Brödrost

Letar du också timme efter timme i brödrost djungeln utan att komma fram till något? Då har du hittat rätt nu! Vi listar brödrost bäst i test 2025 för att du ska kunna hitta den bästa brödrosten för dig och ditt hem, utan att behöva spendera för mycket.

Brödrost bäst i test 2025

1. Alessi Plissé brödrost

2. Bosch brödrost

3. Anders Petter Backaryd brödrost

Alessi Plissé brödrost
Bosch brödrost
Anders Petter Backaryd brödrost

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Alessi Plissé brödrost recension

Alessi Plissé brödrost
Alessi Plissé brödrost

Denna Alessi Plissé brödrosten är den vi utser till brödrost bäst i test 2025. Tyvärr har den bara plats för två brödskivor åt gången, men det är den enda nackdelen vi hittade med den. Den är otroligt stilren och passar absolut att ställas framme även när den inte används.

Plissé brödrosten har sex olika inställningar för rostning som enkelt justeras med ett klassiskt hjul på sidan. Den har också en uppvärmnings- och avfrostningsfunktion som fungerade riktigt smidigt. För dig som brukar äta bagels finns det till och med ett alternativ för att endast rosta ena sidan (precis som man vill ha sin bagel!).

Absolut en brödrost vi på HemmaPrylar rekommenderar, och den finns i många olika färger för att passa just ditt kök.

Bosch brödrost recension

Bosch brödrost
Bosch brödrost

Om Alessi Plissé brödrostens design inte passar ditt kök är denna fantastiskt stilrena modell från Bosch kanske något att föredra? Vi gillade i alla fall designen väldigt mycket på denna brödrost, men designen har en nackdel.

Toppen är gjord av metall vilket gör den varm när du rostar bröd, man måste ofta pilla upp brödet med fingrarna, men det går inte på den här modellen. Istället måste man peta med ett trä/plast verktyg för att få upp mackorna…

Den har automatisk anpassning till smala eller tjocka skivor bröd, en funktion vi tyckte fungerade riktigt bra och rostade jämnt på alla typer av mackor. Automatisk avstängning finns också om till exempel brödet skulle fastna.

Dessutom får man med en integrerad hållare i stål för större frallor som även den fungerade riktigt bra. Man monterar den bara på toppen av brödrosten, lägger brödet ovanpå, och voila, rostad fralla! Dock tar det såklart lite längre tid att rosta eftersom att värmen inte ligger direkt mot sidorna av brödet.

Även denna Bosch brödrost är en modell vi rekommenderar, även fast designen har sina nackdelar tyckte vi att funktionerna vägde tyngre.

Anders Petter Backaryd brödrost recension

Anders Petter Backaryd brödrost
Anders Petter Backaryd brödrost

Om din budget är tight, är denna Anders Petter backaryd brödrosten den modell vi rekommenderar. Bara några hundralappar och du får en hyfsad brödrost med enklare funktioner.

Den har sju rostlägen, inklusive en upptiningsfunktion. En löstagbar smulbricka som underlättar städningen enormt och återuppvärmning.

Designen är enligt oss tråkig, men absolut inget att klaga på, en vanlig vit brödrost helt enkelt. Dock är detta en brödrost vi helst hade stoppat i köksskåpet när den inte används.

Allt som allt gillade vi ändå Anders Petter brödrosten, och till ett pris på några hundralappar finns det inget att klaga på egentligen.

Vanliga frågor när man ska köpa den bästa brödrosten

Ja, det kommer upp en del frågor när det är dags att hitta den bästa brödrosten. Det är därför vi skrev denna artikeln från början! Ovan hittar du en brödrost bäst i test lista, och nedan hittar du svar på lite vanliga frågor kring brödrostar.

Vad kostar en brödrost?

En brödrost kostar generellt mellan 300kr och 1000kr. Det beror mestadel på om du vill ha en väldesignad brödrost eller en utan speciell design.

Du har säkert hört att frukosten är dagens viktigaste måltid. Många anser också att kvalitén på frukosten påverkar humöret på resten av dagen. Vissa gillar att äta fil och flingor, medan andra vill ha en rostmacka. En av de mest populära frukostar är rostat bröd med ägg och kaffe.

Om du är ett fan av rostat bröd kommer du nog aldrig ifrågasätta om man ska köpa en brödrost eller inte. Det är en av de köksprylar som finns i nästan alla kök där ute, och med bra anledning! Men nu får du säkert upp den viktiga frågan, vilken?

Brödrostar finns i massor av modeller, storlekar och material. Prislapparna varierar enormt, och det är därför vi ville skriva denna guiden. En brödrost i sig är riktigt enkel, men det finns såklart modeller som är mer avancerade. Om det är dags att byta från en brödrost du haft sedan 90-talet, eller om du ska köpa en för första gången finns det en del saker att tänka på.

Brödrost test

Hur gjorde vi vårt brödrost test?

Denna gången fanns det ett riktigt stort utbud för oss på HemmaPrylar att välja mellan. Vi valde att i detta brödrost test utesluta brödrostugnarna på brödrost bäst i test listan. Dessa modeller är opopulära i Sverige och säljs knappt. Ingen orkar ha två ugnar i samma kök, eller hur?

Därför testade vi enbart traditionella brödrostar i en rad olika prisklasser. Vi hämtade information på nätet via kundrecensioner, sedan tittade vi också på teknikspecifikationerna. Därefter skrev vi vår brödrost bäst i test lista och recenserade de var för sig.

Typer av brödrostar?

Det finns två huvudtyper av brödrostar som du kommer att stöta på i ditt sökande, och de finns alla i olika storleksalternativ.

Alessi Plissé brödrost
”Pop Up”-brödrost

”Pop Up”-brödrost

Ofta kallas dessa modeller bara för vanliga brödrostar. När någon säger ”brödrost” föreställer du dig nog precis en sådan här modell: en liten kökspryl som har plats för två eller fyra bröd på ovansidan, tycker ned en spak och bröder hoppar upp när det är färdigrostat.

”Pop Up”-brödrostar finns med plats för två eller fyra skivor och är gjorda för att rosta bröd. Vissa av dem fungerar enbart med bröd i standardstorlekar, medan andra har bredare fack för hemlagat bröd.

Dessa modeller är prisvärda och kan hittas i stort sett var som helst. De är enbart utformade för att rosta bröd – så det kan du lita på att den gör!

Fördelar:
  • Prisvärd.
  • Lätt att använda.
  • Utformad enbart för att göra rostat bröd.
Att tänka på:
  • Du kan bara göra två eller fyra skivor åt gången, beroende på vilken modell du väljer.
  • Endast bra för att rosta mat som passar in i springorna, du kan inte använda den för någon annan typ av matlagning.

Brödrostugn / Miniugn

Brödrostugnar är bra för att göra rostat bröd, men kan också användas till annat. Vissa köper dem för att använda dem som en ersättning för den vanliga ugnen. (Precis som folk ofta gör med Air Fryers).

Medan du kan hitta brödrostugnar med plats för bara fyra mackor åt gången, kan du också hitta större modeller som kan göra sex eller nio skivor bröd på en gång.

Om du har ett stort hushåll kommer morgnarna underlättas enormt med en brödrostugn. Vi tog dock inte med någon sådan modell på vår brödrostugn bäst i test lista, de går knappt att hitta i Sverige.

Typiskt sett kostar brödrostugnar mer än traditionella modeller, men det kan vara värt det. Man kan göra annan mat utöver bara rostat bröd. Om du till exempel gör pizzor, bakar kakor eller bara brukar göra middag för en kan miniugnen passa dig.

Fördelar:
  • Har många andra användningsområden utöver rostat bröd.
  • Finns i både små och stora storlekar.
Att tänka på:
  • Dyrare än traditionella brödrostar.
  • Inte lika enkel i sin utformning.
Brödrostugn
Brödrostugn
Bäst brödrost

Hur hittar man den bästa brödrosten?

Även en så simpel kökspryl som en brödrost har extremt stort utbud. För att hitta den bästa brödrosten för dig rekommenderar vi att du följer faktorerna nedan.

Storlek

När du funderar på den ideala storleken på din brödrost har du tre frågor att ta ställning till:

  1. Hur många brödskivor behöver du kunna rosta samtidigt?
  2. Hur stora vill du att springorna ska vara?
  3. Hur mycket köksutrymme har du ledigt för en brödrost?

Du kommer snabbt få svar på den första frågan eftersom de flesta modeller har denna info i produktnamnet. Generellt sätt rymmer brödrostar två till fyra skivor bröd.

Den andra frågan är lite svårare att hitta svaret på, men det är enklast att mäta tjockleken på det bröd du gillar. Därefter kollar du på brödrostens slitsar och ser om det passar. Tänk på att en brödrost med större springor klarar att rosta större saker som scones och bagels. Det är alltid bättre att välja en modell med bredare slitsar.

Den sista frågan är nog viktig för de flesta. Tänk på att du ska kunna stoppa undan den i ett skåp när den inte används. Traditionella brödrostar är ganska små och tar inte alls upp mycket plats i köksskåpet.

Pris

En brödrost kostar mellan 300kr och över 1000kr beroende på modell och märke. Prisintervallet på olika modeller var förvånandsvärt stort.

Det finns många saker som kan förklara prisskillnaderna. Traditionella brödrostar hittas i modeller som är simpla, gjorda av billiga material. Dessa modeller går på ungefär 300kr men har inte alls samma livslängd som en modell för 500kr+.

Det finns modeller i andra änden av spektrumet med massor av inställningar, extrafunktioner och snabbare tillagningstid. Är en brödrost något du använder nästan varje dag kan vi absolut rekommendera en lite dyrare modell, det är värt det

Kvalité

Vi tycker att kvalité är bland det viktigaste när du ska köpa i princip vilken pryl som helst. Att tänka på det när du köper en brödrost är minst lika viktigt. Välj en modell som är gjord av bra material – inte helt i plast.

Inställningar

De flesta enkla brödrostar kommer med inställningar för ljus, medium eller mörk rostning. För många där ute är det nog allt man behöver, men för dig som vill ha mer än så rekommenderar vi att du kollar på en lite dyrare modell. De flesta moderna brödrostar har till exempel ett alternativ för att endast rosta ena sidan, vilket är bra när man gör bagels eller rostar hamburgerbröd.

Lätt att använda och rengöra

De flesta brödrostar är enkla att använda, vrid på inställnings-hjulet och tryck ner brödet. Det kan förstås krävas lite testande för att få rätt inställning så att ditt bröd blir precis som du vill ha det. Enkel användning gäller för de allra flesta modeller, men kolla ändå en extra gång på hur inställningarna fungerar.

Att rengöra brödrostar är lite komplicerat. Många moderna modeller har en smulbricka vilket underlättar rengöringen enormt. Modeller med non-stick-beläggning är lättare att rengöra än modeller utan

Läs mer om att rengöra brödrostar här!

Hållbarhet

En bra brödrost kommer att hålla i många år, några recensioner vi tittade på nämnde till och med att kunderna använt samma brödrost i över tio år!

För att ta reda på om brödrosten kommer prestera bra bör du kolla in varumärkets rykte och recensioner från tidigare kunder. Oftast innebär en högre prislapp att en modell är välbyggd och kommer ha längre livslängd.

Funktioner

Vissa funktioner som är bra att ha på en brödrost är följande:

  • Självjusterande – Denna funktion hjälper till att se till att brödet är väl centrerat så att den rostas jämnt.
  • Avbrytningsknapp – Med denna knapp kan du stoppa rostningen när som helst om du är orolig för att brödet bränns.
  • Smulbricka – Den samlar upp smulorna så att det är lättare att hålla brödrosten ren.

Populära brödrostmärken

Du vet aldrig riktigt hur bra en produkt är innan du köper den, men du kan få en mycket tydligare bild av vad du kan förvänta dig baserat på ryktet om varumärket som tillverkar den. För att ge dig en uppfattning om vad kunderna tycker om de välkändaste märkena har vi tittat på kundomdömen om olika brödrostar från varje märke.

Black and Decker

Black and Decker tillverkar brödrostar i en mängd olika typer, både traditionella med 2/4 skivor och brödrostugnar. Deras recensioner är överlag positiva för alla typer. Deras traditionella brödrostar finns i några olika färgalternativ och ser överlag bra ut.

Många recensioner nämner att man får mycket för pengarna. Det finns dock några klagomål bland de positiva recensionerna om små designfunktioner, som att de inte gillar sladdens placering eller timerns utformning, men majoriteten av kunderna är nöjda med sina Black and Decker-brödrostar. För ett prisvärt alternativ som ser bra ut och rostar jämnt är deras modeller ett bra alternativ.

Breville

Breville säljer avancerade brödrostar som till stor del får positiva recensioner från kunderna. Deras brödrostar får många poäng för den ”coola” faktorn – de ser bra ut, har fina LED-displayer och erbjuder en rad användbara funktioner som en ”bara lite mer”-knapp.

Den stora nackdelen med Breville är kostnaden. Deras brödrostar går för ett betydligt högre pris än liknande modeller från andra märken. Bland de många positiva recensionerna finns det dock några kunder som klagar på att de inte rostar brödet jämnt och inte håller tillräckligt länge för priset.

Cuisinart

Cuisinart tillverkar också både traditionella brödrostar och brödrostugnar. Deras brödrostar får fler positiva omdömen än negativa, men det finns tillräckligt många negativa omdömen för att skapa oro. Medan många av de som är nöjda med sina brödrostar säger att de rostar jämnt, säger en hel del recensioner raka motsatsen.

Många verkar ha fått brödrostar som bara rostar brödet på ena sidan. Deras brödrostugn får mycket beröm för andra användningsområden, men verkar inte fungera så bra för att rosta bröd. Recensionerna är blandade, så om du vanligtvis gillar Cuisinart behöver du kanske inte utesluta dem, men kunderna är inte enhetligt nöjda med sina brödrostar från Cuisinart.

Hamilton Beach

Hamilton Beach är ännu ett märke som tillverkar brödrostar av alla typer. Deras brödrostar och brödrostugnar får mycket positiva recensioner. Kunderna säger att de är prisvärda, ser bra ut och fungerar bra. För en prisvärd och pålitlig brödrost är detta ett bra val.

KitchenAid

KitchenAid säljer brödrostar som ligger i den övre prisklassen för brödrostar. Deras traditionella brödrostar klarar sig mycket bättre i recensionerna än ugnarna, som har ungefär lika många negativa som positiva recensioner. Folk tycker i allmänhet att pop-up-enheterna fungerar bra, och ser bra ut.

Brödrostugnen å andra sidan får ett antal olika klagomål för att den tar för lång tid, rostar ojämnt och är i allmänhet inte värd priset. Om du ska ha en traditionell brödrost är KitchenAid värd att kolla in.

Oster

Oster erbjuder ett brett sortiment av brödrostar som innehåller alla de vanliga typerna. Deras modeller får blandade recensioner överlag. Vissa berömmer utseendet på sina Oster-brödrostar, talar om att de gillar några av de funktioner som olika modeller innehåller, som en LED-timer och en knapp för fryst mat, och säger att rosten blir jämn.

Andra klagar över ojämnt rostade bröd, hur långsamma enheterna kan vara och säger att de inte håller tillräckligt länge för priset. Även om det definitivt finns kunder som är nöjda med sin brödrost från Oster, verkar deras prestanda vara opålitliga överlag.

Panasonic

Panasonic tillverkar både traditionella brödrostar och miniugnar som många av de andra märkena på vår lista. Deras pop-up-modeller får mindre bra recensioner, där klagar kunderna på att de kostar mycket trots att prestandan är bristande.

Deras miniugnar fick däremot mycket bättre recensioner, som är övervägande positiva. Kunderna säger att de rostar bra, snabbt, är lätta att använda och rengöra. Panasonic är ett säkert val om du vill ha en brödrostugn, men verkar inte vara det mest pålitliga valet för traditionella modeller.

Källor för brödrost testet