Hur håller man kniven skarp? (Steg-för-steg)

Det viktigaste verktyget man använder i köket är definitivt kniven. Det värsta verktyget är nog en slö kniv. Men hur håller man kniven skarp egentligen? Vi ska förklara steg för steg vilka olika metoder som kan användas och hur du håller den skarp i decennium.

Hur håller man kniven skarp?

För att hålla kniven skarp är regel nummer ett att skydda den när den inte används. Lägg aldrig knivar i vasken, tvätta de direkt efter användning och lägg de helst inte i en låda.

Trots alla dessa åtgärder kommer kniven bli slö efter ett tag tyvärr. Men ta väl hand om kniven när den inte används så slipper du slipa den lika ofta.

Slipa kniven

Att slipa kniven är absolut nödvändigt efter gedigen användning. Det kan göras genom en rad olika metoder, de populäraste är med knivslip eller skärpstål. Dessa är hyfsat billiga verktyg du kan komma över för några hundralappar och själva slipningsprocessen är ganska enkel att lära sig.

Slipa kniv med knivslip

Att slipa kniven med en knivslip är en av de enklaste metoderna. Köp helt enkelt en knivslip och kör kniven i springan ett par gånger. Vissa modeller kräver vatten under användning, andra inte, men allt som allt är de väldigt lättanvända.

Om du har extra dyra knivar kan det också vara värt att köpa en dyr knivslip. Det betyder nödvändigtvis inte att den är bättre än en billig modell, men generellt sett. Läs vår lista över de bästa knivsliparna för att ta reda på mer om de olika modellerna.

Slipa kniv med skärpstål/knivbryne

Att slipa kniven med skärpstål/knivbryne är något svårare. Absolut ingen svår process att lära sig men tänk på att om du gör det ojämnt – så blir kniven ojämn. Allt eftersom så slipas kniven för mycket på ena sidan, vilket kan förstöra kniven. Var noggrann och dra lika många drag på båda sidorna. Tänk också på att trycka lika hårt när du sliper vardera sida.

Slipa kniv med slipsten

En slipsten är egentligen något som bara rekommenderas till proffesionella. Det är knepigt och kan lätt förstöra knivarna om du inte vet vad du gör. Med en slipsten är chansen betydligt större att du råkar slipa för mycket på ena sidan.

Låt en professionell sköta det

Att överlåta knivarna till en professionell är nog alltid det bästa alternativet. De har speciella slipstenar och verktyg för att få dina knivar som nya igen. Det finns till och med vissa frilansare som kommer ut till dig för att slipa knivarna. Det finns också tjänster som låter dig skicka in dina knivar, få de slipade och sedan få de tillbaka i brevlådan. En av dessa tjänster är slipaknivar.com

Summering

Knivar är det viktigaste vi har i köket, det kan nog alla hemmakockar där ute hålla med om. Därför är det viktigt att de också gör sitt jobb och inte är slöa. Alla är medvetna om mardrömmen av att ha knivar som knappt lyckas skära genom stenfruktar och inte alls klarar av att hacka småsaker.

Tänk på att knivslipning bara är lönt om du har en faktiskt bra kniv, inga färgglada plastknivar, det ska vara rediga knivar till exempel Global eller japanska varianter. Om du har billiga knivar rekommenderar vi inte ens att du slipar de – köp nya istället.

Att slipa knivar är inte det ända viktiga för att hålla knivar skarpa – de ska skötas om också! Kasta de aldrig i vasken, kör de aldrig i diskmaskinen och tvätta de direkt efter användning.