Hur använder man doftpinnar? Vi tipsar!

Doftpinnar är ett fantastiskt sätt att få ditt hem att kännas som ett lyxigt spa eller hotellrum, men hur använder man doftpinnar egentligen? Det ska vi förklara i denna artikeln!

Utbudet av olika dofter som finns ute på marknaden är enormt, och du har alla möjligheter att hitta precis rätt signaturdoft till just ditt hem. Kanske en träig känsla av mysk och björk, eller lätta toner av jasmin och mynta?

Oavsett vilken doft du väljer kan du vara säker på att göra intryck på dina gäster om du placerar ut doftpinnar på strategiska platser i hemmet. Det gäller bara att fundera ut var du ska ställa doftpinnarna, och hur de ska användas.

Hur använder man doftpinnar?

  1. Sätt ned doftpinnarna i en burk eller ett glas fyllt med doftolja.
  2. Pinnarna suger upp oljan och sprider doften ut i rummet på ett diskret och behagligt sätt.
  3. Du justerar intensiteten på doften genom antalet pinnar du sätter ned i burken eller glaset. Ju fler pinnar du använder, desto intensivare doft sprids över rummet.

Doftpinnar är särskilda pinnar som har inbyggda kanaler som suger upp oljan. Du kan alltså inte använda vilka pinnar som helst. Önskar du en diskretare upplevelse räcker det med några få doftpinnar. Tycker du om extra stark doft kan du vända på pinnarna med jämna mellanrum.

Hur ofta kan man använda doftpinnar?

Du kan använda doftpinnar varje dag. När pinnarna satts ned i oljan kommer de fortsätta att sprida doft i 2–6 månader, beroende på oljans kvalitet. (Läs här om de bästa doftpinnarna). Du kan med fördel variera doften i ditt hem genom att placera ut olika dofter i olika rum.

Du kan låta ditt eget doft-spinnande avgöra hur ofta och länge du ska använda doftpinnar. Om du vill ge doften en boost kan du vända på pinnarna då och då, men det är inget du behöver göra varje dag om du inte själv vill. Doftpinnarna sköter sig själva.

Var ska man placera doftpinnar?

Doftpinnar kan du placera helt enligt ditt eget tycke och smak. Fundera över vilket intryck du vill att ditt hem ska ge. Kanske vill du ha olika dofter i olika rum? Ett badrum kan av flera anledningar vara ett bra ställe att placera en uppsättning doftpinnar på.

I hallen kan du låta dina gäster mötas av din signaturdoft. Ditt vardagsrum kan vara perfekt för en mysig, mörkare doft. Tänk på att doftpinnar placerade i köket kan konkurrera med dofterna från din matlagning. Ta också hänsyn till att öppna fönster och vinddrag kan transportera dofterna långt bort från där du placerat doftpinnarna.

Hur får man doftpinnar att lukta mindre?

Du styr intensiteten i doften genom att minska antalet doftpinnar i burken eller glaset. Du kan också låta bli att vända på pinnarna, vilket ger motsatt effekt. Kanske räcker det med att ställa ut en enstaka doftpinne innan du går till jobbet på morgonen, och plocka undan den direkt när du kommer hem?

När doften väl spridit sig i rummet kommer den hänga kvar en stund, och för dig som uppskattar en diskret doft kan detta vara precis tillräcklig doftstyrka.

Är det farligt med doftpinnar?

Doftpinnar är inte det minsta farligt, såvida du inte har något hälsotillstånd som gör dig överkänslig mot doftoljornas ingredienser.

Ekologiska doftpinnar med helt naturliga ingredienser kan vara ett alternativ, men det är värt att komma ihåg att även naturliga ingredienser kan vara allergena. För dig som inte annars upplever besvär med till exempel parfymer eller deodoranter är doftpinnar helt ofarliga att använda, och kan tvärtom bidra till ett ökat välbefinnande och god mental hälsa.

Vissa dofter anses ha goda effekter på till exempel oro och stress, och kan vara till god hjälp för dig som behöver varva ned efter en lång och påfrestande dag på jobbet.

Lämna en kommentar