Fritös – Vilken är den bästa fritösen?

Letar du också efter fritös bäst i test 2024? Då har du hittat rätt! I denna artikel hjälper vi på redaktionen dig att hitta den absolut bästa fritösen för dig och ditt hem. I de nedre delarna av artikeln hittar du också lite vanliga frågor och svar gällande fritöser.

Fritös bäst i test 2024

1. Sage "the smart fryer" fritös

2. Tefal fritös med digital timer

3. Wilfa fritös 1600S

Sage the smart fryer fritös
Tefal fritös med digital timer
Wilfa fritös 1600S

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Sage “the smart fryer” fritös recension

Sage the smart fryer fritös
Sage the smart fryer fritös

Denna Sage fritös har hela sju förinställda program, och är utsedd av oss till fritös bäst i test 2024! Du kan dessutom själv programmera dina egna inställningar.

Precis som namnet nämner, en “smart fryer”. Två pommes frites inställningar gör att du definitivt kommer lyckas få till de bästa friesen. Dessutom finns det program för både färska ingredienser och frysta.

Fritösen reglerar enkelt temperatur och tid på din fritering beroende på vilken mat du lagar. Vi vet från erfarenhet att man lätt glömmer att fritösen är på medan man står och lagar annan mat. Det är inte längre ett problem med denna Sage fritösen.

Överlag är detta vår favorit på topplistan och rekommenderas varmt av oss på redaktionen.

Tefal fritös med digital timer recension

Tefal fritös med digital timer
Tefal fritös med digital timer

Denna fritös med digital timer från Tefal är ett riktigt bra alternativ till den vi utsåg till bästa fritösen 2022. Även denna har en timer-funktion så att du inte glömmer bort dina utsökta pommes.

Det vi på redaktionen gillade lite extra med denna fritös var att den har en automatisk filtrerings-funktion! När du är klar, så kan du välja automatisk filtrering, när oljan sedan har kallnat så rinner den genom silen och hamnar i oljeboxen. Då kan du snabbt återanvända samma olja för fritering mer än en gång.

Överlag en riktigt bra fritös som har några extra-funktioner som underlättar friteringsprocessen.

Wilfa fritös 1600S recension

Wilfa fritös 1600S
Wilfa fritös 1600S

Denna Wilfa fritös 1600S är för dig som letar efter en billig fritös. Den underlättar processen av att göra krispig friterad mat, samtidigt som den håller plånboken intakt. Den producerar en uppvärming på 130 – 190 grader, vilket är marknadsstandard ungefär.

Skålen är avtagbar och går enkelt att diska i diskmaskinen, detsamma gäller locket. Men se till att slänga bort all olja i förhand, annars riskerar du att klogga upp rören.

Överlag ett både bra och billigt alternativ som kanske inte friterar särskilt ofta.

Vanliga frågor när man ska köpa den bästa fritösen

Många gånger kommer det upp en del frågor när det är dags att köpa nya köksprylar. Därför skriver vi denna gången inte bara en fritös bäst i test lista, utan vi ska också besvara lite vanliga frågor. Du hittar också en kort köpguide lite längre ner för att försäkra dig om att du verkligen hittat den bästa fritösen för dig.

Psst! Om du vill hålla kalorierna nere men ändå få friterad mat, kolla in airfryer bäst i test!

Fritös test

Saker att tänka på när man friterar?

 • Håll oljan vid en säker temperatur och lämna aldrig fritösen utan uppsikt.
 • Ha en brandsläckare i närheten att släcka en brand i en nödsituation. (Förhindra brand i fritös)
 • Överfyll inte fritösen, det kan sänka oljans temperatur och orsaka att maten blir alltför fet.
 • Välj en olja med en hög rökpunkt som jordnöts- eller rapsolja.
 • Håll reda på hur många gånger du återanvänder oljan och byt den efter behov.
 • Se till att maten är torr innan du lägger den i fritösen – allt vatten som finns kan orsaka att oljan stänker.

Tillbehör för att rengöra fritösen?

 • Diskmedel
 • Non-stick pan skrapa (eller en plastspackel)
 • Pappershanddukar
 • Sil
 • Mjuk borste
 • Behållare för oljan
 • Rena handdukar
 • Vitt vinäger
 • Bakpulver (valfritt)

Hur rengör man en fritös?

 1. Koppla ur fritösen och låt den svalna helt.
 2. Sila oljan i en behållare och kasta bort mat eller skräp. Om oljan är grumlig, luktar härsken, är mycket mörk eller har skum på toppen, kasta den på ett säkert sätt; annars kan du överväga att spara den för återanvändning.
 3. Blöt korgen i varmt tvålvatten, tillsätt sedan några matskedar vinäger för att bryta ner fettet. Vinäger har många användningsområden i köket och andra rum i ditt hem.
 4. Använd borsten och skrapan för att ta bort så mycket fett som möjligt från fritösen, inklusive från hörnen.
 5. Använd pappershanddukar för att suga upp överflödig olja och torka bort matrester.
 6. Fyll fritösen med vatten till den maximala oljelinjen och blanda i några droppar diskmedel.
 7. Sätt på fritösen och låt vattnet koka upp. Värme är hemligheten för det bästa sättet att rengöra en fritös!
 8. Låt vattnet koka i flera minuter, koppla ur enheten och låt vattnet svalna.
 9. Ta ut vattnet genom silen för att fånga bitar av mat eller olja och torka ner det inre av fritösen med en svamp eller trasa.
 10. Doppa en svamp eller en borste med mjukt borste i varmt tvålvatten och använd den för att skrubba resterande olja. Om några ställen inte blir rena, applicera en pasta gjord av bakpulver och vatten och skrubba igen.
 11. Skölj fritösen grundligt med rent vatten och torka av den med pappershanddukar eller tyghanddukar.
 12. Skölj korgen och sätt tillbaka den i apparaten.
 13. Där har du det – det bästa sättet att rengöra en fritöse hemma!

Hur ofta ska man rengöra en fritös?

Om du bara använder din fritös ibland, följ ovanstående rengöringssteg varje gång du använder fritösen så att du kan lägga undan den på ett säkert sätt.

Om du använder den ofta – varje dag eller varannan dag – kan du troligen komma undan med en grundlig avtorkning mellan användningarna, med en riktig rengöring en gång i veckan med stegen ovan. Se bara till att du söker efter tecken på härsken olja, till exempel en dålig lukt.

I en typisk kommersiell miljö kan en hektisk anläggning göra lätt fritöserengöring dagligen med djuprengöring två gånger i veckan. Oavsett om apparaten är i ett hem eller hos en restaurang, är rengöring av köksapparater en mycket viktig del av effektiv skötsel.

Hur gjorde vi vårt fritös test?

För att göra vårt fritös test kollade vi först och främst på utbudet. Sedan valde vi ut några av de modeller som fått bra kundrecensioner.

För att skriva våra egna recensioner läste vi kundrecensioner, produktbeskrivningar, om deras funktioner och material.

Därefter satte vi ihop en fritös bäst i test lista och listade de bästa fritöserna i varje prisklass.

Bästa fritösen

Hur väljer man den bästa fritösen?

1. Friterings kapacitet kontra mängden mat du tänker göra

Olika hushåll eller hemmakockar har ett annat antal människor att servera. Detta har i sin tur en effekt på mängden mat som krävs vid matlagning eller fritering. Det vill säga att mängden mat som du som ägare tänker laga och servera bör avgöra vilken typ av fritös du behöver när det gäller storlek och prestanda.

Att välja en produkt som är för liten när dina behov är ganska mycket högre leder till överbelastning av mat och överlappning av bitar i stekoljan. Det gör ofta att till exempel pommes frites inte alls får samma krisp, samt att vissa blir helt brända.

Förutom att bestämma mängden mat som kan läggas i korgen, kommer kapaciteten i en fritös tank att avgöra hur lång tid oljan kan återvinnas och hur snabbt oljan värms upp. Innan du köper en viss fritös, kom ihåg att bekräfta att den passar dina behov.

2. Tillgängligt utrymme vs. fritös storlek

Vissa typer av fritöser kan vara för stora för att passa i kök där utrymmet är begränsat. Exempelvis kan fritöser som du ställer på diskbänken vara bättre lämpade för små köksanläggningar, medan för ett kafé i företagsstorlek kan ett fritösbord vara mer idealt.

För att undvika besvär är det mycket viktigt att se till att du bestämmer vilken modell som passar perfekt i det utrymme den är avsedd för genom att göra mätningar först om det behövs.

3. Underhåll av fritösen

Oljeavtappning och byte är några av de största bekymmerna för underhåll av fritöser. Frekvent oljefiltrering och utbyte krävs mestadels när det handlar om fräscha ingredienser. Vissa av modellerna på vår fritös bäst i test lista har dock automatiska filtreringsalternativ.

Köksprylars livstid påverkas ofta av hur bra du underhåller den. Att tömma fritösen eller låta fritösen vara täckt över natten för att undvika rost är några av de åtgärder som krävs för att hålla vissa fritöser under kontroll. Som nämnt tidigare är vissa typer av fritöser är utrustade med ett inbyggt oljefiltreringssystem, medan vissa kräver manuell filtrering.

4. Säkerhet

Även om de flesta fritöser på marknaden hävdar att de är godkända och certifierade, kan du aldrig förbise din säkerhet när du väljer en elektrisk eller gasdriven köksutrustning. En annan faktor att titta på hur man väljer en fritös är apparatens säkerhet.

Det finns alltid risk för brand eller skada under tillagningen. Det är viktigt att först undersöka en produkts säkerhetsgodkännande innan du väljer att köpa den. Du kan också titta på recensioner från tidigare användare och experters insikter om de bästa fritöserna på marknaden.

Välj också en fritös som levereras med en tydlig produktmanual med säkerhetsförfaranden och policyer. De säkraste fritöserna har ofta säkerhetsfunktioner som ett inkiks-fönster, vilket minimerar öppning och stängning av locket under tillagningen. Säkrare apparater är också konstruerade av material som begränsar produktens yttre lager från att bli för het när du lagar mat.

När oljan blir varmare än en viss punkt är en automatisk omkopplare en säkerhetsfunktion som stänger av enhetens värmeelement. Innan du väljer en fritös, kolla in de säkerhetsfunktioner som den är utrustad med.

En bra idé när man använder fritös är att ha långärmat på sig, då slipper du få oljeskvätt som bränns på armarna. Du kan också använda grytvantar för att inte bränna händerna när du kommer nära oljan.

5. Energiförbrukning

Användningsräkningar har varit och är fortfarande av största vikt för köksprylar. En energieffektiv fritös tillåter snabbare och mer konsekvent tillagning samtidigt som den förbrukar minimal mängd energi, samtidigt som den förlorar en minimal mängd värme till den yttre miljön. Av den anledningen, försök välja en fritös som är Energy Star-klassad för bästa upplevelse och besparingar på din elräkning.

6. Enkel rengöring

Precis som alla andra köksredskap eller maskiner måste din fritös alltid hållas ren och fräsch. Speciellt de modeller som levereras med ett antal avtagbara delar, vissa fritöser är lättare att rengöra än andra. Andra är utrustade med diskmaskinssäkra delar, vilket gör det enkelt att hålla enheten ren.

Viss mat tenderar att lämna kvar sina smaker i fritösen, vilket ibland kan förstöra smaken och smaken av efterföljande måltider om de inte rengörs ordentligt efter användning. Fritöser som är lätta att hålla rena är också hälsosammare och bekvämare på lång sikt.

7. Pris och garanti

Sist men inte minst måste du definitivt vara inom din budget när du väljer den bästa fritösen för dig. Beroende på märke, modell, storlek och funktioner, kommer olika fritöser till olika priser. Det beror dock också på i vilken butik du köper fritösen.

Det är dock viktigt att du väljer en produkt som ger dig det bästa värdet istället för att handla helt baserat på priset. Produktgaranti är också ett viktigt övervägande när det gäller hur man väljer fritös bäst i test.

Detta beror på det specifika varumärket och modellen kan variera från så lite som 3 månader till 3 år. Om din produkt har garanti, är fördelarna att du kan returnera din fritös för service eller utbyte. Garantivillkoren kommer dock också att skilja sig åt.

Nu när du vet hur du väljer en fritös och några av de viktigaste sakerna att tänka på, titta på vår fritös bäst i test lista för mer insikt av de bästa fritöserna på marknaden idag.

Källor