6 bästa grytvantarna

När det kommer till matlagning, är skyddet för händerna en prioritet. Har du någonsin undrat vilken grytvante som verkligen står pall för värmen? Vårt omfattande test av grytvantar undersöker allt från material och design till värmebeständighet och komfort.

Oavsett om du är en hemmakock eller en erfaren culinarian, har vi granskat de bästa grytvantarna på marknaden. Följ med oss när vi dyker in i vårt detaljerade test för att ta reda på vilka grytvantar som är bäst i test!

1. Bäst i test – Marimekko Pieni Unikko

Marimekko Pieni Unikko Grytvante

Se bästa priset

Efter vårt omfattande testande är Marimekko Pieni Unikko grytvante ett framträdande val för dem som vill blanda både funktionalitet och estetik. Denna grytvante, prydd med Maija Isolas ikoniska blommönster, tillförde en personlig touch till vårt kök under testet.

Specifikationer
Material: 100% bomull
Mått: 15 x 31,5 cm
Fyllning: Polyester
Maxtemperatur: 250°C
Specialfunktion: Hängögla

Trots den eleganta designen stod den upp väl mot våra praktiska tester, erbjudande solidt skydd och en behaglig känsla tack vare dess 100% bomulls material och polyesterfyllning. Vi uppskattade att Marimekko Pieni Unikko klarade temperaturer upp till 250 grader, även om vi behövde vara försiktiga för att inte låta den komma i direkt kontakt med ugnens värmeelement eller öppen eld.

Men den utmärkte sig inte bara i dess skyddsprestanda. Den praktiska öglan gjorde det enkelt att hänga upp grytvanten när den inte användes, vilket bidrog till ett organiserat kök. Vi tyckte också att storleken var tillräckligt rymlig för att passa de flesta händer, vilket ger en universell passform.

Men som med alla produkter fanns det vissa nackdelar. En var att dess design inte alltid passade alla kökstilar, och en annan var att den inte tålde riktigt höga temperaturer jämfört med vissa andra grytvantar vi har testat.

Fördelar

 • Vacker design
 • Behagligt grepp
 • Praktisk ögla

Nackdelar

 • Begränsad stilflexibilitet
 • Måttlig värmetålighet

2. Bäst premiumval – OXO Good Grips

OXO Good Grips Silikon Grytvante

Se bästa priset

I den hektiska världen av matlagning, är säkerhet och komfort två aspekter som inte kan kompromissas med. OXO Good Grips silikongrillhandske levererar på båda fronterna, vilket gör den till en oumbärlig del av köket. Den imponerar med sin innovativa design och praktiska egenskaper, som inkluderar ett smart non-slip diamantmönster som ger utmärkt grepp på heta pannor och grytor.

Specifikationer
Material: Silikon, polyester, bomull
Mått: 36,6 x 17,4 x 1,9 cm
Vikt: 148 g
Maxtemperatur: 230°C
Färg: Svart

Under vår testprocess fann vi att detta särskilda non-slip mönster inte bara förbättrade säkerheten utan också höjde användarens förtroende när det gäller att hantera heta köksredskap.

Insidan av handsken, tillverkad av ett material som balanserar komfort och kontroll, ökade ytterligare den bekväma upplevelsen under användning. En annan fördel med denna handske är dess lätta, vilket gör den bekväm att bära även under långa matlagningssessioner.

När det gäller rengöring, var det ett nöje att upptäcka att handsken är mycket lätt att rengöra – en snabb sköljning eller avtorkning med en fuktig trasa gör tricket. Den höga temperaturresistensen ökar dess säkerhetsprofil, och den kan användas med fullt förtroende i köket.

Men inget är perfekt, och vi upptäckte att trots att den är tillverkad av silikon, så tål denna handske inte maskindisk, vilket kan vara lite av en besvikelse för vissa användare. Trots detta, är OXO Good Grips grillhandske ett starkt val för alla hemmakockar, tack vare dess säkerhet, komfort och innovativa design.

Fördelar

 • Smart non-slip mönster
 • Hög temperaturresistens
 • Enkel rengöring

Nackdelar

 • Tål inte maskindisk

3. Bäst budgetval – Solstickan ST50-37

Solstickan Grytvante

Se bästa priset

I vårt test av Solstickan grytvante, upptäckte vi att det är mycket mer än en enkel köksaccessoar. Den ikoniska designen med Solstickepojken, skapad av Einar Nerman 1936, gör detta till en viktig del av svensk kultur och tradition.

Specifikationer
Mått: 22 x 30 cm
Material: 100% Bomull
Skötselråd: Maskintvätt 40°C
Bekväm användning: Ja
Tillverkning: Sverige

Grytvanten är tillverkad i Sverige, och det är tydligt att producenten har ägnat stor uppmärksamhet åt varje detalj för att garantera både funktion och estetik. Materialval av 100% bomull och extra vaddering ger optimal värmeisolering och säkerhet, samtidigt som det ger en bekväm och säker passform för användaren.

Storleken på 22×30 cm gör grytvanten lämplig för olika användningsområden i köket, från att hantera varma pannor till att öppna varma ugnsluckor. Ett annat märkbart drag är dess mångsidighet när det gäller städning.

Grytvanten kan enkelt maskintvättas vid 40°C, vilket gör rengöringen bekväm och enkel. Trots regelbunden tvätt under våra tester höll färgen och trycket på grytvanten bra, vilket visar att kvaliteten är konsekvent.

För att sammanfatta är Solstickan grytvante ett utmärkt köp för dem som värdesätter både design och funktionalitet. Den charmiga och ikoniska designen, tillsammans med dess högkvalitativa konstruktion, gör den till en ovärderlig del av varje kök.

Fördelar

 • Ikonisk design
 • Bekväm användning
 • Lätt att rengöra

Nackdelar

 • Kanske inte passar för alla köksinredningar på grund av dess distinkta design
 • Färgurval kan vara begränsat för vissa konsumenter

4. Grytlapp – Global Grytlapp 25×25

Se bästa priset

I vårt test av Global Grytlapp 25×25, blev vi direkt imponerade av dess robusta och eleganta design. Denna grytlapp är inte bara praktisk, utan även en snygg detalj som passar in i varje köksinredning.

Specifikationer
Mått: 25 x 25 cm
Material: Bomull
Skötselråd: Maskintvätt 60°C
Design: Prickmönster
Funktion: Värmeisolerande

Den är tillverkad i robust canvastyg med en läderkant präglad med Globals klassiska prickmönster. Denna kombination av material ger grytlappen en distinkt och trendig look.

Grytlappen är effektiv för att isolera mot värmen, vilket gör den till en pålitlig partner i köket. Den skyddar händerna mot brännskador när du hanterar varma pannor, grytor eller när du står vid grillen. Dess kvadratiska storlek, 25×25 cm, gör att den passar alla handstorlekar, vilket vi uppskattade under vårt test.

En annan praktisk funktion är den inbyggda öglan, vilket gör det möjligt att hänga upp grytlappen efter användning. Det är en enkel men värdefull detalj för att hålla köket organiserat.

Tvättanvisningarna specificerar att grytlappen tål att tvättas i 60 grader, vilket underlättar rengöring och underhåll. Trots frekventa tvättar under vårt test, behöll grytlappen sin färg och form.

Att Global, mest känt för sina högkvalitativa knivar, levererar en grytlapp av denna kaliber, förvånar oss inte. Den är en bekräftelse på Globals engagemang för att producera kvalitetsprodukter för köket.

Fördelar

 • Elegant och robust design
 • Effektiv värmeisolering
 • Lätt att rengöra

Nackdelar

 • Läderkant kan försvaga över tid med frekvent tvätt
 • Priset kan vara högre jämfört med mindre kända märken

5. Silikon modell – Le Creuset Silikon 2

Se bästa priset

I vårt test av Le Creuset Silikon 2-pack grytvantarna imponerades vi direkt av deras flexibilitet och förmåga att anpassa sig till pannor och grytor av alla storlekar och former. Tillverkade i 100% silikon, dessa grytvantar ger ett utmärkt grepp och skydd för händerna när man hanterar varma köksredskap. De är dessutom värmebeständiga upp till 250 °C, vilket ger extra trygghet.

Specifikationer
Material: Silikon
Mått: 12 x 6 x 3,5 cm
Färg: Grön
Maxtemperatur: 250°C
Skötselråd: Tål maskindisk

En distinkt egenskap är grytvantarnas levande grön färg, vilket ger köket en livlig färgklick. Vid vårt test observerade vi att denna starka färg inte bleknar efter upprepade tvättar, vilket är ett plus.

Ett annat plus är att dessa grytvantar tål maskindisk, vilket gör rengöringen smidig och bekymmersfri. Under vårt test fann vi att de behåller sin form och funktion även efter flera maskintvättar.

Grytvantarna kommer i ett 2-pack, vilket vi ansåg vara mycket praktiskt och kostnadseffektivt. Den 3-åriga garantin som tillverkaren erbjuder ger ytterligare försäkran om produktens kvalitet och hållbarhet.

Fördelar

 • Flexibel och anpassningsbar till olika köksredskap
 • Värmebeständig
 • Lätt att rengöra

Nackdelar

 • Den levande färgen kan vara för stark för vissa kök
 • Kan vara lite liten för de med större händer

6. Klassisk modell – Le Creuset Grillhandske

Se bästa priset

Le Creuset Grillhandske gjorde ett starkt intryck på oss under vårt test, särskilt med tanke på dess unika inbyggda magnetfunktion. Denna praktiska detalj innebär att grillhandsken alltid är inom räckhåll när du behöver den, vilket vi upplevde som en oerhörd bekvämlighet.

Specifikationer
Material: Bomull
Mått: 30 x 30 x 35 cm
Färg: Körsbärsröd
Maxtemperatur: 250°C
Skötselråd: Maskintvätt upp till 30°C

Grillhandsken är tillverkad av 100% bomull, vilket ger en mjuk men ändå tålig kvalitet. Den visade sig vara värmebeständig upp till 250 °C, vilket gav oss förtroende när vi hanterade varma köksredskap.

Handskens långa manschett bidrar ytterligare till säkerheten genom att skydda handleder och underarmar från eventuella brännskador.

Den livliga körsbärsröda färgen gör handsken till ett attraktivt tillskott i köket, och den är lika praktisk som den är snygg. Med maskintvättbarhet upp till 30 grader, var det enkelt att hålla grillhandsken ren och fräsch.

Trots dess många fördelar, fann vi att den enda storleken kanske inte passar alla. De med större händer kan uppleva handsken som lite trång.

Fördelar

 • Praktisk inbyggd magnet
 • Värmebeständig
 • Lätt att rengöra

Nackdelar

 • Endast en storlek tillgänglig
 • Kan vara trång för större händer

Hur vi utförde vårt test av grytvantar 2024

Välkommen till vår senaste artikel där vi tar fram det bästa inom kökstillbehör: grytvanten. I denna omfattande genomgång ska vi dela med oss av vårt gedigna arbete, alltifrån uppställningen av vår testmiljö till det slutliga resultatet där vi korar ”bäst i test”.

Vi strävade efter att skapa en så rättvis och konsekvent testmiljö som möjligt för att få fram de mest exakta resultaten. Detta uppnåddes genom att utföra alla tester under samma förhållanden i vårt välutrustade testkök. Vi säkerställde en konstant temperatur och fuktighet, samtidigt som vi noggrant mätte och noterade alla variabler för att minimera eventuell felmarginal.

Vår Testprocess

När vi nu hade vår testmiljö på plats, var det dags att definiera vår testprocess. Steg för steg var vi noga med att följa en strikt testrutin för varje grytvante. Först och främst undersökte vi varje produkts kvalitet och konstruktion, och försökte förstå tillverkarens designval.

Sedan testade vi grytvantarnas prestanda i köket, där vi utvärderade hur väl de skyddade mot värme och hur bekväma de var att använda vid olika uppgifter. Varje testmoment utfördes flera gånger för att säkerställa att våra observationer var korrekta. Vi ville kunna ge en helhetsbild och peka ut vilken produkt som verkligen var “bäst i test”.

Utförande av Testerna

I själva utförandet av testerna var vi noggranna och systematiska. Varje grytvante testades upp till tio gånger under en rad olika uppgifter, som att ta ut en varm form från ugnen eller skaka om en het stekpanna. Vi var noggranna med att notera hur varje vante presterade under dessa förhållanden, samt hur bekväma och smidiga de var att använda.

Genom att tillämpa denna noggranna testmetod kunde vi till slut koronisera vår “bäst i test” – grytvante, som verkligen lever upp till både våra förväntningar och de höga kraven i ett professionellt kök.

Utvärdering

Efter utförandet av alla tester var det dags att granska resultaten. Vi studerade noggrant våra anteckningar och jämförde produkternas prestanda över de olika testomgångarna.

Att utse “bäst i test” var ingen lätt uppgift, eftersom det fanns en hel del att ta hänsyn till. Vi baserade dock våra slutgiltiga bedömningar på en kombination av faktorer, inklusive värmeresistens, komfort, smidighet och design. Varje grytvante fick poäng inom varje kategori och de med de högsta sammanlagda poängen blev våra toppval.

Hållbarhet och Långtidstest

Förutom de initiala testerna genomförde vi också långtidsprovningar för att bedöma grytvantarnas hållbarhet. Vi använde varje grytvante regelbundet över en period av flera veckor för att se hur de klarade sig under frekvent användning och om de kunde behålla sin prestanda över tid.

Vi var särskilt uppmärksamma på tecken på slitage, t.ex. eventuell missfärgning, tunnande material eller lösa sömmar. Resultaten från dessa tester påverkade också vår slutliga ranking och hjälpte oss att bestämma vilken grytvante som var “bäst i test” i denna kategori.

Säkerhet och Pålitlighet

Säkerhet är en avgörande faktor när det gäller kökstillbehör, och våra grytvantar var inget undantag. Vi testade varje grytvante för att se hur effektivt den skyddade mot värme, och om den kunde behålla detta skydd även under hög belastning.

Vi kontrollerade också för eventuella säkerhetsfunktioner, som non-slip ytor eller extra långa muddar. Vidare granskade vi grytvantarnas pålitlighet, för att se om de kunde klara av störningar eller oväntade situationer, som till exempel ett spilld glas vatten. Genom dessa tester kunde vi identifiera vilka grytvantar som inte bara presterade bra, men också var säkra och pålitliga att använda i alla typer av köksmiljöer.

Tips för grytvante

Tips för användning av din grytvante

Att använda en grytvante kan vara skillnaden mellan en lyckad matlagning och en oväntad skada. Men att bara ha en grytvante räcker inte – att veta hur man använder den effektivt är lika viktigt. Under våra noggranna tester har vi samlat några viktiga tips som kan vara till hjälp när du använder din grytvante. Vi tror att dessa tips kan göra ditt köksarbete säkrare och mer produktivt. Här är de bästa tipsen från våra tester.

Välj Rätt Material

Under våra tester upptäckte vi att grytvantens material spelar en stor roll i dess prestanda och hållbarhet. Material som bomull, silikon och aramid kan alla erbjuda utmärkt värmetålighet, men de har olika egenskaper när det kommer till flexibilitet, tvättbarhet och livslängd. Vi rekommenderar att du väljer en grytvante baserat på dina specifika behov i köket.

Kontrollera Värmebeständigheten

Alla grytvantar är inte skapade lika när det gäller värmebeständighet. Under våra tester märkte vi att vissa grytvantar presterade mycket bättre än andra vid höga temperaturer. För bäst i test prestanda, rekommenderar vi att du kontrollerar grytvantens värmebeständighet innan du köper och använder den.

Var Uppmärksam på Storleken

Under testprocessen blev det klart att en grytvante inte är en “one size fits all” lösning. För att få bäst i test-komfort och säkerhet, bör du se till att din grytvante passar bra – varken för lös eller för stram. En bra passform kan förbättra greppet och minska risken för olyckor.

Skötsel av Din Grytvante

En ren grytvante är en säker grytvante. Olja, fett eller matrester på grytvanten kan leda till oönskad värmeöverföring och potentiella brännskador. Under våra tester fann vi att det är bäst att regelbundet rengöra grytvanten, antingen genom maskintvätt eller handtvätt, beroende på tillverkarens anvisningar.

Ta Hand om Din Grytvante

Trots deras tålighet, bör grytvantar behandlas med försiktighet för bästa hållbarhet. Undvik att klippa eller skära när du har grytvanten på, och undvik att låta den komma i direkt kontakt med öppen eld. Genom att följa dessa råd kan du öka livslängden på din grytvante och säkerställa bäst i test prestanda över tid.

Hitta den bästa grytvanten

Hur man hittar den bästa grytvanten 2024

Du kanske inte tänker så mycket på det, men en grytvante är faktiskt en oumbärlig del av köket. Tänk dig att du står och lagar en god middag och plötsligt behöver du ta ut en rykande het form från ugnen – då kommer du att vara glad att du har en grytvante till hands!

En grytvante är alltså en skyddande handske som hjälper dig att hantera varma föremål utan att bränna dig. Nedan hittar du våra rekommendationer till den bästa grytvanten, vi recenserar en i vardera prisklass.

Då valet av grytvante ofta är ganska svårt trots produktens simpla funktion, har vi på Hemmaprylar skapat denna köpguide.

Här får du möjligheten att läsa om de viktigaste faktorerna att fundera över inför ditt val av den bästa grytvanten, faktorerna är:

 • Material
 • Storlek och passform
 • Extra funktioner och egenskaper

Material

Det finns många olika material att välja mellan när det kommer till grytvantar. Här går vi igenom de 3 mest populära och hur de presterar när det gäller värmebeständighet, bekvämlighet och skydd:

 1. Bomull: En klassisk favorit. Bomullsgrytvantar är vanliga och fungerar bra för de flesta vardagliga sysslor i köket. De är bekväma att bära, men kanske inte de mest värmebeständiga. Om du har mycket heta föremål att hantera, kanske du vill överväga något annat material.
 2. Silikon: Detta material har blivit alltmer populärt på grund av dess höga värmebeständighet. Silikon grytvantar skyddar dina händer från värmen och är mycket slitstarka. Dessutom är de enkla att rengöra, eftersom de kan torkas av med en fuktig trasa eller diskas i diskmaskinen.
 3. Aramid och kevlar: Dessa material är kända för sin extremt höga värmetålighet och tål temperaturer upp till 500 grader Celsius. Om du hanterar riktigt heta föremål, såsom kolgrillar eller eldkastare, kan det vara värt att investera i grytvantar av detta slag.

Storlek och passform

För att hitta den perfekta grytvanten för dig är det viktigt att tänka på storlek och passform. Det är bra om grytvanten sitter åt lagom mycket runt handen, så att den inte glider av när du greppar något hett. Men den ska samtidigt inte vara för tight, eftersom det kan göra det svårt att röra sig fritt.

Många grytvantar är one-size-fits-all, men om du har mycket stora eller små händer kan det vara värt att leta efter storlekar som passar just dig. Det finns även grytvantar med fingrar, som kan ge en bättre passform och mer kontroll vid hantering av heta föremål.

Extra funktioner och egenskaper

Utöver material och passform kan det vara värt att titta på några andra egenskaper när du ska välja en grytvante. Här är några saker du kan överväga:

Hängögla: En hängögla kan vara praktisk för att enkelt kunna hänga upp grytvanten när den inte används. På så sätt håller du ordning och reda i köket och har alltid grytvanten nära till hands.

Non-slip grepp: Vissa grytvantar har non-slip grepp, vilket innebär att de har en strukturerad yta för att ge ett säkrare grepp om heta föremål. Detta kan vara särskilt användbart om du hanterar glatta eller oljiga föremål, såsom stekpannor eller ugnsformar.

Längd och skydd för underarmen: Om du ofta hanterar heta föremål som kräver att du sträcker in armen långt i ugnen, kanske du vill överväga en grytvante med extra längd och skydd för underarmen. Detta kan minska risken för att du bränner dig på ovansidan av armen när du når in i ugnen.

Design och färg: Slutligen kan det vara roligt att tänka på design och färg när du väljer en grytvante. Det finns många roliga och snygga mönster att välja mellan, så varför inte välja något som matchar ditt köks inredning eller återspeglar din personlighet?

Olika grytvantar

Jämförelse av olika grytvantar

Om du använder en ugnshandske, grytlapp eller ugnshandske för att skydda dig från att bränna dig i köket är mest en fråga om preferenser. De kommer alla att göra jobbet, men varje stil kommer med för- och nackdelar. Om du är osäker på vilken du ska välja får du här en översikt över hur de står sig mot varandra:

Ugnshandskar kan vara skrymmande, men de ger den största hudtäckningen jämfört med en grytvante, grytlapp eller handduk.

Vissa föredrar ugnshandskar framför grytlappar eller handdukar eftersom de ger mer skydd för underarmarna när man sträcker sig in i ugnen (eller petar i brödrosten). Den största nackdelen med ugnshandskar är att det tar längre tid att ta på dem än att ta en grytlapp eller handduk.

Grytlappar är mindre än grytvantar och skyddar inte handleden eller armen. Men vissa av våra medarbetare föredrar dem eftersom de är lättare att ta tag i när det är bråttom, och de är mindre klumpiga för små uppgifter som att lyfta ett grytlock. Dessa kan också användas som underlägg.

Ugnshandskar ger mer fingerfärdighet än grytvantar och mer skydd än grytlappar, vilket är anledningen till att många föredrar dem. Ingen handske är dock lika värmesäker som en bra grytlapp eller grytvante, och de flesta ger inte lika mycket skydd för underarmen som en grytvante.

Många kockar gillar också att använda en kökshandduk för att lyfta upp heta grytor eller kastruller. Dessa är dock inte lika säkra som de andra modellerna.

Skötsel och underhåll av din grytvante

För att din grytvante ska hålla länge och fortsätta skydda dig i köket är det viktigt att ta hand om den på rätt sätt. Här är några tips för att förlänga livslängden på din grytvante:

1. Tvätta den regelbundet: Se till att hålla din grytvante ren genom att tvätta den när den blir smutsig. Följ alltid tvättråden på etiketten för att undvika att grytvanten krymper eller förlorar sina skyddande egenskaper.

2. Inspektera den för slitage: Kontrollera grytvanten då och då för att se om den visar tecken på slitage, såsom tunna områden eller hål. Om du upptäcker något sådant är det dags att investera i en ny grytvante för att fortsätta skydda dina händer.

3. Förvara den på en säker plats: När du inte använder din grytvante är det bra att förvara den på en plats där den inte riskerar att komma i kontakt med vassa föremål eller starka kemikalier som kan skada materialet.

Vanliga frågor om grytvantar

Vilket material är bäst för grytvantar?

Det bästa materialet för grytvantar varierar beroende på användning. Bomull är ett populärt val för lättare användning, men för högre temperaturer och bättre skydd är silikon eller aramidfiber (som används i brandsäkra material) att föredra.

Hur ofta bör jag tvätta min grytvante?

Frekvensen för att tvätta grytvantar beror på hur ofta de används. Generellt sett bör de tvättas när de är synligt smutsiga eller luktar illa. Det är också bra att följa tillverkarens råd för tvättinstruktioner.

Är det bättre med grytvantar med fingrar eller utan?

Valet mellan grytvantar med eller utan fingrar beror på personliga preferenser och användningsområde. Med fingrar ger mer rörlighet och precision, medan utan fingrar ofta erbjuder ett snabbare och enklare sätt att skydda händerna.

Kan jag använda min grytvante när jag grillar utomhus?

Ja, du kan använda din grytvante när du grillar utomhus, men det är viktigt att se till att den är tillverkad av ett material som tål höga temperaturer, såsom aramidfiber eller silikon, för att ge tillräckligt skydd.

Hur tar jag hand om en silikon grytvante när det gäller rengöring?

Silikon grytvantar kan vanligtvis rengöras enkelt genom att sköljas av under rinnande vatten eller torkas med en fuktig trasa. Vissa silikon grytvantar kan även maskintvättas. Kontrollera alltid tillverkarens rekommendationer för specifika instruktioner.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis har dessa grytvantar överträffat förväntningarna. De är inte bara praktiska och hållbara, utan också bekväma och estetiskt tilltalande.

Med ett brett utbud av färger och mönster, passar de in i vilket kök som helst. Värmemotståndet är imponerande och ger en säker användarupplevelse.

Tack vare högkvalitativa material behåller vantarna sin form och funktion även efter lång tids användning. Om du letar efter ett par grytvantar som kombinerar säkerhet, komfort och stil, bör du välja ett av våra alternativ ovan.

Källor