Julgransfot

Letar du möjligtvis också efter julgransfot bäst i test? Då har du hittat rätt artikel! Vi hjälper dig på vägen för att hitta den absolut bästa julgransfoten.

Den som någon gång har använt en julgran – antingen en riktigt sådan eller en av plast har troligen också använt en julgransfot för att få granen att stå upp. Men en dålig julgransfot kan vara det som förstör hela julen om man väljer fel variant. Här har vi testat tre olika julgransfötter i olika storlekar och modeller för att du ska kunna finna en variant som passar din stil och din gran perfekt.

I vårt test tittar vi på pris, funktion, hållbarhet och material. Det är nämligen viktigt att foten passar in i omgivningen, men den ska också hålla för flera års användning.

Julgransfot bäst i test 2024

1. Krinner comfort

2. Cinco XXL

3. Vastbo julgransfot

Prisklass: Medel

Prisklass: Billig

Prisklass: Premium

1. Krinner comfort julgransfot – bäst i test!

Krinner comfort julgransfot
Krinner comfort julgransfot

Den här julgransfoten från Krinner har en fotpedal samt låsfunktion så att du enkelt ska kunna få granen att stå både rakt och stabilt. Granen fästs genom att man pumpar på fotpedalen, och armarna i kombination med ståltråden kommer att hålla granen på plats även om stammen är ojämn.

Julgransfoten är dimensionerad för att klara julgranar upp till 250 centimeters längd, och den maximala diametern på stammen får vara 12 centimeter. Granen ska ha en maxvikt på fem kilo för att stå stabilt. Foten är till största del tillverkad av plast, men är ändå stabil.

Vattenbehållaren rymmer 3,5 liter och den har en indikator som visar om vattennivån i foten börjar bli för låg.

2. Cinco XXL

Cinco XXL
Cinco XXL

En lite större julgransfot i plast som klarar granar på upp till fyra meters längd. Stammens diameter får vara maximalt 20 centimeter.

Foten har en push-pull funktion gör det lättare att få granen på plats, samt att låsa den. Skruvarna behöver alltså inte skruvas in och ut, utan de lossas med ett enkelt handgrepp, dras eller skjuts till rätt position och låses igen.

Designen har också tagits fram för att det ska vara lätt att fylla på vatten i foten. Dessutom ska är det enklare att ta loss granen vid behov. Vattenbehållaren rymmer hela 12 liter!

3. Vastbo julgransfot

Vastbo julgransfot
Vastbo julgransfot

En mer traditionell julgransfot i smide är den här från Vastbo. Den är speciellt anpassad för kungsgranar och andra lite större granar. Stambredden får vara mellan 5-15 centimeter vilket gör att foten passar flera granar. Justering och låsning sker genom att det fyra skruvarna skruvas i eller ur. När granen står på plats kan en eller flera skruvar roteras för att räta upp granen, och det går även att använda foten om granens stam är lite ojämn.

Vattenbehållaren rymmer 2,6 liter och stammens höjd är 16,5 centimeter. Viktmässigt är foten lätt vilket kan underlätta vid förvaring. Julgransfoten är också enkel att hålla ren tack vare materialet den är tillverkad av.

Vanliga frågor

Hur mycket kostar en julgransfot?

Julgransfötter finns i alla möjliga prisklasser beroende på storlek, modell och material. Det vanliga är att en julgransfot kostar mellan 200-800 kronor. För mindre granar finns billigare sorter.

Vad används en julgransfot till?

En julgransfot används för att julgranen ska stå rakt och stabilt inomhus, samt för att man enkelt ska kunna vattna den. De kan användas tillsammans med riktiga granar eller med plastgranar.

Psst! Behöver du andra julgrejer? Kolla in vårt test av LED-blockljus!

Bästa julgransfoten

Hur väljer man den bästa julgransfoten?

Det är svårt att hitta den bästa julgransfoten, eftersom det faktiskt inte finns särskilt många alternativ. Här är våra bästa tips för att hitta din favorit.

Välj rätt storlek

Du måste välja en julgransfot som är tillräckligt stor för din julgran. Om du har en stor och tung julgran kan du givetvis inte bara ha en fot som är dimensionerad för en minigran. Med en för liten julgransfot kommer granen kanske att välta, och med en fot som är för stor kanske det inte går att spänna åt foten ordentligt så den sitter stadigt på granen.

Hur enkelt ska det vara att vattna granen?

Vissa julgransfötter är utformade så att det ska vara extra enkelt att vattna granen. Vissa har också indikatorer som gör att du enkelt kan avläsa om det är tomt på vatten i foten. Väljer du en plastgran spelar dock den här aspekten ingen roll i ditt val.

Vilket material?

Vissa föredrar en klassisk julgransfot i plast eftersom de är lätta att ta hand om, de håller länge och smälter för det mesta in i de flesta omgivningar. En fot i smide är dock väldigt stilren och dessutom hållbar.

Julgransfot test

Hur gjorde vi vårt julgransfot test?

Vi gjorde helt enkelt så att vi testade de olika fötterna på julgranar av diverse längd, vikt och variant. En julgransfot ska vara enkel att använda och den ska kunna hålla en gran upprätt så länge man väljer en gran som passar fotens modell. Vi provade också att fylla på vatten i julgransfötterna för att se hur enkelt det var. Samtidigt passade vi på att se hur enkelt det var att läsa av eventuella indikatorer för vattennivån.

Källor