Brandvarnare

Letar du också efter brandvarnare bäst i test 2024? Då har du hittat rätt! I denna artikel hjälper vi dig hitta den absolut bästa brandvarnaren, och sedan besvarar vi lite vanliga frågor kring brandvarnare. Det är dags att alla hem i hela Sverige känner sig trygga och har en pålitlig brandvarnare installerad!

Brandvarnare bäst i test 2024

1. Google Nest brandvarnare

2. Housegard Origo trådlös brandvarnare

3. Schneider optisk brandvarnare mini

Google Nest brandvarnare
Housegard Origo trådlös brandvarnare
Schneider optisk brandvarnare mini

Prisklass: Premium

Prisklass: Billig

Prisklass: Billig

Google Nest brandvarnare recension

Google Nest brandvarnare
Google Nest brandvarnare

Vinnaren av titeln “brandvarnare bäst i test 2024” är definitivt Google Nest brandvarnaren. Enligt oss är det den bästa brandvarnaren på marknaden just nu, och vi ska nu berätta varför.

Detta är inte bara en vanlig brandvarnare, utan en så kallad “smart brandvarnare”. Den övervakar hemmets koldioxid-värden, värmen, luftfuktighet och såklart eventuell brandutveckling. Google Nest brandvarnaren gör allt detta med en egenutvecklad teknik som kallas “split-spektrum-sensor”, den känner av allt från långsamt bildande till snabba bränder.

Dessutom om du har Google Assistant eller Philips Hue kan du enkelt koppla ihop Google Nest brandvarnaren med den. Den har också inbyggd rörelsedetektion för användning som nattlampa och mätning av ljusmängden i rummet.

Överlag är absolut Google Nest brandvarnaren den bästa brandvarnaren. Vi på HemmaPrylar rekommenderar den varmt!

Housegard Origo trådlös brandvarnare recension

housegard origo trådlös brandvarnare recension
Housegard Origo trådlös brandvarnare

I vårt brandvarnare test så presterade Housegard Origo trådlös brandvarnare mycket bra. Den kommer in i medelprisklassen och är definitivt värt det. I paketet får du 2 brandvarnare som du kan sätta i taket. Har du dock ett större hus så går det att koppla ihop upp till 30 enheter i samma system.

Larmar både vid rök och värme, skulle det vara så att en enhet upptäcker rök så varnar den samtliga enheter kopplade till samma system. Housegard Origo brandvarnarna är också mycket enkla att installera och testa.

Överlag riktigt bra brandvarnare till mycket överkomligt pris.

Schneider optisk brandvarnare mini recension

Schneider optisk brandvarnare mini
Schneider optisk brandvarnare mini

Denna Schneider optiska brandvarnaren mini är för dig som har en lite mindre budget. Kommer in på ungefär samma pris som Housegard origon (eftersom att man i det fallet får 2-pack). Även denna brandvarnaren klassas enligt oss som topp 3 i vår brandvarnare bäst i test lista.

Schneiders brandvarnare mini reagerar på rök och är dessutom väldigt liten i storlek. Den blir därför perfekt för dig som vill ha brandvarnare i husbilen eller båten! Den är otroligt liten så den stör inte alls inredningen och märks knappt.

Schneider optisk brandvarnare mini har upp till 10 års batteritid och är den bästa brandvarnaren för mindre utrymmen.

Vanliga frågor när du ska köpa bästa brandvarnaren

Vi vet att det kan dyka upp en hel del frågor när man ska köpa bästa brandvarnaren. Därför har vi satt ihop vår brandvarnare bäst i test lista ovan, men vi ska också besvara lite vanliga frågor gällande brandvarnare.

Hur mycket kostar en brandvarnare?

Våra tester av brandvarnare visar att du inte behöver spendera en förmögenhet för att få en bra brandvarnare. Du kan köpa en utmärkt brandvarnare för under 200kr och vi har sett larm som har misslyckats med våra tester som kostar mycket, mycket mer. Att köpa en dyrare modell kan dock innebära att du får extra funktioner – till exempel ett 10-årigt batteri, ett nödljus eller till och med brandvarnare som länkas trådlöst till varandra.

Vad är en smart brandvarnare?

Smarta barndvarnare är utformade för att larma när de upptäcker rök, som en vanlig brandvarnare skulle göra. Men det unika försäljningsargumentet för en smart brandvarnare är möjligheten att skicka varningar till din telefon när det är brand.

Detta kan vara kritiskt om du är ute när det är eld. Alla smarta brandvarnare vi har testat är dessutom så kallade optiska modeller.

Vissa smarta brandvarnare är mycket bättre än andra på att detektera när det finns rök, både när det gäller hur snabbt de upptäcker rök och de metoder de använder för att meddela dig.

  • Vissa smarta modeller skickar ett larm på din smartphone och genom själva larmet när det utlöses – det här är den mest användbara typen av smartlarm. Andra kommer att avge larm via själva larmenheten, men skickar sedan SMS eller e-post till din telefon, snarare än att låta på telefonen.
  • Om du inte är hemma och inte är i närheten av din telefon när meddelandena går igenom, har du inget sätt att veta att alarmet lät.

Fördelar: De bästa smarta brandvarnaren kommer att utlösas snabbt och varnar dig via telefonen, och självklart också genom själva larmet. De kommer att ha lättanvända appar och vara enkla att installera, underhålla och använda.

Nackdelar: Det värsta smarta larmet vi har sett är inte riktigt smart alls – det skickar e-post och sms till din telefon när det finns rök, men det varnar inte dig via din telefon. I ett av våra tester var det långsamt att börjar larma och i andra kunde den inte ens upptäcka någon rök alls. Hitta det bästa smarta brandvarnaren för ditt hem med våra recensioner om brandvarnare bäst i test ovan.

Vilken är den bästa brandvarnaren för mitt hem?

Joniseringsbrandvarnare

Joniseringslarm joniserar luften mellan två elektroder. Dessa är positivt och negativt laddade, vilket skapar en liten ström inne i huset. Rökpartiklar förändrar strömbalansen. När detta händer skickas en signal till den integrerade kretsen och larmet börjar tjuta. Dessa larm är känsligare för mindre partiklar av rök som produceras än optiska larm och kan lättare utlösas av matlagning – vilket orsakar falska larm.

Fördelar: Kan passa dammigare områden, till exempel loft, området nära ditt badrum eller rum där människor röker.

Nackdelar: De ska inte placeras för nära kök på grund av falska larm.

Optiska brandvarnare

Dessa innehåller en infraröd lysdiod som varannan sekund sänder ut en ljusstråle in i sensor för att kontrollera om det finns rökpartiklar. När rök kommer in sprids det infraröda ljuset på fotodiodljusreceptorn, vilket utlöser ett larm. De upptäcker de större rökpartiklarna från långsammare smolande bränder.

Fördelar: Bra för sovrum, hallar, korridorer och nära kök eftersom de inte är lika benägna att falska larm från matlagning.

Nackdelar: Inte så bra för dammiga områden, till exempel loft, eller ångande områden som badrummet.

Att tänka på när du ska köpa brandvarnare

Det finns mer till en bra brandvarnare än vilken typ av sensor den använder.

Vissa enheter är batteridrivna, medan andra är fastkopplade i ditt hems elektriska system (så att du inte behöver ta itu med den irriterande larmningen vid låg batterinivå). Kanske du bör undersöka dina elektriska ledningar för att se vad som fungerar bäst för ditt hem.

Många moderna brandvarnare kan kopplas trådlöst så att när en av de utlöses, så larmar alla samtidigt. Detta kallas “sammankopplingsbarhet” och det är en bra idé för stora hus där ett larm som sitter två våningar bort inte ens skulle väcka dig som sover.

Andra funktioner som du kanske vill ha i din brandvarnare inkluderar digitala skärmar, tystnadsknappar, blinkande lampor (för hörselskadade) och smart teknik som ansluts till din telefon.

Många av enheterna i den här listan är därför utrustade med dessa funktioner, så låt oss gå vidare och dyka in i detaljerna.

Tips när du ska installera brandvarnare

Att ha två eller tre brandlarm i ditt hem är bättre än att inte ha något alls, men helst skulle du ha ett i varje sovrum och minst ett i ett gemensamt område på varje våning (inklusive källaren). Brandvarnare bör också placeras minst 10 meter från matlagningsapparater för att undvika falska larm.

När du väl har installerat dina brandvarnare vill du följa dessa riktlinjer för underhåll.

  • Byt ut larmet vart tionde år.
  • Testa larm en gång i månaden för att se till att de fungerar.
  • Byt ut batterierna en gång om året.
  • Dammsug regelbundet din brandvarnare för att undvika dammbildning.

Hur du väljer brandvarnare bäst i test

Innan du köper en brandvarnare eller brandlarm är det viktigt att förstå hur varje enhets specifikationer och rökavkännande sensorer påverkar dess prestanda. Här är några saker att tänka på när du ska köpa en bra brandvarnare.

Livslängd

De flesta brandvarnare och brandlarm, inklusive batteridrivna brandvarnare och X-Sense rök- och kolmonoxiddetektor, har en batteritid på 10 år. Medan trådbundna och batteridrivna brandvarnare har liknande livslängd så kan batteridrivna modeller kräva fler kontroller för att säkerställa att batterierna inte är döda.

Backup

De flesta brandvarnare och brandlarm är batteridrivna eller trådbundna direkt i ditt hems el. Normalt kräver hårdkoppling av larmen elexpertis, vilket kan kräva att du anställer en elektriker för att installera brandvarnaren. Batteridrivna brandvarnare är lättare att installera eftersom de använder vanliga batterier och kan upptäcka rök genom strömavbrott eftersom de inte är beroende av din el.

Smarta funktioner

Vissa brandvarnare och brandlarm är utrustade med smarta funktioner som skickar anpassade mobilvarningar och kommunicerar med omgivande enheter. Till exempel skickar Google Nest Protect rök- och koldioxiddetektor ett mobilmeddelande när det upptäcker rök eller kolmonoxid i ditt hem.

Underwriters Laboratories Listing

Underwriters Laboratories (UL) är ett certifieringsföretag från tredje part som har hjälpt till att utveckla brandvarnarsstandarder i över 40 år. En UL-certifierad brandvarnare eller brandlarm måste uppfylla företagets krav för att få sitt godkännandestämpel. Många röklarm, inklusive den första brandvarnaren på vår lista, uppfyller UL-kraven.

Typ av sensorer

Det finns tre olika typer av sensorer inuti en brandvarnare, inklusive en fotoelektrisk sensor, en joniseringssensor och dubbelavkänningsteknik.

Fotoelektrisk

Ett fotoelektriskt brandvarnare använder en ljuskänslig sensor och ett LED-ljus för att upptäcka rök. Brandvarnarens ljussensor kan inte plocka upp det LED-ljus som släpps ut om det finns rök i luften, vilket får ljuset att reflekteras och tas upp av enhetens sensor och utlöser ett larm.

Jonisering

Joniseringslarm som Kidde Hardwire Smoke and Carbon Monoxide Detector använder radioaktivt material som är placerat mellan två elektriskt laddade plattor, vilket utlöser luft från en platta till en annan. När rök kommer in i detektorn är detta luftflöde begränsat och utlöser ett larm.

Dubbla sensorer

Vissa brandvarnare, inklusive X-Sense rök- och kolmonoxiddetektor, använder både joniserings- och fotoelektriska detektorer för att känna rök och utlösa ett larm. Att använda båda detekteringsmetoderna hjälper en enhet att upptäcka ett antal bränder samtidigt som det tillhandahåller ett alternativ om en metod misslyckas.

Hur ofta ska man byta ut brandvarnare?

De flesta brandvarnare, inklusive de från vår brandvarnare bäst i test lista, avger en varning som signalerar slutet på deras liv. Om du äger en modell som inte är utrustad med en sådan signal bör du byta ut hela modellen efter tio års användning.

Hur gjorde vi vårt brandvarnare test?

För att göra vårt brandvarnare test tittade vi först av allt på hur marknaden såg ut. Sedan valde vi ut en handfull brandvarnare som fått bra kundbetyg.

För att göra våra egna recensioner tittade vi på både kundrecensioner och produktbeskrivningar.

När recensionerna var färdiga började vi jämföra de olika modellerna. Några av de saker vi jämförde var priser, funktioner, kvalité och material. Efter jämförelsen kunde vi skriva ihop en brandvarnare bäst i test lista.

Summering – bästa brandvarnaren

Brandvarnare använder två typer av sensorer för att larma dig om det är problem. Fotoelektriska brandvarnare är bäst för att upptäcka långsamma bränder, medan joniseringslarm är bättre för att upptäcka plötsliga, snabbt brinnande bränder. Experter säger att fotoelektriska brandvarnare i allmänhet inte kommer att orsaka så många falska larm, men för det ultimata säkerheten rekommenderar de att man väljer en brandvarnare med båda typerna av sensorer.

Bortsett från sensortyp är det andra viktiga övervägande huruvida du behöver trådbundna detektorer eller inte. Trådade brandvarnare kan kräva en expert för installation, men de flesta proffsen litar på batterier som en reservkälla. Naturligtvis kan du också få batteridrivna larm som inte är trådbundna för den ultimata användarvänligheten. Nackdelen är naturligtvis att de är mer benägna att börja gjuta mitt på natten eftersom det är dags att byta batteri. Två tillverkare, First Alert och Kidde, dominerar marknaden för röklarm, så du kommer att märka att de är väl representerade på vår lista.

Källor