Hur rengör man en vitlökspress? (Den enklaste vägen)

En vitlökspress är bland det viktigaste köksredskapet för många där ute. Men rengöringen är notoriskt jobbig. Så hur rengör man en vitlökspress egentligen? I denna korta guide förklarar vi hur du enklast rengör din vitlökspress, även om du har en gammal modell.

En vitlökspress är ett vanligt köksredskap som hjälper kocken att frigöra vitlökens fulla smak. Den kan vara mycket svår att rengöra efteråt. De små hålen som vitlöken pressas igenom kan vara svåra att torka av med en traditionell kökshandduk och vitlöksbitar tenderar att fastna på insidan av pressen. Vitlök är inte en lukt som du vill ha i ditt hem.

Hur rengör man en vitlökspress?

Här är några enkla steg kan hjälpa till att få vitlökspressen skinande ren utan att behöva ta isär hela apparaten.

  • Ta fram en tandpetare, eller ett utvikt gem.
  • Stick tandpetaren genom hålen i vitlökspressen.
  • Kör pressen genom lite varmt vatten.
  • Upprepa tills pressen är ren.
  • Skölj och torka ur.

Finns det inget lättare sätt?

Jo, på de nyare och lite mer påkostade modellerna finns det faktiskt det. Om du till exempel valt en av de modeller vi rekommenderat i vår bästa vitlökspress artikel kommer du ha det lättare med rengöringen.

De nyare modellerna kommer ofta med ett verktyg som passar perfekt i alla hålen, vilket gör att du slipper peta i varje hål individuellt. Du trycker bara in verktyget i vitlökspressen, precis som det vore en vitlöksklyfta, och voila, smutset är väck! Sedan drar du bara av vitlöksresterna och kan köra pressen i diskmaskinen som vanligt.

Kan man diska vitlökspressar i diskmaskinen?

Nästan alla vitlökspressar där ute fungerar att ha i diskmaskinen eftersom de nästan alltid är gjorda i plast eller rostfritt stål. Dock fungerar det inte alls.

När du ivrigt väntat på att diskmaskinen ska jobba klart, kommer du bli besviken när du ser att den inte rengjorde alls. Diskmaskiner kommer nämligen inte åt de väldigt små hålen som finns på pressarna, så du måste tyvärr rengöra de för hand.

Andra metoder för att rengöra vitlökspressar

Om du inte kan få tag på en tandpetare kan en gaffel eller spetsen av en kniv fungera lika bra. Var dock försiktig när du sticker vassa knivar genom hålen, håll fingrarna ur vägen och se vart bladet tar vägen. Du kan också blåsa genom vitlökspressen, om du nu orkar att lukta vitlök hela dagen.