Hur använder man en pizzasten? (Snabb förklaring)

Äntligen har du fått tag på en pizzasten! Men hur använder man en pizzasten? Vi ska besvara den frågan i den här artikeln, samt lite kringliggande frågor.

Hur använder man en pizzasten?

Det är enkelt, men det finns några saker att tänka på för att den inte ska spricka.

 1. Lägg pizzastenen i en kall ugn
 2. Sätt ugnen på 240°C
 3. Med en pizza- eller stekspade – lägg din pizza på stenen
 4. Ta ut pizzan efter ungefär 10 minuter utan att ta ut stenen
 5. Stäng av ugnen
 6. Låt stenen vara kvar i ugnen och kallna
 7. När den kallnat kan du borsta bort matresterna och ta ut den ur ugnen

Hur länge ska den vara i ugnen?

Vi har testat lite olika tider när vi använt pizzastenar, och det blir ungefär 10 minuter. Om du har en lite äldre ugn som inte klarar över 200° kan den behöva några minuter till.

Tips: använd grillfunktionen på ugnen, då får den en ännu krispigare botten och tillagas snabbare

Hur använder man en pizzasten på grillen?

Att använda en pizzasten på grillen är det perfekta sättet att avsluta en sommarkväll på.

 1. Lägg pizzastenen i en kall ugn
 2. Sätt ugnen på 240°C
 3. Ta ut pizzastenen med grytvantar och lägg på grillen
 4. Lägg pizzan på stenen och stäng helst locket på grillen
 5. Ta av pizzan och avnjut!
 6. Låt stenen vara kvar tills den kallnat helt
 7. Borsta bort överblivna matrester och ta bort stenen från grillen

Hur lägger man på den?

Var försiktig när du lägger pizzastenen på grillen. Stenarna är ofta tunga och försök lägga den så plant som möjligt från början. Annars kan grill-gallret trilla åt sidan eller böjas.

Hur fungerar en pizzasten?

Du undrar säkert hur pizzastenen fungerar och hur den skiljer sig från en vanlig bakplåt. Den största fördelen med en pizzasten är dess små springor vilket underlättar tillagningen av degen. Dessa små springor får sedan in varmluft och får degens vätska att avdunsta under tillagning.

Med en plåt å andra sidan stannar degens vätska. Då blir det ofta istället en torr botten istället för en krispig.

Hur länge ska man värma pizzastenen?

Vi rekommenderar minst 30 minuter för att värma pizzastenen. Vissa hävdar till och med att det tar 45-60 minuter! Detta är alltså inte den tid som själva pizzan ska gräddas, utan den tid det tar innan du kan börja grädda.

Tänk också på att pizzastenen tar minst lika lång tid att kallna efteråt. Låt den kallna i ugnen i några timmar innan du börjar peta på den. Då har också allt spill börjat fastna, men det gör inget, stenarna är ofta lätta att rengöra. Kolla in vår artikel om den bästa pizzastenen för att hitta en modell som passar dig!

Varför blir pizzan bränd på pizzastenen?

Vissa tycker att pizzan blir bränd när man använder en pizzasten, så är inte fallet om den används på rätt sätt. Läs våra instruktioner längst upp i den här artikeln för rätt användning.

Vissa ugnar/grillar blir också extremt varma underifrån men inte på ovansidan. När du då använder en pizzasten blir resultatet en blixtsnabb tillagning. Se till att ta ut den när kanterna börjat få den där fina svart-bruna färgen.

När ska man lägga på pizzan?

När pizzastenen är varm nog är det dags att lägga på pizzan. Oftast tar det ~45 minuter för stenen att bli tillräckligt varm.

Avslutande ord

Pizzastenar är fantastiska, det blir riktigt bra pizza även i ugnen du har hemma. Notera dock att det tar betydligt längre tid att göra pizza på en baksten än om du skulle göra det på plåt. Men resultatet blir så mycket bättre! När du väl testat det en gång kommer du inte vilja gå tillbaka.

Viktigt att notera är att alltid låta stenen värmas upp långsamt, annars kan den spricka. Samt att hålla den ren. Om du använder den flera gånger utan att rengöra den kommer den ha riktigt jobbiga fläckar efteråt.