Ergonomisk mus

Letar du efter ergonomisk mus bäst i test? Då är detta den perfekta artikeln för dig! Vi hjälper dig nämligen hitta den absolut bästa ergonomiska musen för din plånbok.

Ergonomiska möss är utmärkta för alla som tillbringar mycket tid vid datorn. De ger komfort och hjälper till att förebygga skador som orsakas av överanvändning av traditionella datormöss. Ergonomiska möss finns i en mängd olika former och storlekar och kan anpassas för att passa just din handstorlek och ditt grepp.

I den här artikeln tar vi en titt på tre olika ergonomiska möss så att du kan jämföra dem med varandra. Vi diskuterar också fördelarna med att använda en ergonomisk mus jämfört med traditionella datormöss och ger råd om vad du bör tänka på innan du köper en ergonomisk mus.

Ergonomisk mus bäst i test

1. Logitech Lift

2. Trust Verto

3. Logitech MX vertical

Prisklass: Medel

Prisklass: Billig

Prisklass: Premium

1. Logitech Lift – bäst i test!

Logitech Lift
Logitech Lift

Den bästa ergonomiska musen i vårt test kommer från Logitech och heter “Lift”! Denna vertikala mus passar perfekt för medelstora händer och har en lutning på 57 grader. Musen är trådlös och superenkel att komma igång med. De ljudlösa klicken gör att Logitech Lift fungerar utmärkt i tysta miljöer och med de anpassningsbara och lättåtkomliga sidoknapparna är denna mus multi-taskarens dröm.

Formen på musen är framtagen efter kriterier som fastställts av ledande ergonomer och bidrar till en naturlig underarmsställning samt en bekväm, vilande position för din hand. Musen har även ett tumstöd för ytterligare komfort.

Andra egenskaper som denna ergonomiska mus erbjuder är en lätt design, SmartWheel för sömlös scrollning och kompatibilitet med Windows, macOS och iPadOS. USB-mottagare för Bluetooth medföljer.

2. Trust Verto

Trust Verto
Trust Verto

På andraplats hittar vi den ergonomiska musen Verto från Trust. Denna mus är perfekt för de som har lätt att få ont i handleden och underarmen vid användning av vanliga datormöss. Likt den första musen i vårt test har även Trust Verto en vertikal lutning, vilket låter din hand inta en naturlig position. Den branta lutningen hos musen främjar även avslappning i karpaltunneln. Två andra saker som gör Verto ergonomisk är dess bekväma tumstöd samt gummibeläggningen som hindrar din hand från att glida av musen under användning.

Med hela 6 knappar kan du konfigurera denna mus efter just dina preferenser. Du kan även finjustera musens känslighet med hjälp av en DPI-knapp. Även denna mus är trådlös (med en räckvidd på hela 10 m) och kommer med en USB-mottagare. Trust Verto kan användas med de senaste fyra versionerna av Windows, macOS samt Chrome OS. Musen drivs av två AAA-batterier.

3. Logitech MX Vertical

Logitech MX vertical
Logitech MX vertical

För den som tillbringar långa stunder framför datorn är Logitech MX Vertical ett klokt val. Som namnet antyder har även denna mus en ordentlig lutning, vilket minskar muskelspänningar och tryck på din handled samt förbättrar hållningen.

En räfflad gummiyta gör ditt grepp om musen extra säkert, samtidigt som den ergonomiska formen är skulpterad för att kännas optimalt bekväm i en mänsklig hand. Lutningen på musen är 57 grader och tack vare ett tumstöd minskar trycket på handleden ytterligare. Dessa egenskaper har bestämts efter kriterier satta av ergonomer.

Musen använder sig av optisk avläsning och kan växla hastighet på markören så att du slipper onödiga handledsrörelser. Faktum är att antalet handrörelser minskar med 4 gånger tack vare denna teknik. Logitech MX Vertical är trådlös och kan laddas via en USB C-kabel. Bluetooth-mottagare medföljer.

Vanliga frågor

Hur mycket kostar en ergonomisk mus?

Det finns många olika ergonomiska möss att välja på. En ergonomisk mus av god kvalitet kan du hitta för mellan 200 – 1200 kr.

Varför ergonomisk mus?

En ergonomisk mus belastar din hand och handled mindre vilket är viktigt om du sitter och arbetar vid en dator under långa perioder.

Bästa ergonomiska musen

Hur väljer man den bästa ergonomiska musen?

För att välja en ergonomisk mus bör du noga överväga dina egna behov och preferenser. Vi har listat några exempel på vad du bör tänka på.

  • Storleken på din hand: En liten hand behöver en mindre mus, medan en större hand kanske trivs bättre med en större. Ta också hänsyn till hur ofta du planerar att använda den – om du kommer att använda den ofta är det extra viktigt att du hittar en som ligger bekvämt i handen och är lätt att använda.
  • Typ av mus – optisk eller laser: Optiska möss är bäst för allmän användning på grund av deras precision och reaktionsförmåga, men om du ska spela eller arbeta med grafisk design kan en lasermus ge bättre precision och snabbare responstid.
  • Extrafunktioner: Justerbara inställningar, flera knappar samt rullningsalternativ är exempel på extrafunktioner som vissa möss kommer med. Vissa ergonomiska möss levereras också med ytterligare tillbehör, till exempel handtag eller handledsstöd som kan bidra till att minska belastningen på din hand och handled. Överväg om det finns någon särskild extrafunktion som du behöver, och sålla sedan fram den bästa musen för dina behov.
Ergonomisk mus test

Hur gjorde vi vårt test av ergonomiska möss?

Vi gjorde en djupdykning i marknaden för ergonomiska möss och valde ut en handfull möss som mottagit utmärkta recensioner från konsumenterna. Från dessa kunde vi sedan, med hjälp av ett antal kriterier, sålla fram de tre möss som figurerar i denna artikel. Med hjälp av samma kriterier kunde vi sedan rangordna de tre mössen inbördes och utse en bäst-i-test!

Källor