Grytvante bäst i test 2022 – bränn aldrig händerna igen!

Letar du också efter grytvante bäst i test 2022? Då har du kommit rätt! Vi hjälper dig hitta den bästa grytvanten för att du aldrig mer ska behöva bränna fingrarna på plåten. Nedan hittar du våra rekommendationer till den bästa grytvanten, vi recenserar en i vardera prisklass.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för cervera.se

Grytvante bäst i test 2022

1. Dexam snakeshead ugnsvante

2. Dexam love colour ugnsvante

3. Solstickan grillvante

Dexam snakeshead ugnsvante
Dexam love colour ugnsvante
Solstickan grillvante

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Dexam snakeshead dubbel ugnsvante recension

Dexam snakeshead ugnsvante
Dexam snakeshead ugnsvante

Enligt oss är denna modell från Dexam ugnsvante bäst i test 2022! Den erbjuder inte bara en snygg design, utan fungerade också riktigt bra för sitt ändamål. Motivet är gjort av en riktig konstnär – William Morris.

Det är en dubbel ugnsvante vilket gör att du kan stoppa in båda händerna samtidigt. Vaddering är stoppad långt och höll värmen ute riktigt bra. Tillverkad i 100% bomull, och har en lång livstid framför sig efter inköp.

Överlag är Dexam ugnsvanten den vi på HemmaPrylar rekommenderar varmast om du har en hundring extra.

Dexam love colour grytvante recension

Dexam love colour ugnsvante
Dexam love colour ugnsvante

Vi valde att ta med en till grytvante från Dexam på topplistan, denna gång utan motiv, just för att vi gillade konstruktionen så mycket. Dexam love colour grytvanten är betydligt billigare än ovannämnda, men är tillverkad på exakt samma material. Så om du inte känner för att betala extra för designen – är detta modellen för dig.

Det finns inte så mycket mer att säga om denna modell som inte redan sagts i ovannämnda recension, men den är absolut ett bra alternativ!

Solstickan grillvante recension

Solstickan grillvante
Solstickan grillvante

Denna grillvante från Solstickan är både billig och gör det den ska. Den finns i flera färger, och vi tyckte faktiskt designen var riktigt snygg!

Solstickan grillvanten är tillverkad i 100% bomull men hade ganska tunn vaddering. Den fungerar såklart, men man känner definitivt av värmen om man tar ut en plåt på 250°C.

Kortfattat är det ändå ett bra alternativ, fram för allt om du bara har en hundring att lägga ut.

Vanliga frågor när man ska köpa den bästa grytvanten

Vi vet att det kan komma upp en del frågor när man ska hitta den bästa grytvanten. Därför har vi inte bara rankat olika modeller i vår grytvante bäst i test lista, utan tänkte också besvara lite vanliga frågor.

Bästa grytvanten

Vad bör man veta om grytvantar?

De flesta grytvantar är tillverkade av antingen tyg (vanligtvis bomull) eller silikon. Vissa är tillverkade av en kombination av de två, till exempel en silikonhandske med bomullsfoder eller en bomullshandske förstärkt med silikon. Bomull är i allmänhet mjukare att bära och lättare att tvätta i maskin, men silikon kan vara mer slitstarkt, ge bättre grepp och enklare fläckrengöras.

Ugnsvantar finns i tre olika stilar. Den vanligaste (och mest traditionella) är formad som en överdimensionerad vante, vilket är en enkel one-size-fits-all-stil som gör att din hand kan falla naturligt öppen, men som har nackdelen att den begränsar din handrörelse.

Ett alternativ som ger bättre fingerfärdighet är vanten som är formad som en handske, även om en handskeform kanske inte passar alla. Det är också osannolikt att du hittar en silikonhandske.

Vissa grytvantar väljer att separera tummen från resten av fingrarna men är mer formade som en hand än en vante. Detta ger en naturlig greppform, men placerar tummen direkt under resten av fingrarna, vilket kan kännas obekvämt.

Det finns egentligen ingen fast regel om vilket material och vilken stil som är bäst för grytvantar. Några av silikonhandskarna gjorde ett bra jobb när det gäller värmeskydd, medan den sämst isolerande var av bomull. Den vinnande vanten var dock av bomull, så kanske är det faktiskt det bästa materialet. I slutändan handlar det om vilken stil du tycker är bekvämast och vilka specifika vantar som gör ett bättre jobb när det gäller skydd, oavsett tygslag – och den informationen är lyckligtvis lättillgänglig eftersom vi testade alla dessa vantar själva.

Grytvante test

Vilken typ av grytvante ska man välja?

Om du använder en ugnshandske, grytlapp eller ugnshandske för att skydda dig från att bränna dig i köket är mest en fråga om preferenser. De kommer alla att göra jobbet, men varje stil kommer med för- och nackdelar. Om du är osäker på vilken du ska välja får du här en översikt över hur de står sig mot varandra:

  • Ugnshandskar kan vara skrymmande, men de ger den största hudtäckningen jämfört med en grytvante, grytlapp eller handduk. Vissa föredrar ugnshandskar framför grytlappar eller handdukar eftersom de ger mer skydd för underarmarna när man sträcker sig in i ugnen (eller petar i brödrosten). Den största nackdelen med ugnshandskar är att det tar längre tid att ta på dem än att ta en grytlapp eller handduk.
  • Grytlappar är mindre än grytvantar och skyddar inte handleden eller armen. Men vissa av våra medarbetare föredrar dem eftersom de är lättare att ta tag i när det är bråttom, och de är mindre klumpiga för små uppgifter som att lyfta ett grytlock. Dessa kan också användas som underlägg.
  • Ugnshandskar ger mer fingerfärdighet än grytvantar och mer skydd än grytlappar, vilket är anledningen till att många föredrar dem. Ingen handske är dock lika värmesäker som en bra grytlapp eller grytvante, och de flesta ger inte lika mycket skydd för underarmen som en grytvante.

Många kockar gillar också att använda en kökshandduk för att lyfta upp heta grytor eller kastruller. Du har troligen redan dessa i ditt kök, och de är ett bra multifunktionellt föremål. I våra tester fann vi också att vårt bästa val av kökshanddukar.

Även om vi uppskattar flexibiliteten med att använda en kökshandduk beslutade vi att inte ta med en kökshanddukar som ett av våra val av ett par skäl. För det första måste du se till att handduken är rätt vikt, vilket tar mer tid än att ta fram en grytvante. En felaktigt vikt handduk kan leda till brännskador, eller kan hamna i den öppna lågan på en gasspis när du flyttar runt en kastrull. Du kan också bränna dig allvarligt på handen om handduken är våt – och eftersom du troligen också använder handdukar för att torka av kladd när du lagar mat, är det mer sannolikt att de är fuktiga än en grytvante.

Vått tyg överför värme mycket bättre än torrt tyg eftersom vattnets värmeledningsförmåga är cirka 25 gånger högre än luftens. Så när en tyghandduk blir våt, är den helt plötsligt riktigt bra på att skjuta värmen från ugnen till din hand. En våt vante eller grytlapp kan också vara farlig, men båda erbjuder ett mer idiotsäkert skydd eftersom du aldrig kommer att använda dem för att torka diskbänken.