Dammvippa bäst i test 2021 – hitta bästa dammvippan!

Letar du också efter dammvippa bäst i test 2021? I den här artikeln får du en topplista, samt vilken vi tycker är den absolut bästa dammvippan.

Att städa är något många tycker är både jobbigt och tråkigt, men med rätt verktyg blir det betydligt roligare. Att ha en bra dammvippa är en bra start och kommer snabba på städandet.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för ahlens.se & teknikproffset.se

Dammvippa bäst i test 2021

1. Swiffer dammvippa

2. Åhléns dammvippa

Swiffer dammvippa – bäst i test!

Swiffer dammvippa
Swiffer dammvippa

Swiffers har tagit Sverige med storm sedan deras lansering, och med bra anledning! Den här modellen från Swiffer är den vi utsér till dammvippa bäst i test.

Swiffer dammvippan fungerar på ett lite annorlunda sätt jämfört med andra modeller. Du behöver alltså byta ut själva vippan efter ett tag, men se det inte som något negativt! Den har en funktionalitet som både fångar upp och låser in dammet i själva dammvippan.

Den tillåter inte bara åtkomst överallt på grund av dess fluffighet, den bevarar också dammet på insidan. Med en traditionell variant släpps dammet ut allt eftersom du dammtorkar.

Den anpassar sig till ytorna och kommer åt även de tightare ytorna. En riktigt bra dammvippa helt enkelt!

*Den kommer med 5st refills

Åhléns dammvippa recension

Åhléns dammvippa
Åhléns dammvippa

Den här dammvippan är tillverkad av Åhléns själva. Lite annorlunda är den dock eftersom den är gjord med strutsfjädrar. Något som inte bara gör dammvippan snygg, utan även tillåter skonsam damning av alla ytor.

Suger åt sig damm riktigt bra, trots att den är så lätt. Det faktum att den är så lättviktig är också ett plus eftersom det då blir svårt att välta grejer under dammtorkningen.

En riktigt bra dammvippa som verkligen samlar upp dammet!

Vanliga frågor

Hur gör man rent en dammvippa?

När du dammar så fastnar dammet inne i vippan. För att sedan rengöra den, gå utomhus och skaka av den. Alternativt tvätta av den försiktigt med ljummet vatten och lite diskmedel.

Hur använder man en dammvippa?

Ta dammvippan och gnugga skaftet mellan händerna för att få den att snurra. Det gör att vippan blir statiskt laddad och enklare kan ta upp damm. Det gör också att dammet sedan stannar kvar i dammvippan under några minuter. Sedan kan du dra dammvippan längs de ytor som du behöver damma av.

Kan man damma med sköljmedel?

Ja, du kan använda sköljmedel när du ska damma med en dammvippa. Blanda sköljmedel med ljummet vatten och doppa dammvippa snabbt i vattnet. Låt den största delen av vattnet rinna av och damma sedan som vanligt.

Kan man tvätta Swiffer dammvippor?

Nej! Det är den största nackdelen med Swiffers. Man behöver istället köpa nya “vippor” med jämna mellanrum.

Dammvippa eller disktrasa?

Vi tycker att en dammvippa är betydligt bättre än en disktrasa. Dammvippan fångar upp dammet på ett helt annat sätt än disktrasan. Dessutom måste du konstant tvätta av disktrasan till skillnad från dammvippan.

Bästa dammvippan

Hur väljer man den bästa dammvippan?

Det kan vara svårt att hitta den bästa dammvippan för dig. Vi har försökt underlätta letandet med vår dammvippa bäst i test lista, och här är några kriterier:

Funktionalitet

Funktionalitet av en dammvippa är förstås det mest viktiga. En bra dammvippa ska kunna damma och samtidigt hålla dammet inuti vippan. Samtidigt ska den vara lätt nog att inte riva ner saker i processen.

Välj en dammvippa som inte är så överdrivet stor, då brukar vippan inte väga för mycket. Försäkra dig också om att den inte släpper damm under användning

Storlek

Storleken på vippan har lite med funktionaliteten att göra. Ju större den är, desto större area täcker den. Däremot är det inte bara positivt att ha en stor dammvippa. Det innebär också att vippan i sig väger mer. Om den väger mer kommer den vara betydligt mer benägen att dra ned saker.

Välj en modell stor nog att täcka en relativt stor yta, men samtidigt är lätt nog att inte riva ner saker i processen.

Material

Materialet på dammvippor varierar faktiskt. Många tänker nog på den där lite plastiga typen som spretar åt alla håll. Numera finns det dock dammvippor gjorda av fjädrar, gummi, silikon och en rad andra material. Tänk på materialet och vad som gör att just det materialet är det bästa.

Vi rekommenderar varmt sådana modeller gjorda av fjädrar eller andra lättviktiga material.

Det är också viktigt att huvudets material är tillräckligt böjbart för att kunna tryckas in i vilken skrymma som helst. Se till att huvudet kan tryckas ihop till en så liten boll som möjligt.

Utformning

Utformningen på dammvippan är också en viktig sak att ha i åtanke. Handtaget måste vara komfortabelt nog att hållas i över en timmes städsession, och själva huvudet måste vara utformat på rätt sätt. Huvudet måste kunna komma åt även de mindre springorna.

Pris

Pris är en avvägning man måste göra oavsett vad som ska köpas. Dammvippor kostar dock endast runt hundringen. Se därför till att prioritera ovanstående kriterier istället för priset.

Dammvippa test

Hur gjorde vi vårt dammvippa test?

Vårt dammvippa test började med att hitta några modeller som vi kunde recensera. Denna gången var det faktiskt svårare än i övriga tester, utbudet är inte särskilt stort! Vi är trötta på 30-kronors-modellerna där skaftet går av efter tio användningar. Vi tittade lite djupare och hittade några modeller som faktiskt presterat bra enligt tidigare kunder.

Dessa modeller läste vi sedan på djupare om med hjälp av produktbeskrivningar och kundrecensioner. Med informationen som hittats skrev vi sedan våra egna recensioner om de.

Till sist behövdes också en dammvippa bäst i test lista, för det behövde vi ranka modellerna från bäst till sämst. Det gjorde vi efter att de jämförts med kriterier som material, storlek och funktionalitet.

Avslutande ord

Att städa är nästan alltid jobbigt, det tycker nog alla där ute. Men det kan faktiskt göras betydligt mer effektivt och roligt med hjälp av en dammvippa. Välj den bästa dammvippan från början och ditt hus kommer tacka dig!

Källor