Hur använder man en konservöppnare?

Konservburkar har alltid varit en del av vår matlagning, vare sig det är frukt, såser, köttbullar, fiskbullar eller något annat. De kommer från olika tillverkare och en del av de bättre ger en riktigt fin måltid. Konserver håller sig väldigt länge och är därför bra att ha på sitt lantställe eller båt då de kan ligga kvar under vintern utan att komma till skada.

Oftast är det bara att öppna burken och sedan hälla ner innehållet i en kastrull och värma på spis eller i en mikrovågsugn. Lite salt och peppar och vips har man en måltid som är både god och enkel att tillreda.

Hur använder man sig av en traditionell burköppnare?

Men, hur ska man då öppna en konservburk? Den klassiska konservburköppnaren skär ett litet hål i burkkanten och så jobbar man den runt burken till locket är frigjort. Man ska vara försiktig då locket är mycket vasst och man kan skära sig.

En del öppnare har en vridfunktion där du skruvar öppnaren runt burken till locket är öppen. Denna öppnare är billig att köpa, man kan lägga den i ryggsäcken om man ska ut i skogen eller i picknickkorgen för en dag på stranden. Den är lätt att rengöra och kommer både med plast och trähandtag i olika prisgrupper från olika tillverkare.

Hur fungerar en elektrisk burköppnare?

En elektrisk konservöppnare är lite enklare att använda men tar en större plats plus att man måste ha tillgång till el. De har en enkel mekanism där burken sitter fast i öppnaren och sedan snurrar runt tills locket är öppet. Oftast finns det en magnet som håller fast locket så att de inte åker ner i burken igen eller ramlar av.

Dessa maskiner är enkla att tvätta och håller en bra standard i kvalitet beroende på tillverkaren. De är lätta att stoppa undan efter användning och tar lite plats.

Är då en elektrisk burköppnare bättre?

Är då en elektrisk burköppnare bättre än en manuell? Det finns mindre risk att skära sig, locket sitter fast via magneten, den är lätt att rengöra och stoppa undan.

Alla i familjen kan använda den och de kommer i olika storlekar och fabrikat så beroende på hur många burkar du använder i veckan så finns det alltid en modell som passar dig och din familj. Priserna kan variera mycket beroende på fabrikanten så det är bara att välja vilken som passar in i din budget.

Vad gör jag om jag inte har en burköppnare hemma?

Om du inte har en burköppnare till hands finns det olika sätt att öppna en burk. Man kan använda en skruvmejsel, en bra kniv, eller en sax. Idén är att slå ett hål i burken och sedan bända upp locket tills det kommer av eller att öppningen är stor nog att få ut innehållet.

Ett säkrare sätt är att använda en sked eller en gaffel och gnugga just där locket sitter fast i kanten av burken. Plåten är mycket tunn och går ganska fort sönder. Detta kan bli lite kladdigt så det är bra att ha servetter eller en handduk i närheten.

Saker att tänka på efter användning.

  • Både en elektrisk och en traditionell öppnare ska rengöras efter användning.
  • Det rekommenderas att koppla ur den elektriska öppnaren efter användning.
  • Lägg ner den traditionella öppnaren i en låda i köket men lägg den långt bak i lådan då barn ibland inte tittar vad de gör och kan i värsta fall skära sig på öppnaren.
  • Den elektriska kan ställas i ett hörn i köket eller i ett skåp där den inte är i vägen tills den ska användas igen.
  • Undvik att ha den elektriska öppnaren på en plats där det kan stänka vatten på den då elektricitet och vatten är farliga blandning.
  • Ibland kommer den traditionella öppnaren med ett hål i handtaget så man kan hänga den på en krok i köket.