6 bästa dörrmattorna

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Komisk design

Devlon 75×50

Devlon 75×100

Astro Turf dörrmatta

Star Wars dörrmatta

En dörrmatta kan verka som en enkel detalj i hemmet, men den fyller flera viktiga funktioner. Den hjälper till att hålla smuts ute, skapar en välkomnande känsla och kompletterar hemmets estetik. Men hur väljer man rätt dörrmatta för sitt hem?

I denna artikel genomför vi ett djupgående test för att identifiera de bästa dörrmattorna på marknaden, och ser till att de levererar både när det gäller funktion och stil. Låt oss tillsammans utforska de olika alternativen och ta reda på vilka dörrmattor som står ut från mängden.

1. Bäst i test – Devlon 75×50

 Devlon 75x50 dörrmatta

Se bästa priset

Efter att ha testat Devlon 75×50 dörrmattan är det tydligt att den lever upp till sin beskrivning. Dess uppsugningsförmåga är verkligen imponerande.

Vi märkte att när vi utsatte den för vatten, slask, sand och salt, stannade all smuts kvar på mattan och ingenting spreds vidare in i rummet. Luggens bomullsfibrer verkar verkligen göra sitt jobb genom att hålla smutsen kvar.

Baksidan klädd med nitrilgummi var en annan positiv aspekt, eftersom det förhindrade mattan från att glida runt på golvet, vilket är särskilt användbart i områden med mycket trafik. Vi testade även att lägga den på en yta med en värmeslinga och det fungerade utmärkt, vilket ökar dess mångsidighet.

En annan fördel med Devlon 75×50 är hur lätt den är att sköta. Den dagliga rengöringen var enkel – allt vi behövde göra var att skaka av den eller dammsuga den. Dessutom uppskattade vi verkligen att vi kunde tvätta den i en vanlig tvättmaskin. Men en sak vi noterade var vikten av att undvika sköljmedel, eftersom det tydligen kan mätta bomullen.

Devlon-mattan är estetiskt tilltalande med sin gråa färg och rektangulära form. Den passade in i de flesta rum och miljöer, vilket gör den till en idealisk torkmatta inte bara för hemmet utan även för arbetsplatser, båtar, bilar och mer.

Ett litet problem vi stötte på var dock dess tjocklek. Även om det bidrar till mattans uppsugningsförmåga, kan det vara ett hinder för dörrar som har en låg tröskel, vilket gör att dörrarna kanske inte kan öppnas och stängas smidigt.

Fördelar

 • Utmärkt uppsugningsförmåga.
 • Skridsäker baksida.
 • Lätt att rengöra och underhålla.
 • Mångsidig för olika miljöer.

Nackdelar

 • Kan vara för tjock för vissa dörrtrösklar.

2. Bäst premiumval – Devlon 75×100

Devlon 75x100 dörrmatta

Se bästa priset

När vi testade Devlon 75×100 dörrmattan blev vi snabbt medvetna om varför den varit en pålitlig produkt i över 30 år. Den beige, rektangulära mattan är inte bara estetiskt tilltalande, utan dess funktionella egenskaper imponerade verkligen på oss.

När vi utsatte mattan för olika typer av smuts, från våta stövlar till leriga skor, insåg vi snabbt dess förmåga att uppsluka smuts. Den påstådda uppsugningskapaciteten på 90-95% stämde verkligen med våra observationer.

Efter flera gånger av att kliva på mattan med smutsiga skor, noterade vi att golvet bakom mattan förblev rent och fritt från väta och smuts.

Dess mångsidighet stod också ut. Vi provade att lägga Devlon-mattan i olika miljöer, från ett badrum med golvvärme till entrén av en arbetsplats, och den skuffade aldrig. Dessutom, när vi placerade den i bilen och husvagnen, upplevde vi att mattan lätt kunde anpassa sig till dessa ytor, trots den större storleken på 75×100 cm.

Skötseln var också enkel, vilket är en stor fördel för de flesta hushåll. Vid daglig användning kunde vi bara skaka av den eller dammsuga den för att bli av med smuts och damm. Och när den behövde en grundligare rengöring, uppskattade vi verkligen att vi kunde kasta in den i tvättmaskinen.

Men vi blev medvetna om att undvika sköljmedel när vi tvättade den. Det verkar som att sköljmedel kan mätta bomullsfibrerna, vilket minskar mattans uppsugningskapacitet.

Om vi ska nämna en nackdel med Devlon 75×100 är det att på grund av dess tjocklek kan den vara ett problem för dörrar med låga trösklar, vilket kan hindra dörren från att öppnas och stängas smidigt.

Fördelar

 • Imponerande uppsugningskapacitet.
 • Mångsidig och anpassningsbar.
 • Hållbar och pålitlig.

Nackdelar

 • Kan ta längre tid att torka efter tvätt.

3. Bäst budgetval – Astro Turf dörrmatta

Astro Turf dörrmatta

Se bästa priset

När vi testade Astro Turf dörrmattan blev vi genast förvånade över dess unika och gräsliknande design. Med en längd av 70 cm och en bredd på 40 cm, täcker den en yta på 0,28 kvadratmeter, vilket gjorde den till en idealisk storlek för de flesta entréer.

Den silvergrå färgen, kombinerad med en tjocklek på 20 mm, gav den en lyxig känsla, samtidigt som den erbjöd robusthet och hållbarhet.

Astro Turf-mattan, tillverkad av UV-beständig polyeten, imponerade oss med sin förmåga att stå emot olika väderförhållanden. Vi placerade den utomhus under flera veckors tid, utsatt för sol, regn och till och med lite snö, och den behöll sin färg och form utan tecken på försämring.

Den halksäkra baksidan var särskilt uppskattad, eftersom den höll mattan på plats även på de regnigaste dagarna.

En av de mest framstående egenskaperna med denna matta var dess skrapeffekt. Dess gräsliknande struktur var effektiv för att skrapa av smuts och skräp från skorna, och detta blev särskilt uppenbart när vi kom hem efter en dag ute i skogen.

Dessutom var den lätta rengöringen av mattan en annan fördel. Vi kunde enkelt skölja av den med en slang eller svepa bort smutsen med en borste.

Trots alla dessa fördelar fann vi en nackdel med Astro Turf dörrmattan: på grund av dess unika gräsliknande design kan den känna sig lite grov mot bara fötter, något som kan vara obehagligt för vissa.

Fördelar

 • UV-beständig och hållbar.
 • Halksäker baksida.
 • Lätt att rengöra.

Nackdelar

 • Kan kännas grov mot bara fötter.
 • Grässtråna kan fastna i vissa skotyper.

4. Komisk design – Star Wars dörrmatta

Star Wars dörrmatta

Se bästa priset

När vi först fick vår Star Wars dörrmatta var vi genast imponerade av den höga kvaliteten och detaljrikedomen i designen.

Med en storlek av 60 x 40 cm passade den perfekt framför vår dörr, och den brun-gröna färgkombinationen smälte smidigt in med resten av vår inredning. Men vad som verkligen stal showen var den ikoniska bilden av Yoda, som gjorde mattan både komisk och välkomnande.

Som fans av Star Wars-serien var vi glada att se att mattan var en officiellt licensierad produkt, vilket garanterade äktheten av designen. Modellen Pyramid Star Wars Welcome You Are, producerad av märket Pyramid, tillförde en unik touch till vårt hem och blev snabbt en samtalsstartare när gäster kom över.

Förutom dess estetiska dragningskraft, upptäckte vi att mattan var funktionell som en inomhusmatta. Den fyllde sitt syfte att avlägsna smuts och skräp från skorna innan man gick in i huset, och den rektangulära formen gjorde det lätt att placera den precis där vi ville ha den.

Medan vi älskade den humoristiska och ikoniska designen, märkte vi att det var viktigt att vara försiktig när vi städade mattan. På grund av den detaljerade designen kändes det bäst att skaka av den försiktigt istället för att skrubba för hårt.

Fördelar

 • Ikonisk och detaljerad design.
 • Officiellt licensierad produkt garanterar äkthet.
 • Fungerar effektivt som inomhusmatta.
 • Perfekt storlek för entréer.

Nackdelar

 • Kräver försiktig rengöring för att behålla designens integritet.

5. Hö modell – Hay 50×70 dörrmatta

Hay 50x70 dörrmatta

Se bästa priset

Vid första anblicken av Hay 50×70 dörrmatta blev vi genast dragna till dess livfulla design och exceptionella kvalitet. Den här mattan, tillverkad av det danska varumärket Hay, har definitivt en unik charm tack vare kombinationen av ull och jute i sin konstruktion.

Vi fann att detta materialval inte bara bidrog till en estetiskt tilltalande design utan också gav mattan förmågan att vara tålig och smutsavvisande.

Under testprocessen lade vi märke till att mattans mönster, bestående av två olika färger i väven, skapade en sofistikerad kontrast som verkligen lyfte framgången i designen.

De accentfärger som pryder kortsidorna tillförde ytterligare ett inslag av elegans och livlighet till vår hall. Med sina mått på 50×70 cm passade den perfekt in i de flesta utrymmen utan att kännas överväldigande eller diskret.

En annan aspekt som vi uppskattade var att Hay dörrmatta, trots sin tålighet, kändes mjuk under fötterna, vilket kan tillskrivas den högkvalitativa ullen som används i tillverkningen.

Det är också värt att nämna att vi hade alternativet att välja mellan olika färger, vilket ger flexibilitet beroende på den personliga smaken eller inredningsstilen.

Efter att ha använt mattan en tid märkte vi dock att, på grund av dess ljusa färg, vissa fläckar kan vara lite mer synliga om man inte är försiktig. Regelbunden skötsel och rengöring rekommenderas för att behålla mattans skönhet och funktionalitet.

Fördelar

 • Slående design och färgkombination.
 • Mjuk och behaglig känsla under fötterna.
 • Flexibilitet i färgval för att matcha olika inredningsstilar.

Nackdelar

 • Ljusa färger kan visa fläckar mer tydligt.
 • Kan behöva frekvent rengöring för att bibehålla utseendet.

6. Bra alternativ – Astro Turf Original

Astro Turf Original dörrmatta

Se bästa priset

När vi satte igång med att testa Astro Turf Original skrapmatta, var vi först fascinerade av dess distinkta gräsliknande yta.

Denna design, kombinerat med UV-beständig polyeten, gav oss intrycket av en matta som var gjord för att stå emot tidens tand. Under vår användning av mattan, kunde vi bekräfta att den var utmärkt för att skrapa bort smuts från skor och höll sin färg trots exponering för direkt solljus.

Astro Turf skrapmattans baksida av halksäker plast var särskilt imponerande. Inte bara gav den mattan extra stabilitet, men den såg också till att den låg stadigt på plats, vilket är viktigt när man tänker på säkerheten vid en bostadsingång.

Färgen grafit gav mattan en modern och stilren känsla, som enligt vår uppfattning passar väl in i de flesta hemmiljöer. Och med en tjocklek på 20 mm var den tillräckligt robust för att hantera daglig användning utan att förlora sin form.

Storleksalternativen som erbjuds för Astro Turf var också något som vi uppskattade. Oavsett om du behöver en större matta (90×55 cm) för huvudingången eller en mindre variant (70×40 cm) för en sidodörr, finns det något som passar dina behov.

Under testprocessen märkte vi en liten nackdel: Även om mattan tål att ligga ute året runt, kan den ackumulera smuts och behöver rengöras regelbundet för att behålla sin estetik.

Sammanfattningsvis fann vi att Astro Turf Original skrapmatta erbjuder en unik kombination av funktionalitet och estetik. Med sitt gräsliknande utseende och tåliga design tror vi att den är en tillgång för alla hem.

Fördelar

 • Halksäker plast på baksidan för extra säkerhet.
 • Mångsidiga storleksalternativ.
 • Modern och stilren design.

Nackdelar

 • Kräver regelbunden rengöring.
 • Kan bli glatt när den är blöt.

Hur vi utförde vårt test av dörrmattor 2024

Vid vårt test av dörrmattor ville vi säkerställa att våra resultat var så tillförlitliga och rättvisa som möjligt. Med vår erfarenhet av att testa olika produkter ville vi finna den bästa dörrmattan som skiljer sig från mängden. Här kommer vi att gå igenom de viktigaste faktorerna vi beaktade och hur vi genomförde testet.

Uppställning av testmiljö

För att säkerställa en konsekvent och rättvis testmiljö, valde vi att utföra testet under flera dagar i en kontrollerad inomhusmiljö. Vi tog också hänsyn till att vissa skulle vilja köpa en dörrmatta för utomhusbruk. Därmed inkluderade vi även en kontrollerad utomhusmiljö för att testa hur varje dörrmatta presterade i olika väderförhållanden.

Under vårt test noterade vi våra upplevelser och funderingar kring hur varje produkt hanterade smuts, fukt och slitage.

Vår testprocess

Vi började med att noggrant undersöka varje dörrmattas material och design. Därefter genomgick varje produkt en serie av tester för att bedöma dess funktion och hållbarhet.

Varje dörrmatta placerades på en särskild yta, och sedan simulerade vi fottrafik genom att gå över dem upprepade gånger. Vi noterade varje dörrmattas förmåga att hålla kvar smuts och hur enkel den var att rengöra.

Utförande av testerna

Varje dörrmatta testades i totalt 100 passager för att replikera normalt slitage över tid. Vi tog oss också tid att utföra varje test under olika tider på dagen, för att observera hur ljus och temperatur påverkade materialet. Vid varje test var vi noga med att notera:

 • Hur bra dörrmattan fångade upp smuts.
 • Om dörrmattan behöll sin form och inte glidit runt.
 • Hur enkel den var att rengöra efter testet.

Det var genom detta noggranna utförande av testerna som vi kunde utse en produkt till “bäst i test”, baserat på dess överlägsna prestanda inom de kriterier vi satte upp.

Utvärdering

När alla tester var avslutade var det dags för den kanske mest avgörande delen: utvärderingen. Vi sammanställde resultaten från alla dörrmattor i en databas. Varje dörrmatta fick poäng baserat på dess prestanda inom de olika testparametrarna.

Vi beaktade även de feedback och funderingar vi hade under testprocessen. För att säkerställa att våra kunder kan köpa en dörrmatta som verkligen lever upp till sina löften, delade vi in produkterna i olika kategorier, som exempelvis “bäst i test”, “bästa billiga dörrmatta” och “bästa dörrmatta inomhus”.

Hållbarhet och långtidstest

Vi vet att många av våra läsare värderar produkter som håller länge. Därför utsatte vi alla dörrmattor för ett långtidstest där de utsattes för intensiv fottrafik under en längre period. För att replikera flera års användning simulerade vi både tunga och lätta belastningar, och uppmärksammade eventuella tecken på slitage, blekning eller försämring av material.

Vi ville även se hur de presterade i extremt väder, så dörrmattor avsedda för utomhusbruk utsattes för både stark sol och regn. Här kunde vi särskilt notera vilka produkter som var värda att investera i för den som vill köpa en dörrmatta med lång livslängd.

Säkerhet och pålitlighet

En dörrmatta ska inte bara vara snygg och funktionell, den ska också vara säker att använda. Under vårt test fokuserade vi därför särskilt på hur stabila dörrmattorna var under användning. Vi testade om de halkade på olika underlag och hur bra de stod emot yttre störningar, som exempelvis stark vind.

Särskilt imponerade blev vi av dörrmattor med anti-glid-funktioner och de som hade en bra vikt som höll dem på plats. Vi utvärderade också hur pålitliga produkterna var när det kom till att fånga smuts och om de behöll sina egenskaper även efter upprepad tvätt eller rengöring.

Tips för användning av din dörrmatta

Tips för användning av din dörrmatta

Att investera i en bra dörrmatta kan göra underverk för ditt hem. Men att få den bästa upplevelsen kräver lite förberedelse och kunskap. Under vårt test av olika dörrmattor upptäckte vi några nyckelfaktorer som spelade en avgörande roll. Här är de tips vi samlat från vår erfarenhet.

Rätt placering för varje matta

Medan man kanske tänker direkt på en dörrmatta inomhus eller en dörrmatta utomhus, finns det andra typer av mattor att tänka på.

Under testet upptäckte vi till exempel att en trappstegsmatta kan vara lika viktig som en vanlig dörrmatta, särskilt i hem med trappor. Detta beror på att de ger extra grepp och hjälper till att samla upp smuts som kan komma från skorna.

Storleken gör skillnaden

En stor dörrmatta kan vara idealisk för en stor entré, men den kan vara för överväldigande för en mindre yta. Samtidigt kan en stamatta, designad för en specifik yta, vara perfekt för mindre områden eller specifika rum i hemmet. Vårt test visade att välja rätt storlek för ditt utrymme kan göra en stor skillnad när det gäller utseende och funktionalitet.

Skötsel och rengöring

Din dörrmatta kommer att utsättas för smuts, damm och annat skräp. Ett av de bästa tipsen vi kan ge, baserat på vårt test, är att regelbundet rengöra din matta. Använd en kladroller för att effektivt ta bort ludd och hår.

För en djupare rengöring kan en dammtrasa eller en mattsopare vara utmärkta verktyg. Om du placerar en balkongmatta, tänk på att den kan behöva extra uppmärksamhet eftersom den utsätts för ytterligare väderförhållanden.

Materialval

Materialet i din dörrmatta är avgörande för dess hållbarhet och funktion. Medan en bakmatta, använd för bakning, kanske inte tål lika mycket slitage som en dörrmatta, kan det ge oss en inblick i hur olika material beter sig. Under vårt test märkte vi att en dörrmatta av plast ofta var lättare att rengöra, medan en dörrmatta av textilmaterial kanske kändes mjukare under fötterna.

Tänk på säkerheten

En bra dörrmatta bör inte bara vara snygg och funktionell; den bör också vara säker. Under testet märkte vi att en dörrmatta med rätt grepp undviker fallolyckor.

Om du letar efter något robust och slitstarkt, kanske en dörrmatta i skinnforklade-material inte är det bästa valet. Men om du vill ha något som tåls att trampas på dagligen, kan den vara precis vad du behöver.

Avslutande tankar

Att investera i den bästa dörrmattan för ditt hem innebär att tänka på fler saker än bara design. Med rätt skötsel, placering och storlek kan din dörrmatta tjäna dig väl i många år framöver. Och med hjälp av vårt test hoppas vi att du kan hitta den dörrmatta som är bäst i test för ditt specifika behov.

Nyckelpunkter att komma ihåg:

 • Rätt placering och storlek är avgörande.
 • Regelbunden rengöring förlänger dörrmattans livslängd.
 • Välj rätt material för ditt hem och dina behov.
 • Säkerhet bör aldrig kompromissas med.

Följ dessa tips och du kommer att vara väl förberedd när du bestämmer dig för att köpa en dörrmatta. Och kom ihåg, det bästa valet är alltid det som passar ditt hem och dina behov bäst.

Hur man hittar den bästa dörrmattan

Hur man hittar den bästa dörrmattan 2024

Många tänker nog att dörrmattor endast är där i designsyfte, men så är verkligen inte fallet. De hjälper till att samla upp allt skräp som skorna annars tar med sig in. Men hur hittar men egentligen den bästa dörrmattan då? Här är några kriterier vi tycker är extra viktiga när man tittar på en ny dörrmatta.

Material

Materialet på dörrmattan är absolut det viktigaste. Helst vill du ha en lite knottrig, hård eller vävd yta. Det gör att skräpet samlas upp mycket bättre, och dessutom göms undan. När skräpet lyckas samlas i mattan blir det väldigt enkelt att sedan rengöra den.

Materialet på undersidan av mattan är minst lika viktigt som ovansidan. Du har säkert någon gång besökt någon med en dörrmatta utan halkskydd, och det är alltid lika jobbigt! Då kan man ju inte ens använda den för sitt ändamål – att torka av skorna.

Rengöring

Hur enkel dörrmattan är att rengöra är väldigt viktigt att tänka på. Om du har en som samlar upp skräpet på ett bra sätt är det inte svårare än att dammsuga den. Sätt på högsta “sug”-inställningen på dammsugaren dock, annars är den nog inte särskilt ren efteråt.

Vissa dörrmattar är istället för tjocka och räffliga, plana och smala. Dessa är istället till för att kastas utanför dörren när de blivit smutsiga. Det är minst lika enkelt att hålla dessa modeller rena, men smutsen syns mer. Det är också därför vi inte valt att ta med dessa modeller i dörrmatta bäst i test listan.

Storlek

Storleken på dörrmattan är inte bara viktig för att den ska passa just din hall, man ska lyckas torka av skorna på den också! 60x90cm är standardmåttet, och där omkring kan skorna torkas av rätt bra. Om du däremot köper en väldigt liten modell hinner inte allt skräp från skorna torkas av innan det flyger in i huset.

Pris

Priset är alltid en sak att ha i åtanke, tyvärr. Vill du ha en dörrmatta som är mindre designad, kan du nog komma undan med att betala en 200-ing. Vill du ha något väldesignat däremot får du nog snarare sträcka dig upp mot en femhundring.

Vanliga frågor om dörrmattor 2024

Vad kostar det att köpa en dörrmatta?

Priset på en dörrmatta varierar beroende på material, storlek och design. Generellt kan de kosta allt från några tiotals kronor till flera hundra eller till och med tusen kronor för lyxiga designermodeller.

Var kan man köpa dörrmattor?

Dörrmattor kan köpas både online och i fysiska butiker. Många föredrar att köpa online på grund av det breda utbudet och möjligheten att enkelt jämföra priser, även om fysiska butiker också erbjuder ett brett sortiment.

Ska man ha dörrmatta inne eller ute?

Båda alternativen fungerar. Det finns dörrmattor specifikt designade för utomhusbruk och andra som är avsedda för inomhusbruk. Valet beror på ditt specifika behov och var du vill placera dörrmattan.

Behöver man en dörrmatta?

Ja, en dörrmatta bidrar till att hålla hemmet rent genom att fånga upp smuts och fukt från skor. Den erbjuder också en dekorativ touch till entrén, vare sig det är inomhus eller utomhus.

Källor