đŸ„‡Brödrost bĂ€st i test 2021 – hitta bĂ€sta brödrosten!

Letar du ocksÄ timme efter timme i brödrost djungeln utan att komma fram till nÄgot? DÄ har du hittat rÀtt nu! Vi listar brödrost bÀst i test 2021 för att du ska kunna hitta den bÀsta brödrosten för dig och ditt hem, utan att behöva spendera för mycket.

*Denna artikel innehÄller reklam genom annonslÀnkar för cervera.se

Brödrost bÀst i test 2021

1. Alessi Plissé brödrost

2. Bosch brödrost

3. Anders Petter Backaryd brödrost

Alessi Plissé brödrost
Bosch brödrost
Anders Petter Backaryd brödrost

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Alessi Plissé brödrost recension

Alessi Plissé brödrost
Alessi Plissé brödrost

Denna Alessi Plissé brödrosten Àr den vi utser till brödrost bÀst i test 2021. TyvÀrr har den bara plats för tvÄ brödskivor Ät gÄngen, men det Àr den enda nackdelen vi hittade med den. Den Àr otroligt stilren och passar absolut att stÀllas framme Àven nÀr den inte anvÀnds.

Plissé brödrosten har sex olika instÀllningar för rostning som enkelt justeras med ett klassiskt hjul pÄ sidan. Den har ocksÄ en uppvÀrmnings- och avfrostningsfunktion som fungerade riktigt smidigt. För dig som brukar Àta bagels finns det till och med ett alternativ för att endast rosta ena sidan (precis som man vill ha sin bagel!).

Absolut en brödrost vi pÄ HemmaPrylar rekommenderar, och den finns i mÄnga olika fÀrger för att passa just ditt kök.

Bosch brödrost recension

Bosch brödrost
Bosch brödrost

Om Alessi Plissé brödrostens design inte passar ditt kök Àr denna fantastiskt stilrena modell frÄn Bosch kanske nÄgot att föredra? Vi gillade i alla fall designen vÀldigt mycket pÄ denna brödrost, men designen har en nackdel.

Toppen Ă€r gjord av metall vilket gör den varm nĂ€r du rostar bröd, man mĂ„ste ofta pilla upp brödet med fingrarna, men det gĂ„r inte pĂ„ den hĂ€r modellen. IstĂ€llet mĂ„ste man peta med ett trĂ€/plast verktyg för att fĂ„ upp mackorna…

Den har automatisk anpassning till smala eller tjocka skivor bröd, en funktion vi tyckte fungerade riktigt bra och rostade jÀmnt pÄ alla typer av mackor. Automatisk avstÀngning finns ocksÄ om till exempel brödet skulle fastna.

Dessutom fÄr man med en integrerad hÄllare i stÄl för större frallor som Àven den fungerade riktigt bra. Man monterar den bara pÄ toppen av brödrosten, lÀgger brödet ovanpÄ, och voila, rostad fralla! Dock tar det sÄklart lite lÀngre tid att rosta eftersom att vÀrmen inte ligger direkt mot sidorna av brödet.

Även denna Bosch brödrost Ă€r en modell vi rekommenderar, Ă€ven fast designen har sina nackdelar tyckte vi att funktionerna vĂ€gde tyngre.

Anders Petter Backaryd brödrost recension

Anders Petter Backaryd brödrost
Anders Petter Backaryd brödrost

Om din budget Àr tight, Àr denna Anders Petter backaryd brödrosten den modell vi rekommenderar. Bara nÄgra hundralappar och du fÄr en hyfsad brödrost med enklare funktioner.

Den har sju rostlÀgen, inklusive en upptiningsfunktion. En löstagbar smulbricka som underlÀttar stÀdningen enormt och ÄteruppvÀrmning.

Designen Àr enligt oss trÄkig, men absolut inget att klaga pÄ, en vanlig vit brödrost helt enkelt. Dock Àr detta en brödrost vi helst hade stoppat i köksskÄpet nÀr den inte anvÀnds.

Allt som allt gillade vi ÀndÄ Anders Petter brödrosten, och till ett pris pÄ nÄgra hundralappar finns det inget att klaga pÄ egentligen.

Vanliga frÄgor nÀr man ska köpa den bÀsta brödrosten

Ja, det kommer upp en del frÄgor nÀr det Àr dags att hitta den bÀsta brödrosten. Det Àr dÀrför vi skrev denna artikeln frÄn början! Ovan hittar du en brödrost bÀst i test lista, och nedan hittar du svar pÄ lite vanliga frÄgor kring brödrostar.

Vad kostar en brödrost?

En brödrost kostar generellt mellan 300kr och 1000kr. Det beror mestadel pÄ om du vill ha en vÀldesignad brödrost eller en utan speciell design.

Du har sÀkert hört att frukosten Àr dagens viktigaste mÄltid. MÄnga anser ocksÄ att kvalitén pÄ frukosten pÄverkar humöret pÄ resten av dagen. Vissa gillar att Àta fil och flingor, medan andra vill ha en rostmacka. En av de mest populÀra frukostar Àr rostat bröd med Àgg och kaffe.

Om du Àr ett fan av rostat bröd kommer du nog aldrig ifrÄgasÀtta om man ska köpa en brödrost eller inte. Det Àr en av de köksprylar som finns i nÀstan alla kök dÀr ute, och med bra anledning! Men nu fÄr du sÀkert upp den viktiga frÄgan, vilken?

Brödrostar finns i massor av modeller, storlekar och material. Prislapparna varierar enormt, och det Àr dÀrför vi ville skriva denna guiden. En brödrost i sig Àr riktigt enkel, men det finns sÄklart modeller som Àr mer avancerade. Om det Àr dags att byta frÄn en brödrost du haft sedan 90-talet, eller om du ska köpa en för första gÄngen finns det en del saker att tÀnka pÄ.

Brödrost test

Hur gjorde vi vÄrt brödrost test?

Denna gÄngen fanns det ett riktigt stort utbud för oss pÄ HemmaPrylar att vÀlja mellan. Vi valde att i detta brödrost test utesluta brödrostugnarna pÄ brödrost bÀst i test listan. Dessa modeller Àr opopulÀra i Sverige och sÀljs knappt. Ingen orkar ha tvÄ ugnar i samma kök, eller hur?

DÀrför testade vi enbart traditionella brödrostar i en rad olika prisklasser. Vi hÀmtade information pÄ nÀtet via kundrecensioner, sedan tittade vi ocksÄ pÄ teknikspecifikationerna. DÀrefter skrev vi vÄr brödrost bÀst i test lista och recenserade de var för sig.

Typer av brödrostar?

Det finns tvÄ huvudtyper av brödrostar som du kommer att stöta pÄ i ditt sökande, och de finns alla i olika storleksalternativ.

Alessi Plissé brödrost
“Pop Up”-brödrost

“Pop Up”-brödrost

Ofta kallas dessa modeller bara för vanliga brödrostar. NĂ€r nĂ„gon sĂ€ger “brödrost” förestĂ€ller du dig nog precis en sĂ„dan hĂ€r modell: en liten kökspryl som har plats för tvĂ„ eller fyra bröd pĂ„ ovansidan, tycker ned en spak och bröder hoppar upp nĂ€r det Ă€r fĂ€rdigrostat.

“Pop Up”-brödrostar finns med plats för tvĂ„ eller fyra skivor och Ă€r gjorda för att rosta bröd. Vissa av dem fungerar enbart med bröd i standardstorlekar, medan andra har bredare fack för hemlagat bröd.

Dessa modeller Ă€r prisvĂ€rda och kan hittas i stort sett var som helst. De Ă€r enbart utformade för att rosta bröd – sĂ„ det kan du lita pĂ„ att den gör!

Fördelar:
 • PrisvĂ€rd.
 • LĂ€tt att anvĂ€nda.
 • Utformad enbart för att göra rostat bröd.
Att tÀnka pÄ:
 • Du kan bara göra tvĂ„ eller fyra skivor Ă„t gĂ„ngen, beroende pĂ„ vilken modell du vĂ€ljer.
 • Endast bra för att rosta mat som passar in i springorna, du kan inte anvĂ€nda den för nĂ„gon annan typ av matlagning.

Brödrostugn / Miniugn

Brödrostugnar Àr bra för att göra rostat bröd, men kan ocksÄ anvÀndas till annat. Vissa köper dem för att anvÀnda dem som en ersÀttning för den vanliga ugnen. (Precis som folk ofta gör med Air Fryers).

Medan du kan hitta brödrostugnar med plats för bara fyra mackor Ät gÄngen, kan du ocksÄ hitta större modeller som kan göra sex eller nio skivor bröd pÄ en gÄng.

Om du har ett stort hushÄll kommer morgnarna underlÀttas enormt med en brödrostugn. Vi tog dock inte med nÄgon sÄdan modell pÄ vÄr brödrostugn bÀst i test lista, de gÄr knappt att hitta i Sverige.

Typiskt sett kostar brödrostugnar mer Àn traditionella modeller, men det kan vara vÀrt det. Man kan göra annan mat utöver bara rostat bröd. Om du till exempel gör pizzor, bakar kakor eller bara brukar göra middag för en kan miniugnen passa dig.

Fördelar:
 • Har mĂ„nga andra anvĂ€ndningsomrĂ„den utöver rostat bröd.
 • Finns i bĂ„de smĂ„ och stora storlekar.
Att tÀnka pÄ:
 • Dyrare Ă€n traditionella brödrostar.
 • Inte lika enkel i sin utformning.
Brödrostugn
Brödrostugn
BÀst brödrost

Hur hittar man den bÀsta brödrosten?

Även en sĂ„ simpel kökspryl som en brödrost har extremt stort utbud. För att hitta den bĂ€sta brödrosten för dig rekommenderar vi att du följer faktorerna nedan.

Storlek

NÀr du funderar pÄ den ideala storleken pÄ din brödrost har du tre frÄgor att ta stÀllning till:

 1. Hur mÄnga brödskivor behöver du kunna rosta samtidigt?
 2. Hur stora vill du att springorna ska vara?
 3. Hur mycket köksutrymme har du ledigt för en brödrost?

Du kommer snabbt fÄ svar pÄ den första frÄgan eftersom de flesta modeller har denna info i produktnamnet. Generellt sÀtt rymmer brödrostar tvÄ till fyra skivor bröd.

Den andra frÄgan Àr lite svÄrare att hitta svaret pÄ, men det Àr enklast att mÀta tjockleken pÄ det bröd du gillar. DÀrefter kollar du pÄ brödrostens slitsar och ser om det passar. TÀnk pÄ att en brödrost med större springor klarar att rosta större saker som scones och bagels. Det Àr alltid bÀttre att vÀlja en modell med bredare slitsar.

Den sista frÄgan Àr nog viktig för de flesta. TÀnk pÄ att du ska kunna stoppa undan den i ett skÄp nÀr den inte anvÀnds. Traditionella brödrostar Àr ganska smÄ och tar inte alls upp mycket plats i köksskÄpet.

Pris

En brödrost kostar mellan 300kr och över 1000kr beroende pÄ modell och mÀrke. Prisintervallet pÄ olika modeller var förvÄnandsvÀrt stort.

Det finns mÄnga saker som kan förklara prisskillnaderna. Traditionella brödrostar hittas i modeller som Àr simpla, gjorda av billiga material. Dessa modeller gÄr pÄ ungefÀr 300kr men har inte alls samma livslÀngd som en modell för 500kr+.

Det finns modeller i andra Ă€nden av spektrumet med massor av instĂ€llningar, extrafunktioner och snabbare tillagningstid. Är en brödrost nĂ„got du anvĂ€nder nĂ€stan varje dag kan vi absolut rekommendera en lite dyrare modell, det Ă€r vĂ€rt det

Kvalité

Vi tycker att kvalitĂ© Ă€r bland det viktigaste nĂ€r du ska köpa i princip vilken pryl som helst. Att tĂ€nka pĂ„ det nĂ€r du köper en brödrost Ă€r minst lika viktigt. VĂ€lj en modell som Ă€r gjord av bra material – inte helt i plast.

InstÀllningar

De flesta enkla brödrostar kommer med instÀllningar för ljus, medium eller mörk rostning. För mÄnga dÀr ute Àr det nog allt man behöver, men för dig som vill ha mer Àn sÄ rekommenderar vi att du kollar pÄ en lite dyrare modell. De flesta moderna brödrostar har till exempel ett alternativ för att endast rosta ena sidan, vilket Àr bra nÀr man gör bagels eller rostar hamburgerbröd.

LÀtt att anvÀnda och rengöra

De flesta brödrostar Àr enkla att anvÀnda, vrid pÄ instÀllnings-hjulet och tryck ner brödet. Det kan förstÄs krÀvas lite testande för att fÄ rÀtt instÀllning sÄ att ditt bröd blir precis som du vill ha det. Enkel anvÀndning gÀller för de allra flesta modeller, men kolla ÀndÄ en extra gÄng pÄ hur instÀllningarna fungerar.

Att rengöra brödrostar Àr lite komplicerat. MÄnga moderna modeller har en smulbricka vilket underlÀttar rengöringen enormt. Modeller med non-stick-belÀggning Àr lÀttare att rengöra Àn modeller utan

LÀs mer om att rengöra brödrostar hÀr!

HĂ„llbarhet

En bra brödrost kommer att hÄlla i mÄnga Är, nÄgra recensioner vi tittade pÄ nÀmnde till och med att kunderna anvÀnt samma brödrost i över tio Är!

För att ta reda pÄ om brödrosten kommer prestera bra bör du kolla in varumÀrkets rykte och recensioner frÄn tidigare kunder. Oftast innebÀr en högre prislapp att en modell Àr vÀlbyggd och kommer ha lÀngre livslÀngd.

Funktioner

Vissa funktioner som Àr bra att ha pÄ en brödrost Àr följande:

 • SjĂ€lvjusterande – Denna funktion hjĂ€lper till att se till att brödet Ă€r vĂ€l centrerat sĂ„ att den rostas jĂ€mnt.
 • Avbrytningsknapp – Med denna knapp kan du stoppa rostningen nĂ€r som helst om du Ă€r orolig för att brödet brĂ€nns.
 • Smulbricka – Den samlar upp smulorna sĂ„ att det Ă€r lĂ€ttare att hĂ„lla brödrosten ren.

PopulÀra brödrostmÀrken

Du vet aldrig riktigt hur bra en produkt Àr innan du köper den, men du kan fÄ en mycket tydligare bild av vad du kan förvÀnta dig baserat pÄ ryktet om varumÀrket som tillverkar den. För att ge dig en uppfattning om vad kunderna tycker om de vÀlkÀndaste mÀrkena har vi tittat pÄ kundomdömen om olika brödrostar frÄn varje mÀrke.

Black and Decker

Black and Decker tillverkar brödrostar i en mÀngd olika typer, bÄde traditionella med 2/4 skivor och brödrostugnar. Deras recensioner Àr överlag positiva för alla typer. Deras traditionella brödrostar finns i nÄgra olika fÀrgalternativ och ser överlag bra ut.

MÄnga recensioner nÀmner att man fÄr mycket för pengarna. Det finns dock nÄgra klagomÄl bland de positiva recensionerna om smÄ designfunktioner, som att de inte gillar sladdens placering eller timerns utformning, men majoriteten av kunderna Àr nöjda med sina Black and Decker-brödrostar. För ett prisvÀrt alternativ som ser bra ut och rostar jÀmnt Àr deras modeller ett bra alternativ.

Breville

Breville sĂ€ljer avancerade brödrostar som till stor del fĂ„r positiva recensioner frĂ„n kunderna. Deras brödrostar fĂ„r mĂ„nga poĂ€ng för den “coola” faktorn – de ser bra ut, har fina LED-displayer och erbjuder en rad anvĂ€ndbara funktioner som en “bara lite mer”-knapp.

Den stora nackdelen med Breville Àr kostnaden. Deras brödrostar gÄr för ett betydligt högre pris Àn liknande modeller frÄn andra mÀrken. Bland de mÄnga positiva recensionerna finns det dock nÄgra kunder som klagar pÄ att de inte rostar brödet jÀmnt och inte hÄller tillrÀckligt lÀnge för priset.

Cuisinart

Cuisinart tillverkar ocksÄ bÄde traditionella brödrostar och brödrostugnar. Deras brödrostar fÄr fler positiva omdömen Àn negativa, men det finns tillrÀckligt mÄnga negativa omdömen för att skapa oro. Medan mÄnga av de som Àr nöjda med sina brödrostar sÀger att de rostar jÀmnt, sÀger en hel del recensioner raka motsatsen.

MÄnga verkar ha fÄtt brödrostar som bara rostar brödet pÄ ena sidan. Deras brödrostugn fÄr mycket beröm för andra anvÀndningsomrÄden, men verkar inte fungera sÄ bra för att rosta bröd. Recensionerna Àr blandade, sÄ om du vanligtvis gillar Cuisinart behöver du kanske inte utesluta dem, men kunderna Àr inte enhetligt nöjda med sina brödrostar frÄn Cuisinart.

Hamilton Beach

Hamilton Beach Àr Ànnu ett mÀrke som tillverkar brödrostar av alla typer. Deras brödrostar och brödrostugnar fÄr mycket positiva recensioner. Kunderna sÀger att de Àr prisvÀrda, ser bra ut och fungerar bra. För en prisvÀrd och pÄlitlig brödrost Àr detta ett bra val.

KitchenAid

KitchenAid sÀljer brödrostar som ligger i den övre prisklassen för brödrostar. Deras traditionella brödrostar klarar sig mycket bÀttre i recensionerna Àn ugnarna, som har ungefÀr lika mÄnga negativa som positiva recensioner. Folk tycker i allmÀnhet att pop-up-enheterna fungerar bra, och ser bra ut.

Brödrostugnen Ä andra sidan fÄr ett antal olika klagomÄl för att den tar för lÄng tid, rostar ojÀmnt och Àr i allmÀnhet inte vÀrd priset. Om du ska ha en traditionell brödrost Àr KitchenAid vÀrd att kolla in.

Oster

Oster erbjuder ett brett sortiment av brödrostar som innehĂ„ller alla de vanliga typerna. Deras modeller fĂ„r blandade recensioner överlag. Vissa berömmer utseendet pĂ„ sina Oster-brödrostar, talar om att de gillar nĂ„gra av de funktioner som olika modeller innehĂ„ller, som en LED-timer och en knapp för fryst mat, och sĂ€ger att rosten blir jĂ€mn. Andra klagar över ojĂ€mnt rostade bröd, hur lĂ„ngsamma enheterna kan vara och sĂ€ger att de inte hĂ„ller tillrĂ€ckligt lĂ€nge för priset. Även om det definitivt finns kunder som Ă€r nöjda med sin brödrost frĂ„n Oster, verkar deras prestanda vara opĂ„litliga överlag.

Panasonic

Panasonic tillverkar bÄde traditionella brödrostar och miniugnar som mÄnga av de andra mÀrkena pÄ vÄr lista. Deras pop-up-modeller fÄr mindre bra recensioner, dÀr klagar kunderna pÄ att de kostar mycket trots att prestandan Àr bristande. Deras miniugnar fick dÀremot mycket bÀttre recensioner, som Àr övervÀgande positiva. Kunderna sÀger att de rostar bra, snabbt, Àr lÀtta att anvÀnda och rengöra. Panasonic Àr ett sÀkert val om du vill ha en brödrostugn, men verkar inte vara det mest pÄlitliga valet för traditionella modeller.

KÀllor för brödrost testet