Hur rengör man en airfryer?

De flesta köper airfyers för att slippa olje-besvären som en traditionell fritös har. Du som har en airfryer, tänker säkert nu: men hur rengör man en airfryer då? Det ska vi besvara i den här korta guiden. Vi har testat en rad olika airfyers, och även rengjort var och en.

Många väljer att inte använda sig av olja i airfryern, då blir det lättare att rengöra. Vi tycker de flesta modeller dock inte gjorde så god mat utan någon olja alls. Om du däremot hittat den bästa airfryern kommer den tillaga utsökt mat utan tillsatt olja!

Tips för att rengöra en airfyer?

Innan du rengör din airfryer kan det vara bra att veta vad du bör och inte bör göra-

 • Använd inte metall-verktyg eller stålull för att ta bort matresterna i airfryern. Det kan skada non-stick beläggningen och till slut göra den oanvändbar.
 • Blötlägg inte hela airfryern. Airfryers är eldrivna och huvuddelen har därför elektronikdelar. Att låta den stå i vatten kommer göra sönder den.
 • Om du tycker att den luktar illa, kan du stoppa in en skuren citron i fritöslådan. Låt den vara kvar i ungefär en halvtimme, sedan kan du rengöra den som vanligt. Detta är mycket effektivt för att få bort lukten.

Hur ofta ska man rengöra en airfyer?

Efter varje användning

Efter varje användning, tvätta själva korgen med tvål och varmt vatten (eller i diskmaskinen om den klarar det). Du bör också snabbt torka av insidan med en disktrasa och lite diskmedel. Låt delarna torka innan du stoppar tillbaka de för att undvika att airfryern fylls med vatten.

Efter ett par användningar

Det är inte nödvändigt att rengöra din airfryer på detta sätt efter varje användning, men att tvätta åtminstone några av delarna kommer hålla din airfryer fräsch i längden. Om du använder olja under tillagning är det extra viktigt att torka ut den överblivna oljan, annars byggs det snabbt upp ett fettlager i botten.

Hur rengör man en airfryer?

Om det har gått ett tag sedan senaste rengöringen, eller bara inte vet var du ska börja kan du läsa våra djupgående instruktioner till hur man rengör en airfryer nedan.

Vad behöver man?

 • Disktrasa
 • Diskmedel
 • Bakpulver
 • Diskborste
 • Ren handduk

Instruktioner:

 1. Koppla ur din airfryer och låt den kallna i minst 30 minuter.
 2. Ta bort korgen och eventuella pannor.
 3. Diska delarna med varmt vatten och diskmedel. Om dessa delar har kvar matrester eller fett – låt de stå i varmt vatten i minst 10 minuter och skrubba därefter. Vissa delar
 4. Vänd airfryern upp-och-ner. Använd därefter en våt disktrasa eller -svamp för att torka av värme-elementet.
 5. Om det finns kvar skvätt eller smuts på utsidan av maskinen, ta en diskborste och skrubba med vatten och bakpulver. Skrubba in bakpulvret i fläcken med diskborsten och torka sedan av med disktrasan.
 6. Torka av utsidan med disktrasan.
 7. Torka alla borttagningsbara delar och sätt sedan ihop igen.