Hur stark blender behöver man?

Många som är påväg att köpa en ny blender frågar sig själv; hur stark blender behöver man? Vi har tagit reda på det åt dig, så du slipper leta runt i djungeln av modeller för att hitta den genomsnittliga styrkan.

Mixern används för att göra allt från smoothies och soppor till att mala nötter och krossa is. Det är definitivt en av de mest mångsidiga apparaterna du har i ditt kök. Du kanske därför har frågan; hur stark blender behöver man? Vi har undersökt den här frågan grundligt och har svaren till dig.

Antalet watt som en mixer har bestämmer dess styrka. För att avgöra hur många watt du behöver för en bra mixer måste du veta vad du ska använda mixern till. Läs om den bästa blendern utefter vad du ska använda den till i vår andra artikel.

Hur stark blender behöver man?

Hur stark blender du behöver beror på vad du ska göra med den. Här är en lista för att enklare visualisera det:

  • 1000W+ – Frysta och hårda ingredienser. (Nötter och fryst frukt/bär)
  • 500W – Trögflytande och mjuka ingredienser. (Bär, yoghurt, fil, mjuka frukter och grönsaker)
  • 200W – Hackade och lättflytande ingredienser. (Vatten, mjölk, hackad frukt och grönt)

Spelar watt roll?

Watt är, förenklat uttryckt, måttet på hur mycket energi en enhet använder för att fungera. Detta betyder inte nödvändigtvis att mixern kommer att utnyttja den energin effektivt. Högre watt bör, men innebär inte alltid en kraftfullare mixning.

Om du till exempel vill krossa is till en fin snö-liknande konsistens bör du titta på en mixer med högre watt. Om du bara vill mixa några mjuka, icke-frusna frukter, räcker det med vilken mixer som helst.

Eftersom wattstyrkan speglar kraften som mixern erbjuder är det en bra utgångspunkt när du jämför de olika modellerna. Vi rekommenderar dock att du tar hänsyn till andra kunders erfarenheter av varan också och att du läser produktbeskrivningar för att se hur apparaten faktiskt fungerar för att få en helhetsbild om en blender passar dig.

Betyder högre wattantal en starkare motor?

Ett högre wattantal innebär i nio av tio fall att enheten har en starkare motor. Det betyder också att denna enhet har starkare prestanda överlag. Vissa billigt tillverkade modeller följer dock inte denna riktlinjen, då de har ett högt wattantal även fast motorn är dålig.

Högre wattantal innebär att motorn behöver arbeta mindre för att krossa vissa matvaror, vilket i sin tur kan innebära mindre slitage på knivbladet. Detta kommer att resultera i en blender med längre livslängd.