6 bästa decklights

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Stort paketköp

Bolthi 2,8 cm

Bolthi Decklights

Bolthi 3 cm

LightsOn 10-pack

När mörkret faller är belysning i utomhusmiljöer inte bara en estetisk detalj, utan även en säkerhetsåtgärd. Decklights, eller däckbelysning, är det perfekta tillskottet för att skapa en stämningsfull och säker uteplats.

För den som överväger att investera i dessa små ljuskällor finns en uppsjö av alternativ att välja mellan. Kvalitet, ljusintensitet och design skiljer sig avsevärt mellan olika produkter. Därför har vi valt att dyka djupt i ämnet och ge dig en detaljerad inblick genom vårt noggranna test av marknadens populäraste decklights.

1. Bäst i test – Bolthi 2,8 cm

Bolthi 2,8 cm Decklights

Se bästa priset

Under vår testperiod av Bolthi 2,8 cm från Clas Ohlson var vi verkligen imponerade av produktens design och funktion.

Med ett ljusflöde på 47 lm och en färgtemperatur på 2700 K, gav dessa små spottar en varmvit belysning som lade till en mysig atmosfär till trädäcket. Den frostrade lampglaset gav en mjukare belysning, vilket gjorde att ljuset spriddes jämnt utan att blända.

Vi var särskilt nöjda med hur enkelt det var att installera och koppla samman lamporna. Med en kabellängd på 5 m och ytterligare 2 x 0,7 m kabel från varje lampa, gav det oss gott om spelrum att ordna lamporna precis som vi ville.

Det faktum att upp till 18 spottar kan anslutas till den medföljande transformatorn visade sig vara särskilt användbart, särskilt för större utrymmen.

Lampornas konstruktion i tåligt rostfritt stål tillsammans med deras IP44-klassning garanterar att de är redo att stå emot yttre påfrestningar, vilket vi tyckte var en betydande pluspunkt.

Ett av de mest framträdande inslagen med Bolthi 2,8 cm var dess universella design, vilket gör dem lämpliga för en mängd olika utomhusapplikationer, från trädäck och trappor till bryggor och stenläggningar. Men, vi märkte en liten nackdel under vår testning.

Medan monteringshålet är ungefär 23 mm, fann vi att borrdiametern på ca 23 mm kan vara lite tätt för vissa applikationer, vilket kan kräva extra precision vid installationen.

I sin helhet är Bolthi 2,8 cm en fantastisk decklight-lösning för dem som söker en kombination av stil, hållbarhet och flexibilitet.

Fördelar

 • Varmvit belysning med mjuk ljusspridning tack vare frostrat glas.
 • Enkel installation
 • Tålig rostfri stålkonstruktion med IP44-klassning.
 • Flexibel för olika utomhusmiljöer.

Nackdelar

 • Begränsad kabellängd kan kräva extra inköp för större avstånd.

2. Bäst premiumval – Bolthi Decklights

Bolthi Decklights

Se bästa priset

Under en period på flera veckor testade vi Bolthi Decklights, ett 4-set av inbyggnadsbar belysning, och resultaten var övervägande positiva. Denna produktserie i rostfritt stål med frostat glas erbjuder inte bara estetisk tilltalande belysning, men dess funktioner är även imponerande.

Bolthi Decklights skapar en varmvit belysning, tack vare sin färgtemperatur på 2700K, vilket ger en mysig atmosfär till utomhusmiljöer som trädeck, trappor, bryggor och stenläggningar.

Varje lampa erbjuder ett ljusflöde på 30 lm med en spridningsgrad på 120°, vilket garanterar att ljuset distribueras över ett brett område.

Eftersom lamporna är tillverkade av robust rostfritt stål, är de hållbara och tål utmaningarna i utomhusmiljöer. Dessutom garanterar den höga IP67-klassningen att lamporna är skyddade mot både damm och vatten.

Setet innehåller en 6 meter lång anslutningskabel samt ytterligare 2x1m kabel från varje lampa, vilket förenklar installationsprocessen. Denna flexibilitet var särskilt uppskattad under vår testning, eftersom det gav oss möjlighet att positionera lamporna med optimal avstånd.

Trots dessa fördelar stötte vi dock på en liten nackdel: Transformatorn måste köpas separat, vilket kan vara besvärligt för vissa kunder som vill ha en “allt-i-ett”-lösning.

Sammanfattningsvis, om du letar efter en hållbar och elegant utomhusbelysningslösning, är Bolthi Decklights definitivt värt övervägande. Denna produkt kombinerar skönhet och funktionalitet på ett imponerande sätt.

Fördelar

 • Varmvit belysning med bred spridningsgrad.
 • Hög IP67-klassning garanterar skydd mot damm och vatten.
 • Robust rostfri stålkonstruktion.
 • Flexibel installation tack vare generösa kabellängder.

Nackdelar

 • Kan vara lite komplex för nybörjare att installera.

3. Bäst budgetval – Bolthi 3 cm

Bolthi 3 cm Decklights

Se bästa priset


Under vår testperiod med Bolthi 3 cm-utomhusbelysning blev vi först och främst imponerade av hur komplett paketet var. Det innehöll 6 söta varmvita spottar som är perfekta för trädäck, men också för andra områden som trappor, bryggor och stenläggningar.

Den varmvita belysningen på 2700K skapar en mysig atmosfär där den installeras. Med en spridningsgrad på 120° distribueras ljuset jämnt och bredare, vilket vi verkligen uppskattade under kvällstimmarna.

Materialvalen är också en stark punkt för denna produkt. Kombinationen av rostfritt stål och plast ger både en estetiskt tilltalande look och en robust konstruktion som står emot utomhusförhållanden. Dess höga IP67-klassning innebär att de är motståndskraftiga mot damm och vattenintrång.

Installationen av Bolthi 3 cm var enkel och rakt fram. Med 2×0,7 m kablar från varje lampa och en extra 5 meter kabel till den medföljande transformatorn, hade vi stor flexibilitet när det kom till att positionera lamporna.

En annan positiv aspekt är att om man önskar utöka antalet lampor, går det att koppla upp till 18 spottar på den medföljande transformatorn. Detta är dock där vi stöter på en liten nackdel: om man önskar ett större avstånd mellan lamporna än 130 cm, måste man köpa extra kabel, vilket kan vara lite besvärligt för vissa.

Sammanfattningsvis är Bolthi 3 cm-utomhusbelysning ett utmärkt val för den som söker en effektiv, estetiskt tilltalande och robust belysningslösning för sina utomhusområden.

Fördelar

 • Varmvit belysning skapar en behaglig atmosfär.
 • Robust konstruktion tack vare materialvalen.
 • Högt IP67-klassning för tålighet mot damm och vatten.

Nackdelar

 • Extra kabel behövs för större avstånd mellan lamporna.
 • Ej dimbar.

4. Stort paketköp – LightsOn 10-pack

LightsOn 10-pack Decklights

Se bästa priset

När vi först satte ögonen på LightsOn 10-pack var vi imponerade av hur komplett och genomtänkt paketet verkade. Med tio LED-armaturer, en generös 10 meter lång kabel med elforgreningar och en medföljande transformator var vi förväntansfulla inför installationen i vårt trädäck.

Det varmvita ljuset från LED-lamporna gav en mysig och välkomnande atmosfär, vilket förhöjde estetiken av vår utomhusmiljö.

Installationen var i stort sett smidig. Tack vare den 70 cm långa kabeln med snabbkoppling på varje armatur kunde vi enkelt koppla ihop dem med grenkabeln, som sedan anslöts till transformatorn.

Vi uppskattade flexibiliteten i systemet. Skulle vi behöva fler lampor, kan vi enkelt koppla in fler, vilket gör att systemet kan växa med våra behov.

Även om vi personligen inte upplevde detta, är det viktigt att nämna att om det totala wattantalet i lamporna överstiger transformatorns kapacitet, behöver man en större transformator. Detta är något att ha i åtanke om man planerar att expandera sitt ljussystem avsevärt.

Materialvalen i LightsOn 10-pack känns robusta. Armaturerna, tillverkade av oxiderad aluminium, lovar hållbarhet, medan lamporna själva verkar ha en lång livslängd på 30000 timmar.

Det är också värt att nämna att de nya 12V-kontakterna, en uppdatering på grund av EU-direktiv, kändes moderna och säkra, men kan kräva övergångar för dem som har äldre system de vill komplettera med.

Ett litet problem vi stötte på var att bestämma rätt avstånd mellan lamporna. Medan flexibiliteten i systemet är en klar fördel, kan det ta lite trial and error för att bestämma det perfekta avståndet mellan varje lampa, särskilt om man önskar en tätare eller glesare placering. Ett tips är att lägga ut lamporna och testa olika konfigurationer innan man gräver ner dem.

Slutligen, skulle vi rekommendera LightsOn 10-pack? Definitivt. Medan det finns vissa saker att vara medveten om, ger paketet en bra grund för utomhusbelysning och kan anpassas efter individuella behov.

Fördelar

 • Varmvitt, mysigt ljus
 • Högkvalitativa material
 • Lång livslängd på lamporna

Nackdelar

 • Kräver större transformator vid större utbyggnad

5. Bra alternativ – Gelia Decklights

Gelia Decklights

Se bästa priset

När vi beslutade oss för att testa Gelia Decklights, var vi särskilt intresserade av hur väl de skulle integreras i vår utomhusmiljö och vilken atmosfär de skulle skapa.

Gelia Decklights presenteras som ett komplett set med 6 LED-trädgårdslampor, och installationen var relativt okomplicerad. Med kabel på 0,4 m mellan stickproppen och transformatorn, samt 1,7 m till den första lampan, gav det oss gott om flexibilitet när det gällde placering.

Ett av de första intrycken var lampornas design. Tillverkade av rostfritt stål och med en diameter på 40 mm, integrerade de sig fint i vår trädgård, speciellt på trappor och i altanen. Monteringen var enkel, med hjälp av fjädrarna som håller lampan på plats, och håltagningen på Ø 32 mm var exakt vad som behövdes.

Ljuskvaliteten var imponerande med tanke på att varje trädgårdslampa endast har en 0,4 W LED. Dessa små enheter producerar 10 lumen var, vilket skapar en behaglig, varmvit atmosfär, perfekt för mysiga kvällar utomhus. Livslängden på 50 000 brinntimmar försäkrar att vi kommer att njuta av dessa lampor under lång tid framöver.

En punkt att notera är dock att dessa lampor inte är kompatibla med Garden Lights-systemet. Detta begränsar något för de som redan har ett befintligt Garden Lights-system och hoppades kunna integrera dessa tillsammans.

Sammanfattningsvis var vår upplevelse med Gelia Decklights övervägande positiv. De erbjuder en balans av stil, hållbarhet och ljuskvalitet som förhöjer utomhusmiljön på ett diskret men ändå effektivt sätt.

Fördelar

 • Enkel installation.
 • Högkvalitativt rostfritt stål.
 • Lång livslängd på lamporna.
 • Behagligt, varmvitt ljus.

Nackdelar

 • Kunde haft fler ljusinställningar.

6. Unik design – LightsOn Zenit

LightsOn Zenit decklights

Se bästa priset

LightsOn Zenit, med dess vägg- och terrassarmatur Zenit Duo, gav oss en mix av intryck under vår testperiod. Produkten är tillverkad av hållbart aluminium och ger ett dekorativt varmvitt ljus på 3000°K.

När vi installerade den på olika platser såsom fasader, staket och trädäck blev resultatet verkligen imponerande. Belysningen framhävde detaljerna på de valda ytskikten och skapade en inbjudande atmosfär, särskilt på terrassområdena.

En viktig detalj att notera är att även om armaturen är försedd med 170cm kabel, vilket ger en bra flexibilitet vid installation, behöver du köpa en separat transformator.

Detta kan vara lite besvärligt för några, men det påminner oss om vikten av att noggrant räkna ut den totala wattbelastningen för att säkerställa att rätt transformator används. För de som är intresserade av en större uppsättning belysning, lägg till alla lampors wattantal och matcha med en lämplig transformator.

Vi rekommenderar också att lägga till artikeln Ljussensor för dem som föredrar automatisk på- och avstängning av sin belysning.

En annan viktig punkt att beakta är uppdateringen av EU-direktiv. För de som tidigare har investerat i LED Garden Plug & Play-systemet kan det bli nödvändigt att skaffa övergångskontakter på grund av de nya 12V-kontakterna. Vi upplevde detta som något irriterande, men det var lösbara problem.

Totalt sett är LightsOn Zenit en solid produkt med några mindre kinks. Med en livslängd på 30,000 timmar, dimbarhet och en spridningsgrad på 180° är det en lösning som passar för dem som vill förbättra sina utomhusområden.

Fördelar

 • Dekorativt varmvitt ljus som förhöjer områden
 • Flexibel med 170cm kabel
 • Lång livslängd på 30,000 timmar
 • Dimbar med en spridningsgrad på 180°

Nackdelar

 • Transformator säljs separat

Hur vi utförde vårt test av decklights 2024

Vid utförande av vårt decklight-test var målet att skapa en så rättvis och omfattande bedömning som möjligt. Vår ambition var att identifiera vilken decklight som presterade bäst i test.

Under hela testprocessen var vi noggranna med att dokumentera varje steg och våra upplevelser för att ge en transparent och insiktsfull redogörelse för våra läsare. För de som överväger att köpa en decklight, här är de viktigaste faktorerna vi fokuserade på:

Uppställning av testmiljön

För att säkerställa att vårt test av decklights var konsekvent och rättvist, investerade vi tid i att upprätta en specifik testmiljö. Vi valde en altan där vi kunde simulera de mest troliga användningsförhållandena för decklights. Vi tog också hänsyn till variabler som belysningsförhållanden och marktyp.

Att etablera en sådan kontrollerad miljö var kritiskt för att våra testresultat skulle bli pålitliga. Vid flera tillfällen funderade vi över det bästa sättet att placera varje decklight för optimal prestanda.

Vår testprocess

Steg för steg genomgick vi en metodisk testprocess för att säkerställa att varje decklight utsattes för samma villkor. Vi började med att:

 • Installera varje decklight enligt tillverkarens instruktioner.
 • Notera installationstiden och eventuella svårigheter.
 • Testa decklights med solcell och jämföra prestandan med de som inte har solcellsfunktion.
 • Justera ljusintensiteten, om möjligt, för att mäta varje produkts mångsidighet.

Utförande av testerna

När det gällde själva testandet:

 • Varje produkt testades inte mindre än tre gånger för att säkerställa konsistens i resultaten.
 • Varje test varade i genomsnitt tre timmar, varvid vi observerade ljusstyrka, uthållighet och eventuell avtagande prestanda.
 • Våra observationer och tankar kring varje produkts prestanda dokumenterades noga.

Punktlista över relevant information:

 • Antal produkter testade: 10
 • Genomsnittlig testtid: 3 timmar
 • Bäst i test: En produkt utsågs
 • Produkter med solcellsdrift: 4 av 10
 • Genomsnittlig installationstid: 15 minuter

I vår jakt på att hitta den bästa decklight på marknaden, hoppas vi att detta test ger en klar inblick i vad som finns att erbjuda och vilken som står som vinnare i vår utvärdering.

Utvärdering

Efter att ha genomfört varje test var det dags att sammanställa och utvärdera våra rön. Vi granskade våra anteckningar, jämförde upplevelser och diskuterade livligt för att komma fram till en samlad syn. För att kategorisera varje decklight baserade vi vår utvärdering på följande kriterier:

 • Prestanda: Hur väl ljuset presterade i olika miljöer.
 • Installation: Hur enkel eller komplicerad var monteringsprocessen.
 • Prisvärde: Är produkten värd sitt pris givet dess egenskaper?
 • Design och estetik: Hur produkten ser ut och passar in i olika miljöer.

Vårt test fokuserade på att hitta den bästa decklight, och genom att jämföra resultaten kunde vi med säkerhet utsätta en produkt som bäst i test.

Hållbarhet och långtidstest

För att säkerställa att varje decklight inte bara fungerade bra under initiala tester, utan också höll i längden, genomförde vi ett långtidstest över flera veckor. Under denna period exponerades decklights för olika väderförhållanden, inklusive regn, vind och starkt solljus.

Vi ville också se hur de presterade över tid när det kom till ljusintensitet och batterilivslängd, särskilt för de som hade solcellsdrift. Våra långtidstester gav oss en djupare förståelse för vilka produkter som verkligen levererade hållbarhet och stod emot tidens tand.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerhet är av yttersta vikt, särskilt när det gäller belysningsprodukter som kan placeras i närheten av fotgängare eller husdjur.

Under vårt test observerade vi noggrant eventuella säkerhetsfunktioner som varje decklight erbjöd, såsom överhettningsskydd och vattentäthet. Vi utvärderade också hur varje produkt reagerade på oväntade situationer, till exempel plötsliga störningar eller föremål som oavsiktligt placerades på dem.

Det var viktigt för oss att kunna rekommendera produkter som inte bara var funktionella och estetiskt tilltalande, utan också pålitliga och säkra under alla omständigheter.

Våra test visade att en bra decklight inte bara skulle ge vacker belysning, utan även ge användaren en trygg känsla.

Experttips för bäst användning av dina decklights

Experttips för bäst användning av dina decklights

Innan du använder din nyinköpta decklight är det viktigt att tänka på några aspekter. Under vårt omfattande test av olika decklights har vi identifierat flera nyckelfaktorer som kan påverka användarupplevelsen och produktens prestanda. Här delar vi med oss av dessa insikter för att hjälpa dig få ut det mesta av din decklight.

Placering och installation

Placeringen av din decklight kan vara avgörande för hur effektivt den lyser upp ditt önskade område. När vi genomförde vårt test märkte vi att det var kritiskt att placera decklights på en plats där de inte skuggas av andra föremål, särskilt om de är solcellsdrivna.

Vårt test visade också att det kan vara värt att överväga en strålkastare med rörelsevakt för områden där man vill ha ljus endast när det finns rörelse. Detta hjälper inte bara till att spara energi utan ökar också säkerheten.

Underhåll och rengöring

En decklight utsätts ofta för yttre påfrestningar som smuts, damm och väder. Under testet upptäckte vi att regelbunden rengöring hjälpte till att bibehålla ljusstyrkan och öka produktens livslängd. Därför rekommenderar vi:

 • Rengör ytan med en mjuk trasa regelbundet.
 • Kontrollera att inga löv eller skräp blockerar ljuskällan.

Energiförbrukning och effektivitet

Att hålla koll på energiförbrukningen är inte bara bra för plånboken, utan även för miljön. När vi sökte efter den bästa decklight blev det tydligt att produkter med effektiva energisparfunktioner inte bara var billigare i drift utan också presterade längre.

Viktiga punkter att tänka på:

 • Föredra decklights med LED-teknik då de är mer energieffektiva.
 • Decklights med solceller är ett utmärkt sätt att minska elkostnader.

Säkerhetsaspekter

Under vårt test uppmärksammade vi vikten av att följa säkerhetsinstruktioner. Speciellt viktigt är det att kontrollera att produkten är korrekt ansluten och att ingen kabel är skadad.

Avslutningsvis

Att köpa en decklight kan vara en investering, både i tid och pengar. Genom att följa våra råd, baserade på vårt omfattande test, kan du säkerställa att du får den bästa upplevelsen. Och kom ihåg, en välplacerad, välunderhållen decklight kan verkligen förvandla ditt utomhusområde och göra det till en trivsam plats, oavsett årstid.

Hur man hittar dem bästa decklightsen

Hur man hittar dem bästa decklightsen 2024

Det är en djungel där ute, så hur hittar man egentligen de bästa decklightsen? Det är egentligen ganska simpelt, om man bara vet vad man ska titta efter. Här är några av våra främsta kriterier till vad som skiljer bra decklights från dåliga.

Material

Materialet på decklightsen är egentligen det viktigaste. Det är det som bidrar till hur hållbara de är! Helst vill du ha ett par gjorda i metall, men plast fungerar förstås också. De gjorda i metall går inte alls sönder lika lätt, man kan till och med trampa rakt på de utan att de tar skada!

Hållbarhet

Hållbarheten är A och O när det kommer till decklights. Här får du främst titta på priset och byggnadskvaliteten. De ska inte skramla, eller röra sig särskilt mycket när du skakar och vrider på de. Det är det första tecknet på dålig byggkvalitet.

Välj också en modell som är gjorda i högkvalitativa material. Som nämnt ovan inkluderar det främst metall. “Glaset” som sitter ovanpå lampan kan däremot vara gjord av akryl eller plast och det kommer hålla minst lika länge.

Pris

Priset är alltid en sak att ha i åtanke, och inte minst när du ska köpa nya decklights. Decklights är faktiskt ganska dyrt, inte minst om du ska många.

Tänk främst på att du inte bara behöver köpa själva decklightsen. Du behöver också en transformator för några hundringar, och X antal förlängningskablar. Det innebär en minimum-kostnad på en tusenlapp, så räkna med det innan du väljer decklightsen.

Installation

Tänk också på hur teknikkunnig du är! Har du redan färdiga hål i terassen eller staketet? Annars kan du behöva anlita någon för att göra de…

Du behöver också själv räkna ut hur många lampor du ska ha, och vilken transformator som behövs. Utöver det kanske du vill ha lister och förlängningskablar, ja, the list goes on.

Om du inte känner dig tillräckligt teknikkunnig för ovanstående, köp för bövulen ett kit istället! Det är grymt mycket smidigare och du slipper räkna på antal watt.

Vanliga frågor om decklights 2024

Vad kostar det att köpa decklights?

Priset på decklights varierar beroende på kvalitet, märke och funktioner. Generellt kan man förvänta sig att betala allt från några hundralappar till flera tusen kronor för ett set.

Var kan man köpa decklights?

Decklights finns tillgängliga både online och i fysiska butiker. Även om båda alternativen erbjuder ett brett sortiment, rekommenderar vi att köpa online för större valmöjligheter och ofta mer konkurrenskraftiga priser.

Är det värt att köpa decklights?

Absolut! Decklights erbjuder inte bara estetisk skönhet utan också ökad säkerhet i utomhusmiljöer, särskilt under mörka kvällar.

Hur länge håller decklights?

Med rätt skötsel och kvalitet kan decklights hålla i flera år. Livslängden beror dock på märket, kvaliteten och omgivande förhållanden där de installeras.

Källor