Hur fungerar en airfryer egentligen?

Airfryers har blivit väldigt populära på senare år, med bra anledning! Men hur fungerar en airfryer egentligen? Vi ska förklara på ett så enkelt sätt som möjligt.

Du har säkert hört när tillverkarna förklarar hur airfryers gör de perfekta pommes friten, utan fett alls. Men är det ens möjligt?

Hur fungerar en airfryer?

Först och främst – en airfryer friterar inte. Den tar maten du stoppat i korgen, och maskinen tillagar det genom att blåsa varmluft på den. Det skapar en konvektions effekt som tillagar och får till en brun yta precis som en traditionell fritös gör.

Så länge temperaturen på varmluften är runt 160°C kommer till och med frysta varor bli bruna på utsidan och tillagade på insidan.

Är det bekvämt att ha en airfryer?

Att ha en airfryer som du enkelt kan kasta in middagen i, och ha en färdig måltid 10-15 minuter senare är bekvämt. Ett problem med airfryers är dock deras kapacitet. Eftersom du fungerar genom konvektionsprincipen så måste det finnas plats mellan de individuella objekten som stoppats in.

Detta för att varmluften måste kunna träffa alla sidor av maten för att lyckas värma den. Därför kan du (om du vill ha fritöskänsla på maten) inte fylla hela fritöskorgen. Det innebär också att du inte kan göra särskilt stora portioner åt gången.

Det är ju inte ett problem, om du inte ska göra mat till fler än två personer. Tänk dock på att tillagning av viss mat kan ta upp till 30 minuter. Då inräknar vi också att frekvent ta ut korgen för att skaka runt maten.

En uppgift airfryers verkar vara riktigt bra på är att värma upp tidigare friterad mat. Har du friterat något i en vanlig fritös kommer det bara bli saggigt om du försöker värma upp det i ugnen eller micron vid senare tillfälle.

Konvektionseffekten i airfryern värmer helt enkelt bara upp den krispiga maten och bevarar krispigheten. Är det en anledning att skaffa en? Det är upp till dig såklart. Om så är fallet rekommenderar vi att du kollar in bästa airfryern innan du gör ditt inköp.

Vad är en airfryer egentligen?

En airfryer är som tidigare nämnt egentligen en snabbare och mindre konvektionsugn. Ordet “Airfryer” är patenterat av Philips, i patenten ska det vara en liten kökspryl som efterliknar resultatet av fritering med bara varmluft utan eller med väldigt lite olja.

Köksprylen har verkligen populär de senaste åren, nästan 40% av alla amerikanska hem hade en i Juli 2020 enligt NDP. Tyvärr finns inga liknande siffror i Sverige, men det förklarar åtminstone hur populära de verkligen är.

I airfryern kan du tillaga allt som du hade velat stoppa i fritösen. Allt från frysta varor, till egenskurna pommes frites går att tillaga utan problem. Dock måste vi förvarna dig att till exempel fryst kyckling tar väldigt lång tid att tillaga.