Hur rengör man en kaffekvarn? Steg-för-steg

Många där ute har tyvärr en ofräsch kaffekvarn. Men hur rengör man en kaffekvarn då? Vi har skrivit ihop en kort steg-för-steg guide nedan för att underlätta underhållet av din kaffekvarn.

Nästan alla kaffeälskare där ute håller med om att den perfekta koppen kaffe börjar med färskmalna kaffebönor. När det yttre skalet på kaffebönan knäcks, kommer oljornas aromer och smaker börja släppas ut. Att mala kaffebönor hemma precis innan du brygger ditt kaffe ger absolut mest smak – men efterlämnar oljor och småsmulor som måste tvättas bort.

De flesta kaffe-entusiasterna använder elektriska kaffekvarnar, men manuella kvarnar finns också tillgängliga för dig som vill behöva jobba för din kaffekopp! Elektriska kaffekvarnar kommer i en rad storlekar och priser, generellt sett är de dock ganska billiga.

Oavsett vilken kaffekvarn du väljer, kommer du vilja hålla den ren. (Läs om den bästa kaffekvarnen här!) Om inte så blir det ofräscht kaffe, med en tråkig bitter eftersmak. Se till att hålla din kaffekvarn så ren som möjligt, oljorna kan snabbt byggas upp och förstöra morgonkaffet.

Hur ofta ska man rengöra en kaffekvarn?

Om du använder din kaffekvarn varje dag, så borde en rengöring i veckan vara tillräckligt. Om de överblivna oljorna från bönorna inte tas bort regelbundet så kommer kaffet smaka dåligt och ge ifrån en dålig lukt. Till och med en kaffekvarn som inte används särskilt ofta bör rengöras innan du stoppar undan den i köksskåpet.

Hur rengör man en kaffekvarn?

Rengöringen varierar lite beroende på om du har en kaffekvarn med eller utan knivblad. Men det du behöver för att rengöra den ändras inte. Här är de saker vi rekommenderar att du har vid rengöring av kaffekvarnen:

 • En mikrofibertrasa eller disktrasa
 • En stor skål eller diskho
 • En “hård” borste
 • En mjuk disksvamp
 • Okokt ris
 • Diskmedel
 • Kaffekvarn disktabletter (valfritt)

Hur rengör man en kaffekvarn med knivblad?

När det är dags att rengöra en kaffekvarn som har knivblad måste du ha något som absorberar oljan som fastnar i bladet. Det här underlättas med en disktablett för kaffekvarnar, men om du inte har det, okokt ris.

 1. Lägg i ris eller disktablett för kaffekvarn. Lägg i ungefär en halv deciliter okokt ris i kaffekvarnen. Om du istället har en disktablett kan du lägga i denna.
 2. Sätt på kaffekvarnen. Sätt på maskinen och låt den köras tills allt ris eller tabletten bara är pulver.
 3. Koppla ur kaffekvarnen. När innehållet är pulveriserat kan du stänga av maskinen och ta ut sladden.
 4. Töm kaffekvarnen. Kasta bort det pulveriserade innehållet. Slå några gånger på kvarnen för att få ut precis alla bitar.
 5. Torka rent. Det sista steget är att helt enkelt torka rent de yttre delarna av kaffekvarnen. Enklast med en våt disk- eller mikrofibertrasa.

Hur rengör man en burr kaffekvarn?

Burr kaffekvarnan är lite mer komplicerade att rengöra. De varierar mer i storlek och inställningar, men alla modeller ska plockas isär innan rengöring. Dock viktigt att alltid kolla tillverkarens instruktioner för att försäkra dig om vad du får och inte får göra under diskningen.

 1. Ta bort containern och rengör. Eftersom de flesta burr kaffekvarnar har en stor container att förvara kaffebönorna i, bör rengöringen ske när den är tom. Plocka bort containern och tvätta den för hand, inklusive locket för hand i diskhon med varmt vatten och tvål. Häll rikligt med varmt vatten efter tvätten och torka med disktrasa eller mikrofiberduk.
 2. Sätt på kaffekvarnen. Om möjligt kan du sätta på kaffekvarnen och låta den köra i några sekunder för att pulverisera eventuella överblivna kaffebönsbitar. Därefter drar du ut sladden.
 3. Ta bort och tvätta delarna. Med hjälp av tillverkarens instruktioner får du veta vilka delar som är avtagbara. Dessa ska tvättas i en diskho fylld med varmt vatten, diskmedel och med en tvättsvamp. Torka sedan av med disktrasan.
 4. Plocka bort “burren” och rengör. Ta av “burren” (vissa gånger behövs skruvmejsel) och börja plocka bort små kvarblivna kaffebönor. Ta en “hård” diskborste och skrubba hårt för att ta bort precis allt kvarblivande som fastnat. Skölj av med hett vatten och torka av.
 5. Sätt ihop igen. När alla delar har blivit tvättade kan du sätta ihop den igen och torka av utsidan.