Hur fungerar en stektermometer? (Kort förklaring)

Så hur fungerar en stektermometer egentligen? Alla stektermometrar är inte likadana. Det är viktigt att känna till skillnaden eftersom vissa typer av stektermometrar är snabbare och mer exakta än andra. Vi kommer på ett så enkelt sätt som möjligt att förklara hur olika stektermometrar mäter temperaturen.

Det finns många olika typer av stektermometrar. I den här artikeln kommer vi att fokusera på analoga och digitala stektermometrar. Analoga termometrar är de klassiska termometrarna med glasskiva som alla morföräldrar har i sitt kök.

Digitala termometrar å andra sidan är mycket olika när det gäller den teknik de använder för att mäta temperaturen. Vi kommer att prata om de olika typerna av digitala stektermometrar om en liten stund.

Om du är nyfiken på vilken stektermometer du har i din kökslåda, eller om du vill uppgradera din nuvarande modell, kommer det här inlägget att hjälpa dig mot rätt riktning. Om du vill ha en bättre köpguide till stektermometrar: kolla in bästa stektermometern!

Förståelse för termometrar

För att förstå hur en stektermometer fungerar är det viktigt att ha en grundläggande förståelse för termometrar fungerar i allmänhet. “Thermo” betyder värme på grekiska, medan “meter” betyder att mäta. En termometer mäter värme. Med hjälp av två viktiga element, sensorn och läsaren, kan en termometer mäta en fysisk temperaturförändring och omvandla den förändringen till ett värde som är lätt att förstå. Det finns många olika typer av termometrar, bland annat termometrar med lampor, elektroniska termometrar och bi-metalltermometrar. Stektermometrar är bimetalltermometrar.

Hur fungerar en stektermometer?

En stektermometer utnyttjar det faktum att olika metaller expanderar och krymper vid olika temperaturer. Stektermometerns stav innehåller två olika metaller som är bundna till varandra. Den ena expanderar vid en lägre temperatur medan den andra måste nå en högre temperatur. Värmen får metallremsan att böja eller vrida sig, beroende på matens temperatur. Den vridande metallen utlöser mätaren och skrivs därför ut på stektermometerns display. När metallen inte längre värms upp expanderar den och visaren går nedåt.

Vad är en stektermometer?

En stektermometer används oftast för att mäta innertemperaturen på tillagat kött. Från kyckling och lamm till gris- och nötkött måste köttet nå en viss innertemperatur för att döda eventuella bakterier som kan finnas inuti. Dessa bakterier kan orsaka livsmedelsburna sjukdomar om de äts. Stektermometern är utformad för att visa temperaturer från 60°C till cirka 90°C.

Slutliga tankar

En korrekt stektermometer hjälper dig inte bara att laga bättre mat genom att servera den vid rätt temperatur, utan den skyddar också. Det är en klok investering med tanke på alla pengar som slösas bort på mat som förstörs eller överkokas av dig som hemmakock.

Som du säkert vet är inte alla stektermometrar likadana och oftast får du vad du betalar för. Om du har en stektermometer hemma och undrar om den är korrekt, finns det sätt att kontrollera den för att se till att den fortfarande fungerar som den ska.

Vi hoppas att den här artikeln hjälpt dig till svaret på frågan “hur fungerar en stektermometer?” och att du numera vet om du ska välja en analog eller digital modell.