Doftljus bäst i test 2021 – hitta bästa doftljusen!

Letar du också efter doftljus bäst i test 2021? Då har du kommit rätt! Vi hjälper dig få till myskvällen med hjälp av de bästa doftljusen.

Att få till en myskänsla i hemmet ger verkligen guldkant i vardagen. Att tända doftljus är ett enkelt sätt att få till just det; en myskänsla! Nedan hittar du våra varmaste rekommendationer till doftljus i alla olika prisklasser.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för doftbox.se

Doftljus bäst i test 2021

1. WoodWick Warm Wool doftljus

2. Stoneglow green fig & cedar

3. Klinta basilika & lime

Brinntid per krona: 2,89kr/h

Brinntid per krona: 6,8kr/h

Brinntid per krona: 5,5kr/h

WoodWick Warm Wool doftljus – bäst i test!

WoodWick Warm Wool doftljus
WoodWick Warm Wool doftljus

WoodWick är kända världen över för deras grymma doftljus, och denna variant är enligt oss bäst i test 2021. Den doftar drömmig varm ull och blommor. Ett otroligt avkopplande doftljus som är en av säsongens favoriter!

WoodWick har en brinntid på omkring 100 timmar! Som du kanske redan vet har också WoodWick vekar som sprakar så att ljuset låter som en brasa.

Ett grymt avkopplande doftljus som passar alla luktsinnen.

Brinntid per krona: 2,89kr/h

Stoneglow green fig & cedar recension

Stoneglow green fig & cedar
Stoneglow green fig & cedar

Ett doftljus med doft av färska fikon, syrlig apelsin och grapefrukt är detta från Stoneglow. Basen doftar skog och kokosmjölk och ger ett ordentligt ljup i doften.

En betydligt kortare brinntid än ovanstående på endast 40 timmar. Det är anledningen till att den platsade som nummer två på topplistan.

Brinntid per krona: 6,8kr/h

Klinta basilika & lime recension

Klinta basilika & lime
Klinta basilika & lime

Detta Klinta doftljus är ett av de mer prisvärda varianterna på marknaden idag. Ett mycket litet doftljus med en brinntid på endast 18 timmar.

Doften är mycket fräsch och får hela rummet att dofta matlagning.

En varm rekommendation för dig som inte vill spendera så mycket och istället vill blanda olika doftljus.

Brinntid per krona: 5,5kr/h

K. Lundqvist white pearls recension

K. Lundqvist white pearls
K. Lundqvist white pearls

Ett doftljus som verkligen förvandlar hemkänslan är detta från K. Lundqvist. En doft av nytvättat eller nystädat med hjälp av bergamott, sandalwood och citron. Detta gör att det dessutom passar alla rum!

En brinntid på 45 timmar och snygg förpackning gör den här modellen till en perfekt addering till alla rum i huset!

Brinntid per krona: 6,2kr/h

Vanliga frågor

Vad innehåller doftljus?

Ett doftljus är ett vanligt ljus fast med parfym. När det sedan brinner skapas en behaglig lukt i rummet, och ibland även i närliggande rum.

Hur länge håller ett doftljus?

Hur länge ett doftljus håller beror helt på vilket du har. Många medium-stora ljus har en brinntid på omkring 40 timmar, medan de mindre modellerna enbart har cirka 15 timmar.

WoodWick däremot håller nästan dubbla tiden som andra märken.

Vem uppfann doftljus?

Doftljus är minst lika gamla som vanliga stearinljus (alltså ~2000 år). Det finns tyvärr inget svar på vem som uppfann doftljusen men stearinljus i sig uppfanns av Michel Eugène Chevreul.

Hur använder man doftljus?

Doftljus är mycket enkla att använda. Tänd ljuset och vänta i cirka 15 minuter så kommer dofterna flöda i rummet. Håll alltid ljusen under uppsikt, oavsett hur säkra förpackningarna ser ut att vara!

Hur lång räckvidd har doften?

Ofta sträcker sig doften från doftljus bara i rummet de placerats i, men de kan också sträcka sig längre. Vissa har så stark doft att hela huset blir fyllt av det. Dessa varianter stiger ofta också upp till din övervåning (eftersom rök stiger).

Är doftljus farliga?

Ja och nej. Såklart är det inte särskilt brandfarligt att ha tända ljus, eller doftljus för den delen. Däremot ska du alltid ha de under uppsikt! Oavsett förpackning rekommenderar vi dessutom att du har ett underlägg om det står på träbord eller liknande. Det gör det inte bara mer brandsäkert, det blir heller inga märken på underlaget.

Vi rekommenderar alla som har doftljus att ha en brandsläckare i samma rum, i värsta fall.

Är de farliga att andas in?

Ja och nej. Det beror helt på hur mycket som andas in. Många modeller har visat sig innehålla bensen, formaldehyd och styren som oroar kemikalieinspektionen. Men det är absolut inte farligt att ha doftljus i samma rum, på så sätt tas inte särskilt mycket farliga ämnen upp av kroppen.

Läs om hur doftljusen kan vara farliga här!

Hur mycket kostar doftljus?

Ett doftljus kan kosta så lite som en hundring, upp till över tusenlappen. Ett traditionellt doftljus med märke kostar dock någonstans kring 2-300kr.

Bästa doftljusen

Hur väljer man de bästa doftljusen?

Det är knepigt att välja de bästa doftljusen, och det är såklart helt upp till dig vilka ljus som passar dig. Vi valde att ta med en så bred mängd dofter som möjligt i vår bäst i test lista, så att det finns något ljus som passar alla. Om du inte hittat en variant som passar dig i vår topplista är nedan några kriterier för att du ska hitta det bästa för dig:

Doft

Doften är A och O när det kommer till doftljus såklart. Välj en doft som passar inte bara dig, utan också din omgivning. Om du till exempel ska ha ett doftljus på toan kan det vara en bra idé att välja en doft av fräscht. Om du istället ska ha den på kontoret kan fruktiga toner vara mer passande.

Tänk också på de andra som kommer vistas kring doftljuset, kommer de tycka om det?

Brinntid

Brinntid är en väldigt viktig faktor när det kommer till doftljus. Billiga modeller betyder dåliga brinntider, alltid! Tänk inte bara på priset, utan hur mycket brinntid du får per krona. Det är det som egentligen räknas.

Att köpa ett stort ljus betyder väldigt lång brinntid, men försäkra dig då om att du gillar doften. Börja med att testa lite olika dofter, i små ljus, så kan du sedan köpa en stor variant av din favorit!

Pris

Priset är såklart en viktig faktor, oavsett vad du ska köpa. Men i detta fallet kan du istället titta på brinntid per krona. Vi har citerat varje modells brinntid per krona i vår topplista, den som är billigast per brinntimme är med hästlängder ljusen från WoodWick. De har nästan dubbelt så lång brinntid som liknande ljus som kostar detsamma.

Du kan enkelt räkna ut brinntid per krona själv genom följande formel:

Pris ÷ brinntid = brinntid per krona

Doftljus test

Hur gjorde vi vårt doftljus test?

Vårt doftljus test började med att titta vad folk gillade för dofter. De mest populära dofter var sedan de vi fokuserade på i bäst i test listan. Sedan tittade vi främst på vad tidigare kunder hade att säga för att hitta de bästa doftljusen.

Vi läste sedan massor av produktbeskrivningar och kundrecensioner. Med den information som hittats skrev vi våra egna recensioner om vardera modell. Vi räknade också ut brinntid per krona för att definiera vilken modell som var mest prisvärd.

Slutligen behövde vi också utsé det “bästa doftljuset”. Det började med att jämföra de olika doftljusen vi tagit med i testet. Dessa jämfördes främst med kriterier som prisvärdhet och doft. När de jämförts rankade vi de från bäst till sämst i vår doftljus bäst i test lista (längst upp i artikeln).

Avslutande ord

Det kan vara knepigt att hitta de bästa doftljusen just för att dofter är så personliga. Vi har försökt ta med ett så brett spektrum av dofter som möjligt i det här doftljus testet, men det kan såklart inte passa alla. Därför skrev vi också en kort köpguide så att du kan hitta det doftljuset som passar dig och ditt luktsinne bäst!

Värt att poängtera ännu en gång är att du aldrig ska lämna ljuset ensamt! Se det som ett spädbarn, det måste alltid vara under uppsikt. Om du ska gå och lägga dig, släck ljuset ungefär en halvtimme innan du går därifrån för att vara säker på att det verkligen släckts. Det kan också vara värt att sätta upp en brandvarnare i det rum som doftljusen ofta tänds.

*Älskar du när hemmet luktar gott? Kolla in vårt test av doftpinnar här!

Källor