Dålig wifi täckning? Så förlänger du wifi signalen!

Har du också dålig wifi täckning hemma? Vi hjälper dig förlänga wifi signalen på ett enkelt sätt, utan att du behöver vara särskilt teknikkunnig.

Wifi är i princip som rinnande vatten för många idag, speciellt för de som jobbar hemifrån. När det hoppar ur eller inte täcker hela huset – blir det förstås extremt frustrerande.

Förlänga wifi signalen?

Det finns en rad olika lösningar till din dåliga wifi täckning dock. Men det beror också på ditt exakta problem och hur mycket pengar du har att spendera. Här är fem sätt att förlänga din wifi signal:

  • Flytta din router till en bättre plats (helst centralt i hemmet)
  • Köp en ny, bättre router
  • Köp en wifi förstärkare/förlängare
  • Köp en mesh router
  • Byt till 2.4GHz från 5GHz

Låt oss djupdyka lite i dessa lösningar för att du ska få en bättre förståelse.

Flytta din router

Om du till exempel har dålig wifi täckning på övervåningen eller i källaren, kolla placeringen av din router. Se till att den är på en öppen (även om det är fult) och central plats i huset. Göm den inte i ett skåp, bakom TV:n eller dylikt, det försämrar wifi signalen. Försök också placera routern högt upp, så nära taket som möjligt.

Uppgradera till en bättre router

Om ditt sega eller svaga wifi fortsätter vara dåligt efter att du flyttat din router, kanske det är dags för en uppgradering.

De gamla wifi standarden slutar med “b” eller “g”, dessa tycker vi ska bytas ut omedelbart. Det kommer både förlänga wifi signalen och ge ditt trådlösa nätverk snabbare anslutning.

Ett enkelt sätt att skippa denna kostnad är att ringa till din internetleverantör och fråga om en bättre router? Om du varit en trogen kund är chansen stor att de skickar ut en ny router till dig helt gratis.

Tänk på att bättre internethastigheter gör ofta att wifi täckningen blir sämre. Den bästa wifi signalen får du med en 2.4GHz router, inte en 5GHz. Om du vill läsa om bättre wifi hastighet hemma kan du läsa här!

Köp en wifi förstärkare

Wifi förstärkare, även kallade extenders eller repeaters, förlänger din wifi signal genom att fånga upp den existerande signalen från routern och sedan skicka den vidare. Vissa tror att dessa inte fungerar, men det gör de. Dock är de inte alls att föredra om du letar efter en så snabb anslutning som möjligt, de är kända för att tappa en hel del av hastigheten efter förlängningen.

En wifi förstärkare använder ena halvan av sin interna antenn för att ta emot signaler, och den andra halvan för att skicka den vidare – därför blir hastigheten ungefär halverad.

Denna halveringen kommer inte märkas om du bara surfar normalt, lyssnar på Spotify och så vidare, men om du flyttar stora filer kommer det definitivt vara märkbart. Men är du en vanlig internetanvändare som kollar på film eller YouTube kommer den fungera utmärkt.

Tänk på att wifi förstärkaren behöver placeras på en central plats i huset, inte allt för långt ifrån din router. Om du placerar repeatern för långt ifrån din router kommer den dra ner hastigheten alldeles för drastiskt.

Innan du köper en wifi förstärkare bör du kolla in wifi förstärkare bäst i test artikeln för att få en bättre förståelse om vilken modell som passar dig.

Köp en mesh router

Ett mesh system är en eller flera mesh routers som fungerar tillsammans för att förlänga wifi signalen över en större area än en vanlig router. Den ersätter alltså din vanliga router och är väldigt enkel att installera.

Du placerar sedan den andra (och tredje om nödvändigt) där du vanligtvis har sämre wifi signal. Alla enhterna pratar med varandra och skapar ett superbra wifi som både har stark signal och är snabbt.

Använd 2.4GHz istället för 5GHz

Vi gick igenom lite om skillnaderna på dessa två i denna artikel, men om du enbart är ute efter en starkare wifi signal kan du fortsätta läsa här.

Wifi har en av två frekvensband: 2.4GHz eller 5GHz. Många tror att den senare är bättre för att den är snabbare, men så är inte alltid fallet.

Desto högre frekvens – desto kortare är våglängden. 5GHz nätverk har svårt att komma igenom väggar, tak, stora objekt med mera. 2.4GHz däremot har längre våglängder och ger därför bättre wifi signal i hela huset.

2.4GHz transporterar signalen betydligt bättre och längre distanser, men är långsammare. Därför är det ofta bättre om du ansluter till ditt 2.4GHz wifi jämför med 5GHz. Många routrar idag erbjuder nämligen båda frekvenserna, men i form av ett och samma nätverk. Då kan du inte välja vilken av de du vill ha, men det blir enklare att navigera om du inte är teknikkunnig.

Om du har en sådan router kan du logga in på inställningarna genom webbläsaren och leta efter wifi-menyn. Där brukar du ha som alternativ att splitta upp nätverket till två separata.