Husdjur i hemmet – vad blir konsekvenserna?

Många familjer vill eller har skaffat husdjur, men var blir konsekvenserna på inredningen, i hallen och det övriga hemmet egentligen? Det är det vi ska besvara i den här artikeln. Husdjur är fantastiska, men det kommer såklart med några nackdelar också, främst för hemmet.

Husdjur i hemmet, vad innebär det?

Att ha husdjur i hemmet innebär först och främst en mer trivsam och kärleksfull miljö. Husdjuren bidrar alltid med mentalt stöd och uppskattar alltid lite extra uppmärksamhet. Men allt som är positivt har också nackdelar, här är några av de:

Mer städande

Det är omöjligt att undvika – om du har husdjur kommer du behöva städa mer. Det gäller inte bara pälsdjur som hundar och katter, utan även om du har djur i bur såsom marsvin och kaniner. Med pälsdjur kommer du behöva vänja dig med att rolla alla kläder innan du går ut ur huset, samt att städa soffan ett antal gånger i månaden.

Katter och hundar är både utomhus och inne, vilket resulterar i ett smutsigare hem överlag. De har kvar smutsen i pälsen även när de kommer in. Då kommer smutsen släppas lite här och var över hela huset. Ett tips är en skaftdammsugare som kan användas någon gång i veckan för att täcka mindre ytor.

Om du har djur i bur kommer du också behöva städa mer, men du behöver i alla fall inte städa hela huset. Det kommer oundvikligen bli smutsigt runt om buren, och ofta i hela det rummet som den står i. Utöver att städa buren kommer du numera också behöva städa rummet den står i oftare.

Slitning på möblerna

Slitning på möblerna uppstår inte med djur som sitter i en bur. Däremot kommer det definitivt hända om du har katt, hund, iller eller andra djur som går fritt. De kommer främst slita ut de möbler som de använder. Förvänta dig att fåtöljer och soffor blir rivna på, och oftare blir smutsiga.

Vi rekommenderar skinnsoffor om du har djur som går fritt. Det underlättar inte bara rengöringen (kan göras med disktrasa), men det blir inte heller noppor lika lätt. Om dina husdjur har en tendens att vässa klorna på soffan kommer de inte tycka om skinn, och lämna den ifred. Läs mer om smidiga husdjursprylar här!

Mindre plats

Denna punkt är nog en självklarhet – du kommer ha mindre plats hemma. Hundbäddar, kattlådor och marsvinsburar tar alla plats. Utöver det kommer du också ha mindre plats garderoben och städskrubben. Där kommer du behöva lägga kattsand, halm och hundschampon.

Extra säkerhet

Precis som med spädbarn, kan vissa husdjur kräva lite extra säkerhet i hemmet. Du kan inte lämna saxar på golvet, och ibland kanske du måste täppa igen små hål.

När du har husdjur måste du såklart tänka på de också. När du köper nya prylar till hemmet måste du tänka efter en extra gång om de är säkra för husdjuren.

Avslutande ord

Att ha husdjur livar upp hemmet, så se de här nackdelarna som väldigt små. Du kommer absolut att uppskatta husdjuret mer än vad de besvärar. Visst, det kan vara jobbigt att behöva städa lite oftare, men det är det värt!

Tänk dock på att i framtiden köpa “djuranpassade” möbler. Såsom fåtöljer och soffor av skinn, och andra möbler som är lätta att rengöra.

Sist men inte minst; glöm för bövelen inte att köpa lint roller om du har pälsdjur!