Hur använder man en äggkokare? (Kort guide)

Äggkokare är det säkraste sättet att få till perfekta ägg på morgonen. Men hur använder man en äggkokare egentligen? Det ska vi besvara i den här korta guiden.

Äggkokaren tillagar dina ägg betydligt snabbare och smidigare än att koka de i kastrull. Det är för att de har en egen värmekälla och inte behöver koka upp vatten i förtid. Dessutom kan äggkokare ofta göra flera typer av ägg, såsom poucherade, hårdkokt eller ibland till och med omeletter. Tänk på att det dock bara är vissa modeller som erbjuder poucherade ägg, om du vill veta vilka kan du läsa om bästa äggkokaren här.

Hur använder man en äggkokare?

Att använda en äggkokare är enkelt, och går riktigt snabbt. Processen skiljer sig dock lite beroende på vad för typ av ägg du vill göra. Läs nedan för att få svar på frågan “hur använder man en äggkokare”, vi visar hur man kokar ägg, gör omelett och poucherar ägg.

Hur gör man kokta ägg i en äggkokare?

Detta är definitivt det enklaste att göra i en äggkokare. Här är en steg-för-steg guide för att peka dig i rätt riktning.

  1. Lägg till rätt mängd vatten. Mängden vatten beror på hur många ägg du ska koka, och hur du vill ha de. Använd instruktionerna som tillverkaren har skickat med, eller måtten som finns utmätta på maskinen.
  2. Gör ett hål i den stora delen av ägget. Ta en synål (eller om du fått med en nål i äggkokaren) och gör ett hål på den största sidan av ägget. Det hålet gör att skalet inte kläcks medan du kokar det.
  3. Placera äggen med hålen uppåt. Extra stora ägg kanske inte passar lika bra som små, så försök köpa medelstora ägg så ofta du kan. Då får du också bättre resultat.
  4. Sätt på loket och sätt på. Efter att du tryckt på maskinen kommer maskinen ånga dina ägg. Vissa modeller stängs automatiskt av när de är färdiga, men andra inte. De som inte gör det brukar dock gör ett ljud för att du ska veta att det är klart.
  5. Ta ut äggen och lägg de i kallt vatten. Precis som när du kokar ägg i kastrull ska du även här ta ut äggen och lägga de i kallt vatten. Vi rekommenderar att du spolar de under kallt vatten. Det gör att äggskalen är enklare att ta bort.

Hur gör man poucherat ägg och omelett i en äggkokare?

Att göra omelett eller poucherat ägg överlag kan vara knepigt – men inte med en äggkokare!

  1. Välj rätt bricka och smörj in med smör eller olja. De flesta äggkokare kommer med två brickor; en som är tvådelad (använd för att pouchera ägg) och en som inte är det (avsedd för omelett).
  2. Lägg i rätt mängd vatten. Många äggkokare rekommenderar att du använder “medium”-måttet när du ska göra poucherade ägg eller omeletter. Titta en extra gång på instruktionerna som tillverkaren gett dock.
  3. Häll äggen på brickan. För att pouchera kan du kläcka äggen direkt på brickan. För omeletter bör du först vispa äggen och sedan hälla i de.
  4. Sätt på locket och tryck igång. Efter att du tryckt på maskinen kommer den börja ånga äggen. Som tidigare nämnt stängs vissa modeller av automatiskt, medan andra har ett larm som tjuter när det är klart.

Hur mycket vatten ska man ha i äggkokaren?

Det beror på vad du vill göra för sorts ägg. På sidan av äggkokaren ser du ofta utmätningar som visar: hård, medium och löst. Fyll helt enkelt upp vattnet så att du får äggen precis som du vill ha de!

Ett tips vi har är att experimentera lite mellan måtten, då kan du få till exempel en gula med hård utsida men som är mjuk på insidan. Efter att du hittat ett mått du gillar kan du ta en spritpenna och markera ut det själv, så att du kan göra det fler gånger!