Frukttork

Letar du också efter frukttork bäst i test 2024? Då har du hittat rätt! I denna artikel visar vi dig de absolut bästa frukttorkarna för dig och ditt kök. I slutet av artikeln hittar du också lite frågor och svar, samt en köpguide till frukttorkar.

Frukttork bäst i test 2024

1. Steba svamp- och frukttork

2. Steba ED5 frukt- och svamptork

3. Champion svamp- och frukttork

Steba svamp- och frukttork
Steba ED5 frukt- och svamptork
Champion svamp- och frukttork

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Steba svamp- och frukttork recension

Steba svamp- och frukttork
Steba svamp- och frukttork

Denna Steba svamp- och frukttork utses enligt oss som frukttork bäst i test 2024! Om du gillar torkad frukt eller svamp är absolut detta ditt bästa atlernativ. Självklart kan du också torka andra saker såsom grönsaker, örter eller bär.

Steba frukttorken roterar i 360 grader och torkar därför varorna väldigt snabbt. Dessutom har den fem torkytor vilket alla har en diameter på 32,5cm vardera.

På Steba frukt- och svamptorken ställer du in en timer mellan 35°C och 70°C. Sedan ställer du också in från 1 till 48 timmar, beroende på vad du ska torka.

Överlag är Steba svamp- och frukttorken riktigt lättanvänd och rekommenderas av oss som den bästa frukttorken 2022.

Steba ED5 frukt- och svamptork recension

Steba ED5 frukt- och svamptork
Steba ED5 frukt- och svamptork

Denna Steba ED5 frukt- och svamptork är både en smidig och billig frukttork. Som du ser på bilden har den 5 stapelbara lager så du kan torka så mycket som möjligt varje gång.

Även denna modell har en timer som kan ställas in på 1 till 36 timmar. Dessutom får du med en matta om du gillar att torka örter.

Överlag en bra och billig svamptork som rekommenderas varmt av oss på redaktionen.

Champion svamp- och frukttork recension

Champion svamp- och frukttork
Champion svamp- och frukttork

Denna Champion svamp- och frukttork vinner detta frukttork test i den billiga prisklassen. Kan torka allt du önskar såsom kött, svamp, frukter, örter med mera.

Vi tyckte att den var riktigt enkel att använda, samtidigt som den också kunde gömmas undan lätt när den inte används. Dessutom har den fem lager så att du kan torka riktigt mycket saker på en gång.

Champion svamp- och frukttork var förvånandsvärt enkel att rengöra, men vi tyckte att ljudnivån var riktigt dålig. Fläkten låter nästan lika mycket som en köksfläkt!

Överlag är dock Champion svamp- och frukttork ett bra alternativ för dig med lite mindre budget.

Vanliga frågor när du ska hitta den bästa frukttorken

Vi vet att det kan komma upp en del frågor när det är dags att hitta den bästa frukttorken. Därför har vi först satt ihop vår frukttork bäst-i-test-lista, men vi ska också besvara lite vanliga frågor gällande frukt- och svamptorkar.

Fördelar med en frukttork?

En frukttork är en relativt billig liten kökspryl. Här är några fördelar du kan förvänta dig efter att ha köpt en frukttork:

  • Sparar pengar
  • Undviker matsvinn, eftersom du kan göra färska produkter till torkade snacks som du kan äta vid ett senare tillfälle.
  • Gör det möjligt att äta frukt och grönt under lågsäsong.
  • Istället för att äta godis, kan du istället äta torkad frukt!

Torkad mat tappar inte sina näringsämnen, alltså får du samma hälsofördelar som när du äter den färsk. Du behöver inte heller hålla frukten färsk, torka den istället!

Vad ska man tänka på för att hitta frukttork bäst i test?

bäst frukttork

Att hitta den bästa frukttorken för dig beror helt enkelt på dina personliga behov. Att veta skillnaderna mellan de olika modellerna kommer peka dig i rätt riktning när du ska hitta den bästa. Här är några av de viktigaste faktorerna enligt oss.

Värmefördelning och luftflöde

Egentligen är torkning av mat ett enkelt koncept. Du behöver egentligen bara hålla frukten vid en jämn och tillräckligt hög temperatur under tillräckligt lång tid för att torka ut den. Den största utmaningen är att värmen fördelas jämnt på all mat du torkar. Viss mat behöver vara längre från värmekällan i frukttorken än andra. Därför är det viktigt att det finns tillräckligt med inställningar för att torka all typ av mat.

Innan du köper en frukt- och svamptork, kolla vad tillverkaren säger om värmefördelningen och luftflödet. Har de extra funktioner för att maten ska torka det jämnt? Modeller som är byggda på höjden tenderar att vara bäst på detta. Men många breda modeller räddar upp detta med till exempel fläktar och special-designer.

Användarvänlighet

Det är oftast väldigt lätt att torka mat i en frukt- och svamptork. Men olika modeller jobbar förstås olika. Vissa modeller har toll exempel funktioner som kan förenkla torkningsprocessen.

Det viktigaste när det kommer till användarvänligheten är dock hur jämnt den torkar. Då slipper du flytta runt maten medan den torkar.

Om bekvämlighet är extra viktigt för dig, kan det vara värt att kolla på hur enkel modellen i fråga är att rengöra. Antalet delar som finns i frukttorken kommer summera detta ganska bra, alla delar måste ju tvättas.

Pris

Priset på en frukttork kan variera från 300kr till över 3000kr, men vissa modeller för företag kan gå på långt över 5000kr också. De lite dyrare modellerna har väldigt stor kapacitet och kan torka extremt mycket samtidigt. Dessutom är värmefördelningen riktigt bra och fördelar värmen jämnt i hela frukttorken. Dessutom brukar frukttorkar i denna prisklassen också ha timers och termometrar som underlättar processen enormt.

Billigare modeller å andra sidan kan torka mindre mat åt gången och kräver ofta att du behöver flytta runt maten för att allt ska torkas ordentligt. De brukar inte alltid lyckas torka all typ av mat heller.

För de allra flesta kommer en svamptork i medel-prisklassen passa perfekt. De modellerna ligger någonstans runt 500kr och 1500kr. Vill du ha fler funktioner eller större kapacitet får du lägga till några hundringar på det.

Storlek och kapacitet

Som med de flesta köksapparater är det viktigt att överväga både hur mycket mat du ska göra åt gången, och hur mycket plats du har över i köket. Mindre svamptorkar rymmer såklart inte lika mycket på en gång, men de är också enklare att stoppa undan medan den inte används.

Om du å andra sidan vill torka mycket mat åt gången är nog en större modell mer passande. Om du endast kommer använda svamptorken under säsong – kanske en mindre variant passar bättre.

Ljudnivå

Eftersom nästan alla frukttork har en inbyggd fläkt så kan du förvänta dig att de låter en del. Hur mycket de låter beror förstås på vilken modell du valt. Om det är viktigt för dig hur tyst en modell är kanske du bör värdera denna faktorn över andra saker.

Decibelnivån är tyvärr inte alltid listad i produktspecifikationerna. Kolla istället recensioner och kundbetyg för att få en uppfattning om ljudnivån.

Extrafunktioner

Ovanstående är enbart de viktigaste faktorerna när man ska välja den bästa frukt- och svamptorken. Det finns funktioner utöver dessa som bara vissa modeller erbjuder, som bara är viktiga för vissa konsumenter. Om du är ute efter extrafunktioner rekommenderar vi att du tittar på de varianter som kostar över 500kr.

Termometer

Olika mat, torkar på olika temperaturer. Om din svamptork då har en termometer inbyggd så blir det betydligt enklare att få ett bra resultat. Leta efter en frukttork med en justerbar termometer om du planerar att torka mer än en typ av mat.

Timer

Mattorkning tar timmar, vilket gör det lätt att glömma bort. En frukttork med en timer hjälper dig att kontrollera maten när det behövs och säger till när den är klar.

Automatisk avstängning

Om du vill starta torkningen och låta den gå utan bekymmer är automatisk avstängning en grym funktion.

svamptork bäst i test

Vanliga märken på frukttork?

Utöver de faktorer du tänker på under letandet så är det också viktigt att ha koll på varumärkets rykte. Med så extremt många svamptorkar på marknaden idag, kommer du upptäcka många nya varumärken. Vi kollade på kundrecensioner för de populäraste märkena, och här är en summering:

Excalibur

Excalibur säljer avancerade frukttorkar som är byggda på höjden som har ett exceptionellt rykte i branschen. Dessa är inget för nybörjare, snarare för de som torkar mycket mat och ofta. Det är absolut en bra investering för dig som är seriös med ditt frukttorkande. Vi hittade endast enstaka klagomål om deras ljudnivå, men annars var recensionerna positiva.

Koolatron

Om du vill ha en pålitlig frukttork till billig peng så har Koolatron vad du letar efter. Denna modell verkar vara deras enda modell. Även om det inte finns jättemycket recensioner om Koolatron där ute så var de recensioner vi hittade nästan enbart positiva. Speciellt på grund av dess billiga pris!

L’Equip

L’Equip säljer avancerade frukttorkar med vertikalt luftflöde. De är kända för att ha en lång livslängd (de erbjuder 12 års garanti) och får oftast ganska bra recensioner från deras användare.

Nesco

Nesco är ett av de mest populära märken på frukt- och svamptorkar. Du har säkert hört talats om Snackmaster eller Gardenmaster – båda dessa är tillverkade av Nesco. De erbjuder en rad olika frukttorkar, och i princip alla har fått positiva kundrecensioner.

Det är bland de mest prisvärda alternativ du kan hitta, och de får riktigt bra recensioner!

Presto

Presto gör en enkel och prisvärd vertikalt flödande frukttork i flera storlekar (alla utökbara om du köper tilläggshyllor). Designen är grundläggande och den innehåller inga klockor och visselpipor som en timer eller termostat, men många granskare verkar ändå nöjda med dess prestanda.

frukttork test

Hur gjorde vi vårt svamptork test?

Vårt svamptork test gick ut på precis samma sätt som våra andra tester. Vi lästa hundratals kundrecensioner, och kollade på de ledande varumärkena på frukttorkar. Därefter valde vi ut några modeller vi tyckte presterat bäst och skrev ihop en topplista.

Källor

*Header-bilden är tagen härifrån!