Citruspress

Är det dags för ett gott glas färskpressad apelsinjuice? Då har du hittat rätt! Vi hjälper dig hitta den bästa citruspressen med hjälp av vår citruspress bäst i test lista. I slutet av artikeln hittar du också lite vanliga frågor gällande citruspressar/juicepressar.

Citruspress bäst i test 2024

1. Smeg 50's style citruspress

2. Kilner juicepress med burk

3. Rumours citruspress

Smeg 50's style citruspress
Kilner juicepress med burk
Rumours citruspress

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Smeg 50’s style citruspress recension

Smeg 50's style citruspress
Smeg 50’s style citruspress

Vi på HemmaPrylar älskar Smeg och i princip alla dess köksprodukter, även denna gången har de kommit med en riktigt snygg citruspress! Den finns som vanligt i många olika vintage-färger men även vit och svart så den kan passa de mer moderna köken.

Denna modell är elektrisk, därav den dyrare prislappen. På framsidan hittar du en liten pip som gör att du kan ställa glaset eller kannan direkt under så du får juicen direkt. Alla material som använts är av hög kvalité som Tritan och rostfritt stål.

Om du har några hundralappar extra att spendera på citruspressen, så rekommenderar vi absolut denna från Smeg, det är den vi utser till citruspress bäst i test 2024!

Kilner juicepress med burk recension

Kilner juicepress med burk
Kilner juicepress med burk

Denna juicepress från Kilner stack ut lite i våra ögon, och det var därför vi tog med den i vårt citruspress test. Istället för en tråkig burk i botten så har Kilner valt att ha en fin glasburk. Den fungerade riktigt bra och går självfallet att diskas i maskin.

Med denna modell pressade vi juicen kvällen innan, och stoppade in burken i kylen. Då slapp vi till och med pressa juicen på morgonen! Lite tråkigt att burken endast rymmer 0,5L dock.

Allt som allt är Kilner juicepressen ett bra alternativ i medelprisklassen.

Rumours citruspress recension

Rumours citruspress
Rumours citruspress

Denna Rumours citruspressen är något annorlunda, men samtidigt fungerade den ganska smidigt! Dock behövde man skära ner apelsinen i mindre bitar innan man pressade de. Om du däremot endast brukar pressa citroner eller lime så passar den perfekt.

Ett helt okej alternativ för dig som inte brukar göra juice med citruspressen helt enkelt!

Vanliga frågor när man ska köpa citruspress

Det kan komma upp en del frågor när man ska köpa den bästa citruspressen. Det är därför vi gjorde vårt citruspress test! Kolla in citruspress bäst i test listan ovan för att få köprekommendationer, och läs vidare om du vill ha svar på dina frågor gällande citruspressar.

Varför ska man ha en citruspress?

Du kanske tänker att en citruspress bara är nödvändig om man brukar göra juice, men så är inte fallet. Om du gillar att laga mat, kan en citruspress vara perfekt för att garnera eller för när du ska ha zest i maten.

Hur mycket kostar en citruspress?

En citruspress kostar lite olika beroende på om du vill ha en elektrisk eller inte. En elektrisk kostar drygt 1000kr, medan en manuell går på 100kr – 300kr.

Vad bör man veta om citruspressar?

Till skillnad från större juicepressar eller råsaftcentrifug som kan pressa allt från grönkål till sötpotatis, har citruspressar ett mer specifikt syfte. Du kan pressa citrus i en större juicepress, men du måste vanligtvis ta bort skalen först. Med citrusspecifika juicepressar skär du helt enkelt frukten på mitten, vilket gör dessa modeller idealiska för att pressa en matsked juice för bakningsrecept eller ett glas för att dricka. De är vanligtvis mycket billigare än större juicepressar (även om vissa av de modeller som vi testade pressade gränserna för vår budget).

Du hittar en chockerande mängd olika stilar i citruspressningsvärlden: handhållna citruspressar, bordspressar och elektriska citruspressar. Är en typ verkligen bättre än den andra? Efter omfattande tester kan vi ärligt säga: Nej, de har alla sina fördelar och nackdelar. Handhållna citruspressar var långsamma och röriga – så du måste vara okej med det – men de var chockerande effektiva och producerade några av de sötaste smakerna. Bords-pressar är vår personliga favorit eftersom de är lätta att lagra och minimera disk. Med detta sagt är de inte idealiska för större citrusfrukter och de skulle istället vara vårt val för att pressa ett glas juice varje morgon.

Bordsmodellerna är bättre lämpade för att dricka juice eftersom de gör det lättare att arbeta med större citrus, som apelsiner eller grapefrukt. Vi tyckte att handpressen var mer tröttsam att använda än de man har på bordet, särskilt om du arbetar med en stor mängd frukt. Slutligen var de elektriska versionerna ofta de snabbaste och enklaste att använda, men många av dessa modeller producerade inte lika god juice eftersom de överarbetade groven (den vita, bittra delen av citrusfrukterna, som finns mellan köttet). De tar också mer plats på disken och kan låta mycket.

I slutet av dagen är det upp till dig att bestämma vilken modell som är bäst för dig! Ta en närmare titt på varför du vill ha en citruspress och hur mycket du vill spendera, fatta sedan ditt beslut därifrån.

Hur gjorde vi vårt citruspress test?

Vi valde 5 juicepressar av alla former och sorter. Dock valde vi inte att ta med alla i vår citruspress bäst i test lista just för att vi inte tyckte de platsade. Våra tester var relativt enkla: pressa tre citroner, limefrukter och apelsiner i varje modell. Till slut letade vi efter en citruspress som inte bara var effektiv och enkel att använda utan också producerade den maximala mängden juice av hög kvalitet.

För att bestämma effektiviteten bestämde vi oss själva när vi bearbetade frukten. Några av citruspressarna var klumpiga och det tog extra tid att få ut saften. På andra modeller gick tiden bort när vi kämpade för att ta bort förbrukad citrus från behållaren eller så att enheten blev alltför igensatt med massa. Vi genomsnittade tiderna och rankade citruspressarna i enlighet därefter.

Förutom tidsförsök vägde vi också citrusfrukterna före och efter pressningen. Vi letade efter en produkt som producerade en maximal mängd juice, utan att det påverkade kvaliteten. Vi tog poäng av om massor av fruktkött eller frön passerade genom citruspressen och vi tilldelade bonuspoäng för apelsinjuice som inte hade några spår av bitterhet.

Slutligen handlar det om användarvänlighet. Trots allt, om det tar för mycket ansträngning att dra ut juicepressen (eller jobbigt att rengöra efteråt), är det inte lika troligt att du använder den. Vi letade efter en modell som inte gled runt eller skapade värk i händerna när man pressade juice. Förutom att mäta stänk-radien för att se hur mycket röra varje citruspress skapade, bedömde vi också hur enkelt det var att montera och lägga i köksskåpet.

Efter att ha arbetat med hundratals bitar av citrus hittade vi inte bara rispor och repor på våra händer, utan vi lärde oss också hur värdefullt det är att ha en bra citruspress!

För dig som gör större satser juicekanske en råsaftcentrifug eller slow juicer passar bättre.

Källor