Hur rengör man en termoskanna? (3 metoder)

Hur rengör man en termoskanna egentligen? För dig som äger en termoskanna vet du nog redan hur jobbiga de är att rengöra. Vi har testat lite olika metoder, och har sammanfattat var och en här nedan.

Hur rengör man en termoskanna?

Det bästa sättet att få en fläckfri termoskanna är att förstå hur man tvättar den till att börja med. Om du har en termoskanna bör du hoppa över att lägga den i diskmaskinen så länge den inte tillåter det. Fyll den i stället med varmt vatten och diskmedel för att rengöra för hand. Doppa inte bara ner den i vattnet, utan låt den ligga i vattnet i cirka fem minuter.

Efter blötläggningen kan du använda en tvättsvamp eller en diskborste för att ge den utförlig skrubb och bli av med eventuella matrester. Skölj sedan med varmt vatten och torka den noggrant med en ren disktrasa och låt det rinna ur med locket av. För att se till att din termoskanna alltid är fräsch, skölj den snabbt med varmt vatten innan varje användning.

En sak många inte tänker på är hur lätt din termoskanna egentligen är att rengöra. Om du väljer den bästa termoskannan från början, så kommer rengöringen bli betydligt enklare i det långa loppet.

Rengör termoskanna med disktabletter

Det enklaste sättet att rengöra en termoskanna enligt oss är med disktabletter. De allra flesta har det hemma, och metoden kräver knappt något arbete alls.

Vad du behöver:

 • Disktabletter
 • Varmt vatten

Instruktioner:

 1. Häll i varmt vatten i termoskannan
 2. Släpp ner en disktablett i kannan
 3. Låt det stå i några timmar
 4. Häll ur innehållet
 5. Skölj ur så att inget skum kvarstår
 6. Torka ur med en handduk eller låt lufttorka

Rengör termoskannan med bakpulver och vinäger

Om du har testat att rengöra din termoskanna med diskmedel och vatten utan att det fungerar, måste du nog testa något annat. En metod är vitvinsvinäger och bakpulver som bör göra susen på alla fläckar som din termos har fått. Du kan också använda denna metod för att rengöra till exempel en kaffebryggare.

Vad du behöver:

 • Vitvinsvinäger
 • Bakpulver
 • Varmt vatten

Instruktioner:

 1. Häll i vinäger och bakpulver i termoskannan.
 2. Häller varmt vatten i kannan för att fylla den.
 3. Låt rengöringslösningen sitta i cirka tio minuter.
 4. För att vara säker på att du får bort varje fläck kan du skrubba termosens insida med en diskborste.
 5. Häll ut blandningen och skölj med varmt vatten några gånger tills det inte längre luktar vinäger.
 6. Torka termosen torr och låt den lufttorka resten av vägen.

Avkalkning av termoskanna med citronsaft

Denna avkalkningslösning för termoskannor är också ett av de bästa sätten att rengöra den. Termosar som du använder varje dag kan snabbt samla på sig fettlager och fläckar. Att använda en naturlig avkalkningslösning som citronsaft är ett enkelt och säkert sätt att tvätta få bort det.

Blanda lika delar citronjuice och vatten och häll i det i termoskannan. Låt det stå i cirka fem minuter och skrubba sedan med en diskborste eller svamp. Töm blandningen och skölj sedan ur den några gånger för att bli av med citrondoften.