläckare för säkerhetssystemmodellen, exklusive avgifter och installation.

Brandsläckare test

Hur gjorde vi vårt brandsläckare test?

För att göra vårt brandsläckare test började vi med att kolla vad marknaden hade att erbjuda. Sedan lästa vi kundrecensioner och valde ut de modeller som fått bäst betyg. Efter det skrev vi ihop våra egna recensioner utifrån dessa och inkluderade saker som volym, design och funktionalitet.

Källor