Gigabitswitch

Bäst i test

Premiumval

Billigast

TP-link TL-SG105E

Ubiquiti Flex Mini 

Plexgear UTP Switch

Letar du också efter gigabitswitch bäst i test? Då har du hittat till rätt sajt! Vi hjälper dig nämligen hitta den absolut bästa gigabit-switchen.

När du ska välja en gigabit-switch finns det många faktorer att ta hänsyn till. Hastighet, installation, och portantal är bara några exempel. Om du är ute efter en gigabitswitch som du vill använda i en verksamhet är det extra viktigt att switchen är pålitlig och kapabel.

Därför har vi tagit fram den här artikeln där tar vi en titt på tre olika modeller och jämför deras funktioner sida vid sida för att hjälpa dig att fatta det bästa beslutet för dina behov. I slutet av artikeln besvarar vi även några vanliga frågor om gigabitswitchar och vad du bör tänka på när du jämför.

1. Bäst i test – TP-link TL-SG105E recension

TP-link TL-SG105E Gigabitswitch 5 portar

TP-Link TL-SG105E är en utmärkt gigabitswitch som erbjuder många användbara funktioner för att optimera nätverksprestanda.

Modellen är fläktlös och utrustad med fem FTP-portar, vilket säkerställer tyst drift och snabba överföringar. Produkten har dessutom stöd för upp till 32 VLAN, vilket innebär att flera nätverkssegment kan skapas för ökad säkerhet och prestanda.

Link aggregation-funktionen möjliggör sammanlänkning av flera portar för högre bandbredd, vilket ger snabbare dataöverföring och redundans.

Produkten har även portbaserad prioritering och IGMP-snooping som ger förbättrad prestanda och effektivitet. Bakplanen på 10 Gb/s säkerställer smidiga överföringar och snabba svarstider.

Smart energisparfunktion är en av gigabitswitchens fördelar som automatiskt stänger av oanvända portar, vilket minskar energiförbrukningen.

Dess väggmonterbara utförande gör den enkel att placera och den levereras med en strömadapter. Måttet på 100x98x25 mm gör produkten kompakt och lättplacerad.

Avslutningsvis är TP-Link TL-SG105E en kraftfull och flexibel gigabitswitch som erbjuder en rad funktioner för att förbättra nätverksprestanda. Modellens smarta energisparfunktion och väggmonterbara design gör den både energieffektiv och praktisk att använda.

2. Premiumval – Ubiquiti Flex Mini recension

Ubiquiti Flex Mini Gigabitswitch 5 portar

Ubiquiti Flex Mini är en fläktlös gigabitswitch som erbjuder en elegant och mångsidig lösning för nätverksbehov.

Modellen har 1 Gb/s och fem nätverksportar, vilket ger snabba överföringar och möjlighet att ansluta flera enheter. Bakplanen på 10 Gb/s säkerställer att prestandan upprätthålls även vid hög belastning.

Produkten kan drivas antingen via den inkluderade USB-C-nätadaptern eller via POE 802.3af/at, vilket erbjuder flexibilitet i strömförsörjningen.

Modellen är managerbar och konfigureras enkelt via Unifis kostnadsfria kontroller-mjukvara (Windows eller Mac OS), vilket gör det möjligt att enkelt integrera den i större system som Unifi Dream Machine Pro.

Ubiquiti Flex Mini levereras med en USB-C-nätadapter (5 V, 1 A), vilket innebär att du har allt du behöver för att komma igång. Med sina mått på 107x70x21 mm är modellen kompakt och tar liten plats i nätverksinstallationen.

I korthet är Ubiquiti Flex Mini en stilren och anpassningsbar gigabitswitch som levererar hög prestanda och flexibilitet. Den enkla hanteringen och möjligheten att drivas via både USB-C-adapter och POE gör den till en utmärkt lösning för både små och stora nätverk.

3. Billigast – Plexgear UTP Switch recension

Plexgear Gigabitswitch 5 portar

Plexgear UTP Switch är en fläktlös gigabitswitch som ger dig möjligheten att enkelt utöka antalet portar på din router.

Med stöd för gigabitshastigheter är modellen lämplig för nätverk med höga prestandakrav. Utrustad med UTP-portar säkerställer produkten snabba och pålitliga anslutningar.

Denna gigabitswitch är helt konfigurationsfri, vilket innebär att du slipper krångliga inställningar och snabbt kan komma igång med din nätverksutbyggnad.

Produkten har ett väggmonterbart utförande, vilket gör den enkel att placera i olika miljöer och frigör värdefullt utrymme.

Plexgear UTP Switch levereras med en strömadapter, vilket innebär att allt du behöver för att komma igång medföljer. Modellens kompakta design gör den lätt att placera och passar in i de flesta nätverksinstallationer.

Sammanfattningsvis är Plexgear UTP Switch en kraftfull och användarvänlig gigabitswitch som passar utmärkt för att utöka antalet portar på din router. Den enkla installationen och höga prestandan gör den till en pålitlig lösning för dina nätverksbehov.

Vanliga frågor om gigabit-switchar

Hur mycket kostar en gigabit-switch?

Vad du bör betala för en gigabit-switch beror lite på vilken kapacitet du är ute efter. En bra switch med gigabithastighet och upp till fem portar brukar du dock kunna hitta melllan 250 – 450 kr.

Vad används en gigabit switch till?

En gigabitswitch används för att fördela ut en ingående nätverksuppkoppling på flera punkter. Den ingående uppkopplingen är oftast bredband men kan också vara anslutning till ett lokalt nätverk.

Bästa gigabitswitchen

Hur väljer man den bästa gigabitswitchen?

Det är framförallt viktigt att du vet vad du kommer vilja din använda din switch till. Vad gäller hemanvändning klarar sig de flesta gott och väl med en router, som ju ofta har ett antal utgående nätverksportar.

En gigabitswitch lämpar sig därför oftast bäst för en verksamhet där den ingående bredbandskopplingen är av hög kapacitet och måste fördelas ut på flera olika punkter.

Det du bör fråga dig om detta användarscenario stämmer in på dig är vilken kapacitet du har tillgång till och vilken kapacitet du kommer behöva leverera till varje enhet som kommer vara kopplad till switchen. Andra saker att hålla koll på är bland annat formfaktor (för installation), strömförsörjning och kompatibilitet.

Här har vi listat några konkreta punkter som du bör fundera kring innan du väljer gigabitswitch:

  • Hur många enheter kommer du att ansluta till switchen? Se till att välja en modell med tillräckligt många portar för dina behov och som har möjlighet att expandera vid behov.
  • Vilken typ av enheter ska du ansluta? Vissa switchar är optimerade för specifika typer av enheter, såsom servrar och telefonsystem.
  • Hur mycket data kommer du att överföra? Om du planerar att överföra stora mängder data ska du se till att din switch klarar av bandbredden.
  • Vad är din budget? Switchar kan variera i pris, så det är viktigt att fastställa en budget och hitta en modell som ryms inom den.
  • Vilka funktioner letar du efter? Vissa switchar har ytterligare funktioner, till exempel Power over Ethernet (PoE) eller avancerade säkerhetsalternativ. Se till att du väljer en modell som har de funktioner du behöver.
Gigabitswitch test

Hur gjorde vi vårt gigabit-switch test?

Vi gjorde en grundlig undersökning av marknaden för gigabitswitchar och extraherade en lista med de produkter som recenserats bäst av kunder. Från denna lista sållade vi fram tre switchar som uppfyllde en viss nivå inom ett antal kriterier, däribland hastighet, design, pris, setup, och väggmonterbarhet.

Källor