6 bästa dra-på-lakanen

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

För tjocka madrasser

Egyptisk Bomull dra-på-lakan

Värnamo of Sweden

Borganäs Satin 200×140

Kosta Linnewäfveri

Att hitta det perfekta dra-på-lakanet kan vara en utmaning. Med ett hav av alternativ på marknaden, hur vet man vilket som är bäst i test? Ett bra dra-på-lakan kan vara skillnaden mellan en god natts sömn och en störig natt med lakan som glider av.

För att förenkla din sökning har vi testat flera av de mest populära dra-på-lakanen på marknaden för att hjälpa dig att hitta den bästa kvaliteten, komforten och passformen för din säng.

1. Bäst i test – Egyptisk Bomull dra-på-lakan

Egyptisk Bomull dra-på-lakan

Se bästa priset

Vi hade äran att testa Egyptisk Bomull dra-på-lakan, och vi var verkligen imponerade av den kvalitet och komfort det bjöd på. Från första anblicken var det uppenbart att lakanet var av premiumkvalitet.

Den vita färgen strålade av renhet, och materialet kändes mjukt och inbjudande till beröring. Den tätvävda långfibriga egyptiska bomullen percale ger lakanet en slitstark struktur, något som bekräftades under våra tvätttester.

En viktig aspekt som vi la märke till var resåren i hörnen. De höll lakanet stadigt på plats även på madrasser upp till 10 cm i tjocklek, vilket är en viktig faktor för de som vrider och vänder sig mycket under sömnen. Även om vi inte testade på tjockare madrasser kan vi se potentialen i lakanets flexibilitet.

När det gällde tvättråden följde vi instruktionerna noggrant. Vi uppskattade verkligen den detaljerade guiden: maskintvätt vid 60° med flytande tvättmedel utan blekmedel och torktumling på låg temperatur.

Efter tvätten kom lakanet ut nästan lika nytt som innan, med en krispig känsla tack vare percale-väven. Det faktum att den behandlats med en Easy Care-finish visade sig vara mycket användbart. Lakanet behövde knappt något strykjärn alls för att upprätthålla sin skarpa och nätta utseende.

Trots de många positiva aspekterna finns det något vi anser vara värt att nämna. Även om lakanet passade perfekt för madrasser upp till 10 cm, skulle det ha varit fördelaktigt med lite mer flexibilitet för tjockare madrasser. Detta kan vara en begränsning för vissa konsumenter.

Fördelar

 • Tätvävd egyptisk bomull ger utmärkt komfort och slitstyrka.
 • Resår i hörnen säkerställer en stabil passform.
 • Tvättar väl och behåller kvaliteten.

Nackdelar

 • Flexibilitet för tjockare madrasser kan vara begränsad.

2. Bäst premiumval – Värnamo of Sweden

Värnamo of Sweden dra-på-lakan

Se bästa priset

Värnamo of Sweden erbjuder ett unikt dra-på-lakan i kuvertmodell tillverkat av 100% ekologisk bomull. Under vår testperiod av produkten märkte vi flera noterbara egenskaper.

Först och främst var kvaliteten på bomullspercale uppenbar när vi kände på lakanet – det var svalt, mjukt och kändes verkligen som en produkt av hög kvalitet. Den mörkgrå färgen vi valde tillförde en modern touch till sovrummet, men det är värt att notera att det finns andra färger att välja mellan, inklusive vit och ljusgrå.

Trots alla dessa imponerande drag fann vi, precis som beskrivet, att det var lite knepigt att sätta på lakanet, med tanke på att man behöver “trä in” madrassen i det.

Men när den väl var på plats, vilket krävde lite tålamod och ansträngning, låg den slätt och fint. Oavsett hur mycket vi vred och vände oss under natten förblev lakanet på sin plats, vilket definitivt ökar komforten.

En annan punkt som vi uppskattade mycket var att lakanet var OEKO-TEX-certifierat. Detta ger en extra trygghet när man vet att produkten inte bara är ekologisk, utan också fri från skadliga ämnen. Tvättråden var också klara och tydliga, och lakanet behöll sin kvalitet även efter flera tvättar.

Trots de överväldigande positiva aspekterna av lakanet måste vi dock notera att det kanske inte är det bästa valet för de med tjockare madrasser, eftersom den maximala tjockleken rekommenderas vara runt 8-9 cm. Men om din madrass passar inom dessa mått, skulle vi starkt rekommendera att överväga Värnamo of Sweden för din bäddning.

Fördelar

 • Högkvalitativt material.
 • Stannar på plats hela natten.
 • OEKO-TEX-certifierat.
 • Behåller kvalitet efter tvätt.

Nackdelar

 • Krävande att sätta på.

3. Bäst budgetval – Borganäs Satin 200×140

Borganäs Satin 200x140 dra-på-lakan

Se bästa priset

När vi satte våra händer på Borganäs Satin 200×140 blev det snabbt uppenbart att detta inte var ett vanligt dra-på-lakan. Tillverkat av 100% bomullssatin var den första känslan man möttes av en silkeslen och lyxig yta.

Den vitfärgade ytan förstärkte känslan av renhet och elegans, och kompletterade lätt andra sängkläder oavsett färg eller design.

Ett särskilt problem vi ofta stött på med andra dra-på-lakan är att de har en tendens att glida av eller röra sig när man sover. Med Borganäs Satin var detta inte fallet.

Tack vare resåren längs kortsidorna och den distinkta sömmen upp i hörnen låg lakanet stadigt på plats. Detta oavsett hur mycket man vred eller vände på sig under natten, vilket bidrog till en mer avkopplande sömn.

Tvättråden som kom med lakanet var klara och tydliga. När vi följde dessa råd märkte vi att lakanet behöll sin mjukhet och kvalitet. Dessutom är det en bonus att veta att man kan tvätta den på 60°C utan att använda något blekmedel, vilket är bra både för lakanet och miljön.

Ett av de mest imponerande aspekterna av detta lakan var att det var Oeko-Texcertifierat, vilket gav oss en extra försäkran om att produkten var fri från skadliga kemikalier och ämnen.

Även om det fanns många positiva aspekter med Borganäs Satin 200×140, märkte vi en nackdel. Medan produkten sägs passa för bäddmadrasser som är högst 10 cm höga, fann vi att det fungerade bäst för madrasser som är högst 7 cm. Detta kan vara något att tänka på för dem med tjockare madrasser.

Fördelar

 • Lyxig känsla tack vare bomullssatin.
 • Lätt att tvätta och underhålla.
 • Oeko-Texcertifierat.

Nackdelar

 • Kan kännas lite varm under sommarmånaderna.

4. För tjocka madrasser – Kosta Linnewäfveri

Kosta Linnewäfveri dra-på-lakan

Se bästa priset

Vi hade nyligen möjligheten att prova Kosta Linnewäfveri dra-på-lakan i satin, särskilt anpassad för 120 cm sängar. Från första stund blev det uppenbart att detta lakan inte var en vanlig produkt. Först och främst, färgnyansen i grått gav ett lugnande och sofistikerat intryck, vilket adderade en touch av elegans till vårt sovrum.

När vi undersökte lakanets kvalitet kunde vi inte hjälpa men märka den utmärkta bomullssammansättningen. Den 100% bomull som användes gav lakanet en skön och mjuk känsla mot huden.

Vi kunde verkligen känna skickligheten och det fina hantverket som lagts ned på detta lakan. Faktum är att Kosta Linnewäfveris rykte om att skapa vackra textilprodukter enligt skandinavisk tradition levde upp till förväntningarna.

En annan positiv överraskning var hur mångsidigt lakanet var. Trots att vi testade storleken 120×200 cm, insåg vi snabbt att lakanet finns i flera andra storlekar. Detta innebär att oavsett din sängstorlek, kan du fortfarande njuta av den komfort och kvalitet som Kosta Linnewäfveri erbjuder.

Tvättrådet som följde med var tydligt, och det var lugnande att veta att lakanet kunde maskintvättas vid 60°C. Efter flera tvättar behöll lakanet sin form och färgnyans, vilket är ett tecken på dess hållbarhet.

Dock, trots alla dessa positiva aspekter, upptäckte vi att lakanets satinfinish, även om den var lyxig, hade en tendens att kännas lite glatt. Detta kan vara en liten detalj, men det är något att beakta beroende på personliga preferenser.

Fördelar

 • Högkvalitativ bomullssammansättning.
 • Tillgänglig i flera storlekar.
 • Behåller form och färg efter tvätt.

Nackdelar

 • Satinfinish kan kännas lite glatt.

5. 2-Split design – Borganäs Pull On the Split

Borganäs Pull On the Split

Se bästa priset

När vi nyligen testade Borganäs Pull On the Split dra-på-lakan blev vi imponerade av dess unika design och funktionalitet. Från första ögonkastet är det lätt att se att detta inte är ditt genomsnittliga lakan. Vad som särskiljer det är splitten i topp och botten, vilket gör det idealiskt för ställbara sängar.

Denna designfunktion, en 80 cm split både upp- och nedtill, möjliggör en bekväm justering av madrassen utan att lakanet rubbas. När vi provade att justera vår ställbara säng, stannade lakanet orörbart på plats, tack vare den praktiska resåren på sidorna.

Materialval är ännu en annan aspekt där Borganäs Pull On the Split sticker ut. Tillverkad av 100% bomull med en trådtäthet på 120TC, känns lakanet mjukt och behagligt mot huden. Och med en vit nyans som kompletterar de flesta sovrumsinredningar, är detta lakan inte bara funktionellt utan även estetiskt tilltalande.

När det kom till tvättning upptäckte vi att lakanet lätt kunde maskintvättas vid 60°C, vilket gjorde underhållet enkelt och bekymmersfritt. Ännu bättre är att tvättråden rekommenderar att använda tvättmedel utan blekmedel, vilket bevarar lakanets färg och livslängd.

Borganäs of Sweden, som är känt för sina kvalitativa sov- och badtextilier, har klart och tydligt levererat med denna produkt. Dess OEKO-TEX®, Svanen och Made in Green-certifieringar garanterar inte bara kvalitet utan också en hållbar och miljövänlig produktionsprocess.

Dock, medan vi älskade de flesta aspekter av lakanet, fann vi att splitten, även om den var praktisk för justerbara sängar, kanske inte skulle passa allas smak. Vissa kan tycka att det avbryter lakanets estetik när sängen inte är justerad.

Fördelar

 • Passar perfekt för ställbara sängar med sin unika split.
 • Högkvalitativ bomull som känns mjuk mot huden.
 • Resår på sidorna håller lakanet på plats.

Nackdelar

 • Splittens utseende kan vara störande för vissa.

6. Bra alternativ – Bamburino dra-på-lakan

Bamburino dra-på-lakan

Se bästa priset

Vi har nyligen haft möjligheten att testa det mjuka och behagliga dra-på-lakanet från Bamburino, tillverkat av vit satinvävd bambuviskos. Direkt när vi tog lakanet ur dess bambuförpackning märkte vi den silkeslena känslan och den subtila lystringen som kännetecknar bambuviskos.

Bambumaterialet, som påminner mycket om siden i sin känsla, var enastående bekvämt att sova på. Den största upplevelsen under våra testnätter var att trots värme och svettighet, kändes lakanet fortfarande torrt och svalt.

Detta kan tillskrivas bambuviskosens imponerande förmåga att absorbera 3-4 gånger mer än bomull. Det kändes verkligen som att lakanet andades tillsammans med oss, värmande under kyliga nätter och svalkande under varmare stunder.

Bambulakanet passade perfekt på madrassen, mycket tack vare resåren som löper längs undersidan, vilket säkerställde att lakanet höll sig på plats utan att glida av. Med en hörnhöjd på 25 cm och tillgänglig i flera storlekar var det lätt att hitta den perfekta passformen för vår säng.

Det lilla men påtagliga misstaget att märka vissa lakan med 60°C tvättråd, trots att det faktiskt ska vara 40°C, bör noteras för de som köper produkten. Det är viktigt att tvätta lakanet vid rätt temperatur för att behålla dess mjukhet och hållbarhet.

Bamburino har verkligen ansträngt sig att skapa en produkt som inte bara är skön att sova på, utan också miljövänlig. Det är uppmuntrande att se företag som Bamburino ta ledningen i att använda klimatsmarta material som bambu, vilket visade sig vara ett miljöriktigt val med tanke på bambuväxtens snabba tillväxt och låga vattenkrav.

Trots alla dessa positiva aspekter märkte vi ett litet problem under tvättprocessen. Även om lakanet behåller sin mjukhet, var det lite mer tidskrävande att torka, eftersom det rekommenderas att hängtorka.

Fördelar

 • Silkeslen känsla och temperaturreglerande egenskaper.
 • Miljövänlig och hållbar bambuviskos.
 • Passar perfekt på madrassen med resåren runt om.

Nackdelar

 • Kräver hängtorkning.
 • Bambumaterialet kan upplevas som lite tunt för vissa.

Hur vi utförde vårt test av dra-på-lakan 2024

Innan vi dyker ner i de djupare detaljerna om vårt test vill vi kort nämna att att hitta det bästa dra-på-lakanet var målet. Genom att kombinera vetenskaplig metodik med våra praktiska upplevelser har vi säkerställt att vårt test är både noggrant och relevant för konsumenterna.

Här följer en närmare titt på vår metodik och hur vi gick tillväga för att utse en produkt till bäst i test.

Planering av testmiljö

För att vårt test av dra-på-lakan skulle bli så rättvisande som möjligt, var det viktigt för oss att ordna en enhetlig testmiljö.

Vi valde en neutral miljö där temperatur och luftfuktighet kunde kontrolleras, vilket säkerställde att alla lakan testades under likvärdiga förhållanden. Detta var kritiskt eftersom ett dra-på-lakan kan bete sig annorlunda beroende på klimatet det utsätts för.

Att köpa ett dra-på-lakan handlar ju även om komfort, därför var vår testmiljö inredd för att återspegla en verklig hemmiljö.

Våra teststeg

Vår testprocess var noga genomtänkt. Först samlade vi in en mängd dra-på-lakan från olika tillverkare, både billigt dra-på-lakan och dyrare alternativ. Sedan följde vi följande steg:

 • Tvätt av lakanen enligt tillverkarens anvisningar.
 • Testa lakanens passform på en standardmadrass.
 • Bedömning av komfort under en natts sömn.
 • Mätning av eventuell krympning efter tvätt.

Vid varje steg reflekterade vi över våra upplevelser och funderingar, och dessa blev en central del av vårt testresultat.

Utförandet av våra tester

När det kom till själva utförandet av testerna var vi noggranna:

 • Varje dra-på-lakan testades tre gånger för att säkerställa konsistens.
 • Varje test varade i genomsnitt sju nätter för att ge en bra bild av komforten.
 • Efter varje tvätt mätte vi lakanen för att se om de hade krympt.

Punktlista med relevant information:

 • Totalt antal dra-på-lakan testade: 15.
 • Genomsnittlig testtid per lakan: 21 nätter (tre tester à sju nätter).
 • Totalt antal nätter vi spenderade på att testa: 315 nätter.

Genom denna noggranna process kunde vi slutligen utse vilket dra-på-lakan som var bäst i test, baserat på en kombination av komfort, passform, och hållbarhet.

Utvärdering av testresultat

Efter att ha slutfört alla tester tog vi oss tid att utvärdera resultaten. Med hjälp av en poängskala från 1 till 10 bedömde vi varje dra-på-lakan inom kategorier som komfort, passform, och hållbarhet efter tvätt.

Vi diskuterade även våra individuella upplevelser och funderingar för att få en helhetsbild. Det var viktigt för oss att inte bara förlita oss på siffror utan även på vår känsla och komfort när vi sov.

Genom att kombinera dessa insikter kunde vi gradera varje dra-på-lakan och sedan bestämma vilket som skulle koras som bäst i test.

Hållbarhet över tid

Hållbarhet är en kritisk faktor när man ska köpa ett dra-på-lakan. Därför utsatte vi lakanen för långtidstester. Varje lakan användes kontinuerligt i över en månad, där vi tvättade dem regelbundet, minst en gång i veckan.

Vi var särskilt uppmärksamma på tecken på slitage, som tunnande material eller förlorad elasticitet. En del av lakanen, särskilt några billigt dra-på-lakan, visade tecken på förslitning snabbare än andra. Genom detta långtidstest kunde vi ge en rekommendation som bygger på en produkts verkliga hållbarhet över tid.

Säkerhet och produktens tillförlitlighet

Säkerhet kan tyckas vara en konstig faktor när det gäller dra-på-lakan, men den är absolut relevant. Ett bra dra-på-lakan ska inte glida av madrassen mitt i natten eller ha elastiska band som går sönder lätt.

Vi testade varje dra-på-lakans säkerhetsfunktioner, särskilt dess förmåga att hålla sig på plats även med rörliga sovare. Vi utsatte också lakanen för lite tuffare användning, som att dra i dem eller rulla runt kraftigt, för att se hur de hanterade oväntade påfrestningar.

De produkter som klarade dessa tester visade sig vara de mest pålitliga och de vi kände oss mest trygga med att rekommendera.

Tips för bäst användning av ditt dra-på-lakan

Tips för bäst användning av ditt dra-på-lakan

Innan du sveper in din madrass med ditt nya dra-på-lakan finns det några saker du bör tänka på. Under vårt test märkte vi att vissa enkla åtgärder kan göra stor skillnad för din upplevelse och lakanets livslängd. Låt oss dela med oss av dessa insikter för att hjälpa dig få ut det mesta av ditt inköp.

Mät din madrass för rätt passform

En av de viktigaste insikterna från vårt test var vikten av att välja rätt storlek på dra-på-lakanet. En perfekt passform är avgörande för komforten. Innan du ens tar av plasten, mät din madrass noggrant – både längd, bredd och tjocklek.

Vi upptäckte under testet att ett bra dra-på-lakan som passar perfekt inte bara ger bäst komfort, utan också håller längre.

Följ tvättråden noga

Under testprocessen tvättade vi lakanen flera gånger, och vi märkte att kvaliteten kunde skilja sig beroende på hur de tvättades. Även om du kanske har lockats av ett billigt dra-på-lakan, vill du att det ska hålla länge. Därför är det bäst att alltid följa tvättråden. Och glöm inte att ta en extra titt om du har ett särskilt material som ett linnelakan, eftersom dessa kan ha speciella krav.

Prova på ett annat lakan för variation

Ibland kan det vara bra att växla mellan olika typer av lakan. Ett vanligt påslakan kan ge dig en annan känsla än ditt dra-på-lakan, och ibland kan det vara skönt med lite variation.

Under testet uppskattade vi möjligheten att jämföra känslan mellan olika lakan. Det bästa dra-på-lakanet i vårt test gav en fantastisk känsla, men ibland är variation det som ger bäst sömn.

Lufta lakanet innan användning

Innan du använder ditt nya dra-på-lakan för första gången kan det vara bra att lufta det. Detta rekommenderades särskilt för de linnelakan vi stötte på under testet. Genom att hänga ut det i frisk luft under några timmar kan eventuella tillverkningsdofter försvinna, och du får en fräsch start med ditt lakan.

Dubbelkolla lakanets elasticitet

Under testet märkte vi att elasticiteten varierade mellan olika dra-på-lakan. Innan du sätter på det på madrassen, sträck ut lakanet lite för att känna dess elasticitet. Ett lakan med bra elasticitet kommer att hålla sig på plats bättre och ge en mer jämn sovyta.

Några snabba tips från vårt test:

 • Tvätta alltid ditt dra-på-lakan innan första användningen för bästa komfort och hygien.
 • Om du väljer att växla mellan linnelakan och dra-på-lakan, var noga med tvättråden för båda.
 • Ett dra-på-lakan som är för stort eller för litet kan påverka din sömnkvalitet. Mät därför din madrass noggrant innan köp.

I slutändan handlar det om att hitta det som passar dig bäst. Genom att ta till sig dessa råd och tips hoppas vi att du får en så bra upplevelse som möjligt med ditt nya dra-på-lakan. Och kom ihåg, det bäst i test dra-på-lakanet kanske inte är bäst för alla, utan det som känns bäst för just dig.

Hur man hittar det bästa det bästa dra-på-lakanet

Hur man hittar det bästa det bästa dra-på-lakanet 2024

Att hitta det bästa dra-på-lakanet kan absolut vara knepigt, framför allt när man tittar på nätet. Alla modeller ser likadana ut, och i produktbeskrivningar står inte mycket matnyttigt. Här kommer dock en kort köpguide för dig som inte hittat ett alternativ i vår topplista.

Extra långa resår

Se till att dra-på-lakanet har extra långa resår. Det gör att de passar även på tjockare madrasser. Om du inte har en tjock madrass kommer de sitta minst lika bra ändå. Då hamnar bara den resterande biten under madrassen.

Vattentätt?

Att ha ett vattentätt lakan är faktiskt bra, även om du inte har barn. Det gör att madrassen inte behöver utstå lika mycket svett, och på så sätt håller längre. För dig som gillar att ha snacks i sängen kan det också vara bra att det är vattentätt, någon gång spiller du ju.

Temperaturreglerande

Välj ett lakan som är luftigt och andningsbart. Det gör att du hålls sval under sommaren, men varm under vintern.

Material

För dig som har testat sidenörngott tidigare vet du nog hur otroligt mjukt och skönt det är att sova på. Precis samma sak gäller dina underlakan. Helst vill du ha ett av siden, men om det inte går så rekommenderar vi bomullsflanell. Det är med hästlängder det mest andningsbara alternativet som ändå är mjukt.

Vanliga frågor om dra-på-lakan 2024

Vad kostar det att köpa ett dra-på-lakan?

Priset för ett dra-på-lakan varierar beroende på material, märke och storlek. I genomsnitt kan de kosta allt från 100 kronor till över 1000 kronor för premiumalternativ.

Var kan man köpa dra-på-lakan?

Dra-på-lakan finns tillgängliga både i fysiska butiker och online. Dock rekommenderar vi att köpa online då det ofta finns fler alternativ och möjlighet att läsa recensioner innan köp.

Är dra-på-lakan bättre än vanliga lakan?

Dra-på-lakan är ofta lättare att sätta på och håller sig på plats bättre än traditionella lakan. Detta eliminerar behovet av ständiga justeringar och skapar en slät yta för en bekväm sömn.

Passar dra-på-lakan på tjockare madrasser?

Ja, många dra-på-lakan är designade för att passa tjockare madrasser. Det är dock viktigt att kontrollera lakanets mått innan man köper för att säkerställa en bra passform.

Källor