Hur rengör man en brödrost? (Snabbt & enkelt)

Att rengöra din brödrost kanske inte står högt på din prioriteringslista. Men hur rengör man en brödrost snabbt? Lär dig hur du enkelt rengör både insidan och utsidan av en brödrost i den här artikeln.

Hur rengör man en brödrost?

När det gäller hur man rengör en brödrost är svaret ganska enkelt. Du behöver bara använda dig av diskmedel och varmt vatten. Ta först isär brödrosten och tvätta den ordentligt. Det finns dock tips och tricks för att komma in i springorna också. Innan du börjar rengöra, kolla igenom listan nedan.

Vad du behöver:

 • Fettlösande diskmedel
 • Ren pensel
 • Disktrasa

Hur rengör man insidan av brödrosten?

När det gäller rengöring av brödrostens insida måste du vara försiktig och ta det steg-för-steg.

 1. Koppla först ur brödrosten. Innan du stoppar något annat än bröd i en brödrost ska du alltid se till att den är urkopplad och kall.
 2. Vänd brödrosten upp-och-ner och skaka ut smulorna. Detta är alltid bäst över en soptunna eller utomhus.
 3. Fyll diskhon med vatten och tillsätt några droppar diskmedel.
 4. Dra försiktigt ut brickan ur brödrostens botten.
 5. Skaka av eventuella kvarvarande smulor i soporna och lägg brödrosten i vattnet.
 6. Ta en stor platt, ren pensel och borsta bort alla smulor och rester på insidan. Det är bäst att börja uppifrån och arbeta sig neråt.
 7. Använd en trasa för att torka av.

Om du inte har någon smulbricka behöver du inte oroa dig, ge brödrosten några extra skakningar för att få ut alla smulor.

Hur rengör man en ny brödrost innan användning?

Om du kollat in vår artikel om den bästa brödrosten och precis gjort ditt köp, kan det vara en bra idé att rengöra den innan den används för första gången. Att rengöra en ny brödrost är dock inte alls lika intensivt som att rengöra en använd.

 1. Använd lite varmt vatten och diskmedel på en trasa.
 2. Torka av hela brödrosten med trasan.
 3. Kontrollera insidan om det finns kvarvarande skräp, skaka ut det eller använd en borste.
 4. Torka den med en våt disktrasa och koppla in den.

Hur ofta ska man rengöra en brödrost?

Hur ofta du rengör din brödrost beror på hur mycket den används. Om du har en stor familj som använder brödrosten dagligen bör du rengöra den minst en gång i veckan, om inte till och med oftare. Om du däremot inte använder den så ofta, kan du rengöra den med några veckors till en månads mellanrum för att se till att den är i toppskick.

Hur rengör man en brödrost på rätt sätt?

När det gäller rengöring av köket är brödrosten ofta en köksapparat som glöms bort. Se till att hålla den i bra skick med regelbunden rengöring.