đŸ„‡Brandvarnare bĂ€st i test 2021 – bĂ€sta brandvarnaren!

Letar du ocksÄ efter brandvarnare bÀst i test 2021? DÄ har du hittat rÀtt! I denna artikel hjÀlper vi dig hitta den absolut bÀsta brandvarnaren, och sedan besvarar vi lite vanliga frÄgor kring brandvarnare. Det Àr dags att alla hem i hela Sverige kÀnner sig trygga och har en pÄlitlig brandvarnare installerad!

*Denna artikel innehÄller reklam genom annonslÀnkar för kjell.com

Brandvarnare bÀst i test 2021

1. Google Nest brandvarnare

2. Housegard Origo trådlös brandvarnare

3. Schneider optisk brandvarnare mini

Google Nest brandvarnare
Housegard Origo trådlös brandvarnare
Schneider optisk brandvarnare mini

Prisklass: Premium

Prisklass: Billig

Prisklass: Billig

Google Nest brandvarnare recension

Google Nest brandvarnare
Google Nest brandvarnare

Vinnaren av titeln “brandvarnare bĂ€st i test 2021” Ă€r definitivt Google Nest brandvarnaren. Enligt oss Ă€r det den bĂ€sta brandvarnaren pĂ„ marknaden just nu, och vi ska nu berĂ€tta varför.

Detta Ă€r inte bara en vanlig brandvarnare, utan en sĂ„ kallad “smart brandvarnare”. Den övervakar hemmets koldioxid-vĂ€rden, vĂ€rmen, luftfuktighet och sĂ„klart eventuell brandutveckling. Google Nest brandvarnaren gör allt detta med en egenutvecklad teknik som kallas “split-spektrum-sensor”, den kĂ€nner av allt frĂ„n lĂ„ngsamt bildande till snabba brĂ€nder.

Dessutom om du har Google Assistant eller Philips Hue kan du enkelt koppla ihop Google Nest brandvarnaren med den. Den har ocksÄ inbyggd rörelsedetektion för anvÀndning som nattlampa och mÀtning av ljusmÀngden i rummet.

Överlag Ă€r absolut Google Nest brandvarnaren den bĂ€sta brandvarnaren 2021. Vi pĂ„ HemmaPrylar rekommenderar den varmt!

Housegard Origo trÄdlös brandvarnare recension

housegard origo trÄdlös brandvarnare recension
Housegard Origo trÄdlös brandvarnare

I vÄrt brandvarnare test sÄ presterade Housegard Origo trÄdlös brandvarnare mycket bra. Den kommer in i medelprisklassen och Àr definitivt vÀrt det. I paketet fÄr du 2 brandvarnare som du kan sÀtta i taket. Har du dock ett större hus sÄ gÄr det att koppla ihop upp till 30 enheter i samma system.

Larmar bÄde vid rök och vÀrme, skulle det vara sÄ att en enhet upptÀcker rök sÄ varnar den samtliga enheter kopplade till samma system. Housegard Origo brandvarnarna Àr ocksÄ mycket enkla att installera och testa.

Överlag riktigt bra brandvarnare till mycket överkomligt pris.

Schneider optisk brandvarnare mini recension

Schneider optisk brandvarnare mini
Schneider optisk brandvarnare mini

Denna Schneider optiska brandvarnaren mini Ă€r för dig som har en lite mindre budget. Kommer in pĂ„ ungefĂ€r samma pris som Housegard origon (eftersom att man i det fallet fĂ„r 2-pack). Även denna brandvarnaren klassas enligt oss som topp 3 i vĂ„r brandvarnare bĂ€st i test 2021 lista.

Schneiders brandvarnare mini reagerar pÄ rök och Àr dessutom vÀldigt liten i storlek. Den blir dÀrför perfekt för dig som vill ha brandvarnare i husbilen eller bÄten! Den Àr otroligt liten sÄ den stör inte alls inredningen och mÀrks knappt.

Schneider optisk brandvarnare mini har upp till 10 Ärs batteritid och Àr den bÀsta brandvarnaren för mindre utrymmen.

Vanliga frÄgor nÀr du ska köpa bÀsta brandvarnaren 2021

Vi vet att det kan dyka upp en hel del frÄgor nÀr man ska köpa bÀsta brandvarnaren 2021. DÀrför har vi satt ihop vÄr brandvarnare bÀst i test 2021 lista ovan, men vi ska ocksÄ besvara lite vanliga frÄgor gÀllande brandvarnare.

Hur mycket kostar en brandvarnare?

VĂ„ra tester av brandvarnare visar att du inte behöver spendera en förmögenhet för att fĂ„ en bra brandvarnare. Du kan köpa en utmĂ€rkt brandvarnare för under 200kr och vi har sett larm som har misslyckats med vĂ„ra tester som kostar mycket, mycket mer. Att köpa en dyrare modell kan dock innebĂ€ra att du fĂ„r extra funktioner – till exempel ett 10-Ă„rigt batteri, ett nödljus eller till och med brandvarnare som lĂ€nkas trĂ„dlöst till varandra.

Vad Àr en smart brandvarnare?

Smarta barndvarnare Àr utformade för att larma nÀr de upptÀcker rök, som en vanlig brandvarnare skulle göra. Men det unika försÀljningsargumentet för en smart brandvarnare Àr möjligheten att skicka varningar till din telefon nÀr det Àr brand.

Detta kan vara kritiskt om du Àr ute nÀr det Àr eld. Alla smarta brandvarnare vi har testat Àr dessutom sÄ kallade optiska modeller.

Vissa smarta brandvarnare Àr mycket bÀttre Àn andra pÄ att detektera nÀr det finns rök, bÄde nÀr det gÀller hur snabbt de upptÀcker rök och de metoder de anvÀnder för att meddela dig.

  • Vissa smarta modeller skickar ett larm pĂ„ din smartphone och genom sjĂ€lva larmet nĂ€r det utlöses – det hĂ€r Ă€r den mest anvĂ€ndbara typen av smartlarm. Andra kommer att avge larm via sjĂ€lva larmenheten, men skickar sedan SMS eller e-post till din telefon, snarare Ă€n att lĂ„ta pĂ„ telefonen.
  • Om du inte Ă€r hemma och inte Ă€r i nĂ€rheten av din telefon nĂ€r meddelandena gĂ„r igenom, har du inget sĂ€tt att veta att alarmet lĂ€t.

Fördelar: De bÀsta smarta brandvarnaren kommer att utlösas snabbt och varnar dig via telefonen, och sjÀlvklart ocksÄ genom sjÀlva larmet. De kommer att ha lÀttanvÀnda appar och vara enkla att installera, underhÄlla och anvÀnda.

Nackdelar: Det vĂ€rsta smarta larmet vi har sett Ă€r inte riktigt smart alls – det skickar e-post och sms till din telefon nĂ€r det finns rök, men det varnar inte dig via din telefon. I ett av vĂ„ra tester var det lĂ„ngsamt att börjar larma och i andra kunde den inte ens upptĂ€cka nĂ„gon rök alls. Hitta det bĂ€sta smarta brandvarnaren för ditt hem med vĂ„ra recensioner om brandvarnare bĂ€st i test 2021 ovan.

Vilken Àr den bÀsta brandvarnaren för mitt hem?

Joniseringsbrandvarnare

Joniseringslarm joniserar luften mellan tvĂ„ elektroder. Dessa Ă€r positivt och negativt laddade, vilket skapar en liten ström inne i huset. Rökpartiklar förĂ€ndrar strömbalansen. NĂ€r detta hĂ€nder skickas en signal till den integrerade kretsen och larmet börjar tjuta. Dessa larm Ă€r kĂ€nsligare för mindre partiklar av rök som produceras Ă€n optiska larm och kan lĂ€ttare utlösas av matlagning – vilket orsakar falska larm.

Fördelar: Kan passa dammigare omrÄden, till exempel loft, omrÄdet nÀra ditt badrum eller rum dÀr mÀnniskor röker.

Nackdelar: De ska inte placeras för nÀra kök pÄ grund av falska larm.

Optiska brandvarnare

Dessa innehÄller en infraröd lysdiod som varannan sekund sÀnder ut en ljusstrÄle in i sensor för att kontrollera om det finns rökpartiklar. NÀr rök kommer in sprids det infraröda ljuset pÄ fotodiodljusreceptorn, vilket utlöser ett larm. De upptÀcker de större rökpartiklarna frÄn lÄngsammare smolande brÀnder.

Fördelar: Bra för sovrum, hallar, korridorer och nÀra kök eftersom de inte Àr lika benÀgna att falska larm frÄn matlagning.

Nackdelar: Inte sÄ bra för dammiga omrÄden, till exempel loft, eller Ängande omrÄden som badrummet.

Att tÀnka pÄ nÀr du ska köpa brandvarnare

Det finns mer till en bra brandvarnare Àn vilken typ av sensor den anvÀnder.

Vissa enheter Àr batteridrivna, medan andra Àr fastkopplade i ditt hems elektriska system (sÄ att du inte behöver ta itu med den irriterande larmningen vid lÄg batterinivÄ). Kanske du bör undersöka dina elektriska ledningar för att se vad som fungerar bÀst för ditt hem.

MĂ„nga moderna brandvarnare kan kopplas trĂ„dlöst sĂ„ att nĂ€r en av de utlöses, sĂ„ larmar alla samtidigt. Detta kallas “sammankopplingsbarhet” och det Ă€r en bra idĂ© för stora hus dĂ€r ett larm som sitter tvĂ„ vĂ„ningar bort inte ens skulle vĂ€cka dig som sover.

Andra funktioner som du kanske vill ha i din brandvarnare inkluderar digitala skÀrmar, tystnadsknappar, blinkande lampor (för hörselskadade) och smart teknik som ansluts till din telefon.

MÄnga av enheterna i den hÀr listan Àr dÀrför utrustade med dessa funktioner, sÄ lÄt oss gÄ vidare och dyka in i detaljerna.

Tips nÀr du ska installera brandvarnare

Att ha tvÄ eller tre brandlarm i ditt hem Àr bÀttre Àn att inte ha nÄgot alls, men helst skulle du ha ett i varje sovrum och minst ett i ett gemensamt omrÄde pÄ varje vÄning (inklusive kÀllaren). Brandvarnare bör ocksÄ placeras minst 10 meter frÄn matlagningsapparater för att undvika falska larm.

NÀr du vÀl har installerat dina brandvarnare vill du följa dessa riktlinjer för underhÄll.

  • Byt ut larmet vart tionde Ă„r.
  • Testa larm en gĂ„ng i mĂ„naden för att se till att de fungerar.
  • Byt ut batterierna en gĂ„ng om Ă„ret.
  • Dammsug regelbundet din brandvarnare för att undvika dammbildning.

Hur du vÀljer brandvarnare bÀst i test 2021

Innan du köper en brandvarnare eller brandlarm Àr det viktigt att förstÄ hur varje enhets specifikationer och rökavkÀnnande sensorer pÄverkar dess prestanda. HÀr Àr nÄgra saker att tÀnka pÄ nÀr du ska köpa en bra brandvarnare.

LivslÀngd

De flesta brandvarnare och brandlarm, inklusive batteridrivna brandvarnare och X-Sense rök- och kolmonoxiddetektor, har en batteritid pÄ 10 Är. Medan trÄdbundna och batteridrivna brandvarnare har liknande livslÀngd sÄ kan batteridrivna modeller krÀva fler kontroller för att sÀkerstÀlla att batterierna inte Àr döda.

Backup

De flesta brandvarnare och brandlarm Àr batteridrivna eller trÄdbundna direkt i ditt hems el. Normalt krÀver hÄrdkoppling av larmen elexpertis, vilket kan krÀva att du anstÀller en elektriker för att installera brandvarnaren. Batteridrivna brandvarnare Àr lÀttare att installera eftersom de anvÀnder vanliga batterier och kan upptÀcka rök genom strömavbrott eftersom de inte Àr beroende av din el.

Smarta funktioner

Vissa brandvarnare och brandlarm Àr utrustade med smarta funktioner som skickar anpassade mobilvarningar och kommunicerar med omgivande enheter. Till exempel skickar Google Nest Protect rök- och koldioxiddetektor ett mobilmeddelande nÀr det upptÀcker rök eller kolmonoxid i ditt hem.

Underwriters Laboratories Listing

Underwriters Laboratories (UL) Àr ett certifieringsföretag frÄn tredje part som har hjÀlpt till att utveckla brandvarnarsstandarder i över 40 Är. En UL-certifierad brandvarnare eller brandlarm mÄste uppfylla företagets krav för att fÄ sitt godkÀnnandestÀmpel. MÄnga röklarm, inklusive den första brandvarnaren pÄ vÄr lista, uppfyller UL-kraven.

Typ av sensorer

Det finns tre olika typer av sensorer inuti en brandvarnare, inklusive en fotoelektrisk sensor, en joniseringssensor och dubbelavkÀnningsteknik.

Fotoelektrisk

Ett fotoelektriskt brandvarnare anvÀnder en ljuskÀnslig sensor och ett LED-ljus för att upptÀcka rök. Brandvarnarens ljussensor kan inte plocka upp det LED-ljus som slÀpps ut om det finns rök i luften, vilket fÄr ljuset att reflekteras och tas upp av enhetens sensor och utlöser ett larm.

Jonisering

Joniseringslarm som Kidde Hardwire Smoke and Carbon Monoxide Detector anvÀnder radioaktivt material som Àr placerat mellan tvÄ elektriskt laddade plattor, vilket utlöser luft frÄn en platta till en annan. NÀr rök kommer in i detektorn Àr detta luftflöde begrÀnsat och utlöser ett larm.

Dubbla sensorer

Vissa brandvarnare, inklusive X-Sense rök- och kolmonoxiddetektor, anvÀnder bÄde joniserings- och fotoelektriska detektorer för att kÀnna rök och utlösa ett larm. Att anvÀnda bÄda detekteringsmetoderna hjÀlper en enhet att upptÀcka ett antal brÀnder samtidigt som det tillhandahÄller ett alternativ om en metod misslyckas.

Hur ofta ska man byta ut brandvarnare?

De flesta brandvarnare, inklusive de frÄn vÄr brandvarnare bÀst i test 2021 lista, avger en varning som signalerar slutet pÄ deras liv. Om du Àger en modell som inte Àr utrustad med en sÄdan signal bör du byta ut hela modellen efter tio Ärs anvÀndning.

Hur gjorde vi vÄrt brandvarnare test?

För att göra vÄrt brandvarnare test tittade vi först av allt pÄ hur marknaden sÄg ut. Sedan valde vi ut en handfull brandvarnare som fÄtt bra kundbetyg.

För att göra vÄra egna recensioner tittade vi pÄ bÄde kundrecensioner och produktbeskrivningar.

NÀr recensionerna var fÀrdiga började vi jÀmföra de olika modellerna. NÄgra av de saker vi jÀmförde var priser, funktioner, kvalité och material. Efter jÀmförelsen kunde vi skriva ihop en brandvarnare bÀst i test lista.

Summering – bĂ€sta brandvarnaren 2021

Brandvarnare anvÀnder tvÄ typer av sensorer för att larma dig om det Àr problem. Fotoelektriska brandvarnare Àr bÀst för att upptÀcka lÄngsamma brÀnder, medan joniseringslarm Àr bÀttre för att upptÀcka plötsliga, snabbt brinnande brÀnder. Experter sÀger att fotoelektriska brandvarnare i allmÀnhet inte kommer att orsaka sÄ mÄnga falska larm, men för det ultimata sÀkerheten rekommenderar de att man vÀljer en brandvarnare med bÄda typerna av sensorer.

Bortsett frÄn sensortyp Àr det andra viktiga övervÀgande huruvida du behöver trÄdbundna detektorer eller inte. TrÄdade brandvarnare kan krÀva en expert för installation, men de flesta proffsen litar pÄ batterier som en reservkÀlla. Naturligtvis kan du ocksÄ fÄ batteridrivna larm som inte Àr trÄdbundna för den ultimata anvÀndarvÀnligheten. Nackdelen Àr naturligtvis att de Àr mer benÀgna att börja gjuta mitt pÄ natten eftersom det Àr dags att byta batteri. TvÄ tillverkare, First Alert och Kidde, dominerar marknaden för röklarm, sÄ du kommer att mÀrka att de Àr vÀl representerade pÄ vÄr lista.

KĂ€llor