Elvisp

Letar du också efter elvisp bäst i test 2024? Då har du hittat rätt! I denna artikel hjälper vi dig hitta den absolut bästa elvispen. Dessutom besvarar vi lite vanliga frågor gällande elvispar, samt en kort köpguide om hur du hittar den bästa elvispen för just dig.

Elvisp bäst i test 2024

1. KitchenAid elvisp midline

2. Bosch home professional elvisp

3. Wilfa elvisp med stativ

KitchenAid elvisp midline
Bosch home professional elvisp
Wilfa elvisp med stativ

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

KitchenAid elvisp midline recension

KitchenAid elvisp midline
KitchenAid elvisp midline

Denna KitchenAid elvisp är den modell vi utser till den bästa elvispen 2024! Den har inte bara bra funktioner, utan den är också riktigt snygg. Men behöver inte ens gömma när den inte användes. Stilren och modern design som passar in i kök med kakel.

KitchenAid elvispen är riktigt kraftfull med hjälp av sin turbo-teknik. Dessutom är den väldigt skön att hålla i med sitt mjuka handtag. Kraften kan ställas in på 9 olika hastigheter.

Det vi gillade mest med KitchenAid elvispen var definitivt det faktum att den var så tyst! Även fast motorn är väldigt kraftfull så är den förvånandsvärt tyst.

Överlag är KitchenAid elvispen midline den vi rekommenderar till alla där ute som har en lite större budget.

Bosch home professional elvisp recension

Bosch home professional elvisp
Bosch home professional elvisp

Denna Bosch home professional elvisp ger dig en kraftfull motor som inte låter särskilt mycket. Den har fem hastighetslägen totalt, och det inkluderar även puls- och turbo-läget. Elvispen har ett ergonomiskt utformat handtag som kan hållas en längre period utan att bli obekvämt.

Den är också enkel att stoppa undan med hjälp av sladdupprullning med ett fäste. Dessutom har den special-vispar för både deg och vispgrädde.

Överlag ett riktigt bra alternativ för dig som letar efter en elvisp i medelprisklassen.

Wilfa elvisp med stativ recension

Wilfa elvisp med stativ
Wilfa elvisp med stativ

Om du letar efter en elvisp med stativ är detta enligt oss ditt bästa alternativ. Det är en billig elvisp med stativ, i visserligen en ganska ful design, men den fungerar riktigt bra! Dessutom ingår den i Wilfas 5-åriga garanti så att du kan försäkra dig om att den fungerar i många år framöver.

Även denna Wilfa elvisp med stativ har 5 olika hastigheter och en turboknapp. Var den något slö jämfört med de andra modellerna, men för priset är den definitivt värt det.

Även denna elvisp kommer med vispar för specifika ändamål – 2 vanliga vispar och 2 degkrokar.

Överlag en riktigt bra elvisp med stativ som rekommenderas varmt av oss på redaktionen.

OBH Nordica elvisp turbo recension

OBH Nordica elvisp turbo
OBH Nordica elvisp turbo

Denna OBH Nordica elvisp turbo räknas in i kategorin “billig elvisp”. Du kan få en för ungefär 300kr, och priset är absolut värt det. Dock tycker vi att du hellre ska välja en annan modell om du bakar mycket, denna håller inte måttet vid stora satser bakning.

Även denna har fem olika hastigheter och en turbofunktion. Dessutom levereras den med både vanliga vispar och degkrokar för att passa dina behov så bra som möjligt.

Det som var en deal-breaker för oss var nog ljudnivån, den låter väldigt mycket, framförallt när man kör den i en plastbunke.

Överlag är dock denna modell både en bra och billig elvisp för dig som kanske inte kommer använda den så ofta.

Vanliga frågor när man ska köpa den bästa elvispen

Vi vet att det kan komma upp en del frågor när man ska försöka hitta den absolut bästa elvispen. Därför satte vi först och främst ihop vår elvisp bäst i test lista ovan, men vi ska också besvara lite vanliga frågor. Nyckeln till en bra deg eller god grädde är definitivt en bra elvisp, och den behöver inte heller kosta skjortan!

Typer av elvispar?

Det första beslutet du måste ta för att välja rätt elvisp är vilken av de två huvudtyperna du vill använda.

Handhållen elvisp

Om dina huvudprioriteringar är överkomliga priser eller att hitta en elvisp som inte tar upp mycket plats, är då är en handhållen elvisp svaret. De har en enklare design än elvispar med stativ/bunkar, passar vanligtvis lätt i en kökslåda och kan kosta mindre än 200kr.

Du har två val med handhållna elvispar: elektriska elvispar och roterande vispar (ibland kallade äggvispar). Med roterande modeller använder du en spak för att blanda. Med elvispar är allt du behöver göra att hålla vispen på plats medan rörelsen sker automatiskt.

Vi rekommenderar absolut att du köper en elvisp, det kostar nästan samma som en manuell, men det underlättar jobbet något enormt.

Fördelar:

 • Handhållna elvispar är billigare.
 • Dessa elvispar tar inget diskbänks-utrymme.
 • Tvätt går enkelt och snabbt.
 • Du kan använda vilken skål som helst.
 • Bärbara.

Att komma ihåg:

 • Handhållna elvispar involverar lite manuellt arbete.
 • Vanligtvis inte så snabbt eller grundligt som en elvisp med stativ.
 • Dessa vispar tenderar att vara något röriga.

Elvisp med stativ

Vanligtvis om du hör någon prata om att inte kunna leva utan sin elvisp, talar de om en elvisp med stativ. Elvispar med stativ underlättar processen att baka eller blanda nästan vad som helst. De är särskilt användbara för bakning som innehåller tjock deg, som bröd, pizzadeg, eller recept som kräver svårare blandningsuppgifter som att göra köttbullar.

Elvispar med stativ levereras vanligtvis med en stor blandningsskål och flera olika tillbehör som är utformade för specifika typer av blandning – man använder ett annat tillbehör för att göra maräng än till exempel för att göra bröd. Eftersom de är stillastående kan du börja blanda något och lämna det medan du arbetar med att röra ihop de andra ingredienserna. För recept som kräver tillsats av ingredienser medan du blandar, en uppgift som nästan är omöjlig för en person att utföra utan en elvisp, blir det extra lätt om du har en elvisp med stativ.

En av de största nackdelarna med en elvisp med stativ är storlek och vikt. Om du inte har utrymme att hålla den på diskbänken kan du få det jobbigt att dra den in och ut ur ett köksskåp.

Fördelar:

 • Elvispar med stativ är kraftfullare än en handhållen.
 • Dessa modeller kommer att blanda snabbare och mer grundligt.
 • Eftersom den är stillastående kan du börja mixa den och göra andra saker medan.
 • Vanligtvis levereras elvispar med stativ med (eller du kan köpa) olika tillbehör som är utformade för att uppnå bästa resultat för olika typer av blandning.
 • Vissa stativ-elvispar gör att du kan göra pasta, ravioli, juice, sås, glass eller till och med kvarnkorn.

Att komma ihåg:

 • Denna typ av mixer kostar mer än handhållna.
 • Tar upp stor del av diskbänken.
 • Tar mer köksförvaring.
 • Ibland är de jobbiga att rengöra.

För den dedikerade bagaren finns det verkligen ingen anledning att du måste välja mellan de två. Handhållna alternativen är tillräckligt överkomliga för att du, även om du har bestämt dig för att investera i en stativ-elvisp, enkelt kan ta en handhållen elvisp också. På det sättet kan du vända dig till det mindre verktyget för dina mindre blandningar istället för att behöva dra ut och rengöra den stora elvispen för varje recept.

bästa elvispen

10 faktorer att tänka på när du köper den bästa elvispen

För att hitta den bästa elvispen för dig, bör du överväga några av dina viktigaste behov och preferenser innan du börjar din sökning. Nedan hittar du nio faktorer som du bör tänka på under köpprocessen.

1. Dina matlagningsbehov

Sätt dig verkligen ner och tänk på vad du troligen kommer att använda den elvispen till – både när det gäller de recept du kommer att göra och den mängd mat du vanligtvis behöver. Om du gör presenter i form av bröd till alla dina vänner varje semestersäsong eller gillar att göra stora satser kakor för fester, bör du välja en elvisp som kan göra mycket deg på en gång.

2. Livet är vad du bakar av det

Elvispar med stativ kan användas till mycket mer än dina typiska bakverk och desserter. Med rätt tillbehör kan du använda dem för att göra pasta, ravioli, köttbullar, tamales, smör och alla möjliga andra recept som kan ha verkat alltför komplexa tidigare. Så tänk både på vad du regelbundet gör nu, vad du vill göra och vad för slags kvantiteter du helst skulle vilja arbeta med.

Det hjälper dig att få en tydlig uppfattning om vilken typ av elvisp du vill använda, storleken och vilka tillbehör du behöver.

3. Prisklass

Om du håller fast med handhållen elvisp kan du hitta många alternativ för under 1000kr (några till och med närmare 200kr). Om du är redo att investera i en elvisp med stativ däremot, kommer de flesta modeller att kosta dig någonstans mellan 2000 och 7000kr. Vissa kommersiella modeller kostar till och med över 10 000kr, men du behöver bara en av dem om du tänker göra särskilt stora mängder mat.

För de flesta hemmakockar kommer en 2000krs-modell att göra tricket, men de dyrare elvisparna kan vara ett bra val för dig som:

 • Gör massor av recept som involverar mycket kraftig blandning (som bröd). Gör du mycket bröd rekommenderar vi dock hellre att du köper en bakmaskin.
 • Vill ha en stor skål för att göra stora mängder på en gång.
 • Vill ha många olika inställningsalternativ för precision vid tillverkning av olika typer av mat.

4. Vikt

För en handhållen elvisp vill du antagligen hålla fast vid något lätt och ha ett skönt handtag medan du blandar. Tänk på att ju fler saker du måste blanda, desto längre kommer du att hålla den. För vissa kan detta vara en dealbreaker i sig.

För en elvisp med stativ vill du sikta mot det motsatta. Ju tyngre en stativ-elvisp är, desto starkare blir den när den blandar. Å ena sidan vill du att den ska vara bra och robust, så att den inte åker runt på diskbänken. Å andra sidan vill du kunna hantera den enkelt.

Om du håller din stativ-elvisp på disken kan vikten vara ett mindre problem. Om du ska få ut den ur ett skåp varje gång du använder den, bör du välje en modell som inte är så svår att lyfta. Om det är ett stort besvär att få ut den varje gång, kan det hända att du inte använder din elvisp tillräckligt för att motivera investeringen.

Elvispar på minst 10kg gör vanligtvis det bästa jobbet med att hålla sig stabila medan de blandar tjock deg. Med lättare modeller kan du riskera att det finns en viss rörelse runt disken så att du måste hålla ett öga på den.

5. Hastighetsinställningar

Olika typer av mat kräver olika hastigheter vid blandning. De flesta modeller av både hand- och stativ-vispar har flera hastigheter – vanligtvis mellan 3 och 12 olika alternativ.

Alla elvispar ska ha en “långsam start”-inställning, vilket gör det enkelt att lägga till ingredienser som mjöl till blandningen utan att göra en enorm röra. De flesta modeller bör också ha en tillräckligt snabb inställning för att göra en maräng. Många bagare kommer att kunna nöja så länge de har minst tre hastighetsalternativ, men om du är särskilt ambitiös och vill baka med absolut precision kan det löna sig att köpa en modell med fler hastighetsinställningar.

6. Storlek

Du har två huvudsakliga överväganden när det gäller storlek:

 • Hur mycket utrymme har du tillgängligt i köket?
 • Hur mycket mat hoppas du vanligtvis göra med elvispen?

Förhoppningsvis kan svaren på båda dessa frågor fungera tillsammans och du behöver inte offra den ena för den andra.

Du kan hitta ett brett utbud av storlekar på marknaden och som du kanske förstår kommer priserna i allmänhet att öka när modellerna blir större. Om du ofta bakar för stora grupper och har utrymme, kommer en investering på en större elvisp sannolikt att göra ditt liv enklare, åtminstone tillräckligt för att göra kostnaden värt det. Om du mestadels ska laga mat för din egen lilla familj kan du förmodligen nöja dig med en liten till medelstor modell.

7. Tillbehör

Vad du kan göra med en elvisp med stativ börjar expandera i köksskåpet när du investerar i fler tillbehör. Om du vill ha inspiration för att göra ny mat, leta inte längre än listan över tillbehör som finns för en elvisp.

De flesta elvispar levereras med de tre mest vanliga tillbehören:

Degkrok

Detta är tillbehöret som vanligtvis är i c-form eller spiral som används för att tillverka allt som kräver knådning, som bröd och pizzadeg.

Ballongvisp

Ibland kallad en “wire whip”, ballongvispen är till för vispningsrörelsen som gör vispad grädde, glasyr och maräng.

Plattvisp

Den platta vispen är det vanligaste tillbehöret för de flesta bagare, eftersom det är det bästa valet för kaksmet, kakdeg och potatismos.

Många har också ett hällskydd som gör det lättare att lägga till nya ingredienser medan du blandar utan att ställa till med problem.

För mer ambitiösa kockar kan du hitta ett brett utbud av ytterligare tillbehör, inklusive:

 • Pastarulle
 • Ravioli-tillverkare
 • Skivare / rivare
 • Juicer och såsfäste
 • Glassmaskin
 • Matkvarn
 • Korvstoppare
 • Frukt- och grönsaksfilter
 • Sädeskvarn

Om du tror att du kan vara intresserad av att lägga till nya tillbehör senare är det viktigt att köpa en elvisp som är kompatibel med alla tillbehör som du är intresserad av. Det är enkelt att shoppa efter tillbehör eftersom de finns allmänt tillgängliga online.

8. Design

Du kanske gillar en enkel vit eller svart mixer, eller så kan du köpa en som ger ett färgstöt i ditt kök. Ofta finns de i pastellfärger. Ett bra exempel på färgstarka elvispar är SMEGs

Oavsett dina design-preferenser borde du inte ha problem med att hitta många färgalternativ för din elvisp. Många av de bästa varumärkena erbjuder en rad färgglada val. KitchenAid har till exempel några modeller tillgängliga i över fyrtio färger. Efter den nya trenden med röda köksapparater är Empire Red en av de mest populära färgerna för KitchenAid-blandare.

9. Enkel rengöring

Handhållna elvispar tjänar poäng i denna kategori för att de är mycket lättare att rengöra än elvispar med stativ. Med en elvisp med stativ får du många olika delar du måste rengöra. Vissa tillbehör är diskmaskinssäkra, men andra måste tvättas för hand efter varje användning. Beroende på vilken typ av elvisp du köper kan du också behöva tvätta skålen för hand. Du vill också torka av resten av maskinen med en våt trasa för att hålla den ren efter varje användning.

Du bör förvänta dig en liknande underhållsnivå för de flesta elvispar med stativ, men vissa kan vara lite svårare än andra. Du kan ofta få en känsla av recensionerna på elvisparna för att se vilka problem folk stöter på med just den modellen. Vi tyckte det var väldigt viktigt att ta med enkelt rengörbara elvispar i vår elvisp bäst i test 2021 lista iallafall.

10. Ljudnivå

Elvispar kommer att vara högljudda på något sätt, oavsett hur du vrider och vänder på det. Manuella vispar är inte så farliga i denna kategorin, men alla elektriska modeller kommer att göra lite ljud. Vissa modeller är dock sämre än andra, så om du är särskilt känslig för bullriga apparater, leta efter modeller som recensioner säger är tystare än vanligt.

elvisp test

Hur gjorde vi vårt elvisp test?

Denna gången kollade vi först igenom den våg av elvispar som finns på marknaden, och valde ut några få som fått bra kundrecensioner. Vi läste igenom dessa recensioner, jämförde modellernas tekniska specifikationer, funktioner och garantier för att definiera vilka som platsade i vårt elvisp test.

Därefter valde vi ut de modeller som presterade bäst och skrev ihop en elvisp bäst i test lista utefter det.

Hur mycket kostar en elvisp?

En elvisp kostar allt från 200kr till 7000kr. Det beror lite på om du vill ha en med stativ, eller utan. Såklart också vilka funktioner du vill ha.

Källor