6 bästa fiskbenspincetterna

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Robust design

Rösle Fiskbenspincett

Global GS-28

Fiskars Functional Form

Global GS-29

För den äkta matälskaren är detaljerna viktiga. För att uppnå perfektion vid matbordet behöver man ibland rätt verktyg. En sådan detalj, som ofta förbises men som kan göra stor skillnad, är fiskbenspincetten.

Många har stött på den irriterande situationen att hitta ett fiskben i en nylagad måltid. Här kommer fiskbenspincetten till undsättning.

I den här artikeln tar vi oss an uppdraget att granska och testa marknadens utbud för att hjälpa dig hitta rätt verktyg för just ditt behov. Låt oss dyka ner i fiskbenspincettens fascinerande värld.

1. Bäst i test – Rösle Fiskbenspincett

Rösle Fiskbenspincett

Se bästa priset

Vi har nyligen haft nöjet att testa Rösle Fiskbenspincett, och vi var överlag mycket imponerade av dess prestanda. Det första som slog oss var den slående ergonomiska designen av pincetten.

Tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål kändes den robust och hållbar i handen, samtidigt som den var tillräckligt lätt för att hantera även de mest ömtåliga fiskbenen.

Den räfflade ytan på pincettens tångar var särskilt användbar. Medan vissa fiskbenspincetter har en tendens att glida eller inte få ett bra grepp om benen, fann vi att Rösle-pincetten hade en konsekvent och pålitlig förmåga att gripa och extrahera även de minsta benen utan att skada fisken eller orsaka några avbrott. Den här funktionen minskade verkligen den tid det tog att förbereda en fisk för matlagning.

Det faktum att denna pincett är diskmaskinssäker var också en stor bonus. Efter att ha använt den kunde vi enkelt kasta in den i diskmaskinen för en snabb och effektiv rengöring, vilket är mycket värdefullt i ett kök där tid är av essens.

Det enda lilla problemet vi stötte på under testningen var att pincetten ibland hade svårt att greppa riktigt små, fina ben på vissa fiskar. Detta krävde lite mer finjustering från vår sida, men var inte tillräckligt av ett problem för att avskräcka oss från att rekommendera produkten.

Slutligen, när det kom till förvaring, var Rösle Fiskbenspincett kompakt nog att passa in i nästan alla besticklådor eller köksförvaringslösningar, vilket gjorde den till en enkel och praktisk lösning för alla hemmakockar.

Fördelar

 • Ergonomisk design som är lätt att använda.
 • Räfflad yta för överlägsen greppkapacitet.
 • Högkvalitativt rostfritt stål ger hållbarhet.
 • Diskmaskinssäker för enkel rengöring.

Nackdelar

 • Kan vara lite klumpig för personer med mindre händer.

2. Bäst premiumval – Global GS-28

Global GS-28 Fiskbenspincett

Se bästa priset

När vi satte oss för att testa Global GS-28 kockpincett, var vi redan medvetna om Globals rykte för att skapa kvalitetsköksverktyg. Och vi blev inte besvikna.

För det första märkte vi direkt hur elegant pincetten var i sitt utförande. Men skönhet är ju inte allt, särskilt i köket. Funktionen och effektiviteten är lika viktiga, om inte mer.

Pincettens 30 cm längd erbjöd en betryggande avskildhet från värme, vilket minimerade risken för brännskador när vi använde den över grillen eller stekpannan. Den här längden, kombinerad med det ergonomiska handtaget, gjorde hantering enkelt och komfortabelt. Vi kände verkligen skillnaden, särskilt under längre matlagningspass.

Vidare, när det kom till själva matlagningen, skapade Global GS-28 en känsla av precision. Oavsett om det var att vända tunna skivor av kött eller att försiktigt flytta känsliga grönsaker, erbjöd pincetten en kontroll vi inte tidigare upplevt.

Den robusta konstruktionen av CROMOVA 18 rostfritt stål gav en solid känsla, och det var uppenbart att denna pincett var byggd för att hålla länge.

Emellertid fann vi att pincetten inte var särskilt diskmaskinsvänlig. Även om detta inte är ett jättestort problem för de flesta, kände vi att det var något att tänka på för dem som föredrar att rengöra sina köksverktyg med minimal ansträngning.

Sammanfattningsvis var vår upplevelse med Global GS-28 kockpincett övervägande positiv. Med dess eleganta design, ergonomiska grepp och slitstarka konstruktion ser vi den som ett ovärderligt tillskott till varje seriöst kök.

Fördelar

 • Elegant design och hög kvalitet.
 • Längd ger skydd från värme.
 • Precision i matlagning.

Nackdelar

 • Inte diskmaskinsäker.

3. Bäst budgetval – Fiskars Functional Form

Fiskars Functional Form Fiskbenspincett

Se bästa priset

Efter att ha testat många köksredskap genom åren var vi särskilt intresserade av att pröva Fiskars Functional Form, särskilt deras fiskbenspincett. Med Fiskars rykte om att erbjuda högkvalitativa, funktionella produkter, gick vi in med höga förväntningar.

Vid första anblicken var fiskbenspincettens design enkel men elegant, precis som man förväntar sig av en produkt med namnet “Functional Form”. Den är tillverkad av rostfritt stål, vilket ger en robust och hållbar känsla.

Vid användning fann vi att pincetten greppade benen i fisken stadigt, vilket minskade risken för att eventuellt slinta eller missa några ben. Den här typen av effektivitet i köket sparar inte bara tid utan även frustration, särskilt för dem som regelbundet tillagar fiskrätter.

Ett mindre problem vi stötte på var vikten. Även om 48 gram kanske inte låter mycket, kan det kännas lite tungt för vissa användare, särskilt efter längre användningsperioder.

Vi uppskattade att den kan diskas i maskin, vilket gör rengöringen enklare och snabbare. Även om vi inte kan kommentera på något om konstfåglar och deras hantverkstraditioner, som nämnts i den ursprungliga texten, kan vi med säkerhet säga att Fiskars Functional Form fiskbenspincett är ett verktyg som varje hemkock skulle dra nytta av att ha i sin arsenal.

För att sammanfatta, Fiskars fortsätter att imponera med sina genomtänkta, funktionella lösningar, och deras Functional Form fiskbenspincett är inget undantag.

Med sin robusta design, effektivitet vid användning och diskmaskinsäkerhet, rekommenderar vi verkligen den till varje hemkock.

Fördelar

 • Stadigt grepp om fiskben.
 • Rostfritt stål ger hållbarhet.
 • Diskmaskinsäker.
 • Effektiv och snabb rensning.

Nackdelar

 • Kan kräva en inlärningskurva för nybörjare.

4. Robust design – Global GS-29

Global GS-29 Fiskbenspincett

Se bästa priset

Vid vår senaste testning hade vi äran att pröva fiskbenspincetten Global GS-29. Det första som slog oss var den genomtänkta designen, med ett unikt hålmönster som inte bara förhöjde estetiken utan också bidrog till att ge ett stadigt grepp.

Global, som är mest känt för sin omfattande serie av kvalitativa knivar, har även satsat på tillbehör som denna pincett, vilket visar företagets förståelse för vikten av specialiserade redskap i köket.

Denna pincett är framtagen för att effektivt och med precision ta bort de mest envisa benen från färsk fisk. För den som verkligen uppskattar att tillaga färska råvaror, framstod Global GS-29 som ett oersättligt verktyg.

Den ergonomiska designen, kombinerat med det karakteristiska hålmönstret, förstärkte användarupplevelsen, och den var lika populär bland oss som den uppenbarligen är bland både professionella kockar och matlagningsentusiaster.

Det robusta materialet av rostfritt stål garanterade oss en hållbarhet som man förväntar sig av en produkt i den här prisklassen. Men, som med alla redskap av denna typ, rekommenderade Global handdisk, vilket kan ses som en nackdel för dem som föredrar maskindisk.

Det var även uppmuntrande att se att även om Global har en imponerande samling av över 70 produkter i deras sortiment, behöll de samma standard av kvalitet och funktionalitet i denna fiskbenspincett.

För att summera, Global GS-29 fiskbenspincetten är en lysande blandning av form och funktion. Den levererar inte bara i sin huvuduppgift, att avlägsna ben från fisk, utan gör det med en estetik och användarvänlighet som gör den till ett oumbärligt verktyg i köket.

Fördelar

 • Ergonomisk och genomtänkt design.
 • Stabilt grepp tack vare hålmönstret.
 • Tillverkad av hållbart rostfritt stål.
 • Mångsidig för både professionella och hemmakockar.

Nackdelar

 • Handdisk rekommenderas.

5. Elegant modell – Westmark Fiskbenspincett

Westmark Fiskbenspincett

Se bästa priset

Under vår senaste matlagningssession bestämde vi oss för att testa Westmark Fiskbenspincett, en produkt som utlovade att effektivt ta bort fiskben utan att de går av. Efter att ha hört talas om Westmarks anseende för att producera pålitliga köksprodukter i över 50 år, var förväntningarna höga.

Redan vid första användningen imponerade pincetten med dess stabila grepp om fiskbenen. Den slanka men robusta designen gjorde det möjligt att hantera alla storlekar av fiskben med lätthet. Dessutom ligger tången bekvämt i handen, vilket minskade trötthet och obehag under längre användning.

Tillverkad av rostfritt stål, kände vi oss trygga med att den skulle tåla tidens tand och kunna stå emot korrosion från fisk och andra livsmedel.

Ett överraskande tillägg till vårt test var att upptäcka att Westmark Fiskbenspincett också fungerade ypperligt för att rensa bär, särskilt jordgubbar. Den precisa designen och den perfekta bredden på pincetten gjorde det enkelt att ta bort oönskade delar från jordgubbarna, vilket sparat oss mycket tid jämfört med andra metoder vi tidigare prövat.

En annan uppskattad fördel var att den tål maskindisk, vilket betyder mindre tid vid diskbänken och en enklare rengöringsprocess.

Dock märkte vi under vårt test att det kan krävas en viss inlärningskurva för att använda pincetten med full precision, särskilt för de som är ovana vid att använda sådana verktyg. Men med lite tålamod och övning fann vi att det var en investering väl värd tiden.

För att sammanfatta: Westmark Fiskbenspincett lever upp till sitt rykte och är en oumbärlig del av varje kök, särskilt för dem som regelbundet tillagar fisk eller behöver ett verktyg för att rensa bär.

Fördelar

 • Stabilt grepp om fiskben.
 • Bekväm design som minimerar trötthet.
 • Tål maskindisk.

Nackdelar

 • Kan upplevas som något tung för vissa.

6. Trä modell – Sagaform Nature

Sagaform Nature Fiskbenspincett

Se bästa priset

Under en nyligen avslutad grillkväll bestämde vi oss för att ta fram och testa Nature pincett/tång från det svenska varumärket Sagaform. Vid första anblicken var det lätt att märka kvaliteten i konstruktionen.

Tillverkad i massiv ek, Nature pincett/tång hade en känsla av äkthet och hållbarhet. Den beige färgen av eken och den slanka designen tilltalar verkligen ögat och ger en rustik och naturlig känsla till serveringen.

Det visade sig snabbt att detta inte bara var en vacker produkt. Nature pincett/tång fungerade effektivt som serveringstång under middagen.

Fingrarna kunde enkelt gripa om salladsblad och tomater, och överföra dem till tallrikarna utan kladd. Dess längd på 30 cm var optimal och tillät oss att komma åt maten på grillen utan att bränna våra händer.

Sagaform har verkligen utmärkt sig när det kommer till deras Nature-serie. De har hämtat inspiration direkt från naturen, vilket tydligt framgår i materialet och designen. Formgivare Anton Björsing har gjort ett utmärkt jobb med att kombinera funktionalitet med estetik, vilket är en prestation i sig.

Men som med alla träprodukter, kräver denna tång något underhåll. Det rekommenderas att olja in eken med jämna mellanrum för att bevara dess skönhet och hållbarhet. För vissa kan detta ses som en extra uppgift, men för oss kändes det bara som en del av charmen med att äga en produkt av naturligt material.

För att avsluta, levereras Nature pincett/tång i en snygg låda, vilket gör den till en utmärkt presentidé för matälskare eller grillentusiaster. Det är tydligt att Sagaform lägger vikt vid detaljerna, vilket bara höjer produktens värde i våra ögon.

Fördelar

 • Stilig och funktionell design.
 • Tillverkad i hållbart ekmaterial.

Nackdelar

 • Trä kan fläcka eller missfärga över tid.

Hur vi utförde vårt test av fiskbenspincetter 2024

För att verkligen avgöra vilken fiskbenspincett som är den bästa fiskbenspincetten på marknaden, krävdes ett noggrant och välorganiserat test. Vår ambition var att ge en klar och rättvis bild av varje produkts prestanda.

Vi hade även en diskussion om vad som faktiskt gör en fiskbenspincett till den bästa i test. Här kommer vi att gå igenom de faktorer som vi granskade för att ge dig en tydligare insikt i hur vi kom fram till vårt beslut om vilken produkt som blev bäst i test.

Uppställning av testområdet

När vi skulle testa fiskbenspincetter ville vi se till att alla produkter testades under lika förhållanden. Vi valde att utföra testet i ett ljusrikt kök för att säkerställa optimal sikt.

Bordet var täckt med ett vattentätt underlag, och vi använde oss av fisk från samma leverantör för varje test. Varje produkt testades med samma typ och mängd fisk för att undvika eventuella avvikelser.

Stegvis genomförande

När vi påbörjade vårt test började vi med att inspektera varje fiskbenspincett noggrant. Vi tittade på design, grepp och material. Därefter genomförde vi ett antal förberedande steg:

 1. Förberedelse av fisken genom att skära upp den i jämnstora bitar.
 2. Utplacering av alla fiskbenspincetter som skulle testas.
 3. Notering av initiala intryck och tankar innan testets början.

Utförande av testerna

Vårt test involverade mycket mer än bara att plocka ut fiskben. Vi utförde varje test tre gånger för att säkerställa konsekvens. Varje test tog i genomsnitt 10 minuter, beroende på fiskbenspincettens effektivitet. Under testerna var några av våra funderingar:

 • Hur bra kunde vi greppa fiskbenen med pincetten?
 • Kände vi något motstånd när vi försökte dra ut benet?
 • Hur bekväm var pincetten att hålla i under längre perioder?

Efter varje testdiskuterade vi våra upplevelser och jämförde dem med våra tidigare anteckningar. Ett av de mest framträdande inslagen i vår diskussion var vilken produkt som faktiskt var den bästa i test.

Genom denna metod kunde vi verkligen avgöra vilken fiskbenspincett som presterade bäst, inte bara baserat på våra initiala intryck utan också baserat på verklig användning. Vi kan därför med säkerhet säga att vi har hittat den bästa fiskbenspincetten för den som vill köpa en fiskbenspincett.

Utvärdering

Efter att ha genomfört varje test var det dags att samla in våra anteckningar och jämföra dem för att skapa en omfattande utvärdering.

Vi fokuserade på varje fiskbenspincetts förmåga att effektivt och smidigt ta bort ben, samt hur bekväm den var att använda. Dessutom beaktade vi våra initiala intryck samt feedback från varje test.

Utifrån denna utvärdering kategoriserade vi varje produkt: bäst i test, bästa budgetval (billig fiskbenspincett), och bästa högkvalitativa val. Vårt bäst i test-val blev uppenbart genom att det konsekvent presterade högst i alla kategorier.

Hållbarhet och långtidstest

Hållbarhet är en viktig faktor när man ska köpa en fiskbenspincett. Vi utförde långtidstester för att verkligen granska varje produkts livslängd. Detta innebar att vi använde varje pincett dagligen i en månad, utsatte dem för typiskt slitage och till och med simulerade tappande eller stötande för att testa deras robusthet.

Vissa pincetter höll sig skarpa och effektiva, medan andra visade tecken på nötning över tid. Vårt bäst i test-val överträffade alla andra när det kom till långvarig prestanda och hållbarhet.

Säkerhet och pålitlighet

När man hanterar små, skarpa ben är säkerheten av yttersta vikt. Vi observerade hur varje fiskbenspincett presterade i termer av säker användning, hur väl den greppade benet och om det fanns någon risk för att skada fisken eller användaren.

Flera av produkterna hade säkerhetsfunktioner, som ergonomiska handtag och antislip-grepp. Under testets gång stötte vi också på oväntade situationer, som särskilt små eller svåra ben, och bedömde hur varje verktyg hanterade dessa utmaningar.

Vår bästa fiskbenspincett, som även blev bäst i test, klarade av dessa störningar med bravur, vilket förstärkte vår uppfattning om dess pålitlighet och säkerhet.

Experttips för bäst användning av din fiskbenspincett

Experttips för bäst användning av din fiskbenspincett

Innan du sätter igång med att använda din nyinköpta fiskbenspincett är det några saker vi vill dela med dig. Under vårt omfattande test upptäckte vi flera aspekter som kan vara nyttiga för att maximera effektiviteten och säkerheten när man använder verktyget. Här presenterar vi våra bästa råd, framtagna genom vår djupgående erfarenhet från testningen.

Rätt förberedelse

En av de första sakerna vi märkte under testet var vikten av att vara ordentligt förberedd. Innan du ens tar fram din fiskbenspincett:

 1. Se till att du har en stabil skärbräda. Detta ger en säker yta att arbeta på och minskar risken för olyckor.
 2. Använd en laxkniv eller trancherkniv för att filea fisken innan du letar efter ben. En välfilead fisk gör det lättare att lokalisera och ta bort ben.

Känn din pincett

Varje fiskbenspincett är unik, och för att uppnå bäst i test-resultat är det kritiskt att känna till dess specifika egenskaper:

 • Längd och vikt kan variera, vilket kan påverka hanteringen.
 • Några pincetter har en lätt böjd spets för bättre precision.
 • Greppets material och design kan variera – något vi upptäckte kan göra stor skillnad för användarupplevelsen.

Arbetsteknik

Under testet insåg vi snabbt att tekniken är central:

 • Håll fisken stadigt medan du arbetar.
 • Använd pincetten i en vinkel för bästa resultat. Direkt uppifrån kan ofta leda till att benet glider undan.
 • Dra försiktigt och stadigt – ett snabbt ryck kan skada fisken eller göra att du missar benet.

Säkerhet först

Detta kan tyckas självklart, men säkerheten kom alltid först i vårt test:

 • Arbeta på en välbelyst yta för att lättare se små ben.
 • Håll andra skarpa föremål, som din trancherkniv, på avstånd när du arbetar med pincetten.
 • Om du tappar pincetten, försök aldrig fånga den i farten. Låt den falla och plocka upp den sedan.

Långsiktiga överväganden

Slutligen, tänk på din fiskbenspincetts livslängd. För att säkerställa att den håller länge och förblir lika effektiv som när den utsågs till bäst i test:

 • Rengör den ordentligt efter varje användning.
 • Förvara den på en säker plats där den inte riskerar att böjas eller skadas.
 • Undvik att använda den för andra ändamål – den är designad för fiskben och inte för att ersätta andra verktyg som en trancherkniv eller skärbräda.

Sammanfattning av våra tips:

 • Använd en stabil skärbräda.
 • Förbered fisken med rätt knivar.
 • Lär känna din pincetts unika egenskaper.
 • Använd rätt teknik och prioritera säkerhet.
 • Sköt om din pincett för en lång livslängd.

Vi hoppas att dessa råd, baserade på vår noggranna testprocess, kommer att tjäna dig väl. Genom att följa dem kan du känna dig säker på att din fiskbenspincett kommer att vara ett pålitligt verktyg i köket under lång tid framöver.

Hur man hittar den bästa fiskbenspincetten

Hur man hittar den bästa fiskbenspincetten 2024

Du tror säkert att en fiskbenspincett inte är så viktig, och att du bara kan välja den billigaste modellen. Men så är inte fallet enligt oss, och här är hur du hittar den bästa fiskbenspincetten:

Material

Materialet som pincetten tillverkats i är den absolut viktigaste kriterien enligt oss. Vi rekommenderar endast modeller gjorda helt i rostfritt stål. Det innebär inte bara att de klarar disk i maskin, utan också att de håller betydligt längre.

Det finns några modeller i plast eller silikon, men dessa får inte ens ett ordentligt grepp runt benen. Dessutom blir plast betydligt mer “glidigt” än stål när det är blött.

Funktionalitet

Funktionaliteten är såklart en sak att ha i åtanke, oavsett vilken kökspryl som ska inköpas. I detta fall har vi några finesser som vi tycker den bästa fiskbenspincetten ska ha:

 • Bra grepp. Detta innebär att pincetten får bra grepp runt benen. För detta krävs ofta att spetsarna har tänder. Men den kan också få bra grepp om spetsarna är böjda precis på rätt sätt.
 • Bred. En bred pincett underlättar användningen enormt. Då får du bättre grepp, och den kan hållas mer stadigt i handen.
 • *Ögla. Detta är inget måste, men vi tycker att pincetten ska kunna hängas upp när den inte används. Detta måste inte vara en separat ögla, det kan också vara att pincetten är stor nog att hängas via toppen.

Pris

Priset är något vi på HemmaPrylar faktiskt inte tänker särskilt mycket på när det pratas om små köksverktyg. Just för att dessa småverktyg nästan aldrig kostar mer än 300kr, och så är även fallet denna gång. Du hittar fiskbenspincetter mellan 50kr och 300kr. Fokusera på de andra kriterierna istället för priset är vårt tips.

Vanliga frågor om fiskpincetter 2024

Vad kostar det att köpa en fiskbenspincett?

Priset på en fiskbenspincett kan variera beroende på kvalitet och märke. Generellt ligger priset mellan 50 och 300 kronor. Dock kan lyxigare modeller kosta mer.

Var kan man köpa fiskbenspincetter?

Fiskbenspincetter kan köpas både online och i fysiska butiker. Med tanke på det breda utbudet och lättillgängliga recensioner rekommenderar vi att köpa dem online.

Behöver man verkligen en fiskbenspincett?

Om du ofta äter fisk och vill undvika obehaget med ben kan en fiskbenspincett vara ovärderlig. Den ger en precision som kan vara svår att uppnå med andra verktyg.

Hur använder man en fiskbenspincett?

En fiskbenspincett används genom att noggrant gripa tag om fiskbenet nära dess bas och dra ut det i motsatt riktning mot hur det sitter. Detta säkerställer en ren och skadefri extraktion.

Källor