Grönsakssvarv bäst i test 2024 – hitta bästa grönsakssvarven!

Letar du också efter grönsakssvarv bäst i test 2024? Då har du hittat helt rätt! I den här artikeln hittar du den bästa grönsakssvarven/spiralizern för dig och ditt kök. I slutet av artikeln hittar du också en kort köpguide och lite svar till vanliga frågor kring grönsakssvarvar.

Grönsakssvarv bäst i test 2024

1. Benriner grönsakssvarv

2. Oxo good grips spiralizer

3. Joseph & Joseph spiro grönsakssvarv

Benriner grönsakssvarv
Oxo good grips spiralizer
Joseph & Joseph spiro grönsakssvarv

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Benriner grönsakssvarv recension

Benriner grönsakssvarv
Benriner grönsakssvarv

Denna grönsakssvarv från Benriner är enligt oss den bästa grönsakssvarven på marknaden idag. Den är dock i premium-prisklassen, så om du inte kan tänka dig betala så mycket för en – kolla in de andra på listan istället.

Den har en ganska standardiserad design, men går enkelt att stoppa undan när den inte används. Den har ett omslipbart blad och skär en 2mm tunn spiral. Dessutom medföljer ett strimleblad, som gör att du kan göra 1x1mm, 2x1mm eller 4x1mm tjocka spiraler.

Den klarar råvaror med en diameter upp till 170mm och en längd på 100mm. Ska du till exempel svarva en lång gurka får du alltså kanske skära den på mitten innan du svarvar den.

Överlag en riktigt bra grönsakssvarv som rekommenderas varmt av oss på redaktionen.

Oxo good grips spiralizer recension

Oxo good grips spiralizer
Oxo good grips spiralizer

Denna Oxo good grips spiralizer var en av de svarvarna som presterade bra i vårt grönsakssvarv test. Den förvandlar enkelt frukt och grönt till nudlar, fettuccine eller bara till simpel svarv! Denna modell är dessutom riktigt liten så att du kan stoppa ner den i kökslådan när den inte används.

Tyvärr finns det bara en inställning för storleken på bitarna som produceras. Något vi tyckte var lite tråkigt, men det förväntas om man köper en lite billigare modell.

Överlag en riktigt bra spiralizer som passar för i princip allt. Dock måste man skära upp maten i mindre bitar innan man stoppar in de på grund av dess lilla storlek.

Joseph & Joseph spiro grönsakssvarv recension

Joseph & Joseph spiro grönsakssvarv
Joseph & Joseph spiro grönsakssvarv

Denna grönsakssvarv från Joseph & Joseph skapar på ett enkelt sätt både vackra och hälsosamma grönsaksspiraler. Denna är dock inte i formen av en vev på sidan, den är istället en enkel liten burk.

Stoppa in grönsakerna och vrid sedan om med handen så skär locket grönsakerna. Det betyder att den inte fungerar lika bra som de andra svarvarna vi har med i bäst i test listan, men den gör sitt jobb.

Det som är ett plus är att du kan ta med den på resan eller campingen. Då kan du till och med svarva frukt och grönt i tältet! Överlag ett helt okej alternativ för dig som letar efter en billig görnsakssvarv.

Vanliga frågor när du ska hitta den bästa grönsakssvarven

Vi på redaktionen vet vilken djungel det finns där ute när det kommer till grönsakssvarvar. Därför har vi först och främst tagit fram en grönsakssvarv bäst i test lista. Nedan hittar du också svar på lite vanliga frågor och en köpguide.

Vad är den bästa typen av spiralizer?

  • Handhållna spiralizers är ett prisvärt och kompakt alternativ, perfekt för oregelbunden användning, begränsat bänkutrymme eller skåputrymme (eller bra för de som bara vill skapa små mängder veggie-nudlar). Nackdelarna är att de kräver mer ansträngning att använda, och de kan inte spiralisera så många olika frukter och grönsaker på grund av deras storlek. Oftare är inte nudlarna mindre konsekventa och det finns mer slöseri med handhållna modeller, men de är bra för tillfällig användning. Om du vill spiralisera bredare och hårdare frukter/grönsaker, som squash, äpplen eller lök, kan du välja en diskbänks-modell.
  • Vanlig grönsakssvarv, även kallade bords-spiralizers, kommer med antingen roterande sidovevar eller vertikala handvevar. Diskbänksmodeller erbjuder vanligtvis bäst valuta för pengarna, gör de bästa nudlarna, erbjuder mest funktionalitet och är de enklaste att använda – avvägningen är att de är skrymmande och kan vara svåra att rengöra och lagra.
  • Elektriska grönsakssvarvar finns som fästanordningar på redan existerande apparater (som t.ex. KitchenAid) eller som fristående produkter. Även om de vanligtvis är dyrare, gör de jobbet enklare och gör mycket bra nudlar – men matningsrörens bredder och längder kan göra dem mindre mångsidiga att använda. I denna grönsakssvarv bäst i test lista kommer vi därför endast att täcka modeller som inte är elektriska.

Hur väljer man den bästa grönsakssvarven?

Spiralizers är mest kända för att göra fantastiska nudlar och lockiga pommes frites, men de är faktiskt bra för mycket mer än så! Vi upptäckte att de fungerade lika bra för att skära grönsaker, perfekt för att påskynda förberedelserna till middagen. Några av våra favoritartiklar att skiva var rädisor, kål, lök och paprika.

Innan du köper din spiralizer, överväg följande:

  • Lagring: Har spiralizern lagring för alla knivblad? Är svarven själv kompakt och lätt att lägga undan?
  • Sugpropp: Har den en sugpropp för att lossa och hålla fast vid diskbänken? De flesta sidovevsmodeller har fyra sugkoppar i varje hörn för att fästa den på diskbänken, och de bästa grönsakssvarvarna har en spak för att aktivera och avaktivera sugningen (vårat grönsakssvarv test visade att modeller med en spak tenderade att hålla fast och släppa mycket bättre än modeller utan).
  • Blad: Är bladen diskmaskinssäkra eller lätta att rengöra? Är de gjorda i rostfritt stål? Dessa är väsentliga för skärpans långa livslängd och för att de är rostbeständiga. Var noga med att överväga hur många olika blad du faktiskt behöver eller hur ofta du kommer att använda dem. Det är lätt att frestas av modeller som kommer med fler blad, men de kommer ofta inte med den nödvändiga mängden bladlagring för att rymma dem, vilket i bästa fall kan vara skrymmande och i värsta fall farligt.
Spiralizer bäst i test

Checklista för grönsakssvarv bäst i test

Enkel användning

Det är viktigt att ta hänsyn till vilken ansträngning du behöver göra baserat på vilken typ av spiralizer du väljer. Spiralizers finns i både manuella och motoriserade versioner. Om du bara snurrar ut några spiraler för en garnering eller barnmåltid är de handdrivna modellerna mer än tillräckliga.

Om du kommer att använda grönsakssvarven ofta för matlagning i stora satser, matberedning eller stora sammankomster, kommer det att kräva en hel del armmuskler för att göra klart hela måltiden. I dessa fall kommer en elektrisk grönsakssvarv att hjälpa dig att spara mycket tid och ansträngning i köket.

En spiralizer med vev skulle också vara ett bra sätt att ta en del av spänningen ur händerna, men skulle fortfarande inte vara lika effektiv som en med motor. Med detta sagt, oavsett modell, så kräver nästan alla spiralizers kraftig och flitig rengöring. Även om vissa är diskmaskinssäkra, kommer du troligtvis fortfarande att behöva komma in i bladet med en borste.

Storlek och förvaring

Grönsakssvarvar finns i alla slags former och storlekar, varav några kan visa sig ta upp en större del av köksskåpet än önskat. Naturligtvis är handhållna grönsakssvarvar det minsta alternativet, så länge du har lite extra skåputrymme att spara, borde det inte vara några problem.

Modeller med stativ är också ganska kompakta. Om du får flera olika bladalternativ kan de börja ta lite utrymme, men för det mesta tar dessa tillbehör inte ett stort utrymme. De största spiralizers är bänk-monterade och elektriska grönsakssvarvar. Att förbinda sig till dessa modeller innebär att man förbinder sig att offra stor del av köksskåpets plats. Dessa typer av spiralizers är definitvt bäst om du kommer att spiralisera ofta eller om du inte är orolig för lagringsutrymme.

Bladalternativ och kvalitet

Den viktigaste delen av en grönsakssvarv är naturligtvis knivbladet. Du vill se till att bladet är superskarpt, lätt att rengöra och hållbart. Om det är viktigt för dig att ha ett stort urval av bladalternativ, se till att du köper en modell som erbjuder flera blad som du kan byta ut beroende på vilken form du går efter.

De mest grundläggande skärningarna som spiralizers erbjuder är ett tunnt snitt, ett tjockt snitt, spagetti, fettuccine och breda, platta band. Det finns också blad som kan skala grönsaker – en bra tidsbesparing om du till exempel behöver skala en massa äpplen till en paj. Om du letar efter ett snabbt verktyg som kommer att jazza upp hur du skär grönsaker eller gör en garnering, blir de extra bladen bara en sak till som du måste förvara.

Rengöring

Du vill hålla dina knivblad lika skarpa och rena som de var när du köpte dem, vilket är lite lättare sagt än gjort med tanke på att mat mycket lätt kan fastna i hålen. Förutom att bladet får bitar av mat fastnat i det, måste du också vara noga med att rengöra spiralizerns plastkropp, som lätt kan missfärgas permanent om det inte omedelbart tvättas efter att ha kommit i kontakt med grönsaker som rödbetor eller squash.

Att skölja knivarna i varmt tvålvatten och använda en liten borste för att frigöra kvarvarande matbitar är bra vanor att komma in i. Om knivarna kan rengöras i diskmaskinen är detta ett annat bra sätt att se till att kniven är ren – se bara till att diskmaskinen inte slöar till kniven. Om du väljer att använda diskmaskin för att rengöra bladet, var försiktig när du tar bort delarna efter rengöring.

Pris

Spiralizers kan kosta dig allt från 150kr till 1400kr, så det är viktigt att förstå skillnaden i modeller innan du investerar i en modell du inte behöver eller köper ett verktyg som inte räcker för den uppgift du försöker utföra.

Modellerna i den nedre änden av prisspektret är vanligtvis enbladiga, handhållna modeller, vilket är bra om du planerar att sällan spiralisera, och göra en låg volym grönsaker. De dyrare grönsakssvarvarna är antingen elektriska eller fästa på en motoriserad apparat, som tar det manuella arbetet med att tillverka veggie-nudlar – en bra fördel om du kommer att spiralisera ofta och för flera personer. Hand-vevmodellerna faller mitt i prisklassen, vilket gör dem till en trevlig kompromiss mellan de motoriserade och manuella handhållna alternativen.

Hur gjorde vi vårt grönsakssvarv test?

För att göra vårt grönsakssvarv test läste vi igenom omkring ett hundratal kundrecensioner. Vi läste också på hur grönsakssvarvar fungerar och vad kunderna letar efter. När vi hittat en handfull varianter som fått bra kundrecensioner läste vi på mer om just de modellerna.

Sedan skrev vi ihop våra egna recensioner utifrån den information vi fått från kundrecensioner, produktbeskrivningar och specifikationslistor.

När recensionerna var klara jämförde vi deras styrkor och nackdelar för att sedan ranka de i vår grönsakssvarv bäst i test lista.

Vad kostar en grönsakssvarv?

En grönsakssvarv kostar mellan 150kr till 1400kr. Lite beroende på om du vill ha en handhållen modell, en med vev eller en hel-elektrisk.

Källor