Hur använder man en perkulator? (Kort guide)

Vissa stavar det perkulator, andra stavar det perkolator, men den simpla köksprylen är del av de flesta kök där ute. Men hur använder man en perkulator egentligen? Det är huvudfrågan vi ska besvara i den här korta guiden.

Att koka kaffe kan vara lika personligt som att välja kläder. Bryggningsmetoden som används påverkar kaffets styrka och koffeinhalt. Det finns så många olika metoder att välja mellan: perkulatorer, vanliga kaffebryggare, kapselmaskiner, koka på spisen, och ja, såklart ännu fler. I jämförelse verkar perkulatorkaffe lite gammaldags, men den har börjat uppskattas av dagens kaffe-entusiaster.

För dig som inte köpt en perkulator än kan du kolla in vår bästa perkulator lista för våra rekommendationer till de bästa modellerna.

Hur använder man en perkulator för att göra kaffe?

Du behöver:

  • Grovt malet kaffe
  • Vatten

Användning

1. Förbered perkulatorn

Rengör perkolatorn innan du börjar. Överbliven kaffesump kan påverka smaken i den nya satsen.

Tillsätt sedan vatten i behållaren och var uppmärksam på tillverkarens anvisningar för maximal vattennivå. I allmänhet ger 5dl vatten en mugg kaffe. (Det kan hända att du måste ta isär vissa delar för att komma åt behållaren. I så fall sätter du ihop delarna igen när vattnet är på plats).

2. Tillsätt kaffet

Lägg kaffet i den övre korgen. Använd ungefär en matsked kaffe per kopp för starkt kaffe eller en tesked kaffe per kopp för svagare kaffe.

Se till att perkolatorn är monterad med allting ihopskruvat och att locket sitter på.

3. Uppvärmning

Placera perkolatorn på spisen och värm den på medelvärme. Värm perkolatorn långsamt tills den börjar tjuta och se utvecklingen genom glasskivan. Sänk värmen så att vattnet är varmt men inte sjudande eller kokande. Du ska inte längre kunna se ånga som kommer ut ur perkolatorn.

För elektriska perkolatorer kopplar du in enheten och värmer upp vattnet enligt tillverkarens anvisningar.

4. Perkolera!

Perkolera kaffet i sju till tio minuter, beroende på önskad styrka.

5. Låt kaffet vila

Ta bort perkolatorn från värmen. Använd grytvantar och släng den förbrukade kaffesumpen.

Låt kaffet vila några minuter innan det serveras. En del kaffesump kan hamna i kaffet, och denna viloperiod ger dem möjlighet att sätta sig på botten av perkolatorn istället för i koppen.

Hur länge ska perkulator koka?

Om du har en perkulator som ställs på plattan kommer bryggningsprocessen ta cirka 5 minuter.

Om du istället har en elektrisk perkulator så tar det ungefär 7-10 minuter.

Tänk på att du inte ska koka vattnet så länge, bara några sekunder egentligen. Sedan ska det bara vara hett vatten, varken sjudande eller kokande. Det gör slutresultatet betydligt bättre.

Varför ska man använda en perkolator?

En perkulator är till för kaffe entusiaster, om du tidigare ägt till exempel en moccamaster och söker ännu bättre kaffe kan en perkulator absolut passa dig. För dig som använder kaffekvarn och krossar dina egna kaffebönor kommer en perkulator passa perfekt. Den kommer brygga extremt bra kaffe jämfört med vad en vanlig kaffebryggare kommer göra, särskilt om du maler ditt eget kaffe!