6 testade gjutjärnspannor för att hitta bästa gjutjärnspannan

När det gäller matlagning finns det en oskriven regel som gäller: rätt verktyg gör jobbet enklare och resultatet bättre. Och i köket finns det få verktyg som är lika tidlösa och pålitliga som gjutjärnspannan. Men med alla dess fördelar kommer också en del nyanser i underhåll och användning.

Så, häng med oss när vi dyker ner i världen av gjutjärn. Från att testa de bästa pannorna på marknaden till att erbjuda handfasta råd om skötsel och underhåll, har vi samlat allt du behöver veta om detta köksmåste. Så, låt oss värma upp spisen och börja!

1. Bäst i test: Satake Gjutjärnspanna 28cm

Satake Gjutjärnspanna 28cm

Se bästa priset

Efter vår omfattande testprocess har Satake Gjutjärnspanna 28cm visat sig vara en riktig pärla bland stekpannor. Denna gjutjärnspanna kombinerar det bästa av två världar med både non-stick och gjutjärnsegenskaper. Dess unika Honeycomb Whitford Xylan-beläggning, en patenterad non-stickbeläggning av högsta klass, garanterade oss en smidig matlagning där råvarorna inte fastnade på ytan. Den gav även en utmärkt stekyta, vilket framhävde råvarornas smaker och texturer.

Specifikationer
Beläggning: Honeycomb Xylan
Diskmaskinssäker: Ja
Kompatibel med alla spisar: Ja, äveninduktion
Redskapskompatibilitet: Alla, även metall
Ugnssäkerhet: Ja, upp till 220°C

Pannans handtag av rostfritt stål imponerade också på oss. Det var både robust och behagligt att hålla i, vilket förbättrade vår kontroll under matlagningen.

Pannans 1 – 1,5 mm tjocka beläggning var mycket motståndskraftig, vilket tålde vårt hårda testanvändande väl. Vi blev särskilt glada över att vi kunde använda alla sorters köksredskap, även de i metall, utan att oroa oss för repor eller skador på beläggningen.

Satake gjutjärnspannan fungerade utmärkt på alla våra spisar, inklusive induktion. Dess maskindiskbarhet visade sig vara en stor tidsbesparare i vår upptagna testmiljö. Den oväntade bonusen var att den även är ugnssäker upp till 220°C, vilket utvidgade dess användbarhet i köket.

Trots alla dessa fantastiska egenskaper, stötte vi på några mindre nackdelar under vårt test. Till exempel kan pannan bli ganska het vid längre stekning, vilket kan göra den svår att hantera utan grytlappar. Trots detta, tror vi att fördelarna långt överstiger några mindre olägenheter.

Sammanfattningsvis, Satake Gjutjärnspanna 28cm är en högpresterande, mångsidig och pålitlig gjutjärnspanna som vi gärna skulle rekommendera till alla hemmakockar.

Fördelar

 • Lätt att rengöra
 • Utmärkt stekyta
 • Robust och hållbar konstruktion
 • Ugnssäker

Nackdelar

 • Kan bli het vid längre stekning
 • Lite tyngre än andra non-stick pannor

2. Bäst premiumval: Le Creuset Gjutjärnspanna 28 cm

Le Creuset Gjutjärnspanna 28 cm

Se bästa priset

I vår strävan efter att hitta den bästa gjutjärnspannan gav vi oss på att testa Le Creuset Gjutjärnspanna 28 cm. Vi var mycket nyfikna på att uppleva den kvalitet som detta företag är känt för, och dess unika funktion med trähandtag. Med Le Creuset-pannan var vi särskilt intresserade av hur den skulle klara hög värme och långvarig användning.

Specifikationer
Material: Gjutjärn
Handtag: Trähandtag
Värmetålig: Ja
Tål frys: Ja
Disk: Handdisk

Under testet upptäckte vi att Le Creuset-pannan var otroligt användbar för en mängd olika matlagningstekniker. Vi stekte både kött och grönsaker, och den jämna värmefördelningen från gjutjärnet gav utmärkta resultat varje gång.

Vi fann att den emaljerade ytan förhindrade mat från att fastna, vilket verkligen hjälpte när det var dags för rengöring. Dock, på grund av trähandtaget, kunde pannan inte användas i ugn eller diskas i diskmaskin, vilket är viktigt att notera.

Vi upptäckte några fantastiska fördelar med Le Creuset-pannan. För det första ger trähandtaget en bekväm och säker grepp, vilket gör pannan mycket lätt att hantera. Vi var också imponerade av det faktum att den kan användas på alla värmekällor, inklusive induktionshällar. Den otroliga livstidsgarantin som Le Creuset erbjuder är också ett stort plus.

På nackdelsidan är det viktigt att notera att på grund av trähandtaget kan pannan varken användas i ugn eller diskas i maskin. Dessutom kan priset vara lite högt för vissa budgetar, men vi anser att kvaliteten och hållbarheten hos Le Creuset-pannan verkligen rättfärdigar detta.

I vår långtidsutvärdering, fann vi att Le Creuset Gjutjärnspanna 28 cm höll sin kvalitet och prestanda mycket bra. Vi tror att denna panna skulle vara ett bra val för alla hemkockar som söker en högkvalitativ, hållbar gjutjärnspanna. Slutligen, när det kommer till säkerhet och pålitlighet, presterade Le Creuset-pannan utmärkt. Trähandtaget är särskilt uppskattat eftersom det minimerar risken för brännskador vid hantering.

Fördelar

 • Hög kvalitet och hållbarhet
 • Jämn värmefördelning
 • Kan användas på alla värmekällor
 • Livstidsgaranti

Nackdelar

 • Kan inte användas i ugn eller diskmaskin
 • Priset kan vara högt för vissa

3. Bäst budgetval: Fiskars Gjutjärnspanna 27 cm

Fiskars Brasserie gjutjärnspanna på 27 cm

Se bästa priset

Fiskars Brasserie gjutjärnspanna på 27 cm har nyligen genomgått vårt rigorösa testprotokoll och vi är glada att dela våra erfarenheter med er. Pannan är konstruerad av högkvalitativt gjutjärn, ett material som är känt för sin enastående värmeledningsförmåga och hållbarhet. Den är perfekt för stekning vid höga temperaturer, men hanterar också långsam tillagning vid låg värme mycket bra.

Specifikationer
Material: Gjutjärn
Beläggning: Porslinsemalj
Handtag: Trähandtag
Tål ugn: Upp till 240°C
Disk: Handdisk

Under våra tester fann vi att pannan var fantastisk för att laga allt från krispiga biffar till karamelliserade grönsaker. Det traditionella trähandtaget ger ett säkert och bekvämt grepp och ger pannan en klassisk touch. Porslinsemaljbeläggningen visade sig vara väldigt praktisk, då den både förbättrade rostskyddet och underlättade rengöringen.

En utmärkt egenskap med denna panna är dess flexibilitet att kunna användas på alla spishällar, inklusive induktionshällar. Detta öppnar upp för större mångsidighet i köket. Dessutom är pannan ugnssäker upp till 240°C, även om trähandtaget bör tas av för att undvika skador. Observera dock att handdisk rekommenderas för att bäst bibehålla pannans kvalitet.

En av de stora fördelarna med denna panna är dess tålighet mot metallredskap. Detta är en sällsynthet bland stekpannor och tillåter en större variation av köksredskap att användas utan rädsla för att skada ytan.

Sammanfattningsvis är Fiskars Brasserie gjutjärnspanna ett robust och pålitligt köksredskap som levererar imponerande matlagningsresultat. Den håller enastående värme, erbjuder mångsidig användning och har en mycket lång livslängd.

Fördelar

 • Utmärkt värmehållning och jämn värmefördelning
 • Tål metallredskap
 • Ugnssäker upp till 240°C (handtaget bör tas av)
 • Porslinsemalj för lättare rengöring och rostskydd

Nackdelar

 • Handtaget måste tas av vid användning i ugn
 • Endast handdisk rekommenderas

4. Skeppshult Gjutjärnspanna 28 cm

Skeppshult Gjutjärnspanna 28 cm

Se bästa priset

Efter noggranna tester och granskningar är vi redo att dela våra tankar och åsikter om Skeppshults stekpanna med sned kant och självventilerande stålhandtag.

Specifikationer
Material:Gjutjärn, stål
Bottendiameter:22 cm
Höjd:3,5 cm
Diameter:28 cm
Ugnsfast:Ja

Denna gjutjärnspanna, som är designad och tillverkad i Sverige, lovar att erbjuda förstklassig prestanda över tid, och vi kan säga att det lever upp till förväntningarna. Den tjocka botten på 5 mm var utmärkt för att distribuera värmen jämnt och uppnådde en utmärkt stekyta på alla matvaror vi tillagade.

Handtaget, tillverkat i självventilerande stål, var stabilt och säkert att greppa, även vid högre temperaturer. Det är också värt att notera att stekpannan kunde användas i ugnen tack vare sitt stålandtag, vilket ger ytterligare flexibilitet vid matlagning.

Ett utmärkande inslag är att varje Skeppshults-produkt är unik, eftersom den är tillverkad med hjälp av en unik sandform och handslipade kanter. Detta ger en extra känsla av hantverkskvalitet och exklusivitet.

Vi uppskattade också det naturliga non-stick-skyddet, vilket erhålls genom att produkten behandlas med kravmärkt rapsolja från Carlshamns. Detta eliminerade behovet av extra fett under matlagningen och gjorde städningen mycket enklare.

Emellertid, som med alla gjutjärnsprodukter, kräver denna stekpanna mer skötsel än non-stick-alternativen. Rengöring med endast varmt vatten och regelbunden inbränning av rapsolja är nödvändig för att bibehålla pannans prestanda och skydda den mot rost.

Sammanfattningsvis kan vi säga att Skeppshults stekpanna erbjuder en utmärkt balans mellan traditionellt hantverk och modern prestanda. Om du är villig att lägga ner den extra omsorg som krävs kan du ha denna gjutjärnspanna i hela ditt liv, vilket gör den till en värdig investering.

Fördelar

 • Utmärkt värmefördelning tack vare 5 mm tjock botten
 • Handtag i självventilerande stål gör den ugnssäker
 • Unik design och hantverk
 • Naturligt non-stick-skydd

Nackdelar

 • Kräver mer skötsel än non-stick-alternativ
 • Kan vara tung för vissa användare

5. Beka Mandala Gjutjärnspanna 28cm

Beka Mandala Gjutjärnspanna 28 cm

Se bästa priset

Efter att ha testat Beka Mandala Gjutjärnspanna i flera dagar i vårt kök, kan vi verkligen bekräfta att denna stekpanna lever upp till sina påståenden. Med en diameter på 28 cm har den visat sig vara mer än kapabel att ta itu med att steka stora mängder mat, perfekt för att mata en stor familj eller en grupp vänner.

Specifikationer
Diameter:28 cm
Material:Gjutjärn
PFAS-fri:Ja
Handtag:Akaciaträ
Spiskompatibilitet:Alla typer

Det unika mönstret inuti pannan fördelar stekfettet jämnt, vilket resulterar i en fantastisk stekyta varje gång. Tack vare den keramiska beläggningen kunde vi minska mängden matfett som vi använde betydligt, vilket är ett plus för alla som är medvetna om hälsa och kost.

Vi uppskattade också att Beka Mandala Gjutjärnspanna är PFAS-fri, vilket ger oss en extra trygghet när det gäller matlagningen.

Vi fann att det förnybara akaciaträhandtaget var både robust och komfortabelt att hålla i, även under längre matlagningssessioner. Varje handtag har verkligen sitt unika mönster, vilket ger varje panna en personlig touch.

Ett minus är dock att pannan inte är ugnsfast. För vissa recept som kräver både stekning och ugnslagning kan detta vara ett problem. Dessutom, eftersom pannan måste handdiskas, kan detta vara ett avskräckande för dem som föredrar bekvämligheten att kunna lägga sin köksutrustning i diskmaskinen.

Sammanfattningsvis är Beka Mandala Gjutjärnspanna 28 cm en utmärkt produkt som är värd att överväga för alla hemmakockar och professionella.

Fördelar

 • Unikt mönster som fördelar stekfettet jämnt
 • PFAS-fri och med en keramisk beläggning som minskar behovet av matfett
 • Förnybart akaciaträhandtag som är både robust och komfortabelt att hålla i

Nackdelar

 • Pannan är inte ugnsfast
 • Måste handdiskas

6. Ronneby Bruk Gjutjärnspanna 28cm

Ronneby Bruk Gjutjärnspanna 28cm

Se bästa priset

Vi har nyligen haft möjlighet att testa Ronneby Bruks Ultra Light Original 28 cm gjutjärnsstekpanna och här är våra ärliga tankar.

Specifikationer
Diameter:28 cm
Bottendiameter:17,5 cm
Längd:49 cm
Höjd:5,5 cm
Maxtemperatur:220 °C

Från början fängslades vi av idén om en lättviktig gjutjärnspanna som behåller fördelarna med traditionellt gjutjärn utan att vara lika tung. Vi märkte att pannan snabbt och jämnt fördelade värmen, vilket resulterade i en utmärkt stekyta. Den välvda kanten gjorde det enkelt att röra om ingredienserna utan att de spiller över.

En framträdande egenskap vi noterade var dess handtag i rostfritt stål med ett silikoninlägg. Detta gav ett bekvämt och svalt grepp under hela matlagningen, vilket var en oväntad men mycket uppskattad funktion.

Pannan kommer förinstekt med rapsolja, vilket betyder att den är redo att användas direkt. Vi uppskattade denna detalj eftersom det sparade oss från besväret med att själva behöva göra detta.

Även om pannan överlag presterade utmärkt, observerade vi att vid användning av högre värme tenderade maten att fastna i ytan. Därför rekommenderar vi att hålla sig till medelvärme, särskilt om du använder induktion. Dessutom rekommenderar vi att undvika boosterläget på induktionshällar för att förhindra att pannan överhettas och riskerar att bli konvex.

Även om vi stötte på några mindre problem, uppskattade vi verkligen den totala upplevelsen med Ronneby Bruks Ultra Light Original stekpanna. Den erbjuder en fantastisk kombination av lättviktighet, hållbarhet och utmärkta stekprestanda, vilket gör den till ett bra tillägg till alla kök.

Fördelar

 • Lättviktigt gjutjärn gör det lättare att hantera
 • Förinstekt i rapsolja för omedelbar användning
 • Svalt grepp tack vare silikoninlägg i handtaget
 • Handgjord, vilket bidrar till dess kvalitet och hållbarhet

Nackdelar

 • Mat kan fastna vid användning av högre värme
 • Inte kompatibel med boosterläge på induktionshällar

Vår testmetod för gjutjärnspannor

När vi förberedde oss för att testa en mängd olika gjutjärnspannor, visste vi att noggrann planering och en väl genomtänkt testprocess var kritisk. Vi satte höga standarder för vårt test, i syfte att ge de mest noggranna, relevanta och hjälpsamma resultaten.

Uppställning av testmiljön

Förberedelserna för att testa ett urval av gjutjärnspannor inleddes med uppställningen av vår testmiljö. Vi ville återskapa den typiska miljö där en gjutjärnspanna används, vilket i de flesta fall är ett hemkök.

Vårt testkök var utrustat med standardköksverktyg och -utrustning för att efterlikna genomsnittliga hushållsförhållanden. Särskild uppmärksamhet ägnades åt att säkerställa att värmekällorna var konsekventa för alla gjutjärnspannorna i testet.

Med hjälp av induktionsspishällar och konventionella ugnar, kunde vi testa pannornas prestanda över ett spektrum av värmeförhållanden, vilket är avgörande för att bedöma en gjutjärnspannas kvalitet och effektivitet. Denna noggranna förberedelse gav oss självförtroendet att våra tester skulle ge rättvisa och konsekventa resultat, trots de naturliga variationerna mellan olika gjutjärnspannor.

Vår testprocess

Vi hade en tydligt definierad testprocess för våra gjutjärnspannor. Till att börja med rengjorde vi varje panna noggrant för att säkerställa att eventuella tillverkarrester eller andra orenheter inte påverkade våra tester.

Därefter värmde vi upp varje gjutjärnspanna på samma värmekälla till en fördefinierad temperatur, övervakad med digitala termometrar. Detta gjordes för att bedöma pannans förmåga att snabbt och jämnt absorbera värme.

Sedan utförde vi en serie tester, inklusive att steka olika typer av mat och mäta värmebehållning efter att källan till värmeproduktion hade tagits bort. Varje steg var noggrant dokumenterat för att säkerställa att testresultaten var transparenta och kunde dupliceras.

Utförande av testerna

När det gällde det faktiska utförandet av testerna, var vi lika noggranna. Varje gjutjärnspanna testades inte bara en gång, utan flera gånger under olika förhållanden för att säkerställa att våra resultat var tillförlitliga.

För varje test cyklade vi genom varje panna flera gånger för att se hur de presterade under återkommande användning och hur snabbt de återhämtade sig mellan tester. Vi tog noteringar om allt, från hur länge det tog för pannan att värmas upp till vilken temperatur den nådde vid olika tidpunkter under testen.

Varje test varade i genomsnitt 30 minuter för att ge oss tillräckligt med tid att observera och dokumentera pannans prestanda under olika förhållanden. Dessa rigorösa tester hjälpte oss att samla omfattande data om varje gjutjärnspanna i vår studie.

Utvärdering av resultaten

När alla tester var genomförda gick vi vidare till utvärderingen av våra resultat. Varje gjutjärnspanna utvärderades baserat på ett antal kriterier som vi anser är avgörande för en bra gjutjärnspanna.

Dessa inkluderade jämn värmedistribution, förmåga att behålla värme, reaktionshastighet vid temperaturförändringar och, naturligtvis, det slutliga matlagningsergebnatet. Utöver detta beaktade vi även andra aspekter, såsom handtagets ergonomi och pannans totala vikt.

Alla dessa faktorer vägdes samman för att avgöra pannans övergripande prestanda. Vi delade in gjutjärnspannorna i kategorier baserat på deras prestanda för att hjälpa potentiella köpare att hitta rätt produkt för sina specifika behov.

Hållbarhet och långtidstest

Som en del av vårt omfattande test utförde vi även långvariga tester för att bedöma gjutjärnspannornas hållbarhet.

Vi utsatte varje panna för intensiv användning över flera veckor för att simulera en längre tids normalt hushållsbruk. Vi observerade hur varje panna reagerade på upprepade värmecykler och hur den motstod slitage över tid.

Dessutom testade vi varje pannas förmåga att motstå skador från olika källor, såsom repor från köksredskap eller exponering för fukt. Dessa tester gav oss en bra indikation på hur länge varje gjutjärnspanna kan förväntas hålla vid regelbunden användning.

Säkerhet och pålitlighet

När det gäller säkerhet och pålitlighet tog vi också dessa aspekter i beaktande under vårt test. Vi granskade varje gjutjärnspannas design för att identifiera eventuella säkerhetsfunktioner, som till exempel värmefasta handtag eller skydd mot överhettning.

Dessutom observerade vi hur varje panna reagerade på oväntade situationer, såsom kraftiga temperaturförändringar eller plötslig nedkylning. Vi ville se hur gjutjärnspannorna klarade av dessa tester, eftersom pålitlighet är en viktig faktor att överväga när man investerar i en gjutjärnspanna.

Detta hjälpte oss att avgöra vilka pannor som kan lita på att prestera konsekvent väl under alla förhållanden.

5 tips för användning av gjutjärnspannor

5 tips för gjutjärnspannor – Våra upptäckter

Att använda en gjutjärnspanna kan förvandla din matlagningsupplevelse, men det finns vissa saker man bör tänka på för att få ut det mesta av dessa fantastiska köksredskap. Här är några av de insikter och tips vi har samlat under våra tester:

 1. Förbehandling: När vi testade Ronneby Bruks Ultra Light Original, observerade vi att den redan var förinstekt i rapsolja. Detta är en process kallad ‘kryddning’, där olja appliceras på pannan och sedan värms upp för att skapa en naturlig, icke-klibbig yta. Detta innebär att du kan börja använda den direkt. Om du stöter på en gjutjärnspanna som inte är förbehandlad, rekommenderar vi att du förbehandlar den själv innan första användningen. Genom att förbehandla pannan skyddar du ytan, minskar risken för rost och förbättrar dess non-stick egenskaper.
 2. Använd medelvärme: Gjutjärn är känt för sin fantastiska värmefördelning och förmåga att behålla värme. Men under våra tester märkte vi att mat tenderade att fastna på ytan när vi använde högre värme. Därför rekommenderar vi att använda medelvärme för bästa resultat och för att undvika att maten bränner fast. Att hålla värmen på en medelnivå kommer också att förhindra att pannan överhettas, vilket kan skada dess yta.
 3. Uppvärmning: Gjutjärn bör värmas upp långsamt för att undvika snabb överhettning. Under våra tester observerade vi att när vi använde boosterläget på induktionshällen, riskerade pannan att deformeras. Boosterläge ger mycket snabb uppvärmning, vilket kan vara skadligt för gjutjärnspannor. Det är därför bäst att vara försiktig med att använda höga värmeinställningar.
 4. Skötsel och rengöring: Efter flera användningar och rengöringsomgångar under våra tester, lärde vi oss att skötsel av gjutjärn kräver lite extra omtanke jämfört med andra pannmaterial. Det är bäst att undvika diskmedel och stålull, då dessa kan skada den kryddade ytan. Istället bör du rengöra pannan med varmt vatten och en mjuk borste eller trasa. Omedelbart efter rengöring är det viktigt att torka pannan noggrant för att förhindra rostbildning. För att bevara och förbättra non-stick ytan, kan du också gnugga in en liten mängd matolja i den torkade pannan.
 5. Förvaring: Under vårt test märkte vi att gjutjärnspannor bör förvaras på en torr plats för att förhindra rostbildning. Om du staplar dina pannor, vilket vi gjorde under vårt test, rekommenderar vi att lägga en pappershandduk mellan dem för att skydda ytan.

Genom att följa dessa tips, baserade på våra egna tester och erfarenheter, kan du se till att din gjutjärnspanna håller i många år och fortsätter att leverera utmärkt matlagning. Gjutjärn är en investering i din matlagning, och med rätt skötsel kommer du att njuta av otroliga måltider med din gjutjärnspanna.

Hur diskar man en gjutjärnspanna?

Man diskar en gjutjärnspanna genom att rengöra den med varmt vatten och en mjuk borste eller trasa. Undvik diskmedel och stålull, och torka noggrant efter rengöring.

Hur bränner man in en gjutjärnspanna?

Att bränna in en gjutjärnspanna innebär att man applicerar ett tunt lager olja på hela pannan, både inuti och utvändigt, och sedan värmer upp den i ugnen på hög temperatur tills oljan polymeriserar och skapar en non-stick yta.

Vilken olja till gjutjärnspanna?

Du kan använda vilken matolja som helst för att bränna in din gjutjärnspanna. Vanligtvis rekommenderas en olja med hög rökpunkt, som rapsolja, solrosolja eller fläskfett.