Bästa diskborsten

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Unik design

OXO Soap Dispensing Diskborste

Zone Dishwashing Set

Delaval Diskborste

Brabantia Soap Dispensing Diskborste

Att hitta rätt verktyg för köksdiskningen kan vara en skattjakt i sig. Diskborsten är inte bara en enkel pinne med borst på slutet, det är hjälten bakom en ren tallrik och skinande bestick. Många underskattar vikten av att ha en bra diskborste, men den som en gång har haft den rätta vet skillnaden.

Kvalitet, hållbarhet och design spelar alla en roll. I denna artikel genomför vi ett grundligt test för att hitta den perfekta diskborsten för varje hushåll. Läs vidare och upptäck vilken som kan bli din nästa bästa vän i köket.

1. Bäst i test – OXO Soap Dispensing Diskborste

OXO Soap Dispensing Diskborste

Se bästa priset

När vi tog oss an uppgiften att testa OXO Soap Dispensing Diskborste, var vi från början tveksamma till hur mycket den faktiskt skulle skilja sig från de traditionella diskborstarna på marknaden.

Först och främst bör det nämnas att designen är slående – den svarta färgen ger den ett elegant utseende och de specificerade måtten gör den kompakt nog för de flesta kök. Den väger endast 100 gram, vilket gör den lätt att hantera även under längre diskningar.

Det första som slog oss när vi använde borsten var hur behändig behållaren för diskmedel är. Efter att ha fyllt den med diskmedel kunde vi med ett enkelt tryck pumpa ut precis rätt mängd diskmedel direkt genom borsten.

Denna funktion effektiviserade verkligen vår diskning och gjorde att vi använde mindre diskmedel jämfört med att hälla det direkt på disken eller på en vanlig diskborste.

Handtaget på OXO Good Grips diskborste var också värt att nämna. Det mjuka non-slip handtaget kändes skönt i handen och minskade risken för att tappa borsten även med blöta händer.

Borsten själv var av hög kvalitet, slitstark och med den perfekta styvheten för att effektivt tvätta bort intorkade matrester utan att skada disken.

Efter diskningen kunde vi enkelt placera borsten i det medföljande stället. Överflödigt vatten och diskmedel rann ner i behållaren, vilket var ett smart sätt att hålla området runt diskbänken rent.

Det enda vi kan anmärka på är att borsten inte riktigt kom åt i trånga utrymmen eller hörn på vissa föremål, vilket krävde lite extra arbete.

Allt som allt var vi mycket nöjda med OXO Soap Dispensing Diskborste. Den kombinerade effektivitet med design på ett sätt som många andra diskborstar på marknaden inte gör.

Dessutom, med möjligheten att köpa ytterligare borsthuvuden separat, känns det som en långsiktig investering för ditt kök.

Fördelar

 • Inbyggd diskmedelsbehållare.
 • Mjukt non-slip handtag.
 • Slitstark nylonborste.
 • Medföljande ställ som samlar upp överflödigt vatten.

Nackdelar

 • Kommer inte åt i trånga utrymmen.

2. Bäst premiumval – Zone Dishwashing Set

Zone Dishwashing Set diskborste

Se bästa priset

Zone Dishwashing Set har länge varit på vår radar, särskilt eftersom det har varit populärt över hela Europa i över ett decennium. När vi fick chansen att testa detta allt i ett-diskset var vi genast intresserade av att se om det levde upp till hypen.

Vid första anblicken var det uppenbart att detta inte var en typisk diskborste. Den mörka “Mud”-färgen kombinerat med de strömlinjeformade formerna av silikon och keramik gav den en lyxig känsla. Men det är inte bara designen som imponerade på oss.

Tvålpumpen, gjord av robust keramik, kändes hållbar och var enkel att använda. Med bara ett lätt tryck fick vi den mängd diskmedel vi behövde för vår diskning.

Behållaren, gjord av repfri silikon, var en annan höjdpunkt. Inte bara var den extremt lätt att rengöra, men det faktum att den inte lätt repas innebar att den höll sig snygg även efter intensiv användning. Vi älskade även att borsten kunde stå på egen hand.

Det kan verka som en liten detalj, men att inte behöva lägga den blöta borsten direkt på bänkskivan var en välkommen förändring. Dessutom uppskattade vi möjligheten att byta ut borsthuvudet – detta betyder inte bara bättre hygien utan också bättre ekonomi i det långa loppet.

Om vi måste nämna något negativt om detta diskset, skulle det vara att borsten kanske inte når in i riktigt trånga utrymmen eller djupa glas. Men det är ett mindre problem med tanke på de många fördelarna med detta set.

Sammanfattningsvis var vi imponerade av Zone Dishwashing Set. Det kombinerar funktionalitet med estetik på ett sätt som vi inte sett i många andra produkter av samma typ.

Fördelar

 • Tvålpump av hållbar keramik.
 • Repfri silikonbehållare som är lätt att rengöra.
 • Utbytbart borsthuvud.

Nackdelar

 • Når inte trånga utrymmen perfekt.

3. Bäst budgetval – Delaval Diskborste

Delaval Diskborste

Se bästa priset

När vi först hörde om Delaval Diskborste var det med stor nyfikenhet. Den var vida känd för sin höga kvalitet och beskrivningen av den som “nästan outslitlig” fick oss definitivt intresserade. Så vi beslutade oss för att ge den en testkörning.

Vad som först slog oss var borstens konstruktion. Den kraftiga skrapkanten kombinerat med det greppvänliga skaftet gjorde diskningen till en enkel och behaglig upplevelse.

Dessutom var det tydligt att denna borste var designad för hård användning. Borststråna, tillverkade av slitstark polyesterfiber, kändes robusta men ändå flexibla. Ett stort plus var att de inte sög åt sig vatten, vilket innebar att borsten håller sig fräsch och spänstig under lång tid.

En annan aspekt som imponerade på oss var hur lätt den var att rengöra. Vi kunde enkelt kasta den i diskmaskinen eller skölja den med kokhett vatten (upp till 120°C) för bästa möjliga hygien. Och med tanke på att den ursprungligen utvecklades som ett hygienverktyg för mjölkrum, var det ingen överraskning att den tålde kokhett vatten och starka kemikalier.

Men den stora överraskningen var hur resurssnål och miljövänlig den var. Med tanke på borstens långa livslängd och kvalitetsmaterial innebär det mindre slöseri och mindre påverkan på miljön. Detta är verkligen viktigt i en tid då hållbarhet blir allt viktigare.

Om vi skulle nämna en potentiell nackdel skulle det vara att den, även om den tål mycket, inte bör placeras i en stekhet panna som inte har sköljts i varmt vatten först. Men ärligt talat, hur ofta gör man det med en diskborste?

Fördelar

 • Slitstark och håller länge.
 • Greppvänligt skaft med skrapkant.
 • Tål kokhett vatten och kemikalier.
 • Miljövänlig och resurssnål.

Nackdelar

 • Bör inte placeras i en överhettad panna.
 • Borststråna kan vara för styva för vissa.

4. Unik design – Brabantia Soap Dispensing Diskborste

Brabantia Soap Dispensing Diskborste

Se bästa priset

När vi satte igång med att testa Brabantia Soap Dispensing Diskborste var vi först och främst imponerade av dess design.

Den gråa färgen tillsammans med det minimalistiska utseendet gav den en modern touch, vilket gjorde den till ett snyggt tillskott i köket. Men det är inte bara utseendet som är viktigt; funktionen är ju minst lika avgörande.

Tack vare den smarta designen kunde vi enkelt fylla på behållaren med diskmedel, och med ett enkelt tryck på knappen upptill släpptes precis rätt mängd diskmedel ut. Denna funktion gjorde diskningen inte bara smidigare utan också mer ekonomisk, eftersom vi inte spillde onödigt mycket diskmedel.

Borstens strån, tillverkade av hållbart nylon, kändes verkligen effektiva. De var hårda nog att ta bort envisa matrester men samtidigt tillräckligt mjuka för att inte repa vår disk. Det ergonomiska handtaget var en annan positiv aspekt.

Efter att ha diskat en hel hög med smutsiga tallrikar och glas kände vi ingen trötthet i handen, vilket ofta kan vara fallet med andra borstar.

Det medföljande stället var praktiskt för förvaring av borsten när den inte användes, och det gav även hela produkten en mer komplett känsla. Det faktum att borsten var utbytbar var definitivt en bonus, vilket förlänger produkts livslängd avsevärt.

Om vi skulle peka ut en potentiell svaghet med borsten, skulle det vara att trots dess minimalistiska design, kunde den ta upp lite mer utrymme vid diskhon än vad vi hade föredragit.

Fördelar

 • Smart dosering av diskmedel.
 • Ergonomisk design.
 • Utbytbar borste.

Nackdelar

 • Kan vara svår att rengöra inuti.

5. Bra alternativ – Scrub Daddy Dish Wand

Scrub Daddy Dish Wand

Se bästa priset

Under vår testperiod med Scrub Daddy Dish Wand blev vi snabbt överraskade av hur multifunktionell denna diskborste var. Att kunna förändra svampens textur genom att bara justera vattentemperaturen visade sig vara en oväntad men uppskattad funktion.

När vi stötte på känsliga föremål som glas och porslin, fyllde vi helt enkelt skålen med varmt vatten, vilket resulterade i en mjukare svamp. Å andra sidan, för de riktigt envisa smutsiga kastrullerna och ugnsfaten, var allt som behövdes lite kallt vatten för att förvandla svampen till en tuffare skrubber.

Ett annat plus var den inbyggda skrapan som gjorde jobbet att ta bort fastbränd mat enklare. Den genomskinliga designen av skaftet var också praktisk, eftersom vi enkelt kunde se när det var dags att fylla på mer diskmedel. När det var dags att fylla på var det enkelt att göra utan kladd tack vare de dubbla säkerhetsanordningarna.

En detalj som vi dock inte var fullständigt nöjda med var att vi upplevde att svampen ibland absorberade för mycket diskmedel, vilket ibland ledde till onödigt spill. Men med tanke på att svampen var utbytbar och att refill säljs separat, kan detta lilla problem lösas genom att bara byta svampen efter en tids användning.

Slutligen kan vi säga att Scrub Daddy Dish Wand visade sig vara en verklig förbättring av vår diskupplevelse, med sitt unika sätt att anpassa sig efter våra rengöringsbehov.

Fördelar

 • Anpassningsbar svamp med varmt/kallt vatten.
 • Inbyggd skrapa för envis smuts.
 • Genomskinligt skaft visar diskmedelsnivå.
 • Svampen är utbytbar.

Nackdelar

 • Svampen kan absorbera för mycket diskmedel.

6. Klassisk modell – Hygienteknik Diskborste

Hygienteknik Diskborste

Se bästa priset

Vid första anblick av Hygienteknik Diskborste kunde vi inte undgå att märka dess distinkta gröna nyans, vilket passade väl med dess miljövänliga konstruktion av 30% återvunnet material. Genom vår testperiod uppskattade vi verkligen det ergonomiska greppet.

Handfatet fullt av smutsiga stekpannor och grytor visade sig vara ett mycket mindre bekymmer än tidigare tack vare borstens effektiva skrapkanter.

Att ha möjligheten att enkelt hänga upp borsten efter användning var också en trevlig touch, som bidrog till en renare och mer organiserad diskbänk.

Ett verkligt imponerande inslag var dock dess förmåga att tåla höga temperaturer upp till 124°C. Detta gjorde borsten till ett utmärkt verktyg för de av oss som är förtjusta i att autoklavera våra rengöringsredskap, säkerställande att bakterier och mikroorganismer effektivt dödas.

Men trots dessa positiva aspekter märkte vi några begränsningar med borsten. Under en särskild rengöringssession kände vi att borsten hade svårt att nå vissa trånga utrymmen, vilket gjorde det svårt att rengöra smalare föremål. Även om detta inte var ett ständigt problem, var det något som uppmärksammades under vår testningsfas.

Sammanfattningsvis fann vi att Hygienteknik Diskborste HT Eco green, trots sina begränsningar, var ett pålitligt verktyg för det mesta av våra diskbehov. Det erbjuder en kombination av hållbarhet och funktion, vilket gör det till ett vettigt val för dem som vill ha ett prisvärt och miljövänligt alternativ.

Fördelar

 • Tillverkad av 30% återvunnet material.
 • Ergonomiskt grepp och skrapkanter.
 • Möjlighet att hänga upp borsten.
 • Tål höga temperaturer.

Nackdelar

 • Begränsad flexibilitet vid borttagning av fastsittande smuts.

Hur vi utförde vårt test av diskborstar 2024

Att genomföra ett test på diskborstar kan vid första anblicken verka enkelt, men för att säkerställa att varje produkt får en rättvis bedömning krävs noggrann planering och metodik.

I detta avsnitt beskriver vi hur vi gick till väga för att testa varje diskborste och hur vi bestämde oss för vilken som förtjänade titeln “bäst i test”.

Uppsättning av konsistent testområde

Vår första uppgift var att skapa en testmiljö som efterliknar en genomsnittlig hushållsdiskning. Detta säkerställde att alla diskborstar testades under likartade och rättvisa förhållanden.

Vi valde ett standardkök, använde samma diskmedel och hade en blandning av tallrikar, glas, bestick och kastruller för varje test. Att ha en konstant miljö var viktigt för oss, eftersom det gav oss en klar inblick i varje produkts förmåga under typiska förhållanden.

Steg-för-steg testmetod

I vår testprocess tog vi hänsyn till flera faktorer. Först granskade vi varje diskborstes design, material och ergonomi. Därefter fyllde vi diskhon med en standardmängd vatten och diskmedel. Varje diskborste fick sedan ta sig an samma uppsättning av smutsig disk.

Vi noterade särskilt hur effektivt varje borste kunde rengöra, hur skön den var att hålla i och om några rester kvarstod efter disken. Genom att ha en enhetlig metod kunde vi jämföra produkterna på ett rättvist sätt.

Utförande och detaljer

Varje diskborste testades inte bara en, utan tre gånger. Vi ville se till att resultatet var konsekvent och inte bara en tillfällighet. Varje test varade i 10 minuter, där vi diskade med samma intensitet och teknik.

Vi noterade även hur varje borste höll sig över tid och om prestandan försämrades efter upprepad användning. Efter varje test tvättades och torkades produkterna noggrant för att förbereda dem för nästa omgång.

Kort sammanfattning av testinformation:

 • Testmiljö: Standardkök med typiska hushållsartiklar
 • Testomgångar: 3 per produkt
 • Testlängd: 10 minuter per omgång
 • Extra notering: Effektivitet, komfort och rester

Våra upplevelser och funderingar var viktiga under hela processen. Vi var alla överens om att även om det finns många bra diskborstar på marknaden, skulle endast en förtjäna titeln “bäst i test”. Efter flera timmars noggrann bedömning kunde vi slutligen köpa en diskborste som uppfyllde alla våra krav.

Det visade sig att förvaring av diskborsten också spelade en stor roll i vårt beslut. En diskborste med svamp visade sig också vara ett populärt val under vårt test. Vårt mål var att guida dig till den bästa diskborsten för ditt hem, och vi hoppas att våra insikter hjälper dig i ditt val.

Utvärdering av testresultat

Efter att ha genomfört våra rigorösa tester var det dags för utvärdering. Vi samlade all insamlad data, inklusive våra egna anteckningar och iakttagelser. Varje diskborste betygsattes utifrån rengöringseffektivitet, användarvänlighet, hållbarhet och design.

Dessutom tog vi hänsyn till feedback från testpanelen som bestod av individer med olika erfarenheter av diskning. Med alla dessa kriterier i åtanke kunde vi slutligen rangordna varje produkt.

Förutom att bestämma vilken som var bäst i test, kategoriserade vi även diskborstarna utifrån deras prisvärde, vilket resulterade i utmärkelser som “bästa diskborsten för budgetmedvetna” och “premiumvalet”.

Långtidsanvändning och hållbarhetstest

För att testa hållbarheten genomförde vi långtidstester där varje diskborste användes regelbundet under en period av sex månader. Målet var att se hur produkterna stod emot slitage, hur borsten höll formen och om handtaget visade några tecken på försvagning.

Det var också viktigt för oss att se hur en bra diskborste presterade över tid, inte bara i början. Vi var särskilt imponerade av några diskborstar som behöll sin effektivitet trots månaders användning, medan andra billigare diskborstar tyvärr förlorade sin form och effektivitet relativt snabbt.

Säkerhet och pålitlighet under testet

Säkerhet är avgörande när det kommer till köksredskap, även för något så enkelt som en diskborste. Under testet utvärderade vi varje produkts säkerhetsfunktioner. Vi uppskattade särskilt de diskborstar som hade en bekväm och halkfri grepp, vilket minskar risken för att den glider ur handen när den är våt.

Pålitlighet var också en viktig faktor. Vi ville veta att när vi plockar upp vår diskborste, kommer den att göra jobbet ordentligt varje gång. Under testprocessen stötte vi på några mindre oväntade situationer, såsom borstar som fastnade i trånga utrymmen. De produkter som hanterade dessa situationer utan problem fick högre betyg i pålitlighetskategorin.

I vår strävan efter att hjälpa dig köpa en diskborste som inte bara är effektiv utan också säker och pålitlig, har vi noggrant granskat varje aspekt av dessa produkter. Oavsett om du letar efter en billig diskborste eller en premiumvariant, hoppas vi att våra tester och insikter guidar dig i rätt riktning.

Tips för bäst användning av din diskborste

Tips för bäst användning av din diskborste

Diskning är något de flesta av oss gör regelbundet, och valet av rätt diskborste kan göra stor skillnad i effektivitet och komfort. Under vår testprocess upptäckte vi några viktiga tips som kan hjälpa dig att få ut det mesta av din diskborste. Här delar vi med oss av dessa insikter för att underlätta din diskupplevelse.

Lagra borsten rätt från början

Under vårt test märkte vi att diskborstens livslängd ofta hänger samman med hur den förvaras. Det bästa sättet att förvara en diskborste är i en upprätt position där den kan torka ordentligt.

Genom att se till att din diskborste inte förvaras i en pöl av vatten kan du förhindra att den blir en grogrund för bakterier. Det var särskilt viktigt för de diskborstar som kom med svamp på ena sidan.

Kombinera med andra redskap

Ibland kan en enkel diskborste behöva lite hjälp. Vi fann att när du kombinerar en diskborste med en disktrasa kan du ta itu med mer envisa fläckar. Detta blev särskilt tydligt när vi ställdes inför riktigt tuffa fläckar under testningen.

Byt borste regelbundet

Även den bästa diskborsten har en begränsad livslängd. Under vårt test upptäckte vi att frekvensen för när man behöver köpa en ny diskborste varierar beroende på kvalitet och användning, men det är alltid bra att ha en reservborste till hands.

Lär känna din borste

Varje diskborste har sina unika egenskaper, och det kan ta lite tid att vänja sig vid en ny modell. Under våra tester märkte vi att de diskborstar som kändes mest obekväma först ibland blev favoriter efter några dagars användning. Så ge din nya borste en chans att visa vad den går för!

Tänk på materialval och miljö

När vi genomförde vårt test blev det tydligt att materialvalet spelar en stor roll. Vissa borstar är gjorda av återvunnet material eller är biologiskt nedbrytbara. När du ska köpa en diskborste, tänk på miljön och välj ett miljövänligt alternativ när det är möjligt.

Några snabba tips:

 • Rengör din diskborste regelbundet för bäst hygien.
 • Använd inte din diskborste på alltför varma ytor – detta kan skada borsten.
 • Om borsten har en svampdel, blöt den ordentligt innan användning för bäst resultat.

Avslutande tankar

Att hitta den bästa diskborsten för dina behov kan ta lite tid, men med våra tips och rekommendationer baserade på vårt test, hoppas vi att du känner dig bättre rustad. Kom ihåg att även om en särskild diskborste var bäst i test, är det viktigaste att den fungerar för dig och ditt hushåll.

Hur man hittar den bästa diskborsten

Hur man hittar den bästa diskborsten 2024

Det är knepigt att hitta den bästa diskborsten, det är därför vi skrev den här artikeln! Många tror att de riktigt billiga modellerna som hittas på Coop är bra nog, men så är inte fallet.

Vi har i vår diskborste bäst i test lista rekommenderat några modeller som har en livstid betydligt längre än lågprisvarianterna. Om du mot förmodan inte tycker att någon av de vi rekommenderat passar dig har vi nedan samlat några kriterier att hålla ett öga öppet för.

Pris

Priset är definitivt den viktigaste kriterien när det kommer till diskborstar. Mängden lågprisvarianter som numera finns på marknaden är överflödande. Välj en modell som kostar 100-200kr, annars är den i princip oanvändbar efter bara någon månad.

Överkonsumtion har förödande konsekvenser, och inte minst av plast. Investera i en modell som håller i minst ett halvår, det är otroligt onödigt att slösa så mycket på plast som vi gör.

Material

Materialen som diskborsten är gjord av förstås också en viktig del. De allra flesta varianter är gjorda helt av plast, men det finns också ett fåtal gjorda av trä. Båda materialen fungerar lika bra enligt oss, det är en smaksak. Däremot brukar trävarianterna vara snyggare, men ha kortare livstid.

Funktionalitet

Funktionaliteten är såklart A och O. Det ska vara enkelt att diska, och borsthuvudet bör därför kunna täcka en stor area. Om du föredrar att inte fylla på med diskmedel stup i kvarten kan det också vara en bra idé att skaffa en med inbyggd behållare för det. Några av de modeller vi har på diskborste topplistan ovan har detta.

Psst! Kolla in vårt test av diskställ

Vanliga frågor om diskborstar 2024

Vad kostar det att köpa en diskborste?

Priset på diskborstar varierar beroende på kvalitet, märke och design. Generellt kan en enkel diskborste kosta så lite som 10 kronor, medan mer premiumvarianter kan kosta över 100 kronor.

Var kan man köpa diskborstar?

Diskborstar kan köpas både i fysiska butiker och online. Även om det finns många platser där man kan hitta en billig diskborste, rekommenderas det att köpa online eftersom utbudet ofta är större och man kan jämföra priser och recensioner bekvämt.

Hur ofta behöver man köpa en ny diskborste?

Hur ofta man behöver byta diskborste beror på användning och kvalitet. Generellt sett bör en diskborste bytas ut var tredje till sjätte månad, men det kan variera.

Kan man diska diskborsten i maskin?

Ja, de flesta diskborstar kan diskas i maskin, men det är alltid bäst att kontrollera tillverkarens rekommendationer. Att diska borsten då och då kan hjälpa till att hålla den ren och förlänga dess livslängd.

Källor