Hur rengör man en pastamaskin?

Alla hemmakockar där ute vet nog hur god egengjord pasta verkligen blir. Men att rengöra efteråt är inte lika njutbart. Hur rengör man en pastamaskin på bästa sätt då? Det ska vi förklara för dig idag!

Färsk pasta är en otroligt gammal italiensk tradition som tyvärr har gått förlorad under de senaste 100 åren. De flesta delar av världen har övergått till att använda färdigmat, vilket inkluderar torkad pasta. De är snabba, lätta att laga och håller praktiskt taget hela livet i hyllan, så det är inte konstigt att du hittar dem i nästan alla skafferier i dag.

En pastamaskin är ett litet, billigt köksredskap som tar dig ett steg närmare drömmen – att äta färsk pasta varje dag.

Ok, kanske inte alla delar samma drömmar om färsk pasta varje dag som vi, men vi tycker att det är viktigt att lära sig hur man rengör en pastamaskin så att du kan hålla ditt verktyg i toppskick för de tillfällen då du väljer att göra lite färsk linguine eller lasagneplattor.

Kan man rengöra en pastamaskin?

Det finns 2 grundtyper av pastamaskiner: avancerade elektriska pastamaskiner och pastamaskiner i metall som drivs med hjälp av en handvev.

Båda varianterna bör ALDRIG tvättas i diskhon.

Att rengöra en manuell pastamaskin är inte lika enkelt som att diska en tallrik – du bör inte sänka ner den helt i vatten.

De flesta pastamaskiner är gjorda av metall och har smådelar som du inte enkelt kan tvätta eller skölja. Dessa delar rostar tyvärr om du får vatten i dem, eftersom det är nästan omöjligt att torka rent efteråt.

Det är bättre att använda till exempel lera för att rengöra valsarna och att ta isär maskinen för att rengöra de inre smådelarna.

Kan man ha en pastamaskin i diskmaskinen?

På samma sätt som vi sa ovan är det ett säkert recept för katastrof att lägga en pastamaskin i diskmaskinen.

Läs tillverkarens anvisningar som medföljde din pastamaskin noggrant. Du kanske kan ta bort vissa delar från maskinen och om de är av rostfritt stål kommer de att vara klara av diskmaskinen. Detta är det ENDA fallet där det är säkert att lägga någon del av din manuella pastamaskin i diskmaskinen.

En del av de modeller vi tog med i vår pastamaskin bäst i test lista har diskmaskinssäkra-delar.

Hur rengör man en pastamaskin?

När det gäller rengöring av pastamaskin är det viktigt att alltid följa tillverkarens instruktioner för rengöring av deras respektive maskiner eftersom metoderna skiljer sig åt beroende på olika material och hur den är byggd.

Du behöver:

 • Lera
 • Grillspett eller tandpetare
 • Diskborste (torr!)
 • Skruvmejsel med ett huvud som passar dina skruvar
 • Pappershanddukar eller disktrasa

Så rengör du pastamaskinen:

 1. Ta bort alla löstagbara delar från pastamaskinen. Om dessa kan läggas i diskmaskinen, gör det. Om inte, ge dem en försiktig handtvätt med vanligt diskmedel. Torka därefter noggrant med en trasa.
 2. Ta din lera och rulla den genom valsen. Du vill göra detta flera gånger så att leran tar upp de gamla rester av pasta som fastnat i maskinen. Upprepa rullningen 4-5 gånger i den bredaste inställningen, byt sedan till tunnare inställningar och upprepa 4-5 gånger tills du har nått den tunnaste inställningen.
 3. Använd en tandpetare eller ett grillspett för att rengöra rullarna och skårorna. Dessa kan användas för att ta bort torkad deg som fortfarande finns kvar mellan rullarna.
 4. Använd din torra borste för alla små delar som du inte lätt kan nå.

För pastamaskiner som kan tas isär för att rengöras helt och hållet använder du nedanstående metod:

Så tar du isär och rengöra pastamaskinen:

 • Följ tillverkarens anvisningar för att demontera med hjälp av skruvmejseln.
 • Använd en grillpinne eller tandpetare för svåråtkomliga ställen. För små rörliga delar som är svåra att nå invändigt, ta grillpinnen/tandpetaren och skrapa försiktigt bort all deg som du kan se på insidan av skärarna.
 • Använd en torr disktrasa för att ta bort skräp från de större ytorna.
 • Sätt ihop den igen enligt tillverkarens anvisningar.

Extra tips och tricks

Förvara pastamaskinen på ett rent och torrt ställe för att undvika rost. Överväg att behålla originalförpackningen för optimal förvaring. Den håller pastamaskinen torr och gör den lätt att ta in och ut ur skåpet för användning.

Använd alltid din pastamaskin på en plan yta för att förhindra att delarna blir sneda med tiden.

Använd en ren, torr trasa för att rengöra maskinens utsida efter varje användning.

Om du inte har använt din pastamaskin på ett tag, rulla igenom en degbit en gång för att få bort damm från maskinen. Släng den och fortsätt!